interviuri rock

Katatonia si puicutele gotice

Katatonia si puicutele gotice
TRUPE : Katatonia

Desi a trecut ceva vreme de cand trimisesem intrebarile si nu ma asteptam sa mai vina raspunsurile, iata le-am primit .
Iar acum ca Anders a mentionat Bathory ca fiind una din cele mai importante trupe suedeze, ma declar razbunat pentru asteptare.
M-am bucurat de Katatonia de la Dance of December Souls pana la Night is the New Day si am apreciat  faptul ca nu au fost niciodata atat de expliciti si lacrimogeni ca Anathema. Trebuie insa sa recunosc  ca mereu mi s-au parut inegali. Pentru fani, cele trei patru piese senzationale ce se desprind de restul (a se citi  mediocre),  pot alcatui un album de geniu. Cei mai detasati insa e posibil sa fie  mai greu de multumit.
Daca dupa acest interviu cei care nu au vazut clipul vor fi tentati sa il vada, noi nu ne vom asuma raspunderea pentru deceptia suferita. Cheers!

                           

Metalfan: Salut, imi face placere sa-ti adresez cateva intrebari, sper sa nu fie o experienta plictisitoare pentru tine.

Ultimul vostru album Night is the New Day, apare dupa 3 ani de tacere. Cum a fost procesul creativ in tot acest timp? Ati simtit vreun fel de presiune din partea fanilor sau a casei de discuri Peaceville?
Anders Nyström: Da, am simtit presiunea din toate directiile. Nu a fost ca si cum am fi asteptat relaxati un semn divin pentru a incepe lucrul la un nou album. Stiam ca vrem sa compunem un material cu o atmosfera muzicala dark si frumoasa, dar grijile cotidiene au blocat acest proiect pentru o perioada. Cand lucrurile s-au mai destins, am lasat in mod natural ca albumul sa capete forma, transformand obstacolele in inspiratie.

Metalfan: Ati declarat recent ca ordinea pieselor pe album este foarte importanta si ca abia dupa 8-9 aranjamente ati stabilit formula finala. Fiind o calatorie muzicala prin diferite sentimente si senzatii, ati dorit in acest fel sa tineti ascultatorii mai aproape de ce se intampla pe parcurs?
Anders Nyström: Pentru Katatonia, lucrul la un album este o experienta aproape cathartica. Incercam, in aceeasi masura, sa ocolim si sa creionam aspectele neplacute ale vietii. In tot cazul, mesajul nu este revolutionar, nu avem solutia tuturor problemelor, nu punem raspunsuri pe masa. Ne blocam focusul pe descrierea emotiilor si a scenariilor. La noi a fost mereu o intalnire a artei cu terapia. Ne dorim ca ascultatorii sa se simta bineveniti in universul nostru, de aceea, ordinea pieselor e o chestiune delicata, trebuie sa creezi un echilibru perfect.




Metalfan: Ce le-ai spune celor care gasesc similitudini intre Night is The New Day si recentele albume Opeth si Porcupine Tree?
Anders Nyström: A fost un drum pe care l-am vazut posibil pentru Katatonia, in incercarea de a aduce un plus de diversitate. Sunt un mare fan Opeth si Porcupine Tree si acest lucru nu are cum sa nu iasa la iveala intr-un fel sau in altul.

Metalfan: Pentru clipul Day and Then the Shade ati lucrat cu Lasse Holie, un artist vizual danez care colaborase cu Porcupine Tree. Pe site-ul vostru sunt multe comentarii negative in legatura cu videoclipul. Cand acesta a fost gata si l-ati urmarit impreuna cu regizorul, v-a placut?
Anders Nyström: Nu am avut nici un cuvant de spus in aceasta privinta. Nu incerc sa ma scuz, e totusi clipul nostru si inteleg de ce unii fani nu-l considera reprezentativ pentru Katatonia. Pur si simplu nu se aliniaza cu viziunea lor despre trupa. Perceptia lui Lasse a fost diferita. Probabil a simtit ca ‘’puicutele gotice’’ ar crea un impact vizual mai puternic. Se pare ca rezultatul a fost la polul opus. Cred in continuare ca Lasse e un foarte bun fotograf si regizor, un profesionist. Poate data viitoare vom avea o colaborare mai buna, fara stres si deadline-uri.

Metalfan: Last Fair Deal Gone Down, albumul vostru din 2001, poarta acelasi nume cu o piesa compusa de celebrul cantaret de blues Robert Johnson. Este doar o coincidenta?
Anders Nyström: Nu, chiar de acolo a luat Jonas titlul!

Metalfan: Stiu ca iti plac Radiohead si Jeff Buckley. Asculti si metal, sau e o amintire indepartata? Ce alte trupe te inspira?
Anders Nyström: Probabil ca ascult mai mult metal decat orice altceva. Sunt insa deschis la muzica buna si genul nu are nici o relevanta pentru mine.

Metalfan: Spune-mi cele mai importante 5 trupe suedeze.
Anders Nyström: Bathory, Entombed, Opeth, Abba, Europe.




            
Metalfan: Ce perioada corespunde viziunii si esteticii tale? Anii 60, 70 sau 80?
Anders Nyström: Nu m-ar deranja sa-mi traiesc adolescenta in anii 80.

Metalfan: Ce parere ai de mediul economic si politic din tara ta? Pentru multi europeni Suedia reprezinta un reper in ceea ce priveste nivelul de trai. Esti un suedez multumit?
Anders Nyström: Sunt un suedez si cetatean al orasului Stockholm foarte mandru, este orasul meu preferat din lumea intreaga. Desi mediul economic este unul dintre cele mai performante, avem inca multe puncte slabe in legile noastre. In mod special cand vine vorba de taxe, Suedia are de facut curat prin curte.

Metalfan: Care este cea mai mare teama a ta cand trebuie sa canti intr-un loc necunoscut si sa lucrezi cu oameni despre care nu stii nimic? Cum a fost din acest punct de vedere experienta romaneasca?
Anders Nyström: Este foarte placut si interesant sa aduni noi impresii. Romania a fost o experienta placuta. Aud ca e posibil sa revenim, se incearca o programare intre alte doua date din calendarul nostru.

Metalfan: Aveti frustrari legate de casa de discuri sau e totul ok? Multe trupe isi exprima nemultumirile abia dupa ce le expira contractele si astfel fanii lor afla cat de greu le-a fost in tot acel timp.
Anders Nyström: A fost o perioada cand am facut tot ce am putut ca sa scapam de casa de discuri. Dupa ce au venit actualii proprietari, mai multi angajati s-au implicat in activitate si situatia s-a imbunatatit pentru toata lumea. In acest moment, Katatonia este o prioritate pentru Peaceville si, atat timp cat ramane asa, totul e ok.

Metalfan: Descrie fanii Katatonia nu asa cum ai vrea sa fie, ci asa cum crezi tu ca sunt.
Anders Nyström: Incapatanati, haha!
Vezi galeriile trupelor: Katatonia

   March 09, 2010  | 1 Comentarii  | 7905 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Katatonia si puicutele gotice

  • "Aud ca e posibil sa revenim, se incearca o programare intre alte doua date din calendarul nostru."

    Din pacate, nu mai sunt sanse sa aiba loc vreun concert Katatonia in Romania in tour-ul asta. Too bad!

    1. Posted by Arianrod | 19 Martie 2010 16:07
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri