interviuri rock

Dan Swano:As asculta mai degraba Richard Marx decat Cannibal Corpse.

Dan Swano:As asculta mai degraba Richard Marx decat Cannibal Corpse.
TRUPE : Nightingale

Daca ar exista o antologie a metal-ului, ar trebui ca un capitol intreg sa ii fie dedicat lui Dan Swano. Spatiul rezervat acestei scurte introduceri nu ar fi suficient nici macar pentru a nominaliza colaborarile si albumele la care Dan Swano a contribuit in calitate de muzician sau producator.  Si chiar daca motivul principal al interviului de astazi cu Dan Swano a fost White Darkness, cel mai recent album Nightingale, discutia a atins si alte teme.

 

 

 
Metalfan: Salut! Spune-mi pentru inceput de ce ai ales numele Nightingale? Care este semnificatia lui?
Dan: Suna foarte bine, cuvantul Night are un iz goth si am simtit ca albumul pe care doream sa il compun (The Breathing Shadow) va fi deopotriva intunecat si luminos, iar Nightingale reprezenta cel mai bine la momentul respectiv acest concept. Stiu ca sunt multe trupe cu acelasi nume, dar chiar nu imi pasa. Numele bune sunt intotdeauna luate.

Metalfan: Esti o persoana foarte cunoscuta atat ca muzician, cat si ca producator. Care postura ti se potriveste cel mai bine?
Dan: Ma consider mai degraba compozitor decat muzician sau producator. Imi place sa mixez discuri, nu neaparat sa le produc. Sunt un antrenor oribil, iar un producator trebuie sa aibe calitatile unui antrenor.

Metalfan: Ai dovedit ca esti foarte versatil cand vine vorba despre muzica. Ma refer la Edge of Sanity, Nightingale, Unicorn si Moontower, care sunt doar cateva dintre trupele si proiectele tale. Unele dintre ele sunt foarte agresive, altele melodice si melancolice. Cu care din ele te simti cel mai bine si de ce?  Care este trupa ta favorita?
Dan: Sunt o persoana cu multe emotii si stari de spirit diferite si sunt fericit ca am gasit o modalitate sa scap de suprasolicitare. Compun muzica inspirat de starile mele de spirit, iar Edge of Sanity a fost o cale excelenta de a canaliza toate frustrarile si furia adolescentina, iar Unicorn a fost perfecta pentru a experimenta cu mai multe genuri. Iubesc muzica, mai ales pe cea care are 2 nivele, unul foarte catchy, usor de asimilat si celalalt profund. Nu am niciun stil preferat, dar nici nu sunt un metalist daca asta vrei sa intrebi. Mai degraba as asculta Richard Marx decat Cannibal Corpse.

Metalfan: Ai declarat ca albumul de debut este rezultatul muncii unui inginer de studio deziluzionat si inchis intr-un studio. Poti detalia?
Dan: Am lucrat din greu ani de zile pentru a achizitiona echipamentul cu care am visat sa imi inregistrez muzica, dar nu am gasit niciodata timpul pentru a lucra doar pentru mine. Asa ca am fost nevoit sa imi rezerv o saptamana si sa lucrez cu echipamentul sofisticat pe care l-am cumparat si pe care nu apucasem sa invat sa il utilizez prea bine. A fost o saptamana extraordinara. Pur si simplu am creat in interiorul meu acea conexiune intre compozitor si muzician in acea saptamana.. Discul pare mai degraba un demo decat un album, din moment ce toate piesele sunt compuse si inregistrate cronologic, dar are momentele sale foarte bune.

Metalfan: Cum crezi ca ar fi sunat albumul daca ar fi beneficiat de tobe adevarate si daca ai fi avut la dispozitie o luna sa il inregistrezi?
Dan: Sunt si tobe adevarate pe Nightfall Overture, jumatate din The Dreamreader, piesa instrumentala, Alone? si Eye for an eye, dar oricum drummachine-ul functioneaza inca pentru mine. Sunetul chitarii este bizar, dar se potriveste cumva in mixaj. Cred ca albumul ar fi fost “ucis” daca as fi avut timp sa lucrez mai mult la el.  Am tendintza sa compun, inregistrez, ascult si sa dau la gunoi, dupa care sa revin, sa imi placa si sa readuc la viatza piesele.

 

 

Metalfan: In ce fel s-a implicat Dag, fratele tau, in realizarea urmatorului album,  The Closing Chronicles?
Dan: Am fost devastat mental dupa turneul din Germania cu Edge of Sanity si trebuia sa fac un alt album pentru ca cel de debut se vanduse mai bine decat ma asteptam. Aveam cateva idei, dar cele mai multe pareau destul de slabute. L-am sunat pe Dag, cu care nu mai lucreasem la modul profesionist pana atunci.A mers mult mai bine decat ne asteptam (mai ales ca, de multe ori, colaborarea cu un frate mai mare cu 10 ani nu e tocmai fructuoasa) Am compus si inregistrat cateva chestii super impreuna, vreau sa zic ca am cantat in intregime albumul live in USA. A fost extraordinar!

Metalfan:  De ce aceasta schimbare radicala de la metalul cu influente gotice la metalul cu multe aranjamente progresive? Si apoi, de ce ai fost din nou deziluzionat, haha?
Dan: Sunt intotdeauna confuz, hehe. Am vrut ca albumul sa aiba o aroma diferita fata de ceea ce facusem si in acea perioada ascultasem o multime de pop rock specific anilor 70-80, precum Foreigner si Gamma. Tocmai cumparasem un sitentizator cu o multime de sunete vechi si deja ma saturasem de goth. Am furat cateva piese Unicorn needitate si acestea au dat albumului un plus in directia simfonica.

Metalfan:  Inca mai crezi ca I este cel mai puternic si mai inspirat album de pana acum? Care ar fi argumentele tale?
Dan: Nu,  cred ca I are momentele sale si ca atmosfera generala este intunecata si cool. Sunetul este slab si prestatia mea sub medie. As vrea foarte tare sa il reinregistrez cu Tom la baterie si Erik la bass. S-ar putea ca acest lucru sa se intample intr-o zi.

 

 

Metalfan: Ai lucrat intr-un magazin de instrumente o perioada. A fost dificil pentru tine sa stai departe de muzica, sau cel putin, departe de pupitrul de producator?
Dan:Inca mai lucrez 3 zile pe saptamana in acest magazin, fapt care ma tine sanatos si imi ofera oportunitati incredibile. Am in mare aceleasi preturi ca retailerii la majoritatea lucrurilor pe care le vreau, ceea ce e un pericol mare pentru un maniac ca mine. Nu imi place ideea de a mixa albume pentru a cumpara hrana si a plati facturile. Vreau sa mixez pentru ca imi place, nu pentru ca trebuie.

Metalfan: Cateodata, judecand dupa versurile pe care le scrii, nu imi pot da seama daca esti un optimist sau un pesimist. Deci?
Dan:Sunt cel mai mare pesimist pe care l-ai cunoscut vreodata!! Incerc sa fiu un pic mai pozitiv dar am fost nascut cu destul de putin fluid al fericirii in mine. Ma asigur insa ca sunt destui oameni in viata mea care sa ma inveseleasca, asa cum este prietena mea. Si cantitatile uriase de bomboane functioneaza de asemenea, haha.

Metalfan:  Permite-mi acum sa ne indreptam catre prezent si sa iti solicit mai multe detalii despre ultima ta creatie, White Darkness. Cum a fost primit albumul pana acum? Esti fericit de modul in care a iesit discul?
Dan: Feedback—ul s-a dovedit fantastic. Am muncit din greu timp de un an la album, dar numai la partea de voci si mixaj.  Fratele meu a compus si a facut o treaba minunata. A fost o placere sa facem acest disc si sunt foarte mandru de el.

Metalfan: Ce inseamna de fapt White Darkness? Care este conceptul din spatele albumului?
Dan:Este o stare de spirit prin care majoritatea oamenilor trece la un moment dat.  Obisnuiam sa trec prin intunericul alb frecvent inainte sa o cunosc pe prietena mea. Este un “loc” unde nu iti pasa de nimeni si nimic. Esti doar cu tine insuti si nu simti nimic. Si in plus numele suna misto, haha.

 

 

Metalfan: Imi poti descrie in cateva cuvinte fiecare piesa de pe White Darkness?
Dan:The Fields of Life este o piesa de deschidere foarte buna, una cu adevarat rock! Imi place sa o cant si chiar daca versurile par putin cam bizare acum, imi place cum au iesit in cele din urma. 
Trial and error este cool, are un iz de Rush si a fost nevoie de ceva munca pana a iesit cum trebuie. Dar dupa ce am finalizat-o, rupe! 
One Way Ticket este o piesa pe care am compus-o inspirat fiind de trecutul fratilor mei si de un refren pe care l-am scris pe vremea cand am facut Nightfall Overture. Imi place partea intunecata a acestei piese. Rock epic de cea mai buna calitate!
Reasons este probabil cea mai Nightingale piesa. Contine atat atmosfera pozitiva specifica lui Closing si Alive Again, cat si elementele dark de pe 1st si I.
Wounded Soul este un alt copilas al meu. Provine tot din repertoriul vechi al fratilor Swano si i-am adaugat o noua parte la final. O piesa minunata care are un iz trollish, fiind o bucata folk foarte swedish. Mi-a placut mult inca de prima data cand am auzit-o, acum 25 de ani.
Hideaway este o premiera pentru ca ii apartine unui compozitor "extern". Bateristul Tom ne-a oferit mie si fratelui meu o piesa sa facem cu ea ce dorim si atat eu cat si Dag am prelucrat-o putin, dar ingredientele de baza ii apartin lui Tom asa ca piesa ii apartine in intregime. Este o compozitie metal/grunge, o favorita a fanilor si o piesa care rupe live!
To My Inspiration – o alta secventa veche pe care o ascultam cu placere inca de cand eram un copil. Fratele meu a compus o gramada de piese tari cand era tanar.  O balada placuta, fara baterie despre pierderea inspiratiei, scanteia care creaza debuseul. Nu prea am descoperit-o pana acum, dar lucrez la asta!
White Darkness este desigur piesa care da numele albumului si cea mai progresiva bucata a discului. Nu stiam la ce sa ma astept de la aceasta compozitie. Aveam indoielile mele la inregistrari, dar dupa ce am scos cateva riff-uri din ea s-a dovedit a fi fantastica. Imi place in mod deosebit sectiunea de pian si voce.
Belief este prima piesa antireligioasa Nightingale si a provocat ceva agitatie in randul fanilor nostri! Imi place amestecul de stiluri care caracterizeaza aceasta piesa si desi aproape ca era sa nu mai intre pe disc s-a dovedit in cele din urma o piesa foarte buna!
Trust  incheie albumul intr-o atmosfera groovy si dark, specifica anilor 70. Erik, basistul nostru, a scris versurile si probabil va fi in viitor singurul care o va face. Urasc sa scriu versuri!!!


Metalfan: Esti in industria muzicala de ceva vreme. Ca producator care este parerea ta despre alti producatori din bransa? Pentru a nominaliza numai cativa, ce crezi despre:
Thomas Skogsberg
 A avut ceva impact in 1989 cu sunetul sau de chitara si cu soundul “gras” si “sec” al discurilor produse de el. Ador inca ferocitatea lui Left Hand Path, dar apoi soundul sau a devenit prea ciudat si gol. Un tip ok oricum.
Harris Johns
Un clasic. L-am intalnit o data in Berlin. Imi place ce a facut cu Hobbs Angel of Death
Jim Morris
Nu stiu ce sa zic despre tipul asta, sunt mai degraba un fan al lui Scott Burns.
Peter Tagtgren, Fredrik Nordstrom, Daniel Bergstrand
Faimosul trio al metalului. De asemenea imi place Jens de la Fascination Street, face niste lucruri extraordinare si la fel este si cazul lui Pelle de la Studio-ul Underground. Sunetul de chitara reusit de Fredman in ultima perioada rupe!

Metalfan: Ce se intampla cu celelalte trupe si proiecte ale tale? Ai ceva planuri de viitor in ceea ce le priveste?
Lucrez in prezent la un album Second Sky si incerc sa fac totul fara sa apelez la compromisuri. In paralel lucrez la un mini CD care va fi oferit ca bonus o data cu reeditarea albumului Odyssey la Vic Records, candva anul viitor. Va fi o prelucrare socanta in varianta metal a hiturilor clasice ale anilor 80 asa ca aveti grija!!

Metalfan:  Daca analizezi scena actuala de metal esti multumit de modul in care arata ea? Iti plac ceva trupe noi?
Cred ca totul se rezuma la a compune o piesa buna. Ascult uneori o parte din noutati datorita fiului meu de 14 ani si cred ca sunt ceva trupe noi cu potential. Cea mai moderna trupa pe care o venerez este Alter Bridge.

Metalfan:  Ce parere ai despre death metal? Cateva dintre trupele vechi, atat americane cat si europene sunt inca active (Unleashed, Grave, Dismember, Entombed, Gorefest, Immolation, Cannibal Corpse, Morbid Angel, etc.). Ai avut ocazia sa le asculti ultimele albume si daca da, crezi ca este bine ca inca mai canta?
Nu chiar. De obicei verific productia lor sa vad daca sunt ceva trucuri pe care pot sa le fur, haha. Mixez un promo cu Ed Warby la cel mai nou proiect  Gorefest, Hail Of Bullets. Death metal clasic cu vechiul meu erou Martin Van Drunen la voce!!

Metalfan:  Stiai ca Ingmar Bergman a murit cu putin timp in urma? Ai reusit sa vezi vreunul din filmele sale?
Nu prea, am adormit o data cand ma uitam la Fanny si Alexander. Cred insa ca trebuie vizionate in cele din urma, poate cand voi fi batran…

Metalfan:  Acum, inainte de a ne lua ramas bun si a-ti multumi pentru acest interviu, lasam sa iti propun urmatorul quiz rapid.

• Lumina sau intuneric?
Ambele intr-un echilibru placut
• Agresiv sau melodic?
Ambele intr-un echilibru placut
• Plus sau minus?
Diviziune…
• Alb sau negru?
Nu conteaza, sau conteaza? Michael Jackson
• Death metal american sau european?
Ambele intr-un echilibru placut
• IFK Goteborg or Malmo FF?
Sportul e de rahat
• In Flames sau Soilwork
Soilwork
• Yes sau Genesis?
Genesis

Metalfan: Ultimele cuvinte iti apartin.
Dan: Multumesc pentru acest interviu reusit si pentru sprijin!

 

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Nightingale

   September 26, 2007  | 14 Comentarii  | 10506 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Dan Swano:As asculta mai degraba Richard Marx decat Cannibal Corpse.

  • Mi-a placut interviul, mai faceti quick- quizuri din astea.

    1. Posted by Kamela | 28 Septembrie 2007 14:15
  • Da lol, Alex Webster asculta si el Led Zepelin. What's the point in the title?

    2. Posted by Stones | 28 Septembrie 2007 21:31
  • as prefera sa citesc pe max weber decat sa culeg via

    3. Posted by n | 28 Septembrie 2007 21:46
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri