interviuri rock

Interviu TROOPER

Interviu TROOPER
TRUPE : Trooper

Metalfan: Salutare Trooper! A mai ramas mai putin de o saptamina pina cind veti imparti scena cu Iron Maiden, sunteti gata?
Balauru: Salve din nou Metalfanilor! Mai avem niste lucruri de facut, este o saptamana foarte ocupata, cu multe interviuri, aparitii la tv si articole in presa. Insa am stabilit setlistul si l-am repetat, deci partea cea mai importanta e asigurata.

 

 

Metalfan: Care este exact povestea, cum ati ajuns sa deschideti pentru Iron Maiden, e adevarat ca ati fost alesi chiar de Bruce Dickinson?
Balauru: Iata cum s-au intamplat lucrurile, in ordine cronologica si fara sa omit vreun detaliu. Cand am aflat ca vin Iron Maiden in Romania, am inceput sa ne agitam sa prindem pozitia de trupa de deschidere. Morrison de la Metalhead a vorbit cu cei de la Emag!c, organizatorii concertului, si ne-a comunicat mai apoi ca acestia ne asteapta cu materiale demo la ei la sediu. Intr-o zi geroasa de decembrie, dupa ce ninsese abundent, am facut o carare prin omat (la propriu, ca nu ajunsesera cu deszapezirea pe strada respectiva), cu un boxset „12 ani... amintiri” in mana, pana la poarta organizatorilor. Le-am lasat boxsetul si am plecat cu degetele incrucisate.

Au urmat multe telefoane. I-am batut la cap pe oameni in speranta ca aflam ceva. Au urmat Sarbatorile de sfarsit de an, cand s-a luat o mica pauza. Ni s-a spus ca treburile se vor misca greu si ca trebuie sa avem rabdare, pentru ca trupele de deschidere din toate tarile sunt alese chiar de Bruce. Toate materialele demo ajungeau la manager si, in functie de programul sau de turneu, Bruce mai asculta cate o transa de demouri si mai alegea cateva trupe ca opening acts. Asa ca am avut rabdare.

Intre timp, un alt organizator a anuntat concertul Manowar ce trebuia sa aiba loc la noi in iulie. Au inceput iar demersurile cu demo, prezentarea trupei, telefoane. La un moment dat, organizatorul concertului cu Maiden a vorbit cu Coiot si i-a spus ca se va face si B'estfest si ca acolo vor fi headlineri Judas Priest. Fiind festival, era mult mai usor de ajuns acolo pe scena si headlinerul nu trebuia sa-si dea acordul. Ne-am bucurat ca vom deschide pentru Judas Priest – ce e in mana nu e minciuna. Oricum, lunile interminabile de asteptare ne facusera sa credem ca Maiden nu vor da un raspuns prea curand si poate ca nici nu voiau trupa de deschidere locala. Cum era normal, Coiot a dat telefon celor ce faceau Manowar si le-a spus ca nu mai puteam participa la acel concert (daca am fi fost acceptati), pentru ca exista o intelegere de exclusivitate. La intrebarea lor, le-a spus ca are o parere ok despre Thunderstorm, trupa care mai tarziu a si fost confirmata in deschidere la Manowar.

Anuntul ca am fost alesi sa cantam cu Judas Priest la B'estfest urma sa fie facut de organizator la o data aleasa de acesta, moment pana la care noi nu aveam voie sa anuntam. Asa ca in perioada urmatoare ne-am bucurat in sinea noastra – asta pana cand Coiot a mai primit un telefon.
 O veste buna si una proasta.
 Zi-o pe aia proasta mai intai, ca sa scapam de griji.
 Nu mai puteti canta cu Judas Priest.
 Aoleu, de ce? Ce s-a intamplat?
 Pai aici apare vestea buna. V-au ales Iron Maiden sa cantati cu ei!!

Restul e istorie. A mai urmat intrebarea „pe cine ati recomanda sa deschida Judas Priest in locul vostru?”. Coiot i-a recomandat inca o data pe Thunderstorm si deja evenimentul s-a consumat cu bine.

Metalfan: Ce asteptari aveti si ce obiectiv v-ati propus?
Balauru: Rezist tentatiei de a spune „cupa si campionatul”, hehe. Nu exista asteptari sau obiective. Vom incerca sa facem un show cat mai bun in conditiile date – asta la nivel de trupa. La nivel personal, as vrea sa pot sta 5 minute de vorba cu Dave Murray si poate facem un fotbal pe Cotroceni cu Maiden, ca stiu ca sunt mari fani ai sportului cu balonul rotund.

Metalfan: Cum v-ati pregatit pentru acest concert? At lucrat si la aparitia scenica, va fi ceva special in privinta asta? In trecut ati experimentat cu artificii, jongleur cu flacari, cearsafuri albe, etc, ce va fi de data asta?
Balauru: In primul rand am repetat. In al doilea rand, ne-am luat (eu, Popa si Oscar) niste chitare noi, mult mai bune decat ce aveam pana acum. In al treilea rand, am gasit un designer (Jean Sandulescu) care ne-a conceput niste haine de scena pe care le vom inaugura pe 4 august si care vor fi parte din imaginea noastra in urmatoarea perioada. Deci o sa avem un sound mai bun si un look mai bun.

 

 

Metalfan: Ati stabilit deja ce piese veti cinta? Vor fi noutati in playlist?
Balauru: Am stabilit setlistul, insa nu va voi strica surpriza. Sigur ca favoritele publicului sunt acolo. Pe langa noile chitare si noile haine, vom inaugura minim o piesa noua, in prima auditie, din cele ce vor aparea pe urmatorul album.

Metalfan: -ati mai vazut pe Maiden live pina acum? Cum i-ati descrie?
Balauru: De 4 ori. Prima data cu Blaze la Bucuresti in 1995 – concertul vietii mele de pana atunci. Apoi cu Bruce in 2003 (Budapesta – Summer Rocks), 2005 (Bologna – Gods of Metal) si 2007 (Sofia – concert de-al lor). De fiecare data am recunoscut sound-ul Maiden, acel sunet inconfundabil pe care nu-l mai are aproape nimeni azi, pentru ca toti folosesc triggere si compresoare in exces si griduiesc totul mai rau ca la disco. Showul este unul complet, toti canta exact cum te-ai astepta sa cante, apare si Eddie, luminile completeaza si ele sunetul, Bruce este peste tot, se vede pe fetele lor ca le place ceea ce fac.

Metalfan: Albumul preferat Iron Maiden si de ce?
Balauru: Probabil „Seventh Son of a Seventh Son”. Se mai schimba preferintele cand si cand, insa, daca fac o medie, cred ca albumul asta a stat cel mai mult pe locul I. Imediat dupa Revolutie am vazut o caseta video cu Maiden England. Incepea cu Moonchild, continua cu Infinite Dreams, cantau aproape tot discul nou pe care-l promovau in acel turneu. Tonul ala de bas, setul de tobe al lui Nicko, solourile lui Dave si Adrian, totul era perfect. Am fost fan instantaneu.

 

 

Metalfan: Ati lansat acum citeva zile o serie noua de tricouri, au scopul de a marca evenimentul cu Iron Maiden sau aveati oricum in plan sa le scoateti?
Balauru: Le-am fi scos oricum. Am vazut de-a lungul anilor multe tricouri cu Trooper „self-made”, cu care oamenii veneau la concerte, ba chiar la un moment dat am auzit ca in Bistrita se vindeau tricouri cu Trooper la un magazin, desi nu existau tricouri oficiale! Intrebarea „cand veti scoate tricouri cu Trooper” aparea constant la concerte si pe mailul formatiei. E foarte bine ca s-a nimerit sa le scoatem chiar inainte de concertul cu Maiden. Stiu ca momentan nu sunt foarte multe modele/marimi, insa acest lucru va fi completat pe masura ce ni se intoarce investitia.

E important sa mentionam ca zilele astea ne-am tot uitat la tv si am vazut ce se intampla cu inundatiile din nord-vestul tarii. Asa ca ne-a venit ideea sa donam profitul rezultat din vanzarea acestor tricouri pentru oamenii care chiar au nevoie de banii astia. Ne dorim ca lumea sa-si cumpere aceste tricouri, pentru ca in felul acesta putem sa dam cu totii o mica mana de ajutor celor carora apa le-a luat totul, la fel cum am facut si anul trecut pentru copiii orfani la concertul din Targoviste cu Iris. Vom anunta aceasta intentie a noastra chiar pe scena si speram sa percuteze cat mai multi.

 

 

Metalfan: In afara de acest concert, un alt proiect important in derulare este noul disc la care lucrati. Ultima data cind am vorbit, in aprilie, data de lansare estimata era octombrie, a ramas aceeasi?
Balauru: Mi-as dori sa spun ca da, insa cred ca trebuie sa facem lansarea in noiembrie. Discul propriu-zis s-ar putea sa fie gata chiar in septembrie, insa multiplicarea, copertele, formele legale si promotia pe care vrem s-o facem cu cel putin o luna inainte de lansare s-ar putea sa impinga aparitia CD-ului pana in noiembrie. Nu cred ca va fi mai tarziu de noiembrie. Mai avem niste idei legate de acest disc, plus niste invitati surpriza, insa toate acestea la momentul potrivit.

Metalfan: Ati inceput sa lucrati la un nou disc, pe 12 iunie John a terminat de inregistrat tobele, ce s-a mai intimplat de atunci?
Balauru: Tobele s-au editat. Bassurile s-au imprimat si sunt editate aproape toate. Riffurile s-au tras aproape toate, si ce s-a tras am si editat deja. La fel si chitarele reci. Solouri nu prea exista, doar Laurentiu a imprimat vreo doua. Vocile vor fi gata pana in concertul cu Iron Maiden, Coiotul trage voci zilnic de vreo 2 saptamani. Evident ca vocile nu sunt editate.

Metalfan: In interviul din 15 iunie de la Jurnalul Cultural spuneati ca nu aveti inca versuri pentru piesele noi? Cum de s-a intimplat asta si care mai e situatia in prezent?
Balauru: Pai asa se intampla daca facem mai intai piesele si apoi versurile. Acum toate versurile sunt scrise. Chiar azi-noapte (29 iulie) am scris niste versuri cu care ramasesem dator la o ultima piesa si i le-am trimis lui Coiot spre verificare, modificare, etc. Cand am vorbit cu el inainte sa raspund la aceste intrebari, le retusase si le si imprimase deja :)

Metalfan: S-a schimbat ceva in modul de lucru, odata cu acest nou disc?
Balauru: Am mai lucrat la tonuri. S-au schimbat destul de mult tonurile lui Laurentiu si Oscar. In rest nu sunt mari schimbari. Voi incerca sa obtin pentru piese un sound cat mai crud si cat mai viu pe acest disc, desi traim in epoca samplingurilor si a CD-urilor „over-processed”. Am incercat sa avem surse cat mai bune, cu care sa pot mai apoi lucra. Am tras tobele tot in studioul Vita de Vie, cu Pupe alaturi, avem niste surse care suna foarte bine. Am facut rost de cele mai bune microfoane cu care sa tragem restul instrumentelor in studioul nostru. Pana acum, asa crud cum se aude totul in proiectele multitrack, cred ca va fi discul Trooper cu cel mai bun sound de pana acum.

 

 

Metalfan: V-ati gindit deja la un titlu?
Balauru: Ne-am gandit deja la prea multe, haha!! Acum ne ciondanim intre noi in incercarea disperata de a ne impune opiniile proprii. Glumesc, fireste. Sunt niste idei, unele sunt chiar bune, la un moment dat va veni si timpul sa alegem, sa votam. Poate chiar vom da titlul noului album si lista cu titlurile pieselor intr-un comunicat de presa, ca am vazut ca se practica :))

Metalfan: Cum merg vinzarile la box setul 12 ani - Amintiri, de ce reactii a avut parte?
Balauru: Mai avem cateva exemplare cu care vom veni la concertul Maiden. Dupa ce se termina si astea, s-a pus punct cu boxsetul. Este singurul nostru material care nu va fi reeditat niciodata. Cei ce au vrut sa aiba totul cu noi si despre noi, l-au cumparat si nu cred ca au regretat. Numai si pentru faptul ca ne-a ales Bruce dupa ce a ajuns boxsetul nostru la el, si tot a meritat sa-l scoatem.

Metalfan: Ati aparut la o emisiune Duminica in familie. Ce v-a determinat sa acceptati invitatia si ce ecouri vi se pare ca a avut pina in prezent, la nivel de popularitate sau din alte puncte de vedere?
Balauru: Am aparut la mai multe emisiuni „de larga audienta”. Vom merge mereu acolo unde putem sa ne prezentam muzica si in fata unor oameni care nu ne-au auzit inca. Fireste ca nu ne vom baga in emisiuni de o factura indoielnica, sau alaturi de „artisti” pe care-i consideram noi  de factura indoielnica. Insa muzica trebuie sa ajunga la public, iar mai apoi publicul va tria, va spune: asta da, asta nu. Nu are cum sa spuna da sau nu daca nu a auzit ca existam.

Metalfan:. Care va sunt planurile dupa concertul Iron Maiden?
Balauru: Mai avem cateva concerte in august si se mai prefigureaza cateva, asa ca trebuie sa ne ocupam si de ele. Insa intre concerte vom finaliza noul disc, astfel incat sa nu fim nevoiti sa ne abatem a doua oara de la termenul pe care ni l-am propus pentru lansarea lui.

Metalfan: Multumim pentru interviu si mult succes luni!
Balauru: Multumim Metalfan si cititorilor acestul interviu. Ii salutam pe toti cei care ne-au felicitat pentru reusita noastra si pe cei ce vor fi luni alaturi de noi pe Cotroceni: colegi de scena, prietenii din fata scenei, oameni din media. Respect!

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Trooper

   July 31, 2008  | 0 Comentarii  | 5971 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu TROOPER

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri