interviuri rock

Interviu Let Me Dream

Interviu Let Me Dream
TRUPE : Let Me Dream

 

Salut Jani! Desi Let Me Dream activeaza de mai bine de 15 ani, trupa nu este foarte cunoscuta in Romania . Ar fi interesant si util daca ai puncta cele mai importante momente din istoria grupului.

Trupa a fost infiintata in 1989, am inregistrat primele doua demo-uri in 1992 si de atunci muzica noastra a fost doar dark metal atmospheric. Cel de-al patrulea demo a fost inregistrat in 1994 si a dus la semnarea unui contract cu francezii Adipocere Records. Ne-am schimbat numele din Congestion in Let Me Dream, iar primul nostru album, My Dear Succubus, a aparut la inceputul anului 1995. In anul 1998 am pus bazele casei de discuri Succubus Records si am editat EP-ul "Medley Rain". In 1999 am semnat un contract cu Nocturnal Music din Italia si am lansat EP-ul The Maze si cel de-al doilea album de studio, Greyscales (2000), sub egida acestei case de discuri. Cel de-al treilea album, Soulshine, a fost lansat in prima parte a anului 2003 sub Succubus Records, iar versiunea oficiala ce va fi distribuita pe piata va aparea in august si va fi lansata de catre Nocturnal Music.

In 1995 ati lansat primul album Let Me Dream. Cum a primit publicul "My Dear Succubus"? Ce parere ai acum despre debutul vostru?

Am avut multe reactii la vremea aceea, multi au apreciat muzica noastra pentru ca la momentul respectiv era ceva foarte diferit. Cand ascult acel disc imi dau seama ca productia si interpretarea puteau fi mai bune. Mi-au placut piesele atunci cand le-am compus si inca imi face placere sa le cant live din cand in cand. Sunt mandru de faptul ca suntem printre primele trupe din genul nostru care au lansat un astfel de album, cu siguranta avangardist pentru acea perioada. Chiar si Wolfheart, al celor de la Moonspell, a aparut la 6 luni dupa debutul nostru si am influentat si noi aceleasi trupe ca si ei, impreuna cu grupuri ca Tristitia si Katatonia. Dar asa cum poti auzi si tu ne place sa facem muzica in felul nostru propriu.

A fost nevoie sa treaca 5 ani pana sa lansati cel de-al doilea album. De ce o pauza atat de mare intre discuri? V-ati pierdut inspiratia sau au intervenit alte probleme?

Vanzarile primului album nu au fost prea bune, doar vreo 3000 de copii vandute. Era o vreme in care in general vanzarile din underground cunosteau un regres, iar noi nu eram cea mai comerciala si facila alegere pentru casele de discuri, astfel incat nu erau interesati sa ne lanseze albumele. Totusi noi am crezut in muzica noastra, am vrut sa o lansam in format de CD si de aceea am infiintat Succubus Records. Asa incat am lansat un EP in 1998, iar acel EP i-a determinat pe cei de la Nocturnal Music sa fie interesati de noi si am semnat un contract cu ei. In 1998 am cooptat cel de-al doilea chitarist, Juhana Stolt, pentru concerte si in 1999 ni s-a alaturat un vocalist: Tuukka Koskinen. De asemenea, faptul ca atat eu cat si claparul invatam in perioada 1994-1998 intr-un oras situat la 700 de km de sala de repetitii a condus la unele probleme si intarzieri in munca cu trupa.

Sa revenim in prezent. Anul acesta ati lansat un nou disc, Soulshine, un album prezentat intr-o editie limitata. De ce aceasta varianta? Va fi acest album distribuit in toata lumea?

Am realizat versiunea limitata noi insine la Succubus Records datorita faptului ca in ianuarie urma sa plecam in cel de-al treilea turneu european iar Nocturnal Music nu ar fi reusit sa lanseze albumul inainte de demararea turneului. Asadar, am editat versiunea limitata cu scopul de a avea ceva nou sa le oferim celor care ar fi venit sa ne vada la concert. Ar fi fost foarte frustrant sa mergem in turneu fara un nou CD.

Versiunea noastra va fi de vanzare doar la show-urile noastre live si prin posta, folosind adresa trupei. Varianta celor de la Nocturnal Music va fi lansata in august si va fi distribuita global. Diferenta intre cele doua versiuni consta in faptul ca CD-ul nostru include clipul piesei Dust of Time, care a fost filmat cu ocazia concertelor din Rusia, Belgia si Oland a iar versiunea celor de la Nocturnal Music include clipul piesei Powered by the Moon, videoclip filmat la festivalul nemtesc Celtic rock indoor 2004.

Am ascultat cateva piese de pe acest album nou si am remarcat ca voi inca abordati o combinatie de dark si gotic metal cu multe influente black metal, totul cantat intr-o maniera originala. Cum am putea cataloga corect muzica voastra? Nu crezi ca atat de multe stiluri ames tecate ar putea sa creeze confuzie ascultatorului?

Sigur, unii oameni sunt incurcati. Unii ar putea deveni confuzi pentru ca de data aceasta noi avem mai multe elemente agresive. Altii ar putea sa fie incurcati pentru ca dupa o piesa heavy, brutala si metalica cum este Babel , cantam o piesa foarte melodioasa ca As the Souls Embrace. Totusi, toate acestea reprezinta Let Me Dream si cred ca lista pieselor noului album este exact ceea ce trebuia sa fie si mentine CD-ul interesant de la inceput pana la sfarsit. Cel putin asa se intampla in cazul meu. Chiar acum, dupa ce am compus mai mult de 13 piese pentru viitorul nostru album, simt ca viitorul disc trebuie sa fie un disc cu o puternica tenta de dark metal atmosferic. Ramane sa vedem ce va fi. Let Me Dream va canta intotdeauna dark metal si muzica metalica atmosferica, spune-i gotic, dark metal sau oricum preferi.

Ce alte detalii imi poti oferi despre acest ultim album? Spune-mi mai multe despre piese, versuri si conceptul albumului.

Ei bine, avem parti foarte bune de metal gotic (Powered by the Moon), din cand in cand avem un dark metal mai agresiv ( Babel ). Restul pieselor se situeaza undeva intre aceste stiluri. Personal imi place sa combin metalul intunecat in genul vechiului Celtic Frost cu atmosfera si decadenta gotic rock-ulu timpuriu ca Joy Division & Fields of The Nephilim. Pentru mine asa ar trebui sa fie partea gotica, nu campuri inflorite ci mai degraba reflectii ale scenei asa cum o faceau Joy Division si Bauhaus. Cred ca Moonspell este iarasi un bun exemplu de ce inseamna metal gotic. S-ar putea spune ca noi incercam sa aratam unor oameni ca, mai devreme sau mai tarziu, noi avem dreptate iar ei se inseala - asta ar putea fi conceptul . hehe, ei bine, pana atunci noi vom continua sa compunem muzica intr-un mod natural fara sa ne gandim prea mult, in modul in care am facut-o intotdeauna.

Aveti propria casa de discuri, Succubus Records. E adevarat ca singura trupa care are contract cu acest label este Let Me Dream? Cu alte cuvinte, propria voastra companie pentru propria trupa? De ce aceasta situatie, nu ati reusit sa gasitit casa de discuri potrivita si a fost nev oie sa infiintati una?

Succubus Records a fost formata in 1997 cand am luat decizia de a lansa noi insine MCD-ul Medley Rain. Motivul pentru care am optat pentru aceasta solutie este acela ca nu am gasit casa de discuri potrivita dar totusi am dorit sa continuam cu trupa Let Me Dream. In 1998 o trupa de metal gotic numita Medieval Art s-a alaturat casei de discuri si sub egida Succubus le-a aparut MCD-ul Cold Down. Dupa o vreme insa am considerat ca e mai bine ca Succubus Records sa ramana doar pentru Let Me Dream iar Medieval Art sa isi formeze propriul label. Dincolo de editarea acestor doua MCDuri am distribuit produsele altor case de discuri aflate in underground, fapt care a ajutat distribuirea propriilor noastre produse. Chiar daca in prezent Let Me Dream se afla sub contract cu Nocturnal Music am decis totusi sa lansam o versiune limitata a albumului Soulshine prin Succubus pentru ca asa cum am spus mai sus, ur ma sa inceapa turneul. Am putea spune ca Succubus Records este un fel de back-up pentru Let Me Dream, daca nu exista o alta cale de a edita un album o vom face noi insine si nu vom da doi bani pe latura comerciala a afacerii.

Exista cumva un mesaj (religios, mistic, politic sau de alta natura) in spatele Let Me Dream, sau muzica e doar expresia sentimentelor voastre?

Nu exista, doar fii sincer cu tine si sa inveti sa te cunosti. Daca exista ceva ce iti doresti nu te da batut pana nu reusesti sa ind eplinesti acel lucru.

Pentru noi, a scrie muzica si versuri pentru Let Me Dream este un mod de a crea ceva pe baza sentimentelor noastre negative. Muzica in sine este ceva care face ca sufletul meu sa fie fericit si ma mentine concentrat si in echilibru.

Jani, dupa atat de multi ani, cum vezi evolutia metalului in general si in tara ta in particular? Te intreb acest lucru pentru ca in ultimii ani multe trupe bune au iesit la suprafata in scena metalica finland eza. Finlanda este o tara mica dar voi aveti foarte multe trupe. Oare voi, finlandezii, cantati toata ziua?

Nu am nici cea mai vaga idee, multe trupe originale si interesante provin din tari mici si izolate. Spre exemplu Necromantia din Grecia, Mortem din Peru , Master's Hammer (RIP) din Cehia. In general vorbind, cele mai multe dintre grupurile interesante au avut o idee originala asupra muzicii inca de la inceput. In cazul Finlandei e posibil sa existe o legatura si cu istoria si cu trecutul zonelor din care provenim. Istoria Finlandei ca si tara nu este asa de lunga, limba noastra si-a desavarsit forma scrisa doar cu aproape 150 de ani in urma, pana atunci finlandezii si limba lor au fost afiliati de suedezi sau de rusi si nu prea exista o istorie reala finlandeza in forma sa adevarata. Desigur aceste lucruri s-au intamplat cu mult timp in urma, dar aceste aspecte combinate cu indarjirea finlandezilor au condus la faptul ca si astazi finlandezii prefera propriul lor mod de viata si modalitatile lor unice de a vedea viata laolalta cu melancolia si tenacitatea naturii noastre (umane) reprezinta unul din acele lucruri carora li se potriveste foarte bine heavy metalul. Dar personal cred ca cel mai important lucru e sa faci muzica buna si originala. Restul depinde de ceilalti - daca sunt capabili si dornici sa inteleaga ceea ce faci. Oricum, se pare ca a venit vremea ca noi sa aratam care este identitatea noastra si ceea ce reprezentam.

Cui i-a venit ideea de a numi trupa Let Me Dream? Sunt oare visele un element important in filosofia voastra de viata?

Am ales aceasta exprimare din piesa Celtic Frost, Rex Irae, poate si datorita faptului ca la acea vreme, intre 1992-1994, citeam o multime de autori ca H.P. Lovecraft si ma pasiona foarte mult muzica celor ca Fields of the Nephilim, asa cum se intampla de altfel si azi. Asadar numele e in stransa legatura cu tema lovecraftiana "mort dar visand"

Crezi ca visele ne pot oferi mesaje ascunse pe care le-am putea folosi ulterior in viata noastra de zi cu zi?

Posibil, nu ma gandesc prea mult la aceste aspecte. In cazul Let Me Dream, cuvantul vis (dream) are mai mult de a face cu senzatii reale si lucruri care iti creaza emotii incantatoare dupa ce le descoperi, asa cum o data ai reusit sa compui o melodie sau un vers care reflecta sentimentele ce te incearca in acel moment.

Cateodata prevad unele lucruri, asa cum o fac toti oamenii, dar atunci sunt foarte treaz si in cele mai multe cazuri ceea ce se intampla urmeaza doar un curs logic. Po ate ca alti oameni vad aceste lucruri intampladu-se cand nu sunt foarte constienti.

Poti descrie in cateva cuvinte membrii trupei? Reus iti sa traiti numai din muzica sau aveti si alte slujbe?

Avem slujbe zilnice. Cu trupa reus im sa castigam doar atat cat sa ne permita sa plecam si sa castigam in schimb noi experiente. Din punct de vedere financiar castigam cate ceva de pe urma fiecarui concert, dar nu este niciodata suficient incat sa ne acoperim cheltuielile de deplasare. Cat despre vanzarea albumelor cu greu reus im sa acoperim cheltuielile de studio ca sa nu mai vorbim de vreun profit. Facem acest lucru pentru ca reprezinta pasiunea noastra si simtim permanent nev oia de a compune muzica.

In curand o sa veniti in Romania sa sustineti primele voastre concerte in tara noastra. Care sunt asteptarile voastre vis-à-vis de aceste concerte?

Suntem foarte interesati sa vedem cum va fi. Nu putem decat spera decat ca sunt acolo oameni care sunt interesati de ceea ce le putem oferi noi si ca vor veni la concertele noastre. Ma astept sa intalnesc o natura minunata, muntii Carpati in dumul nostru intre Bucuresti si Cluj si sper sa descopar lucruri noi si interesante despre istoria si oamenii de acolo. Berea este buna?

Ce stii despre Romania?

Ei bine, cunosc desigur miturile Dracula/Transilvania, Valahia si Vlad Tepes. Stiu ca in trecut ati fost ocupati de diverse natii: romanii, rusii, sovieticii . comunism, apoi Ceausescu si revolutia. Banuiesc ca in redefinirea radacinilor limbii cat si ale natiei roamne exista similaritati cu ceea ce s-a intamplat finland ezilor acum 200 de ani. Dar stiu totusi prea putin si cred ca acum este o ocazie foarte buna sa vin si sa cunosc oamenii la nivel personal. Unul dintre lucrurile pozitive de a canta intr-o trupa este ca atunci cand colaborezi si intalnesti oameni din diverse zone vezi multe lucruri pe care nu le-ai fi descoperit daca ai calatori ca si turist.

Mai exista vreun alt lucru important pe care cititorii nostri ar trebui sa il stie despre trupa?

Ca sa aflati ce inseamna cu adevarat Let Me Dream ar trebui sa veniti la concertele noastre din Bucuresti si Cluj. Vom canta cate ceva din fiecare album al nostru cat si piese care vor fi pe viitorul album. Asa ca veti asculta mai intai piese dure, heavy si dark dar apoi si un set de piese energice si melodioase. In plus daca sunteti interesati sa cumparati albumul nostru la concert va fi posibil pentru ca vom lua cu noi copiile care ne-au mai ramas.

Jani, iti multumesc pentru interviu si, in final, iti las posibilitatea sa adresezi un ultim cuvant cititorilor Metalfan.

Asteptam sa va intalnim in Bucuresti si Cluj! Accesati site-ul nostru www.letmedream.com pentru a descarca mp3-uri de pe albumul Soulshine si clipul Powered by the Moon!

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Let Me Dream

   June 03, 2004  | 1 Comentarii  | 8975 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Let Me Dream

  • imi plac dar uni exagereaza

    1. Posted by alex | 27 Mai 2007 15:24
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri