interviuri rock

KRYPTON: din nou, Fara teama!

KRYPTON: din nou, Fara teama!
TRUPE : Krypton

Krypton este o trupa ce nu mai are nevoie de nici o prezentare, si asta fie ca am luat contact cu ei odata cu discurile ultimului deceniu, fie ca stim de ei inca din prima lor perioada - cand albumele Fara teama si Lanturile dominau heavy metalul autohton. Spre fericirea noastra, a cititorilor Metalfan.ro, cei cinci bucuresteni s-au reunit in formula de aur din prima lor perioada, lasand deoparte latura mai comerciala data de ultimele albume de studio. Si avand in vedere ca in data de 10 mai 2012 cei de la Krypton vor concerta pentru intaia oara in aceasta formula (in clubul Silver Church din Bucuresti), i-am convocat la o scurta discutie pentru a afla mai multe lucruri atat despre istoria lor, cat si despre planurile de viitor. Interlocutorii nostri au fost, dupa cum veti vedea, Eugen Mihaescu si Gabriel "Gurita" Nicolau, care au raspuns foarte prompt solicitarii noastre.


Metalfan: Salut, bine ati venit in paginile Metalfan.ro! Cum merge treaba?
Eugen Mihaescu: Treaba merge de cand a sunat clopotelul si ne-am adunat pe-acasa.

Metalfan: Avand in vedere ca aceasta este prima noastra discutie, as vrea totusi sa discutam un pic si despre perioada voastra de inceput. Trupa s-a infiintat in 1982, dar primul album a aparut abia in 1988. De ce a durat atat de mult, era greu sa canti rock si metal in Republica Socialista Romania?

Eugen Mihaescu: Nu aveam cum sa editam un album intr-o perioada in care inca mai eram pe bancile scolii si nu prinsesem contur din punct de vedere stilistic, cat despre recognoscibilitatea brandului, era prematur sa ne impunem pentru a realiza un album. 1986 este anul cand  am aparut  pe un disc colectiv alaturi  de alte trupe. Rock-metalul era o forma de refulare si de atitudine contra celor existente in tot aerul politic si tabloul stupid creat de anii ceausisti, si, cu siguranta, usor nu ne-a fost.

Metalfan: In ce conditii ati scos albumul 30 minute? Ce studio s-a folosit pentru inregistrarea lui si cum a fost primit de catre publicul acelor ani?
Eugen Mihaescu: 1988 - Electrecord - singura casa de discuri din acea perioada ne-a chemat la semnarea  primului contract! A fost un album foarte bine primit iar piesele: Tatiana, Fetele cu ochii verzi, Poveste cu un clown sau Ploaia au figurat in clasamentele anilor ’88/’90 pe primele locuri.

Metalfan: Legat de Fara teama, al doilea disc Krypton, as vrea stiu in mod special cam in ce perioada a iesit la suprafata? Informatiile despre inregistrarea si lansarea lui sunt sporadice, ai putea sa ne dai mai multe detalii? Ce poti sa ne spui despre activitatea concertistica de dupa lansarea lui Fara teama?
Eugen Mihaescu: Fara teama a adus ceva nou in peisajul rock-autohton: neo clasic rock metal si “haina” asta  chiar ne statea bine pentru ca ne diferentia de celelalte trupe. Am participat la foarte multe concerte si chiar in deschiderea unor nume mari ale rock-ului international : Ian Gillan Band, Uriah Heep, Nazareth

Gabi "Gurita"Nicolau: Inregistrarile albumului Fara Teama au inceput in data de 5 ianuarie 1990, in studioul Electrecord, unde temperatura era de -3 gr Celsius (cand inregistram imi iesea aburul pe gura), iar pe strazi inca se mai tragea. Dovada si fotografia de pe coperta albumului, unde Lapi apare cu un automat imprumutat de la unul din soldatii de garda. Pe piata a aparut in iunie 1990 in format vinil, urmat ulterior de un tiraj redus de casete audio. A fost primul album aparut in Romania postdecembrista. Muzica si textele au fost compuse in perioada 88-89, ultima piesa, Fara Teama, fiind compusa chiar in septembrie '89. In privinta unora dintre texte au fost probleme si ni s-a atras atentia ca trebuie schimbate daca vrem sa mai scoatem albumul. Norocul a fost ca, exact in perioada in care urmau sa fie refacute textele, a inceput revolta de la Timisoara. Textele au ramas astfel in varianta originala.

Metalfan: Lanturile (1991) este o opera rock foarte bine realizata, care face cinste rock-ului romanesc. Cum ati ajuns sa colaborati cu actorul Calin Nemes si cu corul Song, condus de Luchian Mihalea si cum a decurs colaborarea? Cat timp v-a luat compunerea si inregistrarea albumului?
Eugen Mihaescu: Era timpul epopeelor-rock, opere cu care am crescut si ne-au  influentat (Zalmoxe-Sfinx, Rick Wackeman - Calatorie in centrul pamantului, etc) ne-au dat un imbold sa scriem si noi un concept–rock cu toata reteta de rigoare: narator- actorul Calin Nemes, grupul – vocal SONG condus de I.Luchian Mihalea si inca o voce –rock - Cristi Ilie (Comando). Am reusit ca in cinci luni sa scriem, sa repetam si sa  inregistram opera Lanturile. Apoi au urmat concertele: Bucuresti - Pta.Guvernului in fata a 4o mii de oameni, iar apoi in Constanta - sala Casei de Cultura.

Metalfan: Lanturile este un album militant, cu un mesaj puternic, de ce ati simtit ca era nevoie sa transmiteti un astfel de mesaj?
Eugen Mihaescu: Dupa atata timp  in care ne-am “ascuns” in toti anii respectivi dupa vorbe si rime ce nu spuneau nimic, printre verbe si metafore bolnave ce-ti creau stari si repulsii ca nu puteai spune lucrurilor pe nume, aveam acum muza la masa noastra. Era viata noastra cu stresul zilnic dar si cu micile bucurii existente intr-un pahar cu bere sau vin, franturi de libertate dar si chinuri de trei decenii imbibate intr-o latrina politica. Aspectele acestea, cel mai bine au fost scrise de condeiul poetului Adrian Paunescu. Avand acceptul lui A. Paunescu am construit aproape intreaga opera pe textele lui.

Metalfan: Mai este valabil mesajul si astazi? Cum vi se pare ca a evoluat societatea romaneasca dupa caderea lui Ceausescu?

Eugen Mihaescu: Cred ca o muzica buna cu un mesaj consistent, nu iese niciodata “la pensie”. Cat despre cum a evoluat societatea, e o tema pentru o emisiune politica - personal ma abtin de la comentarii.

Metalfan: Cum a fost primit discul?

Eugen Mihaescu: Lanturile - albumul, a fost catalogat ca unul dintre cele mai bune opere rock existente in SPATIUL AUTOHTON.A urmat  si o reeditare, iar acum in 2012, incercam sa  il “scoatem la lumina” pe un suport nou: CD, ducand tratative tot cu casa de discuri Electrecord!

Metalfan: Pina in 1998, cind a aparut Am dormit prea mult trupa a suferit schimbari importante de componenta, ce s-a intamplat in acea perioada?
Eugen Mihaescu: Exista perioade mai bune, mai rele in viata unui artist, a unei trupe, a unui om si cred ca intr-o astfel de zona a cautarilor s-a aflat si trupa  Krypton vis-à-vis de etapa Am dormit prea mult.

Metalfan: Din 2000 pana in 2010 ati avut o perioada prolifica aproape din toate punctele de vedere. Totusi, mai vechii vostri fani nu au fost deloc pe aceeasi lungime de unda, dat fiind faptul ca albumele voastre aveau sa fie mult prea comerciale in raport cu ceea ce fusesera obisnuiti. De ce v-ati debarasat de perioada Fara teama si Lanturile, una care, in opinia mea, a fost de departe cea mai buna din punct de vedere compozitional?

Eugen Mihaescu: “Gurita” disparuse din 1996 din sfera scenei ,”Lapi” era deja “imbarcat” la Vama Veche, Sorin Voinea canta in trupa Zan alaturi de Nicu Alifantis, Docan se reprofilase pe productii pop (vezi Haiducii, Etno, etc) iar subsemnatul trebuia sa duca mai departe numele acesta, incercand un “macaz” pe o linie mai accesibila pietei, intr-o perioada in care nu aveam de unde sa aleg “oameni pe spranceana“ ci doar posibilitatea schimbarii unui nou stil. 2012 ma apropie de etapa cea mai importanta din cariera mea, acolo unde instrumentistul si creatorul se reintorc in propriul EU. Acesta sunt de fapt eu!

 


Metalfan: Cine a fost cu ideea reunirii? Credeti odata cu aceasta miscare  veti avea succesul comercial de care ati dispus in deceniul trecut?

De Craciun mi-am dorit ca bunul Dumnezeu sa-mi dea acest dar, de a fi din nou alaturi de cei dragi, adica de toti ce au alcatuit formula ”de aur” a Krypton-ului. Ma bucur ca M-a auzit. Inseamna ca-I place muzica noastra.

Metalfan: Dragos Docan (bas) a facut parte din formula originala, care a inregistrat albumele “Fara teama” si “Lanturile”. De ce nu participa la aceasta reuniune?

Eugen Mihaescu: Cu Docan am realizat foarte multe concerte bune si avem amintiri frumoase si ne pare rau ca a refuzat scena de mai bine de 16 ani. El ramane in “spatele” nostru ca un bun organizator, compozitor si mare muzician.

Metalfan: Comunicatul de presa care anunta reunirea face referire la "revenirea la matca" dar enumera spre exemplificare cateva titluri de piese din cele mai prietenoase si mai popiste: Fetele cu ochii verzi, Cheama-ma, Am crezut în ochii tai. De ce nu Sunt doar un nor, Nemuritorii si Fara teama? La ce "matca" va intoarceti, mai exact? Pop/rock sau metal?
Eugen Mihaescu: Piesele enumerate mai sus au fost alese functie de biografia Krypton dar ele au deja o alta “haina”, cea in care ne-am lansat si suna bine pentru ca sunt cantate in/de ORIGINAL. Cu credinta si drag ne intoarcem la sunetul METAL si atitudinea ROCK ce ne-au dat CANDVA un NUME.

Metalfan: Ce ne poti spune despre concertul de reuniune din Silver Church, ce va avea loc peste cateva zile, mai precis pe 10 mai? Avand in vedere ca exista doua perioade stilistice distincte in discografia trupei, a fost dificil sa stabiliti un playlist? Nu va este teama de un eventual “razboi” al fanilor?
Eugen Mihaescu: Playlistul este parte din viata noastra de scena si de interpreti  porniti “o tempora” si ajunsi pana in prezent. Vor fi piese de la “inceputuri” si vom strabate si o parte din etapa 2000-2011 dar ambalajul e cu totul altul, cum si vocea e alta si sunetul altfel, caci doar un lucru a ramas neschimbat: KRYPTON. Cei care ne iubesc nu cred ca starnesc “razboaie”.

Metalfan: Pe langa concertul mai sus amintit, mai aveti si alte cantari programate in perioada imediat urmatoare?

Eugen Mihaescu: Da…Brasov 18 mai la Rockstadt, Tg.Mures, Sulina…
Mai multe amanunte gasiti pe pagina noastra Facebook: Trupa Krypton sau Krypton Reunion.

Metalfan: Reuniunea se va rezuma doar la concerte sau aveti de gand sau va ganditi ca actuala formula sa va aduca si unul sau mai multe albume de studio, care sa oficializeze cu adevarat intoarcerea Krypton la radacini?
Eugen Mihaescu: Acesta este si scopul si raspunsul nostru la intrebare! Concerte, albume, aparitii!

Metalfan: In incheiere as vrea sa revenim un pic la prima voastra perioada. Albumele Fara teama si Lanturile sunt unele dintre cele mai bune produse discografice din intreg heavy metalul romanesc, dar din pacate dispun de un sunet mediocru, care practic va mascheaza calitatea compozitionala si mai ales pe cea instrumentala. Nu v-ati gandit sa le re-mixati, eventual sa le si reinregistrati - asa cum s-a vazut si la unele trupe din afara? Cu atit mai mult cu cit sunt foarte greu de gasit, daca nu imposibil.
Eugen Mihaescu: Si noi dorim reeditari, reimprimari si repozitionarea materialelor noastre pe piata muzicala!

Metalfan: Acestea fiind spuse, va multumim pentru interviu, va urez mult succes in continuare, asa ca ne vedem in Silver Church pe 10 mai. In final, aveti vreun mesaj de transmis cititorilor nostri?
Eugen Mihaescu: Va asteptam la un eveniment-concert in 10 mai si speram sa fiti multi si sa ne bucuram de KRYPTON REUNION, dupa 18 ani din nou impreuna!
Autor: Klawz, Fantotzii
   May 06, 2012  | 0 Comentarii  | 4774 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: KRYPTON: din nou, Fara teama!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri