interviuri rock

Interviu Shekinah

Interviu Shekinah
TRUPE : Shekinah

 

Pentru ca discutam pentru intaia oara in paginile Metalfanului, as dori sa imi rezumi pe cat se poate istoria grupului Shekinah, prezentand in masura in care este posibil cele mai semnificative momente din ultimii 3 ani de cand exista trupa.

ZOLI: In decursul celor trei ani de la infiintare am trait momente superbe, atat pe scena, cat si in afara ei, toate fiind semnificative pentru noi. Este o mare bucurie ca intr-o lume din ce in ce mai dezumanizata si dezumanizanta sa descoperi ca nu numai pentru familia ta esti important. Pentru istoria Shekinah, puteti accesa site-ul nostru: www.shekinah.ro

Ar fi interesant de stiut care este povestea din spatele termenulu Shekinah. Daca nu ma insel el este un cuvant ebraic, a carui traducere aproximativa este Slava lui Dumnezeu. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta denumire? Nu cumva alegerea unui termen cu puternica incarcatura religioasa este un demers periculos?

ANDY GHOST: Da, Shekinah, in ebraica veche, inseamna Slava lui D-zeu, manifestata in modul in care omul o poate percepe cu cele cinci simturi. Nu am vrut sa aleg un nume comercial, m-am ferit de kitch-uri, [de nume care sa sune bine in aparenta, sa fie usor de retinut, etc. ] dar care sa nu aiba o insemnatate adevarata pentru ceea ce suntem si facem. Am vrut ca numele trupei sa reprezinte scopul si directia pe care vrem s-o urmam, iar numele Skekinah a fost si este cea mai buna varianta, valoarea si profunzimea numelui avand o vibratie inalta. In aparenta, numele acesta poate avea o aura religioasa si intelegerea sa poate crea controverse, dar cred ca oamenii tuturor timpurilor, indiferent de religia lor, sau de modul lor de perceptie a lumii spirituale, au cautat sa-l intalneasca pe Creatorul lor. A-L intalni pe El n-ar trebui sa fie o experienta groaznica, ci una minunata, pozitiva, dorita cu toata fiinta noastra. Frica ne paralizeaza, ne instraineaza, ne face nesiguri. Frica este opusul dragostei si numai cei care sunt fanatici in religiozitatea lor, bigoti in ignoranta lor, pot socoti numele trupei noastre un demers periculos.

ZOLI: Numele grupului este asemenea unei cortine, care ascunde o lume bogata in forme, culori si semnificatii. Alegerea numelui Shekinah a pornit de la o necesitate spirituala, care nicidecum n-a fost un "demers periculos". Cand ai ceva de spus poti fi incomod pentru unele persoane sau chiar pentru unele cercuri, dar cred ca tacerea este mai periculoasa: ofera majoritatii o comoditate comparabila cu moartea.

Sa ramanem putin in teritoriul liric. Piesele voastre au un puternic mesaj crestin, fapt desi nu singular, oricum destul de neobisnuit pentru o trupa rock. Cum se impaca mentalitatea rock' n' roll cu textele teologice? Credeti cumva ca asemenea versuri ar putea ridica o bariera intre Shekinah si o parte a publicului, refractara la acest tip de mesaj?

ANDY GHOST: Exista o prejudecata a oamenilor neinitiati fata de combinatia "muzica rock+mesaj crestin", pe care incercam s-o daramam in felul nostru, cu armele si ocaziile care ni se dau, acest interviu fiind o asemenea ocazie. Cred ca muzica este neutra, iar mesajul face diferenta. Stilul rock este pentru noi un vehicul excelent de a transporta ceea ce simtim, ne identificam foarte usor cu genul acesta si ne putem exprima cel mai bine in acest teritoriu muzical. De asemenea ne inspiram si din alte genuri muzicale, cum ar fi blues, electro, etno, tribal. etc, rock-ul ramanand o culoare de baza in paleta noastra de exprimare muzicala.

Intotdeauna vor fi oameni care se vor deschide si vor dori sa cunoasca mai mult din comorile ascunse ale muzicii si ale artei in general. Acestia vor putea trece peste orice bariera, orice obstacol impus de niste minti limitate si se vor bucura de o libertate care e atat de aproape de ABSOLUT.

ZOLI: Care mentalitate rock 'n' roll? Crezi ca protestul univoc sau "protestul tacit" [nihilismul] mai prezinta interes? Nu, nu cred. Dimpotriva. Teoretizarea si expunerea unor probleme accentueaza sentimentul de nesiguranta si legitimeaza optiunile nelegitime. Noi ne-am propus sa oferim solutii si intentia noastra a fost inteleasa.

Putem vedea in Shekinah suportul muzical prin care voi incercati sa transmiteti un anumit mesaj? Exista in fiecare piesa o anumita idee pe care vreti sa o inoculati ascultatorului sau mai degraba fiecare este liber sa interpreteze in maniera proprie textele voastre?

ANDY GHOST: ISUS a spus la un moment dat; "Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi." Ioan 8.32. Mesajul nostru este : "Cauta si vei gasi soluti-YAH!" Rolul nostru in acest puzzle e sa fim la dispozitia Puterii Divine, deschisi pentru ca Entitatea Suprema sa poata sa curga prin noi si sa Isi poata manifesta prezenta cu toate atributele si caracteristicile Sale. Nu vrem sa convingem pe nimeni de nimic cat timp omul nu vrea sa fie convins, pentru ca acest rol de a convinge este al Duhului Sfant. Ascultatorii nostrii pot avea, si e bine sa aiba, liberul arbitru de a interpreta si de a intelege mesajul nostru asa cum vor si cum pot ei.

ZOLI: Shekinah este "un gest" artistic, care inglobeaza un mesaj sonor si unul liric. Explicarea acestora ar insemna fragmentarea lor si o apropiere nedorita de vulgarizarea gestului despre care vorbeam. In esenta, creatia este un act intim si nimeni nu poate avea pretentia unei incursiuni in sfera acestei intimitati. Shekinah este ceea ce reprezinta pentru fiecare.

Dupa cum toata lumea stie, o parte din fosta trupa Altar activeaza acum in Shekinah. Putem spune ca Shekinah reprezinta intr-un anumit sens o continuare a vechiului Altar? Totusi diferentele stilistice intre cele doua titulaturi sunt semnificative, muzica Shekinah fiind mult mai "asezata", o mixtura de sonoritati electro, rock si chiar pop. De ce o schimbare asa de drastica?

ANDY GHOST: Am format trupa Shekinah ajutat de Nimrod [chitara - ex-Altar], dar am incercat, si zic eu ca am si reusit, sa facem o diferenta intre ceea ce a fost Altar si ceea ce facem acum cu Shekinah. Nimrod nu mai este membru activ in trupa, s-a retras anul acesta [2004], dedicandu-si timpul familiei si firmei proprii de sonorizare "Open Sky Productions". El a ramas membru de onoare, colaborarea cu el este in continuare deschisa. Shekinah nu este o continuare, ci este un alt drum, cu o noua imagine, un sound mai original, un mesaj mai viu si mai puternic, totul e la o alta dimensiune, pe o alta treapta. Trebuie sa ai un sacrificiu bun pe Altar ca Shekinah [Gloria lui D.-zeu] sa vina! Intotdeauna am incercat sa ma manifest artistic in modul in care ma simteam pe moment. Cu Altar am inregistrat 3 albume cu diferite sonoritati fiecare, asa am simtit, asa am facut. Au fost niste ani minunati si de neuitat in viata mea. Am reusit sa trec de la o faza a maturizarii si a devenirii mele la alta, fara sa ma simt tradat de mine insumi, dimpotriva, stiind si simtind ca drumul pe care merg este bun. Acum am ajuns la un alt peisaj, sunt influentat de alte lucruri, pe care incerc sa le traduc si sa le transmit in felul in care o fac cu Shekinah. Sunt tot eu, dar cu o alta latura, si sper ca vor mai iesi la iveala si alte manifestari ale personalitatii mele in decursul anilor care vor veni. S-ar putea ca pe unii sa-i socheze aceste lucruri, dar trebuie sa acceptam ideea ca omul e in continua tansformare si nu e bine sa etichetam pe nimeni sau sa inchidem pe cineva in cutiuta noastra in care nu incape nici macar o furnica, cu atat mai putin o entitate care se afla in continua expansiune.

ZOLI: Cele doua formatii au trasee diferite, care doar prin persoana lui Andy, fondatorul Shekinah, se intersecteaza. Shekinah inseamna un nou mod de abordare, atat prin conceptia muzicala, cat si prin cea lirica. Shekinah se adreseaza unui public larg, iar ramanerea in underground nu reprezinta o optiune pentru noi.

Cred ca ar trebui lamurit "once for a lifetime" ca Shekinah nu este un proiect, nu este un experiment semnat Andy Ghost. Este vorba despre o formatie care si-a asumat un rol bine definit, cu 4 membri stabili care impartasesc aceleasi valori si au aceleasi scopuri. Respect trecutul artistic al lui Andy, respect realizarile grupului Altar, dar vreau si vrem sa se inteleaga ca noi nu ne-am nascut si nu am crescut in umbra acestei formatii. Ceea ce am realizat, am realizat datorita credintei noastre.

Pe de alta parte, as dori ca mass-media sa trateze subiectul cu fair-play, tinand cont de faptul ca relatia dintre membrii celor doua grupuri este buna, bazata pe respect.

Desi activati de 3 ani de zile, pana in prezent nu ati reusit sa lansati decat doua EP-uri si recent, un nou demo. De ce nu s-a materializat pana acum semnarea unui contract cu o casa de discuri? Este compromisul muzical o optiune pentru Shekinah?

ZOLI: Sunt case de discuri interesate de noi, sper sa va putem da vesti bune cat de curand. Dupa trei ani in care am ramas fideli credintei si ideilor noastre, compromisul muzical nu se regaseste in agenda noastra, ceea ce insa nu inseamna ca nu vom soca. Pe unii in mod placut, pe altii. ramane de vazut. Oricum, promitem sa fim imprevizibili.

Grupul Shekinah a avut de-a lungul timpului o activitate concertistica sustinuta, insa cele mai multe dintre recitaluri s-au desfasurat in Ardeal. Exista un motiv anume pentru care preferati sa cantati preponderent in zona voastra natala? Cand va putem vedea, spre exemplu, in Bucuresti?

ZOLI: Ne dorim sa cantam peste tot in tara . Din pacate sunt foarte multe orase unde inca n-am ajuns, desi suntem asteptati. Sper ca dupa semnarea unui contract de management sa se rezolve aceasta problema. Profit de ocazie: suntem in cautare de management si producement muzical. Cei interesati ne pot contacta la adresa de e-mail: contact@shekinah.ro

Urmeaza acum inevitabila intrebare cu planurile de viitor. Ei bine, cum arata ele in viziunea Shekinah?

ZOLI: Pe scurt: semnarea unui contract cu o casa de discuri pentru editarea primului nostru album si, cum am mai spus, semnarea unui contract pentru management. Dupa ce vor fi facuti acesti pasi, vom fi in masura sa va dezvaluim planurile noastre care sunt conditionate de intrarea noastra in miezul show-biz-ului.

Dupa mai multi ani petrecuti in zona rock romaneasca cum vedeti voi evolutia miscarii in Romania ? Putem vorbi in ultima vreme de o dezvoltare a scenei de metal autohtone?

ANDY GHOST: Da, cred ca da, si de asemenea vad ca rock-ul revine in forta. In esenta, este tot rock, dar are o alta imagine, o noua vitalitate, alti actori si alti factori de influenta. Este o piata inca neocupata si nereprezentata cu adevarat de cineva. Loc este, a crescut o noua generatie care trebuie hranita, o relatie si o atitudine ce trebuie cultivata, si upgradata. Au inceput sa se ridice si trupe valoroase care au ceva de spus, cum ar fi: Luna Amara, Firma, Praf in ochi. etc. [trupele acestea aparand pe piata muzicala si iesind din underground in mainstream],dar stiu ca sunt trupe care urmeaza sa se ridice si sunt gata sa-si ocupe locurile in casele si inimile oamenilor.

ZOLI: Cred ca in ultimii ani, in zona muzicii rock autohtone, au avut loc schimbari importante in detrimentul cantitatii, dar inspre folosul calitatii. Am ajuns la un punct in care cei care au ceva de spus pe plan artistic o pot face si in vest. In urma cu 3-5 ani ar fi fost practic imposibil ca formatii precum Zdob si Zdub sau Kumm sa cucereasca Europa pas cu pas.

Exista trupe care va influenteaza? Care sunt preferintele voastre muzicale?

ZOLI: Michael W. Smith, Anastacia, Malmsteen, Robbie Williams, Nicola, Dream Theater, Dido.

Ar fi interesanta si o succinta descriere a membrilor Shekinah. Ce reprezinta ei dincolo de orizontul muzical [joburi, pasiuni, etc.]

ANDY GHOST : Job: a face voia lui D-zeu.

Pasiune: Viata, Dragostea, Adevarul, Frumusetea, Bucuria, Pacea. toate acestea in toate manifestarile lor.

ZOLI: Job: Shekinah.

Pasiune: Shekinah + tot ce n-am inclus la job.

Circula in ultima vreme zvonul ca exista in plan reformarea grupului Altar. Daca acest zvon este adevarat, in ce masura va schimba el destinul trupei Shekinah?

ANDY GHOST: Trupa Altar s-a reformat si s-a reactualizat. Am reluat in trupa pe Maja Mihai, un chitarist de exceptie si un om minunat, cu care am lucrat si in 1999, Theo e la chitara bas, Levi la tobe, iar eu la voce. Am creat 10 piese noi, versurile sunt in limba romana, mesajul fiind unul social-politic, pe alocuri ironizand situatia in care suntem in Romania . Stilul este un hardcore agresiv, gen RESPECT, cu sonoritati moderne. Probabil ca noul album se va numi Atitudine si va iesi anul viitor. Voi continua sa lucrez concomitent cu cele doua formatii, ambele reprezentand o parte din destinul meu. Stiu ca nu va fi usor, dar mai stiu ca "Toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede."

Multumesc pentru interviu si in inchieiere va rog sa adresati un mesaj cititorilor Metalfan.

ANDY GHOST: Fight the good fight, run the race and keep the faith! Respect.

ZOLI: Revoluti-Yah continua! Ne intalnim la concertele Shekinah si pe www.shekinah.ro

Autor: Sake, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Shekinah

   September 30, 2004  | 0 Comentarii  | 6604 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Shekinah

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri