interviuri rock

Interviu Magica

Interviu Magica
TRUPE : Magica

6 fingers, a trecut ceva timp de la aparitia produsului The Scroll of Stone. Ce vesti noi ne poti aduce din tabara Magica?

6fingers: Deci intii de toate salut toata floarea Metalfan si mai ales pe tovarasii care deci ma cunoaste si stie cum ma cheama deci minca-v-as.

Asa e, Sake, a trecut vremea, am mai imbatrinit, s-au intimplat multe. Magica a devenit in sfirsit o trupa, dupa ce a inceput ca un proiect: dupa cum unii stiu deja, primul album Magica a fost inregistrat in formula de trei: Bat - chitara, Ana - voce si Vali - bass. Ulterior Bat, Ana si Cristi (tobe) au parasit trupa Interitus Dei in care activasera atita vreme - o decizie mult discutata, probabil va amintiti - si au decis sa se consacreze exclusiv trupei Magica. Eu am fost ultimul magician venit in barca, acum aproape un an, si de-atunci sint navetist Bucuresti-Constanta iarna-vara.

Noutatile sint imbucuratoare, sper, si vizeaza viitorul nostru album, de data asta full-band, care e bine merci inregistrat si asteapta cuminte sa ne scoata peri albi cu mixajul si masteringul. In curind vom pune la download o piesa noua, sa "incercam apa", sintem foarte curiosi cum va prinde la public, pentru ca noua ne place deja, hahaha. Daca nu va placea, asta e, poate urmatorul album, cine stie ? Discul nu va aparea pe piata pina in septembrie insa, din considerente comerciale. Stiu, sintem niste mercantili nenorociti.

Casa de discuri mexicana cu care lucram pentru distributia primului album, Divenia, a cumparat deja domeniul www.magica.us, pentru moment pagina de-acolo nu e chiar completa, dar probabil in scurt timp pagina noastra oficiala se va muta de la www.magica.batcave.net. Au inceput sa apara si reviewuri externe, putine dar favorabile, asa ca sint sperante pentru albumul nou.

Cine se ocupa de compunerea muzicii si cine e responsabil cu textele?

6fingers: Daca pe primul album Bat a fost stapin absolut, a compus toata muzica si a scris toate versurile, pe albumul nou o sa-mi fac si eu simtita prezenta destul de mult, chiar daca in continuare Bat e autorul celor mai multe structuri de piese. Consider ca e o idee buna sa existe mai multi compozitori, diversitatea e implicit mai mare, in plus poti oricind sa dai vina pe celalalt daca o piesa nu place :)

Textele sint, cu o singura exceptie - Inluminata - ale lui Bat.

Ce teme trateaza textele Magica si de ce ati ales varianta de a le prezenta numai in limba engleza?

Bat : Spre deosebire de "The Scroll of Stone", care, fiind un fel de mini-opera rock, un album conceptual axat pe stilul fantasy, a beneficiat de un libret caracteristic genului, "Lightseeker" va fi un album in care (dupa cum spune si titlul) noi suntem in cautarea propriei noastre spiritualitati si a unui stil muzical care sa ne defineasca cel mai bine. Titlurile pieselor de pe album va vor da o oarecare idee despre ce este vorba, asa ca am sa vi le spun de pe acum : "Bind You Forever" ; "A New Paradise" ; " Dance of the Wasp" ; "The Living Grimoire" ; "Wormwood" ; "Black Lace" ; "Curse for Eternity" ; "Samhain" ; " Bittersweet Nightshade" ; ; "Witch's Broom" ; "Inluminata".

6fingers: Lightseeker nu va fi un album conceptual in sensul clasic, desi toate piesele, ca si conceptul grafic, au aceeasi zona tematica, pe care va lasam sa o descoperiti. Cit priveste limba de prezentare, engleza e prima alegere din mai multe ratiuni. Probabil cea mai importanta este decizia de a distribui albumul si (a se citi: mai ales) in strainatate. Exista si o piesa in romana, Inluminata, care imi apartine. Pentru varietate/exotism, hahaha...

Stiu ca studiezi pianul de mai multi ani. Cum a inceput totul? De ce 6fingers ?

6fingers: Povestea e aproape simpatica, am 28 de ani, cint la pian de la 5 ani si un pic, evident ca parintii poarta intreaga vina (sfat rockerilor familisti: daca-l vedeti pe ala micu' dind dovada de veleitati artistice - da din cap in ritm - luati-i profesor de muzica si nu cedati urletelor daca nu-i convine tratamentul vreo 3 ani: ulterior va va multumi). Am facut 8 ani de pian la scoala de muzica, insa am intrat rapid in conflict cu clasicii si am inceput sa improvizez, am fost remarcat si cooptat rapid intr-o trupa de pici bine coordonata unde am invatat ce-i aia colaborare si cum se cinta la chitara, bass si tobe. In liceu am trecut serios la chitara electrica, am descoperit metalul si viteza, dupa care am venit la Bucuresti la facultate cu ginduri de rockstar wannabe, m-am dezumflat urgent din lipsa de oameni capabili disponibili, am devenit "om serios" si am continuat sa cint pentru sufletelul meu, acasa.

Schimbarea, surprinzator, a intervenit anul trecut, cind am devenit coleg de job si prieten cu Balaurul de la Trooper, care, dupa citeva jam-sessions impreuna, mi-a spus ca e pacat sa nu le arat si altora ce stiu. Asa ca, mormaind un "mai bine mai tirziu decit niciodata" am urcat pe scena in calitate de invitat al Trooper la Metalheart si la Arenele Romane, mi-am vazut visul cu ochii si se pare ca a fost ok, pentru ca am fost contactat rapid de Bat si de alte doua trupe pentru colaborare.

In momentul de fata cint in doua trupe doua stiluri foarte diferite si sper ca reusesc sa le impac. Despre Magica stiti deja, in cealalta trupa cintam progressive metal cit mai complicat, iar luna asta inregistram un demo, posibil primul, sau daca nu, printre primele de gen de la noi.

 

De ce 6fingers si nu Ion Popescu sau Stefan Murgila ? Vreau sa-mi pastrez pe cit posibil iluzia unor existente separate, intr-una profesionist sobru si serios, in alta un muzician fara complexe si inhibitii si de-asta sper sa nu se afle prea curind cum ma cheama si cine sint de fapt. Schizofrenie in toata regula.

Cea mai mare satisfactie mi-o aduce faptul ca, pentru moment, nefiind nevoit sa traiesc din muzica (ba dimpotriva, bag bani seriosi in ea) nu fac nici un compromis si cint EXACT ceea ce-mi place.  Adica symphonic melodic si progressive metal. Ramin citeva nise neacoperite, respectiv pian solo, chitara si compozitii ciudate care nu se preteaza interpretarii cu trupe intregi la cap, si poate ca la un moment dat vor face obiectul unui disc solo. Pina atunci insa abia imi ajunge putinul timp liber pentru cele doua trupe actuale, asa ca ma bucur cu ce am si nu visez la cai verzi.

Ce urmeaza, habar n-am; seize the day. Vreau sa aduc bucurie, dar nu cu orice pret; am o viata si nu intentionez sa-mi bat joc de ea sau de mine, iar visuri de rockstar ai doar la o anumita virsta, la un moment dat te trezesti. Nu am asteptari in directia asta, in consecinta nu pot fi dezamagit prea tare. De-aia sint, in dualitatea mea, cam cit de fericit poate fi un om inteligent.

Cam ce sacrifica membrii trupei Magica pe altarul artei?

Bat: Se stie ca Magica are cartierul general in Constanta iar claparul este din Bucuresti. Asta este un prim sacrificiu - oboseala, timpul pierdut pe drum si banii cheltuiti - al lui 6fingers pentru a face parte din trupa. Eu mi-am dedicat absolut tot timpul pe care il am muzicii, deci implicit trupei, punand astfel in pericol scoala, locul de munca si chiar si toate relatiile mele cu oamenii care ma inconjoara si care nu gandesc in stilul meu. Apoi sunt sacrificiile de natura financiara, cheltuieli pe care orice muzician serios din tara noastra le numeste sacrificii deoarece este extraordinar de greu sa poti sa iti faci rost de toate instrumentele si accesoriile de care ai nevoie pentru a putea sa-ti faci auzita munca .

6fingers: Am sansa de a avea (ptiu, era sa zic "in particular" !) un job relativ flexibil si bine platit, asa ca pot sa plec cite trei zile lunar la Constanta pentru inregistrari sau repetitii. Pentru mine sacrificiul major este altul, muzica imi acapareaza acum aproape tot putinul timp liber pe care il am, iar eu am o tona de pasiuni, de la entomologie la filatelie, pe care le neglijez si de care mi-e dooooooor.

Insa ar fi jenant sa ma pling, Bat depune de 10 ori mai mult efort decit mine in directia Magica, ma mir cum de nu explodeaza uneori. Cred sincer ca putini ne-muzicieni au habar cit efort si sacrificiu implica o intreprindere de genul asta, si tocmai de-aia ma surprinde intotdeauna atitudinea unor rockeri vis-a-vis de eforturile trupelor din underground, de orice curent metal ar fi ele.

Cum va descurcati cu repetitiile si inregistrarile dat fiind faptul ca locuiti in orase diferite?

6fingers: Treaba poate functiona pentru ca repetitiile se pot face bine merci fara clape (sint asadar dispensabil, aviz amatorilor :) Piesele mele le fac integral acasa, trag un demo si trupa il invata. La fel face Bat, imi trimite un mp3 cu ideea, eu imi concep partile, mai vin cu idei daca mai e loc, iar in final in studio ne trezim ca piesele se transforma, prind o viata a lor si isi fac de cap, lasindu-ne adeseori cu gura cascata. Multe parti sint compuse direct in studio la inregistrari, facem mai multe variante si alegem. Pentru inregistrarea clapelor au fost suficiente doua weekenduri, dar si repetitiile merg foarte repede, pentru ca toti ne invatam lectia de-acasa si treaba iese bine de la inceput. Sigur, ar fi preferabil sa ne putem vedea des, coeziunea si productivitatea ar fi altele dar probabil ca ne-am si plictisi mai repede.

Initial componentii Magica erau implicati in diverse trupe. Mai are astazi Magica statut de proiect sau a devenit o trupa in adevaratul sens al cuvantului?

Bat: Magica este acum o trupa serioasa in care noi avem incredere. Pentru majoritatea componentilor a devenit o prioritate in jurul careia ne ducem viata.

6fingers: Eu activez si intr-o alta trupa, asta nu inseamna ca Magica e un proiect. Ar trebui cumva ca un muzician sa se dedice trup si suflet unei singure trupe pentru ca aceasta sa-si cistige numele de "trupa" ? Sau un metalhead nu e metalhead daca asculta si alte genuri de muzica ? Nu e true, da, asta ti-o acord :)

Care sunt planurile de viitor? Ce va aduce nou viitorul album de studio, va continua aceeasi linie ca albumul de debut?

6fingers : Planurile de viitor Magica vizeaza semnarea distributiei pentru Lightseeker cu Warner, incasarea unei gramezi mari de coco si retragerea definitiva in Hawaii. Daca asta nu se poate, macar niste concerte pe plai mioritic si prin coltul asta de Europa.

Planurile mele muzicale de viitor sint tot alea x2. Plus un Kurzweil K2600.

Dupa cum s-a mai spus anterior, albumul nou nu va fi o continuare a primului, insa se va invirti in aceeasi zona muzicala, ameliorata din toate punctele de vedere, speram noi. Metal melodic, simfonic sau cum vreti voi sa-i spuneti, noi nu stim, sint deja mult prea multe etichete pentru mult prea multe curente in ultima vreme. Pe scurt, muzica djjjjj djjjjjj cu gagica pe voce.

Unde va fi inregistrat si sub egida carei case de discuri va iesi pe piata?

6fingers: De inregistrat nu va mai fi inregistrat, din simplul motiv ca de faza asta am trecut deja (asta daca nu-i crapa intre timp hdd-ul lui Bat, caz in care i-am promis solemn ca vin si il string de git personal pentru a nu fi facut nici o alta copie). Ostilitatile s-au desfasurat in studio Radio Neptun Constanta, acum sintem in faza de mixaj/mastering si lucram la grafica, unde probabil ca Bat si cu mine nu vom ajunge la o intelegere pina in ultima secunda.

Cit priveste casa de discuri, inca nu am decis, important e ca albumul va aparea la toamna.

Lansarea noului album de studio va fi urmata de concerte de promovare? Ce ati stabilit in acest sens si cand va vom putea vedea live in Bucuresti?

6fingers: Urmatorul concert Magica va avea loc pe 19 iunie, dar nu va asteptam la el, pentru ca va fi la Sofia. In mod sigur vom da concerte in Bucuresti cu ocazia lansarii (poate chiar inainte), dar nu am ridicat un deget in directia asta si nici n-o s-o facem pina nu terminam cu discul, am decis cu totii sa ne canalizam toata energia care ne-a mai ramas catre album, vrem sa prezentam un material de calitate care sa nu roseasca in comparatie cu albumele de gen de "afara".

Ai ultimul cuvant!

6fingers: Nu cred ca poate avea cineva vanitatea de a crede asta :)

Platitudini de rigoare am la discretie: sprijiniti undergroundul, multi merita sprijinul vostru. Si urmati-va visele cit de cit, nu stii de unde sare iepurele si mai ales CIND, iar cind sare fugiti dupa el, ca nu sare de doua ori de regula.

Nu va zic sa cumparati Magica, s-ar putea sa fie interpretat drept reclama si cenzurat de moderatori, mereu la datorie.

Bafta maxima cu Metalfan, daca pastrati ritmul riscati sa ramineti fara concurenta ! Ne vedem pe forum, la sueta cea de toate zilele, la limita moderarii.

Stay metal si mai zimbiti si voi, macar din cind in cind !

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Magica

   May 05, 2004  | 1 Comentarii  | 6492 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Magica

  • foarte misto magica.

    1. Posted by andreea | 15 Mai 2007 02:44
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri