interviuri rock

Interviu Sakis Tolis (Rotting Christ)

Interviu Sakis Tolis (Rotting Christ)
TRUPE : Rotting Christ

Cum se face ca intr-o lume in care majoritatea trupelor care au fost brutale in trecut au acum tendinta sa-si inmoaie sunetul, "Sanctus Diavolos" are un sunet mult mai brutal comparativ cu precedentele creatii, incepand de la "Triarchy of the Lost Lovers" si terminand cu "Genesis"?

ROTTING CHRIST exprima adevaratele noastre sentimente muzicale actuale si, la momentul la care am compus albumul, asta am simtit. SANCTUS DIAVOLOS este o pura detasare a sufletului de dorinte, necesitati si sentimente, mai agresiva decat orice am creat pana acum.

Care sunt cele mai importante surse de inspiratie, daca mi-e permisa intrebarea. Vreau sa spun - nimeni n-ar putea spune ca Rotting Christ suna la fel ca alta trupa. Totusi, au fost trupe care te-au influentat in trecut?


Evident… Am inceput la sfarsitul anilor '80 ca ascultatori dedicati ai unor trupe ca Bathory, Venom, Possessed, Celtic Frost, dar, odata cu trecerea timpului ne-am urmat strafundurile propriilor suflete si am creat ceva ce a venit instinctiv si am avut noroc ca a venit cu o mare doza de originalitate. Poate ca mentalitatea sudista a fost cea care a creat-o, dar sincer nu iti pot da asigurari in sensul asta.

Cum au imbunatatit muzica schimbarile in componenta facute inainte de inregistrarea lui Sanctus Diavolos? Au avut noii muzicieni vreo contributie in procesul creatiei sau e numai treaba ta?

Intotdeauna ma ajuta cu ceva idei, dar eu fac marea majoritate a compozitiilor, asa ca schimbarile in componenta nu au influentat muzica trupei sub nici o forma.


Care este filosofia Rotting Christ si conceptul ascuns dincolo de versuri? Este, de exemplu, "sanctificarea diavolului" un Crez pentru tine sau e doar o metafora?

Versurile exprima punctele noastre de vedere anti-crestine ca indivizi. Deci conceptul este un indemn pentru umanitate sa arda flacara de teama peste care Dumnezeu vrea sa domneasca.

Numele Rotting Christ a fost ales la sfarsitul anilor ’80, cand exista o anumita tendinta pentru nume socante. Va mai reprezinta?

Da, pentru ca ideile noastre despre religie au ramas aceleasi. Poate ca nu la fel de extreme cum erau acum 15 ani, dar inca puternice pentru epoca pe care o traversam.

Pentru ca tot a venit vorba de nume, se pare ca acesta poate aduce uneori si probleme. Este de notorietate deja momentul neplacut consumat in urma cu aproape o luna, cand Dave Mustaine a conditionat participarea trupei Megadeth la doua importante festivaluri europene de inlaturarea de pe afis a trupelor sataniste, pe motiv ca el l-a descoperit recent pe Dumnezeu si nu poate sta alaturi de detractorii sai. Acestui santaj i-au vazut victime Rotting Christ si Dissection. Daca Jon (Dissection) s-a enervat si a inceput sa ameninte, reactia ta a fost una foarte ponderata in raport cu cele intamplate.

Imi era foarte usor sa tratez situatia cu furie, dar… o abordare calma si rabdatoare ar putea atrage mai usor mai multi oameni de partea noastra… ceva din care pana la urma tot eu castig. Tu ce zici? (n.a. eu zic ca are dreptate, dar sub impulsul momentului as fi reactionat ca Jon de la Dissection - aveti mai jos declaratiile "impricinatilor", precum si doua puncte de vedere)

Sunt niste zvonuri legate de despartirea voastra de Century Media. Ai putea sa clarifici? Care sunt planurile de viitor daca zvonurile sunt reale si ati rupt contractul cu casa de discuri? Unele case de discuri grecesti - cum ar fi Black Lotus - au inceput sa isi castige recunoasterea pe plan european. Te gandesti la o casa de discuri locala sau va fi preferata tot una majora, din vestul Europei?

Da, e adevarat ca intelegerea noastra cu Century Media s-a incheiat si in acest moment ne bucuram de libertate si ne concentram pe cele 65 de concerte pe care le mai avem de sustinut… si o intelegere cu o noua casa de discuri va fi un aspect la care ne vom gandi in octombrie, cand vom termina turneul.

Sunt o gramada de trupe celebre ai caror membri sunt implicati in diverse proiecte. Tu ai vreunul?

Da, sunt implicat in Thou Art Lord de un deceniu. Am lansat patru albume si cel care tocmai a fost lansat se numeste "Orgia Daemonicum".

Stiu ca orice trupa considera cel mai recent produs ca fiind cel mai bun scos vreodata, asa ca ma astept ca Sanctus sa fie raspunsul. Totusi, care este albumul tau preferat din toate timpurile?

O sa urmez curentul spunandu-ti ca intr-adevar SANCTUS DIAVOLOS este cel mai bun produs, dar o sa mai spun si ca albumul cel mai influent, cel care a avut cea mai mare greutate a fost "Thy Mighty Contract".

Dupa mai bine de 15 ani de concerte, unde preferi sa canti? La festivaluri mari, cu audienta imensa sau in cluburi mici, cum a fost cel in care ati cantat in Bucuresti, unde stii sigur ca toata lumea a venit sa va vada pe voi?

Nu preferam cluburile sau salile mari pentru ca noi ne consideram tot fani si intotdeauna vrem sa ne impartim energia cu oameni care ne respecta muzica, carora muzica noastra le e draga in general. Ne place sa simtim vibratiile si sa cantam in cluburi micute in loc sa cantam la un festival mare, unde oamenii sunt interesati de orice altceva in afara de a te vedea pe scena.

Daca tot am intrat in zona concertelor… ati avut pana acum trei in Romania. Ce imi poti spune despre ele? Ati fost multumiti de conditiile oferite, de prestatia voatra si de reactia publicului fata de muzica voastra?

Da, ne-au placut concertele in tara ta, Oana, incluzandu-l si si pe cel de la Costinesti de acum cativa ani si, fara nici o urma de compliment, noi consideram romanii ca fiind una dintre cele mai bune audiente pe care le-am intalnit.

Care este pozitia trupei Rotting Christ dupa aproape 20 de ani de "evil existence" pe scena metalica internationala? Va considerati o trupa cu mari realizari pentru scena underground sau simtiti ca ati intrat deja in mainstream-ul metalic? (am folosit mainstream ca sinonim pentru "elita", deci n-o lua ca pe o jignire, ok?). Pana la urma sunteti una dintre putinele trupe est-europene cu un album tribut oficial.

Consideram ca trupa noastra reprezinta o particica din aceasta imensa comunitate metalica si ca ne-am adus aportul pentru a avea azi o scena metal puternica.


Sakis Tolis - Rotting Christ - pentru Metal Temple, preluat de pe Blabbermouth.net:

Din pacate ne gasim in neplacuta postura de a ne anunta fanii ca trebuie sa anulam aparitiile anuntate la doua mari festivaluri (lucru pe care l-am mai facut de cateva ori), motivul fiind numele trupei noastre. Un nume ce exprima opozitia noastra fata de orice fel de religie, un nume care se opune oricarei false viziuni de pace si liniste eterna, un nume ce reprezinta o lovitura de pumn in bazele consevatoare ale asa-numitelor societati democratice ipocrite si religioase. Din nefericire, Evul Mediu inca isi gaseste loc in noul mileniu, iar metalul ar trebui sa sprijine libertatea gandirii, lucru pe care l-a facut de la aparitia sa.

Jon Nödtveidt - Dissection - preluat de pe www.dissection.nu:

Din pacate sunt nevoit sa va anunt ca participarea trupei Dissection la Metalist Festival in Israel (concert confirmat 100%) a fost anulata, in mod clar ca rezultat a faptului ca Dl. Mustaine de la Megadeth (capul de afis al acestui festival) nu doreste sa cante cu trupe sataniste (potrivit lui insusi pe motivul recentei sale descoperiri a credintelor crestine). Mi s-a adus, de asemenea, la cunostinta ca ar trebui sa cantam cu Megadeth in iunie, la Fury Fest, in Franta, asa ca iata ce vreau sa spun, atat din partea Dissection, cat si din partea mea: "Mustaine, indraznesti sa te asezi in calea noastra, dar vei indrazni sa te intalnesti cu noi fata in fata? Ai vrut ca show-ul Dissection sa fie anulat pentru ca nu ai curaj sa iti intalnesti fata in fata oponentii intru credinta? Crezi ca asta ne va opri? Da, suntem satanisti, adevaratii tai dusmani. Pentru ca noi suntem antiteza lasilor ca tine! Daca esti un tip cu credinta adevarata, hai sa ne intalnim in Franta, la Fury Fest sa iti sustii pozitia! Sau ai de gand sa ni-l anulezi si pe asta?"

Andi Ionescu - Taine - pentru Metalfan:

Eu sunt o.k. cu asta. Sincer nici eu nu prea agreez trupe de genul asta, mai ales cand isi fac cunoscute sentimentele prea pe fata, adica pe scena. Daca Megadeth sunt cap de afis in seara respectiva nu vad de ce nu ar conditiona chestia asta. Nici macar eu la Super Metal Night nu bag trupe de genul asta, dar mai ales Mustaine...

In fine, e doar politica, nici macar religie...

Chris - Possession - pentru Metalfan:

In ceea ce il priveste pe Dave Mustaine, consider ca este foarte intolerant cu lucrurile astea, pentru mine, metalist de 15 ani, care asculta toate stilurile si tolereaza toate stilurile, trupele si atitudinile lor.

In ceea ce ii priveste pe Dissection si Rotting Christ, eu cred ca satanismul lor este mai mult o imagine decat credinta adevarata. Poate Jon de la Dissection e cu adevarat satanist, dar in general el este un tip dur si muzica lui este excelenta. Ascult Dissection numai pentru muzica pe care o fac si nu pentru credinta sau imaginea lor. Muzica ar trebui sa primeze pe scena metal si nu imaginea sau religia!

Autor: Oana G.
Vezi galeriile trupelor: Rotting Christ

   June 17, 2005  | 0 Comentarii  | 6773 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Sakis Tolis (Rotting Christ)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri