interviuri rock

Impresii de calatorie: Warrel Dane (Nevermore)

Impresii de calatorie: Warrel Dane (Nevermore)
TRUPE : Nevermore, Warrel Dane

"Acum aproape opt ani" spune Warrel Dane cind isi aminteste de turneul cu Soilwork (si Annihilator - cel putin pentru concertul de la Tirgu Mures unde am avut placerea sa-i vedem pe toti). Pai ar fi cazul sa isi aminteasca, eu aveam impresia ca a trecut mai putin timp. Atit de puternica a fost impresia pe care mi-au lasat-o cele trei trupe. Dar, intre un Soilwork aflat la inceput de drum si in plina ascendenta si un Annihilator intr-o usoara cadere, Nevermore au fost cu siguranta vedeta serii. Dupa inca doua albume de studio si alte sute de zile de turneu, Warrel Dane lasa o impresie la fel de puternica cind vorbeste despre poezie, muzica, politica sau despre oameni. Pretextul discutiei noastre a fost apropiata lansare (pe 11 octombrie) a primului DVD din discografia trupei, DVD pe care Warrel a venit sa-l promoveze la sediul Century Media din Dortmund.

 

Nevermore 2008: Van Williams, Jim Sheppard, Warrel Dane, Jeff Loomis

 

Metalfan: In primul rind, de ce a durat asa de mult pina sa lansati acest DVD ? Majoritatea trupelor cu o longevitate asemanatoare cu a voastra au deja demult unul sau mai multe DVDuri lansate.
Warrel: Pur si simplu am vrut sa fim siguri ca facem o treaba ca lumea, au fost multe chestii de luat in calcul. In plus, cred ca faptul ca abia acum am lansat primul DVD este un avantaj, pentru ca am putut sa includem pe el piese de pe toate albumele.

Metalfan: Ok, dar pe linga asta, lansarea propriu-zisa a DVDului a fost aminata de vreo doua ori, ceea ce i-a cam enervat pe unii dintre fani...
Warrel: Am vrut sa fie totul perfect si, din pacate, asta ne-a luat mai mult timp decit ne-am fi dorit. Aveam niste filmari facute de un regizor specializat pe filme documentare, am incercat sa le folosim, dar pina la urma nu am reusit; editarea a durat mult, dar sunt chiar bucuros ca am scos-o la capat. Si pina la urma a meritat [asteptarea], chiar daca a durat atit de mult.

Metalfan: Cit de mult a fost implicata trupa in realizarea acestui DVD. Vreau sa spun, in afara de faptul ca ati fost filmati in timpul concertelor (haha), ati mai participat in vreun fel?
Warrel: Bineinteles ca au fost filmarile, alegerea pieselor si asa mai departe. Dar in ceea ce priveste editarea, am ajuns sa lucram cu un studio din Germania si ei se pricep foarte bine sa faca DVDuri; dupa ce a fost filmat concertul l-au editat la sediul lor din Berlin. Si ei s-au ocupat de toate apectele, noi ne mai dadeam cu parerea despre cite o chestie pe ici pe colo, dar de fapt ei s-au ocupat de toata treaba si s-au descurcat foarte bine.

 

Jeff Loomis

 

Metalfan: A existat o filmare, un concert in Seattle, in orasul vostru, care era prevazuta sa apara pe DVD. Pina la urma ati renuntat la ea, de ce?
Warrel: Nu am putut obtine inregistrarea de la persoana care a filmat concertul. A fost dat disparut de ceva vreme, nimeni nu stia ce se intimplase cu el...

Metalfan: Dar mai traieste, nu?
Warrel: Haha... Nu stiu. Pe bune, nu stiu. Nu stiu daca o sa mai vad filmarea aia vreodata, asa ca a trebuit sa renuntam la idee... Ce sa mai zic, situatia n-a fost deloc placuta.

Metalfan: Imi pare rau sa aud asta. Cred ca, totusi, la un moment dat va trebui sa puneti mina pe inregistrarea respectiva. Banuiesc ca a fost o atmosfera speciala, la urma urmei, erau fanii de acasa.
Warrel: Pai, da, asa a fost. A fost un concert foarte reusit. Era o gramada de material care ar fi putut aparea pe DVD, dar... tipul asta a disparut, nimeni nu stie ce se-ntimpla cu el. A fost o greseala sa il lasam sa se ocupe de filmarea aia.

Metalfan: Selectia de piese de pe DVD acopera intreaga voastra discografie, asa cum ai spus si tu mai devreme. E ca un best-of, sunt si piese ca Matricide si Garden of Grey. Cum ati facut alegerea?
Warrel: N-a fost usor sa alegem piesele, pentru ca avem o gramada de albume; asa ca am facut o lista care cuprindea cite ceva de pe fiecare album si ne-a luat vreo doua-trei saptamini sa le lucram, sa le repetam impreuna si sa punem la punct „setlistul perfect”. Au fost si ceva discutii in contradictoriu, dar pina la urma, a iesit asa cum vedeti. Si cred ca am facut o treaba buna, dar stii cum e, probabil ca intotdeauna fanii or sa comenteze daca o anume piesa trebuia sau nu trebuia sa fie... dar la urma urmei, totusi, nu putem sa bagam toate piesele in setlist.

Metalfan: Nu putina lume va cunoaste inca de pe vremea cind Sanctuary erau dati pe MTV, la Headbanger’s Ball. Nu v-ati gindit sa includeti si o piesa-doua Sanctuary in setlist? Din cite stiu, Sanctuary nu a lansat oficial nici un material video.
Warrel: Da, a fost o trupa foarte buna, haha... M-am gindit ca fanii ar fi vrut sa vada citeva piese si din perioada aia, dar, din pacate, drepturile pentru piesele respective sunt inca proprietatea Sony si ar fi fost greu sa trecem prin toate formalitatile alea legale de rahat necesare ca sa includem vreo piesa pe DVD.

Metalfan: Da, nu-i usor sa faci fata armatei de avocati de la Sony, haha...
Warrel: Ceva de genul asta, haha...

 

Jim Sheppard

 

Metalfan: Coperta DVDului e o realizare deosebita, arata ca  un afis al unui film. Cine a venit cu ideea, cine a desenat-o?
Warrel: Colin Marks e un tip care face desene pentru tot felul de trupe. Pur si simplu ne-am dus la el, i-am spus titlul, i-am dat DVDul sa-l asculte si asta e rezultatul.

Metalfan: Si asta a fost tot? El a facut desenul si voi ati zis da? A venit cu mai multe variante din care sa alegeti?
Warrel: Nu, n-au fost mai multe propuneri. I-am spus titlul si i-am zis ca vrem sa vedem la ce il duce cu mintea. Si intregul concept a fost doar ideea lui. Bineinteles ca ne-a aratat niste chestii in fazele de inceput, am vazut niste schite, dar i-am zis ca arata minunat si el a facut totul de unul singur.

Metalfan: Titlul DVDului este The Year of the Voyager. Este vreo legatura cu piesa I, Voyager de pe Enemies of Reality?
Warrel: Ei bine, este o legatura si cu piesa respectiva, dar povestea este ca la un moment dat eram in turneu de atit de multa vreme, incit in ultima zi de turneu, chiar inainte de a ne intoarce acasa, ne-am simtit ca si cum nu am mai fi avut o casa si atunci eu am spus: „Pentru ca suntem cu totii niste calatori (engl. voyagers)!”, haha. Si cumva, chestia asta ne-a ramas in minte, stii, in momentul ala fusesem plecati in turneu aproape un an intreg. Si pe urma ne-am gindit ca ar fi un nume bun pentru DVD: The Year of the Voyager (rom.: anul calatorului). Deci asa a fost cu titlul, a fost o intimplare...

 

 

Metalfan: O intimplare fericita, as spune eu, haha... Pe DVD gasim si niste filmari din timpul Gigantour-ului din 2005. Toata lumea stie ca Gigantour este organizat de Dave Mustaine (Megadeth) care a produs primul album Sanctuary, acum 20 de ani. Putem sa-l numim pe Dave un prieten al trupei?
Warrel: Da, cred ca da, haha. Intr-o mare masura, cred ca el i-a descoperit pe Sanctuary. L-am intilnit si a vrut sa ne produca albumul. Si asta s-a intimplat cu tare multi ani in urma. Asa ca a fost excelent ca ne-a invitat sa cintam in Gigantour pentru ca ne-am revazut si ne-am re-imprietenit... e pacat ca are o reputatie de persoana dificila printre oamenii care nu il cunosc bine, pentru ca el nu e deloc asa, daca te asezi si stai de vorba cu el. Cred ca uneori presa exagereaza in ceea ce il priveste, dar el a fost cel care mi-a dat primul contract in muzica, asa ca nu am cum sa-l vorbesc de rau.

Metalfan: Dupa umila mea parere, pe care mi-am facut-o urmarind ce se scrie prin presa, pare mai degraba un tip exigent, cu pretentii mari de la cei din jur, asa e?
Warrel: Da, cred ca asa este. Stie ce are de facut, stie ce vrea ca ceilalti sa faca pentru el, unii ar putea crede ca e prea autoritar, ca vrea sa aiba mereu controlul, dar de fapt, el vrea doar ca totul sa iasa asa cum trebuie.

Metalfan: Probabil ca ai vazut DVDul de sute de ori. Crezi ca putea iesi mai bine?
Warrel: Nu, nu cred, dar eu l-am vazut de mult prea multe ori. Nu cred ca mai suport sa-l mai vad vreodata, haha. M-am uitat si iar m-am uitat si iar si iar, numai ca sa fiu sigur ca nu e nici o greseala si ca totul va fi in regula. Cred ca am obosit tot uitindu-ma la mine insumi, asa ca eu zic ca totul e in regula, dar cineva care se uita la DVD pentru prima oara, ar putea avea alta parere.

 

Van Williams

 

Metalfan: O sa ramineti in patru membri sau o sa cautati un chitarist care sa-l inlocuiasca pe Steve Smyth?
Warrel: Inainte de a face orice altceva, Jeff si cu mine scriem piesele. In studio nu avem nevoie de alt chitarist. Cind albumul va fi gata si o sa plecam in turneu, atunci probabil ca n-o sa mai mearga asa, deci e posibil sa cautam iar un al doilea chitarist. Bineinteles ca avem anumite persoane in minte, dar este prea devreme sa discutam despre asta in acest moment. N-o sa-ti spun niciodata, n-o sa scoti nimic de la mine, hahaha!

Metalfan: Ei bine, din moment ce tu ai fost cel care a inceput sa vorbeasca despre piesele noi, ce se intimpla cu urmatorul album Nevermore?
Warrel: Pai lucram la el chiar in momentul asta si in mod sigur va iesi anul viitor.

Metalfan: Si altceva mai concret? In afara de „2009” stiu ca asta inseamna anul viitor, haha...
Warrel: Asa e, hahaha. Pai, inca nu avem un titlu pentru album, nu avem nici titluri pentru piese si inca ma lucram din greu la piese, deci asta e tot ce pot sa-ti spun in momentul asta.

 

 

 

Metalfan: Hai sa vorbim putin despre albumul tau solo. Cum au reactionat colegii tai cind le-ai spus ca vrei sa faci un album solo?
Warrel: Pai toti au fost... niciodata n-au avut nimic impotriva unui album solo. Tobarul nostru (Van Villiams) a avut acum citiva ani un proiect solo si nimeni nu a avut nici o problema cu asta... deci, e bine.

Metalfan: Ce parere au despre album? Au fost sinceri cu tine sau au fost toti foarte foarte zimbitori si au spus ca le place foarte mult, haha?
Warrel: Bineinteles ca mie o sa-mi spuna ca le place, daca vrei un raspuns sincer, trebuie sa ii intrebi pe ei, direct, hahaha.

Metalfan: La inceput se anuntase ca Dave Budbill, fostul tau coleg din Sanctuary urma sa inregistreze partile de tobe pentru album. Ce s-a intimplat pina la urma?
Warrel: Am vorbit cu el si mi s-a parut o idee buna sa vina sa faca tobele pe albumul asta; din pacate, situatia s-a complicat si n-ar fi fost deloc usor ca el sa cinte pe toate piesele. Inca mai tin legatura cu Dave, vorbim des si poate ca intr-o zi o sa facem o chestie impreuna.

Metalfan: Principalul tau colaborator pe acest album a fost Peter Wichers (ex Soilwork). Il stiai dinainte? El a fost prima ta optiune?
Warrel: Cam cu opt ani in urma, Nevermore a fost in turneu cu Soilwork si ne-am imprietenit, am impartit impreuna acelasi autocar si toate bucuriile vietii de turneu. Asa ca mereu am tot discutat despre perspectiva de a face impreuna un fel de proiect sau ceva de genul asta.

Metalfan: Ei, bine, nu stiu daca iti amintesti de concertul la care ma refer, dar am avut placerea sa va vedem pe voi si pe Soilwork in deschidere la Annihilator si in Romania, in Tirgu Mures, un oras din Transilvania. Poate cuvintul Transilvania iti trezeste niste amintiri, haha
Warrel: Da, da, imi amintesc de concertul ala, acum mi-l amintesc...

Metalfan: Deci cu ocazia turneului respectiv, v-ati dat seama ca aveti gusturi muzicale comune...
Warrel: Da, dupa aceea am continuat sa discutam, am tinut legatura... Cind m-am hotarit sa fac discul asta, el a fost prima persoana pe care am sunat-o. Ne-am simtit bine impreuna si am lucrat foarte bine impreuna.

Metalfan: Cit de importanta a fost contributia muzicala a lui Peter?
Warrel: Am scris piesele impreuna, si, normal el venea cu partile de chitara si eu veneam cu toate versurile si liniile vocale si tot restul si ne ajutam unul pe altul sa facem piesele bune sa sune si mai bine si asa am lucrat. Ne-am inteles foarte bine, n-am avut nici macar o data discutii in contradictoriu in toata perioada cind am compus piesele. E fara doar si poate un mare compozitor, imi place foarte mult ce a facut cit a fost in Soilwork. Si cred ca albumul asta i-a dat sansa de a fi un pic diferit, mai degraba un tip de hard rock vechi si asta a picat foarte bine, pentru ca era o chestie pe care dintotdeauna am vrut s-o fac impreuna cu el.
Si cred ca si pentru el a fost interesant sa faca ceva mai putin tehnic si heavy decit era Soilwork. Deci pina la urma au iesit niste piese hard-rock metal, zic eu, haha.

 

Warrel Dane

 

Metalfan: Care e explicatia titlului, ce e masina de razboi, cine o conduce?
Warrel: Eu vad titlul a o reflectare a ceea ce se intimpla chiar acum in lume. Cred ca astazi exista prea multi oameni care au prea multa putere si profita de pe urma suferintei omenesti si a razboiului si la asta se refera titlul.

Metalfan: Se pare ca iti place muzica lui Paul Simon. Patterns e a doua preluare pe care o faci dupa o piesa de-a lui. Esti fan Paul Simon?
Warrel: Da, pe Dead Heart in a Dead World am facut un cover dupa unul din cintecele lui si am impresia ca l-am cam facut praf, haha. Dar sunt un mare fan al lui si al versurilor pe care le-a scris, mai ales pe albumele vechi, Simon and Garfunkel. Sunt pline de un frumos lirism depresiv si intunecat, dar, desigur, ne-a placut si un cintec mai nou, cum este Patterns, pentru ca, in opinia mea, versurile sunt pur si simplu extraordinare.

Metalfan: Daca nu imi amintesc, tipul asta a facut la un moment dat un cintec cu Chevy Chase. Ce zici?
Warrel: Haha, da, la un moment dat a facut un videoclip cu Chevy Chase, dar in mod sigur nu era vorba de unul dintre cintecele lui cele mai bune, haha...

Metalfan: Va exista vreun turneu pentru promovarea albumului sau vei cinta vreodata cu Nevermore piese de pe el?
Warrel: Pai, nu pot spune cu siguranta ca a doua varianta nu se va intimpla vreodata, dar as vrea sa fac un turneu cu albumul asta. Dar acum sunt preocupat de piesele pentru albumul Nevermore, deci, un astfel de turneu nu face parte din planurile pentru viitorul imediat.

Metalfan: Multe dintre versurile tale critica aspru sistemul politic. Simti ca e de datoria ta ca artist sa iei pozitie, sa arati greselile sistemului? Sau pur si simplu sunt chestii care te enerveaza in politica?
Warrel: Bineinteles ca sunt chestii care ma scot din sarite in politica si imi pare bine ca am posibilitatea sa imi spun punctul de vedere despre ele si sper ca poate oamenii vor asculta si dupa aceea vor afla mai multe despre ce se petrece in lume. Traim niste vremuri tare ciudate...

Metalfan: Da, uite chiar de curind Merrill Lynch (banca de investitii din Manhattan, fondata 1914) a fost cumparata... cum de s-a ajuns la asta?
Warrel: Da, Bank of America a cumparat Merrill Lynch cu 50de miliarde de dolari, va dati seama!? Si asta nu e singura stire nasoala pe care am citit-o in dimineata asta. Da, in momentul asta, economia americana nu e pe roze, asta e sigur. Sper sa iesim din situatia asta atunci cind o sa avem un alt presedinte, dar nu stiu ce naiba o sa i se intimple si aluia, ma cam trec fiorii cind ma gindesc.

Metalfan: Hai sa incheiem pe un ton mai vesel, tu si Jim Sheppard sunteti amindoi, bucatari cu diploma. Cum s-a intimplat chestia asta?
Warrel: Stii, orice muzician trebuie sa aiba o a doua slujba. Si asta e felul in care reuseam sa ne intretinem la inceput. Munceam din greu, ne trezeam dimineata, ne duceam la serviciu, pe urma la repetitii, zi dupa zi. Asa ca asa ne plateam facturile pe vremea aia. Si sa stii ca e bine sa stii sa gatesti, pentru ca daca ii pregatesti cuiva o mincare buna, il faci sa se simta foarte bine.

Metalfan: Sunt foarte curios: ce iti place cel mai mult sa gatesti?
Warrel: Mincarea italiana imi place cel mai mult. Am gatit mincare italiana ani intregi si si inca niste ani dupa aceea si cu toate astea ramine preferata mea. Pentru ca IUBESC pastele.

Metalfan: Un mesaj de incheiere pentru fanii din Romania?
Warrel: Promitem sa revenim sa cintam in Romania cit de repede putem, poate chiar la anul, cine stie. A trecut prea mult timp de cind nu am cintat acolo si ne vom stradui din greu ca trupa noastra sa ajunga in Romania!

 

 

Autor: Klawz, Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Nevermore, Warrel Dane

   September 23, 2008  | 1 Comentarii  | 15527 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Impresii de calatorie: Warrel Dane (Nevermore)

  • Frumos!

    1. Posted by Stone | 24 Septembrie 2008 13:30
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri