interviuri rock

Interviu cu Ronnie Bergerståhl (Grave)

Interviu cu Ronnie Bergerståhl (Grave)
TRUPE : Grave

Ronnie Bergerståhl, bateristul legendarei trupe suedeze Grave, un tip de altfel foarte sociabil, ne-a vorbit despre cel mai recent album de studio, Dominion VIII, concertul din toamna de la Hatework Festival dar si despre colaborarea cu Costin "13" Chioreanu. Mai multe detalii aflati chiar de la Ronnie...

 

 

Metalfan: Salut Ronnie! Cum merg lucrurile in ultima vreme cu Grave?
Ronnie Bergerståhl: Salut! Pot spune ca merg foarte bine. Abia am lansat albumul cu numarul opt, Dominion VIII si urmeaza niste concerte misto in toamna ce vine? pe care le asteptam cu sufletul la gura. De asemenea am realizat un videoclip pentru piesa Bloodpath, asa ca fiti pe faza pentru ca va aparea online foarte curand.

Metalfan: Cum este sa canti old school death metal in 2008?
Ronnie Bergerståhl: Cred ca este ceva foarte rar. Nu sunt multe trupe care isi pastreaza sound-ul original, se pare ca multe dintre ele incearca sa dezvolte tot felul de noi directii, sa incorporeze elemente diferite care nu isi au locul in old school death metal. Ca sa fiu cinstit, daca ar fi sa vorbesc despre trupe din Suedia, cred ca suntem doar noi si Dismember care mai facem chestia asta old school in ziua de azi.

Metalfan: Asadar, anul acesta in data de 21 Aprilie ati lansat albumul cu numarul opt, Dominion VIII, cum vezi acest album?
Ronnie Bergerståhl: A fost lansat de fapt in mai, o luna mai tarziu decat s-a spus ca va fi. Albumul reprezinta categoric un pas inapoi din punct de vedere al sunetului si al pieselor, o reintoarcere la primele trei albume Grave. Am dorit sa realizam un album foarte raw, foarte direct si cred ca am reusit. Este un album mult mai simplu daca ar fi sa il compari cu ultimele doua albume, mai direct din punct de vedere al scrierii pieselor... probabil mai catchy hehe...

Metalfan: Din ce stiu, a avut parte de reactii pozitive peste tot in lume, de la metalisti, dar si de la presa metalica. Care crezi ca este secretul ca dupa atatia ani Grave inca rupe? Ai putea impartasi acest secret cu noi?
Ronnie Bergerståhl: Reactiile au fost uimitoare, nu stiu daca am citit pana acum o recenzie rea despre el pana acum si acesta este un lucru bun hehe. Cred ca secretul este ca nu incercam sa facem ceva ce nu putem stapani 100 %. Adica, vreau sa spun ca nu suntem magicieni cu instrumentele, dar cu siguranta stim cum sa cream riffuri heavy, brutale si raw si sa le punem cap la cap in piese. De altfel, acesta este genul de muzica pe care dorim cu totii sa-l cantam si nu suntem interesati sa ducem Grave in alta directie.

Metalfan: Cat de mult au durat inregistrarile si cat de mult a luat sa compuneti piesele?
Ronnie Bergerståhl: Inregistrarile au durat in jur de o luna. Tobele, chitara si bassul le-am inregistrat in studioul nostru, Soulless, iar vocea si mix-ul intr-un studio numit Sandkvie impreuna cu fratele lui Ola (Ola Lindgren), Peter in spatele consolei. Procesul de scriere ne-a luat mai putin de o luna.

Metalfan: Cine este compozitorul principal in Grave? De exemplu in Mayhem pe ultimul album a fost Blasphemer...
Ronnie Bergerståhl: Pentru acest album Ola si cu mine am scris piesele, Jonas, fostul nostru chitarist de asemenea a contribuit cu cateva riffuri, dar Dominion VIII este in mare o colaborare intre Ola si mine. Am inregistrat toate riffurile acasa pe calculator si le-am urcat pe un server FTP, apoi Ola a unit riffurile in piese. Cred ca aveam 40-50 de riffuri cu totul, poate mai multe. Dupa acea toti trei am ascultat piesele si am venit cu idei, cum sa le imbunatatim si le-am rearanjat oarecum inainte de a incepe procesul de inregistrare.

Metalfan: Care ti se pare cel mai greu de cantat la tobe gen muzical, altul decit metal? De ce?
Ronnie Bergerståhl: Probabil jazz si fusion. In primul rand trebuie sa fii capabil sa canti toate acele ritmuri ciudate si sa accentuezi unde normal nu trebuie hahaha... Admir bateristii care pot canta jazz, dar pot spune ca nu am incercat sa invat, sunt prea lenes hehe...

Metalfan: Ti-ar placea sa lansezi un album in acest gen?
Ronnie Bergerståhl: Nah, nu prea. Dau 110 % in tot ceea ce fac ca baterist, dar cat timp mi-ar lua sa invat cum sa stapanesc acest lucru, rahat, cred ca mi-ar lua o vesnicie. In plus nu ma atrage acel gen de muzica...

Metalfan: Cum este vazuta Grave pe scena suedeza de death metal intr-un top de la 1 la 10?
Ronnie Bergerståhl: Hmm, o intrebare buna... nu stiu exact. Suntem printre primele cele mai mari patru trupe de death metal, sau cel putin in genul Stockholm death metal... suntem noi, Entombed, Unleashed si Dismember... cu Necrophobic stand ascunsi in umbra noastra... dar daca iei in calcul de exemplu In Flames, Soilwork si trupe in acest gen de death metal nici nu cred ca ajungem in top 10 ca sa fiu sincer.

Metalfan: In Bucuresti in Septembrie la Hatework Festival, ne poti spune cum crezi ca va arata playlistul vostru? Mai multe piese noi, mai multe piese clasice?
Ronnie Bergerståhl: Am cantat aceleasi piese aproape doi ani, asa ca vom scoate cateva si vom baga cateva piese vechi. Vor fi foarte multe piese noi in set list pentru ca ne vom afla in turneul de promovare al noului album, probabil 4-5 noi iar restul vor fi piese clasice precum Into the Grave, You'll Never See si Soulless cred...

Metalfan: Ce asteptari ai de la turneul cu Nile, Belphegor si celelalte trupe?
Ronnie Bergerståhl: Un turneu pe cinste desigur hehe. Cred ca este o formula uimitoare cu cele mai bune din genul pe care fiecare dintre noi il reprezentam. Ai brutal death metal in Nile, un stil mai black in Belphegor si noi cu un sunet vechi si greu... va fi exploziv! Compania care a pus la cale acest pachet, Massive Music Booking e printre cele mai bune, daca nu CEA mai buna agentie de booking cu care poti lucra in zilele noastre. Profesionisti in totalitate.

Metalfan: Cine a avut ideea grozava de a incepe acest turneu?
Ronnie Bergerståhl: A fost Mariuz de la Massive Music. Am avut mai multe optiuni si aceasta a fost pe departe cea mai buna pentru noi.

 

 

Metalfan: Am vazut ca veti sustine multe concerte in Europa, dar nici un concert in Statele Unite. De ce? Va temeti ca nu veti primi un feed-back atat de bun in Statele Unite comparativ cu Europa?
Ronnie Bergerståhl: Nu, deloc... feed-back-ul in Statele Unite a fost intodeauna foarte bun... dar trebuie sa iei in considerare ca a pleca in turneu in Statele Unite costa foarte mult iar cei care se ocupa de booking acolo lucreaza putin diferit fata de cei de aici din Europa. In primul rand trebuie sa obtii viza de munca care costa in jur de 1000 $ de persoana... zborurile, apoi totul acolo costa bani. Inchirierea unui autobuz, benzina, hotelul daca este nevoie... este totul in seama trupelor, ceea ce mi se pare foarte, foarte aiurea!!! Momentan incerca sa semnam colaborare cu un booker serios de acolo si acest lucru nu este usor de gasit. Multora dintre ei nu le pasa de tine!

Metalfan: Care este cel mai ciudat loc in care ai cantat?
Ronnie Bergerståhl: Hmm, nu sunt foarte sigur... nu stiu daca am cantat in locuri ciudate... probabil Norvegia hahaha...

Metalfan: Care sunt cei mai buni 10 bateristi din metalul extrem din toate timpurile in viziunea ta? De ce?
Ronnie Bergerståhl: Ouch, in metalul extrem... nu ascult atat de mult metal extrem, nu sunt sigur, dar chiar imi plac acesti bateristi: Gene Hoglan, Sean Reinert, Derek Roddy, George Kollias, Pete Sandoval, Max Kolesne si Steve Shalaty. In general prefer mai mult bateristii care au forta si groove in stilul lor, precum Mikkey Dee si Snowy Shaw. Tommy Lee este un alt baterist uitmitor care nu este luat in calcul pentru ca nu este tehnic. Metalul in ziua de azi se bazeaza pe viteza... viteza, viteza si iar viteza, in totalitate neinteresant. Multe trupe uita ca in muzica conteaza piesele!!! Uita sa scrie piese... este doar un cacat plin de riffuri puse unul dupa celalat si asta este ceva ce nu imi place. Bateristii pe care i-am enumerat canta sau au cantat cu totii in trupe care chiar scriu sau scriau cantece.

Metalfan: Care sunt albumele de anul acesta care ti-au atras atentia pana acum?
Ronnie Bergerståhl: Noul Dismember este super si mai este o trupa numita Machinery din Stockholm care a lansat albumul de debut, care de altfel rupe! Imi aduc aminte de Nevermore.

Metalfan: La ce se pot astepta metalistii romani de la concertul Grave de la Hatework Festival?
Ronnie Bergerståhl: Un show heavy si zdrobitor cu nimic altceva decat old school death metal pur! Va fi heavy si rapid, un mix intre noile si vechile piese.

Metalfan: Sa ne intoarcem la ultimul vostru album, Dominion VIII, stiu ca artwork-ul a fost realizat de catre Costin "13" Chioreanu de la Tiwlight1 13 Media (http://www.twilight13media.com). Cum l-ati cunoscut pe Costin? Sunteti multumiti de rezultat?
Ronnie Bergerståhl: In urma cu cativa ani cantam intr-o trupa numita Centinex iar el a realizat artwork-ul la ultimul nostru album, World Declension. Dupa aceea, toate trupele mele Demonical, World Below si Triton Enigma au lucrat cu el, pentru a realiza artwork-ul albumelor noastre, este uimitor! Ola si cu mine am stat in studioul Sandkvie si am discutat despre cum am dori sa fie artwork-ul si i-am sugerat ca ar trebui sa ii scriem lui Costin un e-mail despre acesta, ne-a raspuns imediat si a venit cu o sugestie a doua zi si asta este de fapt coperta, oarecum modificata dar... Cred ca este super ca a inteles imediat ce cautam. Un tip foarte talentat!

Metalfan: Ti-ar placea sa lucrezi cu el si in viitor?
Ronnie Bergerståhl: Desigur, este unul dintre cei mai buni care sunt in acest moment, deci sunt sigur ca vom lucra din nou cu el!

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele acordate Ronnie. In incheiere ai dori sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri sau sa adaugi ceva?
Ronnie Bergerståhl: Iti multumesc, placerea a fost de partea mea. Sper sa va cunosc la Hatework Festival in septembrie si fiti siguri sa ascultati noul album Dominion VIII inainte de asta pentru a canta cu noi hehehe... Pana atunci, aveti grija si ne vedem in curand.

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Grave

   July 03, 2008  | 0 Comentarii  | 18193 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Ronnie Bergerståhl (Grave)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri