interviuri rock

Jón Aldará (Hamferð, Barren Earth): A venit vremea pentru ceva nou

Jón Aldará (Hamferð, Barren Earth): A venit vremea pentru ceva nou
 Iarna trecută m-am întâlnit în Copenhaga cu Jón Aldará, vocalistul uneia dintre cele mai captivante trupe de doom death din zilele noastre, Hamferð, cunoscut şi pentru activitatea din super-grupul Barren Earth, cu Sami Yli-Sirniö de la Kreator, Marko Tarvonen de la Moonsorrow sau Olli-Pekka Laine ex-Amorphis. Mai puţini ştiu că Aldará a colaborat şi cu proiectul internaţional Clouds, cu Daniel Neagoe cunoscut în registrele autohtone din trecut ca toboşar şi vocalist în My Shadow, astăzi activând în Eye of Solitude, dar şi cu Jarno Salomaa de la Shape of Despair la chitară şi alţi muzicieni foarte activi în underground. Însă, aşa cum e firesc, graţie autenticităţii care a adus respectul cuvenit trupei Hamferð, un dialog cu Aldará se răsfrânge automat asupra detaliilor din jurul existenţei acestei trupe din Insuele Feroe, care a fermecat o grămadă de ascultători cu o muzică de o intensitate emoţională aparte, ce îmbină încetineala doom-ului cu abordări progressive şi tendinţe folk. Chiar dacă mulţi fani ai trupei se aşteaptă să-l găsească pe Jón Aldará într-un ţinut feroez, pustiu şi gri, eu m-am întâlnit cu el într-o capitală care, în ciuda populaţiei considerabile păstrează griul într-un mod ostil pe timp de iarnă, iar ăsta e spaţiul în care muzicianul în cauză lucrează. Vorbind cu el un pic despre muzica Hamferð şi alte chestiuni conexe astă-iarnă, m-am gândit că ar fi potrivit să facem un interviu la un moment dat. Cum timpul se tot comprimă, de-abia zilele astea am reuşit să-i pun câteva întrebări, iar în rândurile de mai jos veţi citi diverse idei despre muzica doom, inspiraţia trupei Hamferð, arta din Insulele Feroe, păsările de mare, dar şi despre festivalul anual din tărâmul nostru, adică Dark Bombastic Evening, unde grupul Hamferð este invitat pentru a doua oară consecutiv. Ediţia anului acesta are loc săptămână asta, între 3 şi 5 august, în Arad (Dorobanţi), iar Hamferð cântă sâmbătă, în ultima zi de festival. 


Metalfan: Hei! Ce faci? Cum a fost ziua asta pentru tine? Ţi-am perturbat cumva rutina sau atmosfera liniştită din jur cu interviul ăsta? 
Jón Aldará: Salut! A fost şi este o zi frumoasă, mulţumesc, iar atmosfera este într-adevăr liniştită. Şi, cu siguranţă că nu e perturbată de câteva întrebări plăcute. 

Metalfan: Printre multe alte apariţii interesante în diverse locuri, Hamferð a cântat anul trecut la festivalul Dark Bombastic Evening din Transilvania. Era o noapte frumoasă de vară când v-aţi urcat pe scenă, iar nişte lumânări roşii ardeau prin zidurile cetăţii care înconjurau zona de festival. Pentru privitor, concertul a fost ceva imens. Îmi amintesc că stăteam pe jos, sprijinindu-mă de unul dintre ziduri şi simţeam că mi-am pierdut graiul, că simţurile mi-au fost vrăjite de muzica voastră care a fost executată într-o manieră ireproşabilă. Vedeam mulţi oameni din public mişcându-se ca şi când erau hipnotizaţi. Destul de mulţi dintre ei şi-au exprimat sentimentele dup-aia şi am priceput că amintirea lor de la acel concert a fost la fel de puternică pentru ei. Tu ce-ţi mai aminteşti de la show-ul cu pricina? Ce poţi să-mi spui despre perspectiva de pe scenă? 
Jón Aldará: Ai pictat o imagine foarte măgulitoare, îţi mulţumim! Îmi amintesc acest concert cu mare drag, aşa cum o fac şi colegii mei „hamferðieni”. Acea ediţie DBE a fost aranjată cu o deosebită pricepere într-un decor frumos, iar răspunsul publicului la concertul nostru a fost copleşitor. Acest festival nu se compară cu majoritatea celorlalte, ci se concentrează mai degrabă pe emoţiile grandioase transmise de genuri muzicale precum post-rock, goth sau doom metal. Drept urmare, ne-am simţit ca acasă, într-o mare măsură! 
 
Jón Aldará, Hamferð live la Dark Bombastic Evening, Alba Iulia, 2016

Metalfan: În două-trei zile veţi cânta din nou la acelaşi festival, dar de data asta, evenimentul are loc într-un spaţiu diferit, chiar dacă tot în partea de vest a ţării, ba chiar în cel mai extrem punct vestic. Am văzut fotografii făcute în acest loc nou, e o grădină termală care arată într-un mare fel de la distanţă. Cum vezi ideea de a cânta în astfel de spaţiu şi ce impresie ţi-a lăsat festivalul ăsta, având în vedere că ai cântat deja de două ori acolo, atât cu Hamferð, cât şi cu Barren Earth? 
Jón Aldará: Bineînţeles că gândul de a ne întoarce în cetatea din Alba Iulia ar fi fost extraordinar şi ar fi adus o nostalgie, având în vedere experienţa minunată de-acolo, însă ideea de festival care se mută este foarte interesantă şi reprezintă o modalitate minunată de a vedea o nouă parte a României. S-ar putea să nu fie atât de doomy ca o cetate de secol 18, dar faza cu piscinile termale sună ca un mod total diferit de distracţie! 
 
Metalfan: Cu aproximativ un an în urmă aflam din social media că Hamferð înregistra ceva nou. Astfel, avem indicii că un al doilea album este pe cale să apară în lume. Ce ne poţi spune despre asta şi despre acest moment lung de aşteptare? Ştiu că curiozitatea a omorât pisica, în acelaşi timp n-am nicio problemă să ascult albumul „Evst” la nesfârşit, dar ştii, ideea unui nou material Hamferð provoacă un entuziasm total. Aşa că, dacă vrei să ne dai nişte informaţii despre noul album şi să ne expui perspectiva ta artistică asupra acestuia, te rugăm să începi. 
Jón Aldará: Se fac aproape patru ani de când „Evst” a fost lansat, aşa că ai absolută dreptate, a venit vremea pentru ceva nou. Şi, într-adevăr, suntem gata cu albumul nou şi momentan le organizăm pe toate cât să se potrivească cu viziunea noastră. Încă nu putem să dezvăluim prea multe, dar avem un mare anunţ în pregătire, care va atinge eterul în câteva săptămâni. 
 
© Jón Sonni Jensen, coperta faţă la albumul „Evst”

Metalfan: Nu-i niciun secret că originile grupului Hamferð, mediul din Insulele Feroe şi probabil arta, cultura şi în special folclorul de-acolo joacă un rol important în formarea amprentei şi expresivităţii particulare ce caracterizează această trupă. Pentru cineva din Europa de Sud-est, cultura Insulelor Feroe poate părea un fenomen extraterestru. Nimeni nu ne-a spus ceva despre locurile astea. În afară de muzica voastră, mai ştiu câte ceva despre Týr, bineînţeles, ştiu de muzica creată de Eivør, iar mintea mi se duce instantaneu la videoclipul pentru „True Love”, care îmi aminteşte în mod ciudat de o carte a portughezului José Saramago. Vorbind despre o comunitate mică şi liniştită, am observat de asemenea un artist video principal care lucrează cu o grămadă de muzicieni diferiţi şi are un stil frumos şi cinematografic, bazându-se foarte mult pe peisajele feroeze. Un alt lucru de care am habar este poezia lui Tóroddur Poulsen, am citit câteva compoziţii şi mi-au plăcut foarte mult. După cum vezi, cunoştinţele mele despre cultura voastră sunt foarte sărace. Aşadar, ne poţi prezenta unul sau câţiva artişti din Insulele Feroe pe care tu îi apreciezi cel mai mult? 
Jón Aldará: Sunt foarte interesante observaţiile astea! Cred că ştiu la ce artist video te referi şi da, e foarte talentat. La fel cum e şi Tóroddur Poulsen. Având în vedere populaţia redusă, avem artişti din abundenţă, de toate orientările imaginabile. Avem câţiva trubaduri şi cântăreţi de folk foarte preţioşi, printre care Hanus G. Johansen, Kári P. şi Stanley Samuelsen, toţi fiind mari eroi pentru mine. Printre cei mai faimoşi pictori clasici ai noştri se află S-J Mikines (lucrările lui întunecate au fost mereu una din inspiraţiile noastre) şi Ruth Smith, iar ca artişti plastici moderni avem Edward Fuglø şi Jón Sonni Jensen (care a lucrat cu noi la „Evst”). Printre poeţii mei preferaţi se numără Poul F., J.H.O. Djurhuus şi Jóannes Nielsen, toţi fiind traduşi şi interpretaţi în cântece de artişti precum Hanus G., Stanley Samuelsen, Orka şi Kári Sverrison.
 
© Samuel Joensen-Mikines, Whale killing scene, Insulele Feroe

Metalfan: Care sunt cele mai mari nume din muzica doom după părerea ta? Explică-ne, te rog, aceste alegeri aşa cum simte natura ta.  
Jón Aldará: Ar putea părea ciudat, dar ascult doom doar ocazional şi doar câteva albume din gen intră pe lista mea cu „cele mai mari albume”. Albumul meu preferat de-aici este cu siguranţă „The Silent Enigma” de la Anathema. În afară de asta, îmi plac trupe ca Ahab, Daylight Dies, Candlemass, Swallow the Sun, Mar de Grises şi Memento Mori, printre altele. Motivele pentru care îmi plac aceste trupe sunt variate, dar în general îmi place doom-ul cu atingeri progressive sau agresive şi, rar am răbdare pentru muzica ce e super-înceată tot timpul. Poate că treaba asta e un pic ironică.  
 
Metalfan: Când vine vorba de trupe la general, cu toţii ştim că unele dintre cele mai minunate momente din vieţile membrilor sunt cele care se desfăşoară în cadrul proceselor de compoziţie, înregistrare sau în turnee. Dar există cumva altfel de amintiri legate de experienţele pe care le-ai avut cu colegii de trupă, adică întâmplări în afara sferei muzicale?
Jón Aldará: Asta e o mare întrebare şi nu sunt sigur de cum să răspund. Membrii Hamferð formează o gaşcă stranie şi cu siguranţă nu suntem genul foarte doomy şi gloomy, în general. Aşa că tindem să întărâtăm un pic lucrurile pe unde mergem. Chestia asta aproape că ne-a băgat în belele de câteva ori, dar cred că înfăţişarea noastră prietenoasă ne-a salvat de orice problemă reală. Odată eram în Franţa şi am primit o rolă de foi din aluminiu şi un pachet de After Eights [n. red. ciocolată cu mentă] de la Mayhem, care mai târziu au fost transformate în ceva foarte interesant, dacă pot să-i spun aşa. Dar asta nu e poveste pe care să o putem spune oficial… Încă!

Metalfan: Hamferð are deja unul dintre cele mai tari videoclipuri din dimensiunea metal. E vorba, bineînţeles, de „Deyðir varðar”, filmat în timpul eclipsei solare din martie 2015. Ce altfel de fenomene naturale s-ar lega cu muzica Hamferð şi temele lirice, din punctul tău de vedere? 
Jón Aldará: În general suntem foarte influenţaţi de natură şi peisaje; cele feroeze în mod particular. Furtunile mai reprezintă o temă recurentă de-a noastră, doar pentru că ele sunt foarte obişnuite în timpul iernilor feroeze... La fel cu ceaţa şi ploaia. Atmosfera poate deveni foarte depresivă pe insule dacă eşti obişnuit cu vremea însorită sau temperată, crede-mă!
 
Metalfan: Vara asta, Hamferð a cântat la spectaculosul Wave-Gotik-Treffen din Leipzig. A fost prima dată când aţi fost acolo? Cum a fost experienţa de ansamblu în cadrul acestui eveniment?
Jón Aldará: Asta a fost de fapt a doua oară când am cântat la Wave-Gotik-Treffen şi da, este într-adevăr spectaculos. De data asta am avut onoarea să cântăm în frumosul Schauspielhaus, un teatru istoric care a trecut prin bombardamentele din timpul celui de-al doilea război mondial… O ambianţă perfectă pentru o noapte cu doom. 
 
Metalfan: Ştiu că ai studiat biologia şi probabil ai mers mai departe cu studiile postuniversitare. Bănuiesc că observaţiile microscopice şi capturile au fost unele dintre cele mai importante lucruri în activităţile şcolare la un moment dat, pe lângă alte mijloace de cercetare. Nu am nicio idee despre mecanismele acestei ştiinţe naturale, dar îmi place să mă uit la capturi microscopice sau pur şi simplu să privesc probele de sub lentilă şi îmi imaginez tot felul de drumuri, universuri, creaturi care înghit alte creaturi şi aşa mai departe. Cred că această practică e uimitoare, dincolo de ignoranţa mea. Care a fost cea mai interesantă „captură” pe care ai întâlnit-o? Mi-ar plăcea să ne spui ce latură a biologiei ai studiat până acum. 
Jón Aldará: Microbiologia este cu certitudine o zonă interesantă, dar interesul meu principal în acest moment are de-a face cu păsările, cu păsările de mare în particular. După concertul de la DBE din august, am să mă întorc în Copenhaga ca să-mi susţin teza finală pentru a încheia masteratul. Pentru teză, am studiat o pasăre specială, lupul polar de mare [Arctic skua]; o creatură frumoasă care e un fel de corcitură între pescăruş şi şoim. Este un zburător incredibil şi are reputaţia de pirat al cerului, fiindcă fură mâncare de la alte păsări. Printre alte lucruri, am investigat dacă face ouă mai des în perioadele în care temeperatura aerului e mai ridicată, ceea ce e relevant pentru supravieţuirea acestei specii atunci când avem în vedere schimbările continue de climat şi creşterea temperaturilor în întreaga lume. 
 
Metalfan: Okay, cred că putem să terminăm cu treaba asta. Mulţumim foarte mult că ai fost aşa de treabă şi ai oferit răspunsuri curiozităţilor noastre. Ultimele cuvinte îţi apaţin şi se pot lega de orice subiect. 
Jón Aldará: Mulţumesc foarte mult, Gina şi Metalfan! De-abia aşteptăm să ne întoarcem în România şi să ne întâlnim cu prietenii de-acolo, fie cei vechi sau cei noi. De asemenea, vom aveam ceva special de scos de sub mânecă pentru acest show, aşa că să aveţi feţele triste la voi! 
Autor: Gina S.
   August 01, 2017  | 0 Comentarii  | 6643 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Jón Aldará (Hamferð, Barren Earth): A venit vremea pentru ceva nou

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri