interviuri rock

István Csiszér (FADING CIRCLES): progressive metal din Miercurea Ciuc

István Csiszér (FADING CIRCLES): progressive metal din Miercurea Ciuc
TRUPE : Fading Circles

In data de 9 martie 2014, grupul Fading Circles din Miercurea Ciuc a lansat un nou album de studio - MűEmlék (Monument). Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat la o discutie pe István Csiszér, vocalist-chitaristul trupei.
István ne-a vorbit despre noul material, cei 12 de ani de existenta ai grupului, materialele din trecut, dar si despre greutatile cu care se confrunta un artist ce-si doreste sa cante metal.




 
Metalfan: Salut István si bun venit in paginile Metalfan.RO! Care este piesa care defineste cel mai bine Fading Circles? De ce?
István Csiszér: Elevating State de pe albumul Cyber Whirlwind (2011), sau Kill the Screen de pe albumul de debut... pentru ca au o linie melodica care ne reprezinta si sunt piese in care in afara de faptul ca sunt bine compuse fiecare instrumentist isi arata virtuozitatea.

Metalfan: Anul acesta se implinesc 12 ani de cand trupa Fading Circles a luat nastere. Cum vedeti voi anii ce au trecut? Ati putea prezenta cele mai importante momente din istoria trupei de pana acum?
István Csiszér: Timpul trece vrand-nevrand... ne-am chinuit destul de mult, dar am reusit sa pastram naivitatea noastra fata de valori chiar daca majoritatea oamenilor n-au nici un respect fata de persoanele creative. In toti acesti ani am cantat numai piese proprii, ceea ce este un lucru foarte greu. Oamenii nu sunt deschisi la asemenea initiative. Muzica noastra este in general apreciata de cei care sunt interesati de muzica, canta la un instrument... Ca momente de glorie as enumera castigarea categoriei muzica la Médiabefutó in 2005 si multe premii de acest gen, am inregistrat trei albume, ceea ce este un miracol avand in vedere situatia financiara in care ne aflam si am reusit sa concertam alaturi de Tim Ripper Owens sau Anvil.

Metalfan: De curand ati lansat un nou album de studio - MűEmlék (Monument). Poti sa ne vorbesti despre procesul de inregistrare? Discul este autoprodus sau ati apelat la ajutorul unui producator?

István Csiszér: Am inregistrat materialul in propriul nostru home-studio in afara de vocal... iar mixarea si masteringul l-am realizat personal - Csiszer István, vocalistul, chitaristul trupei.

Metalfan: Dupa doua albume si un demo in limba engleza, pentru noul disc ati ales limba maghiara. De ce aceasta schimbare?
István Csiszér: Pur si simplu am simtit nevoia sa schimbam ceva in jurul nostru... si majoritatea oamenilor care ne asculta sunt unguri... iar pe de alta parte criticii au avut mereu opinii negative despre vocea mea si despre dialectul de engleza „secuiesc”, asa cel putin engleza nu va mai fi o problema (desi trebuie sa mentionez ca nu am primit critici negative din partea unora care au engleza ca limba materna, contrar numai de la persoane de la noi din tară si Ungaria) Hahaha!

Metalfan: Pregatiti si o varianta in limba engleza a pieselor prezente pe MűEmlék (Monument)? O limba de circulatie internationala nu ar face ca mesajul vostru sa fie mai usor inteles?
István Csiszér: Inca nu ne-am gandit la acest aspect. Daca un label ar fi interesat de noi din strainatate, normal am inregistra piesele si în engleza.. dar nu pare a fi cazul. Hahaha!

Metalfan: Ati luat in calcul pana acum ideea de a lansa un album sau poate o piesa in limba romana?
István Csiszér: Sincer sa fiu inca nimeni nu a întrebat acest lucru... never say never... nu stiu. Din pacate avem de-a face cu un val urias de asa-zis nationalism din partea ambelor parti (ma refer la faptul ca televiziunile din Bucuresti creeaza false probleme „inter-etnice” si orbesc oamenii, care pur si simplu nu realizeaza că astfel sunt pacaliti de hotia politicienilor) si cei care ne asculta n-ar putea digestiona... dar speram ca lucrurile sa se schimbe in viitor.

Metalfan: Cum ati ajuns la numele MűEmlék (Monument)? Puteti sa ne vorbiti despre povestea din spatele acestuia?
István Csiszér: Este un joc de cuvinte: monument...dar scris asa cu doua majuscule si cuvintele lipite impreuna inseamna si artificial(mű), respectiv memorie(emlék).

Metalfan: Ati putea sa ne vorbiti despre fiecare dintre piesele prezente pe acest disc? O prezentare a fiecareia ar fi interesanta...
István Csiszér: Cu placere: piesa care deschide albumul este intitulat: Keleti délibáb (miraj în est – cuvîntul miraj în ungureşte seamana mult cu „vest”, deci aş putea traduce cam asa: viziune despre vest in est :) ), e o piesa mai directa, mai simpla care tocmai din această cauza are o forta deosebita. O puteti asculta aici: https://soundcloud.com/fadingcircles
Apoi urmează Szegett szárnnyal (Cu aripile taiate), o piesa mai progresiva cu multe melodii si linii vocale dublate. A treia e o piesa instrumentala – Instrumenstru, urmată de Különös útitárs (Companie ciudata, companie in sens de tovaras de drum), o piesa care tinde spre hard rock si blues, dar cu un refren destul de atipic pentru aceste genuri, penultima piesă este Néma villanás (blit mut), aceasta piesa seamana cel mai mult cu ceea ce am cantat pe primele doua albume, iar cea mai sofisticata este ultima, MűEmlék, o piesa complexa in care pentru prima oara am folosit si vioara.

Metalfan: Cine este responsabil de coperta materialului? Ce ati incercat sa transmiteti prin aceasta reprezentare grafica?
István Csiszér: Coperta a fost creata de bateristul nostru György Csongor si simbolizeaza doua gheare care incerc sa prinda balonul de foc (daca va citi Csongor ce am scris ma ucide - asta vad eu, dar cine stie cum ar interpreta el).

 

 
Metalfan: Pentru MűEmlék (Monument) pregatiti si un turneu de promovare in tara si poate si in afara tarii?
István Csiszér: E foarte greu sa organizezi concerte in ultimul timp... mai ales financiar. Avem un plan pentru cateva concerte in zona secuimii, dar inca nimic concret, insa concertam oriunde daca suntem invitati, eventual nu cantam piesele în maghiara, desi pun pariu ca nici asta n-ar fi o problema.

Metalfan: Pentru a putea genera fonduri pentru a sustine munca pe care o depuneti, ati luat in calcul sa realizati tricouri, patch-uri sau alte articole cu insemnele trupei? Ce parere aveti despre astfel de articole?
István Csiszér: Ar fi folositor sa printam tricouri, sau sa producem vin, eventual prezervative cu insemnele trupei. Mai nou este un asemenea trend... tot ceea ce n-are nimic de a face cu muzica e un succes. Pacat... insa nu avem fonduri financiare. Daca cineva doreste sa ne suporte financiar poate să ne trimita bani prin paypal la adresa de e-mail fadingcircles.band@gmail.com. Hahaha!

Metalfan: Pentru discul Cyber Whirlwind (2011) a existat o colaborare cu Nail Records. Sunteti multumiti de colaborarea pe care ati avut-o cu ei? Ati incercat sa le propuneti o colaborare si pentru MűEmlék (Monument)?
István Csiszér: Colaborarea a insemnat ca noi am platit toate costurile scoaterii albumului si nu am primit niciun fel de sustinere, chiar si critica aparuta in ziarul Hammerworld era destul de negativa. Insa am invatat un lucru, dupa ce am vazut ca si cei de la Pain of Salvation au primit o critica dura pentru albumul Be, care dupa parerea mea este una din cele mai bune albume realizete din anii 2000.... ca muzica buna nu este apreciata, timpul isi va face efectul, sper...

Metalfan: Ati transmis discul in atentia caselor de discuri ce ar putea fi intereate de o colaborare? De ce are nevoie o trupa pentru a semna cu o casa de discuri? Ati putea detalia?
István Csiszér: Daca am sti, am fi semnat deja cu o casa de discuri. Ai nevoie de pila... peste tot

Metalfan: In comunicatul prin care anuntati lansarea noului disc ati mentionat faptul ca albumul MűEmlék (Monument) va fi disponibil doar in format digital. Luati in considerare totusi sa realizati o editie limitata de CD-uri (100 - 200 de exemplare) pentru colectionari?
István Csiszér: Nu prea are rost sa scoţi un CD, oamenii nu prea cumpara CD-ri si costurile pot fi mari. Avand un salar de 200 de Euro sa platesti 400 pentru a printa CD-uri e cam mult avand in vedere ca nu realizam niciun fel de cistig cu trupa. O scuze, am primit 30 de RON de la UCMR pentru anul 2013. Hahaha!

Metalfan: In trecut ati realizat cateva videoclipuri, planuiti sa realizati unul sau mai multe videoclipuri pentru compozitiile de pe noul vostru album?
István Csiszér: Deocamdata pare a fi imposibil, desi suntem constienti de necesitatea clipurilor... asta e. Banii.

Metalfan: Ce ati schimba la cei din jurul vostru daca ati putea? Ce ati schimba la voi?
István Csiszér: Nimic. Iar noi suntem intr-o continua schimbare, un muzician trebuie sa se dezvolte mereu, asa ca nu stiu ce sa raspund, desi e clar că nu suntem multumiti cu lumea în care traim.

Metalfan: Inainte de a incheia, ar fi interesant daca ati putea sa ne spuneti cateva cuvinte si despre materialele voastre din trecut: Soulburn (2009) si Cyber Whirlwind (2011). Cat de multumiti sunteti de fiecare dintre ele? Care ar fi cea mai buna descriere pentru fiecare din cele trei materiale?
István Csiszér: Fiecare album este important pentru noi. Soulburn a fost foarte greu de realizat, fiind primul nostru material si a fost inregistrat live, ceea ce a aratat unele slabiciuni ale trupei, din care am invatat foarte mult, iar Cyber Whirlwind a fost înregistrat la un prieten din Targu-Mures si soundul s-a schimbat simtitor. Cu MűEmlék am ajuns la un alt nivel, tot ceea ce am invatat in diferite studiouri si-au dat roadele si am fost mult mai atenti la compozitia pieselor, orchestratie si am lucrat mult mai mult cu liniile vocale.

Metalfan: Va multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doriti sa mai adaugati ceva sau sa transmiteti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
István Csiszér: Pe aceasta cale salutam toti cititorii vostri si daca aveti cateva clipe libere sa ne ascultati pe https://soundcloud.com/fadingcircles sau vizionati videoclipul The Straight Way de pe Cyber Whirlwind . Cu stima, István Csiszer – Fading Circles.

 
Autor: H.
   March 31, 2014  | 0 Comentarii  | 5039 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: István Csiszér (FADING CIRCLES): progressive metal din Miercurea Ciuc

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri