interviuri rock

Interviu Cadaveria

Interviu Cadaveria
TRUPE : CADAVERIA

 

Aparitiile feminine in metal au fost intotdeauna exotice si foarte atractive, fie ca au fost "true" ca Jo Bench de la Bolt Thrower sau Karen Crisis de la Crisis, fie ca au fost diafane precum Tarja de la Nightwish sau Liv Kristine de la Theatre of Tragedy. Cadaveria nu face exceptie de la regula si alege primul mod de manifestare, unul aproape barbatesc, direct si fara mari subtilitati. Si o face minunat... Va redau o discutie interesanta purtata cu ea in urma cu o saptamana, prin intermediul Internetului.

 

Salut si bun-venit in paginile metalfan.ro. Dupa cum bine se stie, pentru o perioada de timp destul de indelungata ai fost vocea trupei de black metal atmosferic Opera IX. Ofera-ne o scurta istorie a trupei, impreuna cu cateva cuvinte despre albumele la care ai contribuit.

Am activat in Opera IX din 1992 pana la inceputul anului 2001. Impreuna am inregistrat un Demo in 1992, un 7" EP intitulat The Triumph of Death precum si 3 albume full length, The Call of the Wood, Sacro Culto si The Black Opera.

Ca sa putem incheia cu trecutul, ai putea explica cititorilor nostri ce te-a determinat sa alegi o cariera solo si sa performezi o cu totul alta muzica fata de ce faceai cu Opera IX?

In ultima perioada de timp au avut loc multe neintelegeri intre membrii trupei. Am descoperit ca eu si Flegias aveam o cu totul alta atitudine vis-à-vis de anumite probleme, in comparatie cu restul trupei. In loc sa ne pierdem timpul cu discutii inutile am decis sa parasim formatia si sa ne folosim energiile pentru a da nastere unui nou proiect muzical, pentru a gasi libertatea necesara crearii muzicii care ne place.

Cand am audiat prima data The Shadow's Madame am fost surprins de muzica, o adevarata colectie de riff-uri si vocalize agresive. Ceva mai tarziu, cand a fost editat Far Away From Conformity, mi-am dat seama ca esti hotarata sa continui pe aceasta directie, cantand o muzica directa, fara compromisuri si foarte catchy. Care sunt punctele forte ale albumelor tale, de ce ar trebui sa le cumparam?

Pot sa spun ca in general punctele de interes ale muzicii Cadaveira sunt acelea ca producem un sunet proaspat, agresiv in acelasi timp, si ca mixam mai multe genuri muzicale fara a fi fideli unui anumit trend. Cel de-al doilea album este rezultatul maturizarii trupei Cadaveria. Personalitatile noastre puternice sunt reflectate de album. Noul sound este inovator, eclectic si curajos. Faptul ca formam un grup unit si relatia noastra se bazeaza pe incredere a dus la obtinerea unui nou stil, in care structura pieselor este foarte neobisnuita si ciudata. Far Away From Conformity constituie un progres si este rezultatul mintilor unor oameni aflati mereu in miscare, care nu doresc sa respecte nici o lege, dar carora le place sa provoace si sa socheze. E o expresie a nebuniei noastre artistice.

Am sa te rog sa imi vorbesti despre conceptele albumelor tale (insistand pe Far Away From Conformity) - cine scrie muzica si textele, cine a machetat copertile si booklet-urile, care va sunt sursele de inspiratie?

Singurul concept din spatele acestui album (n.r. ultimul!) este clar exprimat in titlu. Atat titlul cat si conceptul artistic fac referire clara la termini precum "neobisnuit", "anormal" si "anticonformist". Piesele au fost compuse cu intentia clara de a obtine un rezultat diferit de genurile muzicale deja cunoscute, de a surprinde ascultatorul prin riffuri caudate, ritmuri neobisnuite de baterie si o voce socanta. Textele, care sunt creatia mea, se leaga direct de personalitatea mea sucita astfel incat, intr-un anume fel, sunt "anti-normalitate" si ele.

Metalistii romani se intreaba cine sunt Frank Booth, Killer Bob si Marcelo Santos. Vorbeste-ne putin despre colegii tai de trupa.

 

Frank este chitaristul, un muzician experimentat care a crescut cu Iron Maiden si Dream Theater, care a cantat pana acum in trupe de cover-uri si care are acum, in Cadaveria, oportunitatea de a crea si interpreta piese proprii. Killer Bob este cunoscut de public ca John, basistul trupelor Necrodeath si DyNAbyte, in timp ce in spatele numelui Marcelo Santos se afla Flegias, fostul baterist de la Opera IX si actualul solist vocal de la Necrodeath.

Unde crezi ca se situeaza Cadaveria in actuala scena muzicala?

Suntem o trupa underground si ne mandrim cu asta. Stim ca nu putem trai din muzica dar, pe de alta parte, consideram ca am merita sa avem mai mult succes. Din pacate asta nu depinde numai de noi. Promovarea si distributia albumelor fac o trupa sa fie sau nu populara. Ceea ce depinde de noi este interpretarea unei muzici de calitate, cu seriozitate, atat timp cat acest lucru ne va face placere.

Trupa voastra este una activa pe scena? Va place sa cantati live? Care a fost cel mai bun concert sustinut pana acum?

Ne-ar placea foarte mult sa avem o activitate concertistica sustinuta dar concertele bune nu sunt usor de organizat. Suntem activi in Italia si ne-ar surade ideea unui turneu european cat mai curand cu putinta. Fiecare concert Cadaveria este unul deosebit: muzica buna, interpretarile profesioniste si adrenalina asigura mereu show-uri reusite.

Ce crezi despre libera circulatie a fisierelor de tip mp3? Are un rol pozitiv sau este doar o bataie de joc la adresa trupelor si a drepturilor de autor ale acestora?

Am fost intotdeauna impotriva pirateriei si a metodelor de reproducere a muzicii, dar in ultima perioada mi-am mai schimbat optiunile. Avand in vedere ca piata muzicala este in criza si ca singurele persoane care au de castigat din muzica sunt casele de discuri (aici ma refer la underground, artistii mari sunt exclusi) si Cd-urile nu sunt promovate asa cum ar trebui, sunt intru totul de accord cu descarcarea gratuita a muzicii. Ce vreau sa spun: as vrea sa produc noul albun Cadaveria si sa il ofer gratuit (n.r. pentru download) oamenilor. Ma intereseaza sa compun muzica si muzica mea sa fie ascultata de milioane de oameni; nu vad alta solutie.

Ai ascultat vreun album (metal sau non-metal) care sa iti fi atras atentia in ultima perioada?

Noul album de studio al celor de la Rammstein si o colectie de piese remixate ale celor de la Depeche Mode.

Acum vorbeste-mi despre planurile voastre de viitor. Unde vezi Cadaveria in cinci ani de acum incolo?

Am fost ocupata cu filmarea ultimului clip DyNAbyte (un alt proiect al meu). Imediat ce se termina voi reveni la activitatea mea obisnuita cu Cadaveria. In martie vom avea cateva concerte iar apoi vom demara lucrul la cel de-al treilea album de studio. Mai departe de atat nu pot vedea lucrurile. Imi place sa traiesc clipa.

Iti multumesc mult pentru acest interviu si iti doresc succes si inspiratie in 2005. In incheiere cateva cuvinte pentru cititorii nostri.

Va multumesc pentru spatiul dedicat trupei Cadaveria. "A great hail to all readers. Keep CADAVERIA's flame alive on www.cadaveria.com ".

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: CADAVERIA

   January 29, 2005  | 3 Comentarii  | 8923 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Cadaveria

  • cadaveria este una dintre cele mai experimentate soliste metal-goth la ora actuala.pe langa amy lee,tarja sau tipa de la lacuna coil,cadaveria este cea mai buna

    1. Posted by sparkling angel | 23 Mai 2007 17:34
  • nu incape comparatia cu tarja sau amy lee... (tarja era o britney spears mai metalica, si amy lee o avril lavigne cu ami multa voce;)
    cadaveria e ...cadaveria;) si e buna asa cm e sh in ceea c face

    2. Posted by Malvinia | 21 Septembrie 2007 21:37
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri