interviuri rock

Battlelore: Evernight - Melancolie, minie si speranta!

Battlelore: Evernight - Melancolie, minie si speranta!
TRUPE : Battlelore

Sa pasim alaturi de Maria pe Pamantul de Mijloc, avand ca subiecte de discutie: caderea Numenorului (Akallabeth), iernile lungi si geroase din Finlanda si nu in ultimul rand ultimul album Battlelore: Evernight.

 

 

 

 

Metalfan: Salut si bun venit in paginile virtuale Metalfan!
Maria: Salut si multumesc pentru interviu!

Metalfan: Desi Battlelore activeaza de multi ani, nu sunteti o trupa foarte cunoscuta in Romania, asa ca te rog, fii amabila si prezinta-ne cele mai importante momente din biografia voastra.
Maria: Jyri Vahvanen si Miika Kokkola au infiintat Battlelore in 1999. In acelasi an a fost lansat primul CD promotional, „Warrior’s Tale”, cu T.Havo (growl, chitara), Gorthaur (tobe) si P. Mennander (voce clean). „Warrior’s Tale” a fost bine primit, dar am reusit sa atragem atentia casei de discuri Napalm Records abia dupa lansarea celui de-al doilea demo, „Dark Fantasy”, in 2000. Odata cu „Dark Fantasy”, si-au facut aparitia citiva membri noi in componenta Battlelore: vocalista Kaisa Joukhi, tobarul Henri Vahvanen si Maria (adica eu) la clape. Casa de discuri ne-a cerut sa inregistram un CD promotional de trei piese si la scurt timp dupa aceea contractul a fost semnat.

Battlelore au inregistrat albumul de debut „...Where Shadows Lie” in toamna lui 2001 cu producatorul Miitri Aaltonen in studioul Music-Bros. T. Havo a parasit trupa la scurta vreme dupa aceea, din motive personale, si a fost inlocuit de Jussi Rautio pe postul de chitarist solo. Cel de-al doilea album „Sword’s Song” a aparut in primavara anului 2003, fiind inregistrat in acelasi studio Music-Bros, cu acelasi producator, Miitri Aalsonen. „The Journey”, primul nostru DVD, a vazut lumina zilei la inceputul anului 2004.

Battlelore a suferit o alta schimbare de componenta in august 2004, cind Patrik Mennander a parasit trupa pentru a urma o alta cariera. Dupa un turneu european reusit, intreprins cu ajutorul a doi inlocuitori temporari (vocalistul Tomi Mykkänen si basistul Timo Honkanen, care i-a tinut locul lui Miika Kokkola, absent temporar), am inceput sa cautam pe cineva care sa il inlocuiasca pe Patrik. Dupa ceva vreme, Miika Kokkola a anuntat ca si el va parasi Battlelore. Din fericire, in urma turneului, gasisem deja cei mai potriviti tipi pentru trupa: Timo si Tomi ne convinsesera prin prestatiile lor.

Cel de-al treilea album „Third Age of the Sun” a fost inregistrat in studioul Sound White in primavara anului 2005, constituindu-se intr-un produs inovator, cu un sunet actual. Impreuna cu producatorul Terje Refsnes am reusit sa gasim un sunet nou. Am hotarit sa renuntam la  programarea exagerata pe computer al carei rezultat era un sunet ne-organic. Cel de-al patrulea album semnat Battlelore, „Evernight”, a fost inregistrat in toamna 2006 si lansat in februarie 2007. Acestea sunt cele mai importante momente din biografia Battlelore.

Metalfan: Numele trupei duce cu gindul la o atitudine razboinica, dar muzica voastra nu este atit de agresiva. De ce ati ales acest nume?
Maria: Pai, avind in vedere ca muzica si versurile Battlelore sunt inspirate de povestirile lui J. R. R. Tolkien despre Pamintul de Mijloc si ca aceste povesti vorbesc despre batalii, legende si comori; e un tarim imaginar cu o intreaga istorie, rase si limbi, aventuri, necazuri si bucurii si toate cite sunt in viata, asa ca numele este de fapt foarte sugestiv. Avem si cintece agresive si furioase, dar si lente, acustice, asa ca eu cred ca e un nume bun. A fost ideea lui Jyri, a vrut sa combine cuvintele „battle” si „folklore”.

 

 

Metalfan: In luna februarie ati lansat un nou album, intitulat Evernight. Comparindu-l cu precedentele albume, il gasesc mai epic si mai  bombastic, dar si cu ceva accente pronuntat metalice pe unele piese. Putem considera Evernight drept cel mai complex si divers album al vostru?
Maria: Albumul se numeste Evernight si acest titlu creeaza o imagine sugestiva despre felul in care suna. Fata de precedentele, este mai intunecat si mai complex din punct de vedere muzical. Atmosfera este cumva melancolica si intunecata. Cauzele sunt mai multe; de exemplu, versurile celor mai multe dintre cintece sunt ispirate de Akallabeth – caderea Numenorului, o poveste trista si zbuciumata. Celelalte cintece sunt si ele inspirate de povestiri sumbre si asta a influentat sunetul. Pe tot albumul se aude aceeasi tristete si minie, dar si o raza de speranta si frumusete. Din punctul nostru de vedere, Evernight este cel mai solid si mai intunecat album Battlelore. Arata un Battlelore mai matur si mai indraznet, fata de albumele precedente. Se poate chiar spune ca este si mai progressive, din punctul de vedere al compunerii pieselor si, desigur, poate fi considerat drept cel mai complex si matur album al nostru.

Metalfan: Care este povestea albumului Evernight? E vorba de vreun concept care leaga piesele intre ele?
Maria: De fapt, la inceput am vrut sa facem un album despre Akallabeth, Caderea Numenorului, dar pina la urma nu am mai dezvoltat tema pe tot albumul. Dar totusi este tema dominanta pe Evernight. Povestea spune cum o insula locuita de oameni [Dunedaini, n. tr.] aluneca in nebunie din momentul in care oamenii incep sa rivneasca la viata eterna a zeilor [Valari, n. tr.]. Incep sa se inchine fortelor intunericului [lui Melkor, instigati de Sauron, n. tr.] si inimile lor se innegresc si in cele din urma pornesc razboi impotriva zeilor. Zeii sunt miniati de aceasta desfasurare a evenimentelor si provoaca o furtuna care distruge insula cu tot cu oamenii de pe ea. Temele principale din Akallabeth care apar si pe Evernight sunt lacomia, perfidia, dorul, distrugerea si uitarea. De asemenea, moartea este mereu prezenta. Probabil ca din aceasta cauza albumul este atit de intunecat si agresiv... Hehe. In editia standard a cdului sunt 3 piese care au legatura cu povestea, in timp ce pe editia limitata sub forma de digipack sunt 5.

Metalfan: Daca ar trebui sa descrii albumul in doar trei cuvinte, care ar fi acele cuvinte?
Maria: Melancolie, minie si speranta. Aceste cuvinte nu ilustreaza neaparat muzica, dar totusi descriu mai mult decit bine Evernight, hehe.

Metalfan: Cum a fost primit Evernight pina acum?
Maria: A fost primit extraordinar de bine – a avut parte de recenzii favorabile si fanilor le-a placut mult acest album. De asemenea, atitudinea presei – mai ales cea din America de Nord si Europa - in interviuri si recenzii a fost foarte calduroasa. Pina acum e bine, zic eu. Dar abia saptamina viitoare cind plecam in turneu o sa vedem cit de mult le place fanilor albumul, hehe.

 

 

Metalfan: Este stiut faptul ca JRR Tolkien a constituit o influenta importanta asupra muzicii si versurilor voastre. Care mai este situatia in prezent?
Maria: Cind Jyri a infiintat Battlelore, a facut-o cu scopul de a compune o muzica inspirata de operele lui J.R.R. Tolkien. Cu totii am citit cartile domnului Tolkien si am fost entuziasmati de felul in care combina folcorul autentic si legendele cu fictiunea, creind o lume imaginara cu propria ei istorie, limbi, etc.  E vorba de un numar nesfirsit de teme in jurul carora se pot compune cintece, si contrar parerii majoritatii, piesele noastre sunt mai degraba inspirate de, sa zicem, Silmarillion si alte carti mai putin cunoscute decit de trilogia Stapinul Inelelor. Intr-un fel, intreaga noastra existenta se invirte in jurul lui Tolkien – cred ca afirmatia asta o sa iti dea o idee despre cit de importanta este influenta lui, hehe.

In afara de creatia lui Tolkien, o alta sursa de inspiratie pentru noi este, in mod sigur, natura Finlandei. Noptile lungi si reci de la noi, la fel ca si verile luminoase si inverzite ne inspira asa cum nimic altceva nu o poate face. Peisajele cu lacuri si colturi de natura salbatica sunt atit de frumoase si deosebite incit imi e greu sa imi inchipui ca am putea fi inspirati in felul asta daca am fi in alta parte. Si balada populara finlandeza Kalevala ne-a influentat – ceea ce este, de altfel, normal, din moment ce si domnul Tolkien a folosit-o ca sursa de inspiratie. Mai mult chiar, unele limbi din Pamintul de Mijloc au la baza limba finlandeza.

In afara de asta, cred ca suntem influentati de tot felul de lucruri care se intimpla in jurul nostru, de cartile pe care le citim, filmele pe care le vedem si oamenii cu care ne intilnim, orice intimplare are o insemnatate in viata noastra. Fiecare dintre cei sapte membri ai trupei asculta genuri diferite de muzica, asa ca Battlelore nu tradeaza influente clare si nici nu urmeaza modelul altor trupe sau muzicieni – venim fiecare cu ideile lui si le punem la un loc, deci ca un fel de supa in care pui sapte ingrediente si mirodenii diferite. Din fericire pina acum s-au potrivit impreuna, hehehe.

Metalfan: Nu crezi ca, mai ales dupa succesul ecranizarii trilogiei Stapinul Inelelor, piata muzicala a devenit suprasaturata de Tolkien? Poate tocmai din cauza asta ati luat hotarirea sa nu folositi pe Evernight nume de personaje sau de locuri din romanele  lui Tolkien?
Maria: Nu cred ca au fost atit de multi oameni care sa faca muzica despre Tolkien, sau cel putin nu atit de multi muzicieni cunoscuti, asa ca nu a fost chiar atit de rau pe piata muzicala. Pe de alta parte, sunt de acord ca s-a mers putin cam departe cu materialele promotionale pentru film, etc si lumea a inceput sa se plictiseasca de toata chestia asta cu Stapinul Inelelor.  Battlelore s-a infiintat in 1999 si a lansat primul disc in 2002, asa ca, filmele ne-au cam luat pe nepregatite – si multi fani nu stiu asta. Intr-un fel, cred ca ar fi fost mai usor pentru noi sa ne fi facut muzica fara sa fi fost filmele. Totusi, este foarte interesant sa observi cit de multi oameni s-au apropiat de povestirile lui Tolkien dupa ce a devenit mai popular in toata lumea datorita filmelor. Cred ca cei mai multi dintre fanii nostri sunt incintati de ideea ca cineva isi pune in minte sa creeze prin muzica o lume imaginara si sunt fani ai lui Tolkien in aceeasi masura in care sunt si fanii nostri. Bineinteles, exista oameni carora le place doar muzica. Problema este ca, desigur, noi nu ne imaginam universul lui Tolkien asa cum apare in filme, nu cintam despre aventurile lui Orlando Bloom, ci despre aventurile elfilor din carti. Unii fani nu inteleg asta.

Acum, despre versurile de pe Evernight. Versurile prezinta temele si intimplarile din Pamintul de Mijloc, asa cum le-am interpretat noi. Pe albumele precedente am avut versuri detaliate si in acest fel, le-am facut fanilor o introducere. Acum, cind oamenii stiu ce inseamna Battlelore, am avut ocazia sa umblam putin la versuri. Asa ca, de data asta, am hotarit sa nu mai pomenim nume, amanunte sau locuri din Pamintul de Mijloc. In felul asta, albumul este mai general valabil si oricine poate sa stea sa se gindeasca care sunt povestirile care stau la baza cintecelor si sa le asocieze si alte semnificatii daca vor. In felul asta, albumul devine mai interesant pentru fanii Tolkien, pentru ca trebuie sa se straduiasca sa isi dea seama la care povestiri anume se refera cintecele, dar, in acelasi timp si cei care nu sunt fani ai lui Tolkien se pot regasi in versurile pieselor.

 

 

Metalfan: Care crezi ca sunt diferentele intre Battlelore si alte trupe care il au pe Tolkien ca sursa de inspiratie?
Maria: Pai, in primul rind, nu cred ca sunt prea multe trupe care sa isi fi dedicat muzica exclusiv operei lui Tolkien asa cum am facut noi. Multe trupe si-au luat numele din Tolkien sau au folosit anumite povestiri de-ale lui, dar cele mai multe au si alte surse de inspiratie. Parerea mea este ca fiecare trupa si-a ales propriul drum muzical si eu respect asta, nu ne purtam simbetele unii altora. Banuiesc ca unele trupe incearca sa faca bani din Tolkien, si asa ceva nu respect si nici nu aprob. Daca ne-am gindi in felul asta la muzica inspirata de Tolkien, cred ca am fi mai dedicati subiectului insusi. Dar noi vrem doar sa ne aratam respectul fata de domnul Tolkien si sa perpetuam mostenirea lasata de el cintind o muzica si creind o atmosfera inspirata din operele sale. Si, la urma urmei, chiar daca sunt gramezi de trupe care folosesc nume din Tolkien, etc, cele mai multe se rezuma la un anumit tip de povestiri. Noi suntem o trupa de metal careia nu ii este teama sa exprime in muzica ei toate ipostazele vietii – ura si minie in aceeasi masura ca speranta si bucurie si, ei bine, betie si voie buna, avem o piesa si despre asa ceva.

Metalfan: V-ati gindit vreodata sa folositi graiul Sindarin pentru vreo piesa de-a voastra?
Maria: Ne-am gindit la asta, dar din moment ce nici unul dintre noi nu poate vorbi, citi sau scrie in Sindarina, am hotarit sa raminem la limba engleza. Daca am sti Sindarina sau alte limbi, banuiesc ca ne-am fi gindit sa le folosim, dar pentru moment, raminem la engleza. Am strecurat, totusi, pe ici pe colo citeva cuvinte in finlandeza, hehe.

Metalfan: Este imaginea importanta pentru voi? In fotografii apareti costumati ca luptatori, fetele in haine elfesti. Sunt importante costumele si machiajul pentru aparitiile live ale trupei?
Maria: Imaginea este extrem de importanta pentru noi; inca de la infiintarea trupei, Jyri a hotarit ca vom avea o reprezentare vizuala asemanatoare celei muzicale. Costumele pe care le purtam la concerte si in fotografiile promotionale sunt o parte esentiala a ceea ce inseamna Battlelore, la fel ca si temele inspirate de Tolkien... Ne-am simti ciudat sa cintam despre elfi si trolli imbracati in blugi si tricou, nu ar mai fi Battlelore. De-a lungul anilor am tot lucrat la felul in care aratam pe scena si acum, numai faptul ca punem pe noi costumele de concert ne transpune in starea de care avem nevoie pe scena, ca sa oferim fanilor de fiecare data cel mai bun concert pe care l-au vazut! Si cred ca si fanii intra mai usor in atmosfera concertului, le e mai usor sa isi imagineze ca sunt cu noi pe Pamintul de Mijloc. Sper ca in viitor sa continuam sa ne imbunatatim imaginea.

 

 

Metalfan: Scena metalica finlandeza este foarte activa. De multe ori ii intreb pe muzicienii finlandezi: cum se face ca aveti o scena metalica atit de puternica si de unde vine pasiunea finlandezilor pentru acest gen de muzica?
Maria: Haha, buna intrebare. Cred ca e din cauza iernilor lungi si intunecoase. Oamenii vad altfel lucrurile cind afara e mereu intuneric si metalul iti da energia de care ai atit de multa nevoie intr-o zi intunecata. Si da, desi finlandezul poate fi foarte vesel, mai ales dupa ce bea vreo doua beri, uneori tinde sa fie melancolic. Oamenii sunt foarte diferiti vara, fata de cum sunt iarna. Nu stiu care e motivul: tara, istoria, genele sau ceva de genul asta, dar finlandezii sunt metalheads pur si simplu... Chiar si parintii mei mai asculta cu placere un metal din cind in cind! Cred ca il avem in singe, hehe. Si trebuie sa va spun ca dupa ce Lordi au cistigat Eurovisionul anul trecut, numarul metalistilor finlandezi a crescut si mai mult si chiar ultimul cistigator al concursului Idols [un fel de MegaStar, n tr.] este un vocalist de heavy metal, asa ca eu zic ca si asta spune multe despre finlandezi...

Metalfan: Folosirea contrastului intre o voce feminina angelica si una masculina de death metal este o formula tipica trupelor de gothic. De ce ati considerat-o potrivita muzicii voastre?
Maria: Si asta este una dintre ideile pe care Jyri le-a avut de la inceput – a vrut ca in trupa sa fie o vocalista, un vocal clean si un vocal death metal. Nu erau asa de multe trupe care sa foloseasca aceasta formula la acea vreme, inca era ceva nou. Ideea e ca este mai usor sa cream atmosfera potrivita daca dispunem de o asemenea versatilitate a vocilor. Mai ales pentru ca piesele noastre au subiecte atit de diverse; e vorba despre bine si rau, speranta si disperare, bucurie si necaz, si ne este foarte usor sa le aducem la realitate cu ajutorul unor voci cu registre diverse. Bineinteles ca le-am si amestecat putin; face si Kaisa growluri pe citeva piese...

Metalfan: Considerati ca sunteti o trupa de gothic metal?
Maria: Nu cred ca ne incadram in vreunul din genurile existente. Si in mod clar nu suntem o trupa de gothic metal, doar pentru ca avem o voce feminina si clape, asta nu ne transforma automat muzica in gothic metal, hehe. Combinam atit de multe genuri incit e greu sa ne pui vreo eticheta. Casa noastra de discuri este de parere ca suntem o trupa de fantasy metal, o sintagma care ne descrie bine – fantasy poate sa insemne aproape orice, nu? Deci noi combinam aproape orice si transformam totul in genul nostru personal de metal... Heheh.

Metalfan: Cine scrie muzica si versurile in trupa voastra?
Maria: Jyri scrie toate versurile, desi pe Evernight l-au ajutat Jussi si Tomi la vreo doua piese, dar in general Jyri se ocupa de asta. Pieesle le compunem impreuna. De obicei se intimpla in felul urmator: Jyri, Jussi sau altcineva din trupa vine cu scheletul piesei, conceput, de obicei, pe chitara. Apoi ceilalti ori iau cintecul pe un demo ori il invata la sala de repetitii si isi compune fiecare partea lui. In mare,  cam asta e. Pe Evernight sunt piese scrise de Jyri, o piesa a lui Tomi, piese scrise de Jussi si un bonus track instrumental compus de mine. Asadar, odata cu trecerea timpului, atmosfera relaxata din trupa ne-a incurajat sa participam fiecare intr-o mai mare masura la compunerea pieselor. Fiecare are un cuvint de spus la compunerea pieselor si fiecare are sansa de a  propune propriile piese. Sincera sa fiu, mi se pare ca e o metoda de lucru grozava care aduce multa varietate si ne ofera posibilitati nelimitate.

Metalfan: V-ati intors de curind de la San Petersburg. Cum vi s-a parut votca ruseasca, e mai buna ca Finlandia?
Maria: Ei bine, trebuie sa va spun ca rusii nu sunt degeaba faimosi pentru votca lor! Au o votca excelenta si – imi pare rau pentru cine prefera Finlandia – dar sunt convinsa ca votca ruseasca e mai buna. A fost pur si simplu grozava. Hehehe.

Metalfan: In aceasta primavara veti pleca intr-un turneu european, ati pregatit ceva special?
Maria: Este primul nostru turneu ca headliner, vom cinta cam o ora in fiecare seara – adica mai mult decit am cintat oriunde in Europa, cu citeva exceptii. In Rusia am cintat 70 de minute, iar pentru turneu am repetat citeva piese in plus, ca sa avem la dispozitie un set mai larg din care sa putem alege. Bineinteles ca ne vom concentra atentia pe Evernight si in afara de asta sunt citeva piese de pe fiecare album, dar da, cred ca va fi grozav. Abia asteptam sa plecam in turneu si vom da cele mai tari concerte ale noastre! E o promisiune!

Metalfan: Aveti de gind sa cintati vreodata in Romania?
Maria: Sper din totul sufletul s-o facem! Nu am mai cintat niciodata in Romania, deci ar fi nemaipomenit sa va vizitam. Nu avem nici un concert confirmat in Romania deocamdata, dar daca e vreun organizator care citeste interviul asta, sa fie sigur ca am veni cu cea mai mare placere sa cintam la voi!

Metalfan: Multumesc foarte mult pentru interviu si in final iti propun un quick quiz:
Maria: Multumesc pentru acest excelent interviu! Sper sa ne vedem la concerte si vizitati www.battlelore.net pentru mai multe informatii si imagini…

 

 

Quick quiz

Elf sau Orc?
Orc.

Sabie sau topor?
TOPOR!!!

Summoning sau Blind Guardian?
Summoning, fara nici o indoiala.

Rohan sau Isengard?
Trebuie sa aleg Rohan… Imprejurimile sunt minunate, hehe.

Zile reci si inghetate sau timp calduros si insorit?
Ambele au partile lor bune, dar dupa o iarna lunga de-a noastra trebuie sa va marturisesc ca abia astept zilele insorite de vara…

Cataratul pe munte sau statul la plaja?
Cataratul pe munte. Nu-mi place sa stau la plaja. Plictiseala.

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Battlelore

   May 04, 2007  | 7 Comentarii  | 15212 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Battlelore: Evernight - Melancolie, minie si speranta!

  • Fetele alea doua sunt cumva Frumoasa si bestia? sau cum?

    1. Posted by JohnBlack | 09 Mai 2007 16:10
  • Gagica din prim plan zici ca e femeia lui Spock! Bine asa! :))

    2. Posted by 13 | 09 Mai 2007 16:11
  • Pai ai vazut tu vulcaniaca najpa? =))

    3. Posted by JohnBlack | 09 Mai 2007 16:12
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri