interviuri rock

Calin Raduta (CAP DE CRANIU): respectul reciproc duce la rezultate bune!

Calin Raduta (CAP DE CRANIU): respectul reciproc duce la rezultate bune!
TRUPE : Cap De Craniu, H 8, Hang Him

Calin Raduta, liderul si chitaristul grupului bucurestean Cap De Craniu a avut amabilitatea de a vorbi mai pe larg despre primul album de studio al trupei, I'll Kill If I Live - material ce va fi lansat in data de 9 februarie 2012 prin intermediul Metalfan Records Division, despre schimbarile de componenta, ce a realizat pana in acest moment trupa si asteptarile privind acest grup. Calin a discutat de asemenea si despre Hang Him si H8, celalte doua trupe in care mai activeaza. Mai multe detalii aflati chiar de la Calin in randurile ce urmeaza:

Metalfan: Salut Caline si bine ai revenit in paginile Metalfan!
Calin Raduta: Salut Ovidiu si iti multumesc pentru invitatie!

Metalfan: De curand ati lansat primul album de studio, I'll Kill If I Live. Ce ne poti spune despre titlul acestui material?
Calin Raduta: Iti spun sincer ca acest titlu mi-a venit in minte spontan si asta se intampla in momentul in care ma gandeam cam cum as vrea sa arate coperta. Inglobeaza perfect toate celelalte titluri,  chiar daca impreuna nu formeaza neaparat un album conceptual,  decat poate intr-un mod fragmentat. Pe scurt am titrat intreaga omenire cu ajutorul acestei fraze.  Ia-o ca pe o conditie a omului, fie in constient, sau subconstientul acestuia.

 

Metalfan: Stiu ca lucrezi de mai bine de doi ani la artwork-ul materialului. De ce a durat atat de mult? Ce anume nu era pe placul tau?
Calin Raduta: De 3 ani mai precis,   poate chiar mai bine. In primul rand este o lucrare de dimensiuni foarte mari, 14172/10772 pixeli, transpusa in metri inseamna foarte mult, mai ales, fiind vorba despre un layout de cd  si nu despre un perete. Au fost multe dificultati in efectuarea acestei lucrari (daca vorbim nu doar despre desenul din interior, dar si despre coperta front si restul de elemente grafice). Nu am vrut spre exemplu sa ma folosesc de un logo vectorial aplicat peste acel desen, asa ca trebuit nu doar sa il redesenez, dar si sa il concentrez in acea lucrare. Un alt pas dificil a fost sa il desenez pe Radu spre exemplu,  pentru ca el venise mai tarziu fata de cand ma apucasem eu de acest desen si era destul de complicat sa il fac si in prima linie de personaje unde toate spatiile erau deja compuse. Nu a fost singurul personaj pe care l-am adaugat mai tarziu… Pentru mine orice lucrare este un pas in evolutie si asta se intampla din cauza faptului ca nu ma consider un mercenar, mai exact nu fac lucrari pe banda pentru altii, iar daca fac o lucrare pentru altcineva, ma rup total de “lumea mea”, in asa masura in cat sa-mi pot pune amprenta, dar cat sa satisfac si “clientul”. Aceasta lucrare o pot considera si o diploma in evolutia mea. Ca o paranteza, stii!? Eu cred in destin, poate mai mult decat pana acum. Consider ca nimic nu este intamplator. Cel mai clar exemplu si fara a devia de la subiect, oamenii desenati acolo, Costin, Radu, Dragos au plecat din trupa fix in ordinea in care i-am desenat. Daca te uiti si mai atent, personajele din continuarea desenului au la fel locul lor in relatia cu trupa aceasta. Eu i-am desenat acolo pe cei care au fost aproape nu doar de trupa, dar si de noi, fie prieteni, fie doar buni amici. Cu toate astea fiecare dintre acestia isi au locul lor bine meritat acolo. As dezvolta descifrarea acestei lucrari pana la ultimul detaliu, dar cred ca se poate face de catre fiecare, mai ales din cei care cunosc evenimentele.  Eu acum doar constat uimit. Subliniez faptul ca nu este doar o lucrare si probabil asta este defapt motivul principal pentru care am putut sta atat timp pana am terminat-o.

 

Metalfan: Stiu ca poate parea un pic dificil, insa ai putea sa ne spui cateva cuvinte despre fiecare piesa de pe disc?
Calin Raduta: Nu! Nu o pot face. Consider ca e mai important ce intelege fiecare din aceste versuri, sau ce isi imagineaza fiecare, dar am sa incerc sa explic conceptul in mare pe baza caruia s-au compus aceste versuri. Am incercat ca in fiecare piesa de pe acest album sa dezvoltam fragmente din viata noastra sub forma unor proverbe, tratate fie intr-un mod ironic, dramatic sau chiar suprarealist. Nu reprezinta doar fragmente din viata noastra, intrucat acestea impun un tipar de morala pe care o poti regasi spre exemplu in proverbe. Nu vorbesc intamplator despre proverbe, pentru ca multe din titlurile pieselor, fie sunt prezentate prin prizma unor intamplari petrecute in jurul nostru sau chiar petrecute in viata noastra precum: Old Habits Die Hard sau Every Bird Lives by It’s own Song, Don’t wake up Memories When They Aren’t There, fie prin rasturnarea sensului unui proverb ( la fel povestit prin prisma unor intamplari din viata noastra) capatand astfel aceeasi credibilitate pe care ar putea avea-o un proverb in sensul initial: All That Glitters is Sold proverbul initial fiind All That Glitters is Not Gold sau Tales of Dead Men, zicala fiind initial Dead Men Tell No Tales. Nu vorbesc doar despre consumerism sau despre ura, ci despre o societate lipsita de idealuri umane, una animalica, de aici isi fac  aparitia si mortii vii ca personaje “reale” intr-o lume care devine din ce in ce mai ireala.
 
Metalfan: Cum ai caracteriza cel mai bine muzica voastra? Te intreb asta pentru ca din ce am ascultat se simt foarte multe influente. De la death metal-ul brutal si direct, la efervescenta deathcore-ului si pana la balansul hardcore...
Calin Raduta: Multa lume,  din ce am observat pana acum, ne catalogheaza drept o trupa de deathcore, tu in schimb ai inteles mai mult de atat, ceea ce ma bucura. Nu ne-am straduit ca aceasta trupa sa sune modern, nici oldschool si asa mai departe. Daca stau sa ma gandesc mai bine, nu ne-am propus nimic pe plan stilistic. Este adevarat ca atunci cand te intreaba cineva “Ce cantati?” raspunsul trebuie sa fie unul succinct si atunci as raspunde simplu “Metal”, dar sapand un pic mai adanc poti recunoaste o multitudine de rifuri de la un death classic la unul modern, am pastrat chiar si intentii de grindcore, hardcore, slam death metal sau power. Sunt parti in piese care, ascultandu-le acum, imi aduc aminte de disonante din era Voivod, pana la unele modern din zona Despised Icon sau chiar Architects. Cu toate astea, cred ca pentru un ascultator  ce se “limiteaza” la un singur gen, acest album poate chiar sa devina irritant, pentru ca nici macar o piesa nu merge cap-coada pe un singur stil, ci te poarta dintr-o stare intr-alta. Cred ca tag-ul final este “death metal scapat de sub control”.

Metalfan: Cu ce este diferit albumul I'll Kill If I Live fata de EP-ul First EP for a Surgery lansat in anul 2007? Din puncte de vedere al conceptului, dar si al compozitiei?
Calin Raduta: Raspunsul este chiar unul simplu si anume First EP for a Surgery a fost conceput foarte repede si spontan spre deosebire de albumul I’ll Kill if I Live la care am lucrat mult mai amanuntit. Daca imi aduc bine aminte pentru EP am stat o luna in sala si am compus, apoi am iesit cu el direct pe piata, lansarea avand loc in deschiderea concertului Rotting Christ (in 2007). In acelasi an, deja lucram la rifuri pe care le regasesti acum pe I’ll Kill if I Live.  Pe plan conceptual EP-ul este foarte comico-ironic, in vreme ce albumul elaboreaza teme mai profunde, chiar daca am pastrat din ironia versurilor de pe EP, versurile sunt mult mai personale. Daca vrei o comparatie similara este ca si cum te-ai uita la The Dead Next Door (1989) al lui J.R. Bookwalter iar apoi la Le Locataire (1976) al lui Polansky, fara a le da note mai mari sau mai mici, ci doar categorisindu-le diferit.

Metalfan: Referitor la EP-ul First EP for a Surgery. Mai exista posibilitatea achizitionarii acestui material? Daca nu, v-ati gandit sa lansati o noua editie a acestui material, eventual cu cateva bonusuri?
Calin Raduta: Chiar ne gandeam la un re-edit al EP-ului. Ba chia as inregistra materialul in formula actuala a trupei. Desi suntem extraordinar de nerabdatori in a ne concentra pentru urmatorul material discografic, reinregistrarea acestuia nu ar reprezenta o piedica. Poate pare o pierdere de vreme, dar pentru mine inseamna foarte mult acest EP. In primul rand este, daca nu primul, printre primele discuri pe acest gen din Romania si o spun cu riscul de a parea lipsit de modestie. Motivul principal pentru care as face asta este din nevoia de a o lua de la un nou inceput impreuna cu noii membrii ai acestei trupe. Daca pentru mine si Razvan EP-ul reprezinta mai mult decat o amintire placuta, de ce nu si pentru Mihai, Paul si Averac!?


Metalfan: Acum voi atinge un subiect un pic mai sensibil: schimbarile de componenta. Ce s-a intamplat? Ne poti spune mai multe despre vechii dar si despre noii tai colegi?
Calin Raduta: Nu am de gand sa fac o telenovela pe subiectul acesta. Noi nu am dat afara pe nimeni. Cei 3 stiu mai bine motivele pentru care au ales sa plece si nu am sa le dezvolt eu, mai ales pentru ca nici macar nu le cunosc si nici nu le-as intelege. Probabil ca am fost prieteni doar in masura in care am fost si colegi de trupa. Imi pare bine pentru ei, pentru ca fiecare si-a ales drumul pe care vrea sa mearga si din acest motiv nu ma face sa cred decat ca ei sunt mai impliniti asa.

Nu imi doresc decat ca noii membrii sa se simta parte din aceeasi familie si sa trecem cu fruntea sus peste orice greutate, pentru ca rezultatul este mai important decat orice. Momentan, atat Mihai cat si Paul si Averac sunt niste personaje foarte entuziaste si isi fac treaba mai mult decat bine. Nu le-a fost insa deloc usor, dincolo de a invata piesele, sa depaseasca orice frustrare si mai departe sa se simta multumiti de rezultatele lor. Si eu si Razvan suntem mai mult decat multumiti de ei, ba chiar ne bucuram ca am cunoscut si alti oameni, talentati si cu o energie incredibila de a-si dori sa cante.

Metalfan: Stiu ca ai lansat cateva piesa sub numele Hang Him.Vezi Hang Him ca pe un proiect sau ca pe o trupa in adevaratul sens al cuvantului?
Calin Raduta: Hang Him este un proiect mai vechi chiar si decat Cap De Craniu. Desi pana acum un an si ceva facea parte din proiectele mele personale, l-am intransformat in ceva mai mult decat atat. Este adevarat ca am lansat cateva piese ce fac parte dintr-un album pe care am de gand sa il lansez anul acesta, un album pentru care nu mai este de inregistrat decat vocea pentru ultima piesa. Instrumentalul este in intregime compus si inregistrat de mine, iar pentru partea de voce l-am ales pe Averac. Imi place sa cant si pentru ca nu mi-am dorit sa se iroseasca ideile pe care le aveam, le-am inchegat in acest album, momentan unul “de studio” cum s-ar zice. Pe mine ma ajuta foarte mult un astfel de proiect pentru ca nu sunt influentat de parerile altora. Este ca o oglindire a mea daca vrei.  Cu toate astea, figureaza pe una dintre aceste piese si Andi de la Taine, cu un solo bestial! Daca o trupa in adevaratul sens al cuvantului inseamna o trupa care canta si live, momentan este doar una de studio.

Metalfan: In situatia in care s-ar arata posibilitatea de a canta live te-ai gandit la o componenta ce ar putea transpune piesele pe scena?

Calin Raduta: Deja ma gandesc la aceasta posibilitate, pentru ca nu lipseste decat un al doilea chitarist si un basist, avandu-l pe Averac la voce si pe Razvan la tobe. Cu Razvan deja repetam din cand in cand din playlist-ul Hang Him.

Metalfan: La un moment dat in componenta Cap De Craniu a figurat si Robert "Sep" Pieptan de la Taine. Vezi in viitorul apropiat o posibilitate de a colabora cu "Sep" daca nu in Cap De Craniu in Hang Him?
Calin Raduta: Tot ce-i  posibil!  Pentru Cap De Craniu momentan nu m-as arunca in a face afirmatii. In ceea ce ma priveste Sep este primul caruia i-as propune postul de basist in Hang Him.


Metalfan: In urma cu ceva timp ati lansat doua videoclipuri: I'll Kill If I Live si I'll Break You Again Tomorrow. Care a fost criteriul de alegere al pieselor? Poti sa ne spui mai multe despre povestea fiecarui videoclip?
Calin Raduta: I’ll Kill if I Live este si titlul albumului, consider ca este destul de clar de ce am ales aceasta piesa. Probabil si pentru ca este cea mai simpla, scurta si la obiect piesa de pe acest album.  Filmele horror ar trebui sa se numeasca ‘reality’ si asta pentru ca, parca nimic din ce se intampla in jurul nostru nu mai este frumos. Acei morti vii sunt defapt reali si foarte vii, intr-un mod ironic binenteles.
I’ll Break You Again Tomorrow am ales-o pentru ca incepe tot cu “I’ll”. Piesa a ales-o chiar Mihai. In momentul in care am hotarat sa mai turnam un videoclip, am considerat corect ca cei noi sa decida. Sincer, as face la tot albumul pana la urma, pentru ca fiecare piesa este o poveste interesant de ilustrat. Acest videoclip urmareste si ilustreaza momentele cheie din versuri. In rest, cu putina vointa si imaginative poti intelege mult mai mult decat ce se incearca prin imaginile unui videoclip. Partea grea, dar placuta, a fost aceea ca Mihai a trebuit sa reinregistreze vocile si mai mult de atat a aparut in peisaj si Averac, lucru care ne face sa ne gandim la inrolarea lui in armata de capete de craniu, binenteles pe viitor.

Metalfan: Aveti in plan filmarea si altor videoclipuri pentru piesele de pe I'll Kill If I Live? Cat de important este un videoclip pentru o trupa metal?

Calin Raduta: Niciunul din aceste doua videoclipuri nu sunt de imagine. Nu ne etalam nici hainele de firma, nici tatuajele de smecheri, nici sculele scumpe. Acele elemente sunt doar de intarire a unei imagini seci, care nu are nimic de spus si de care se folosesc foarte multe trupe, atat de la noi cat si de afara. Pentru ca tot m-ai intrebat de urmatorul videoclip am sa iti spun ca da, deja discutam despre urmatorul si deja discutam despre realizarea acestuia. O sa fie ceva complet diferit.
 
Metalfan: Stiu ca urmeaza sa concertati alaturi de trupele Dead Eye Dick (Bucuresti), I Started Into The Forest (Brasov), The Dignity Complex (Brasov) si Diamonds Are Forever (Cluj Napoca). Care a fost criteriul de alegere al trupelor si ce ne poti spune despre fiecare dintre acestea? Alaturi de ce trupe din tara, dar si de afara ai dorii sa concertezi cu Cap De Craniu?
Calin Raduta: Sunt trupe care ne plac. Nu cred ca urmarim criterii in a alege trupe participante la concertele noastre. Daca placerea e reciproca, cu atat mai mult. Cu trupele de afara cantam daca suntem invitati. Nu ne luptam, nu ne inghesuim pentru asta. Trupele mari prefer sa le vad linistit din sala, nu din spatele scenei sau de pe locurile special rezervate.

Metalfan: Unde pot fi plasate comenzile pentru albumul I'll Kill If I Live si tricourile cu Cap De Craniu?

Calin Raduta: Momentan, comenzile se pot face fie pe pagina noastra de Facebook sau pe email la raduta.calin@yahoo.com. Avem si un cont de PayPal, in special pentru cei de afara, dar se vor putea cumpara si de la diversi distribuitori si magazine, pe care le vom anunta foarte curand.

Metalfan: Inainte de a incheia interviul, nu pot sa nu te intreb cum merg lucrurile cu noul album H8? In ce stadiu se afla si cand crezi ca urmeaza a fi lansat?
Calin Raduta: Albumul la care se lucreaza cu H8 are deja un nume chiar O Viata de Hartie. Avem suficiente piese cat sa umplem un LP, dar cu toate astea inca ne straduim sa dezvoltam si mai mult, atat piesele deja compuse, cat si alte piese care momentan sunt in constructie. Piesa Ce NU mai simt va figura deasemenea pe aces nou album, dar intr-o variant noua. Pentru cei care ne-au urmarit in ultima vreme, precum si cei care au venit la ultimele noastre concerte au observat ca in playlist figureaza deja piese noi precum: O Viata de Hartie, Fragili, 2020 sau Gropile. Restul insa, nu le-am prezentat inca in concerte si nici nu o vom face, pana nu este gata albumul. Recunosc ca este foarte greu sa lucrezi cu mai multe trupe si cu toate astea sa dai acelasi randament si implicare in fiecare din acestea, dar si eu si Razvan, ne straduim pe cat posibil si pana acum, zic eu ca ne-am descurcat foarte bine.

Metalfan: Iti multumesc pentru raspunsurile oferite. In final doresti sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan?
Calin Raduta: Si eu iti multumesc pentru acest interviu! Catre cititorii Metalfan: Sper sa ne vedem la concerte si nu in ultimul rand respectul reciproc duce la rezultate bune!
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Cap De Craniu, H 8,

   February 08, 2012  | 1 Comentarii  | 5399 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Calin Raduta (CAP DE CRANIU): respectul reciproc duce la rezultate bune!

  • ... deci calin raduta e misteriosul grui sanger din satanochio? interesant... oare cine e mr.s? mai exista trupa?

    in rest, respect maxim pt muzica si artwork

    1. Posted by 1900toamna | 09 Februarie 2012 21:08
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri