interviuri rock

Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): November to Dismember Metal Fest - o poveste construita cu atentie

Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): November to   Dismember Metal Fest - o poveste construita cu atentie
TRUPE : Esoteric, Incantation, Pyogenesis

Axa Valaha Productions & Ribcage Booking, adica Mihai “Coro” Caraveteanu si Dan Marinescu sunt doi oameni care inca mai cred in spiritul underground nealterat. Cei doi au pus in anul 2013 bazele festivalului November to Dismember din dorinta de a realiza un eveniment dedicat in exclusivitate metalului extrem. Mihai “Coro” Caraveteanu a avut amabilitatea de a raspunde unui nou interviu pentru Metalfan.ro si ne-a povestit pe indelete ce inseamna November to Dismember Metal Fest si de ce nu vor exista niciodata delimitari pe categorii de bilete de tipul “VIP, golden circle si alte nebunii de-astea”. La editia din anul 2015 Coro ne-a pregatit un line-up in care se vor regasi trupe precum Incantation, IXXI, Rectal Smegma, dar si multe alte nume mai mari sau mai mici ce vor fi anuntate pe parcurs.



Metalfan: Salut Coro si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO! Nu pot sa nu incep fara sa te felicit pe tine, Dan Marinescu si toti ceilalti oameni implicati in realizarea celei de a doua editii a festivalului November to Dismember!

Mihai “Coro” Caraveteanu: Salut, Ovidiu. Iti multumesc pentru aprecieri si imi cer scuze pentru lipsa mea de promptitudine, in conditiile in care ar fi trebuit sa raspund intrebarilor tale acum cateva luni. In fine, mai bine mai tarziu decat niciodata. Sper ca interviul sa fi meritat asteptarea!

Metalfan: Pentru cea de a doua editie a festivalului Blackhawk Security a asigurat buna functionare a lucrurilor. De cati ani colaborati si de ce nu a fost posibila colaborarea cu ei si la prima editie?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Il cunosc pe Andrei Irode din perioada in care Blackhawk Security inca nu exista, iar el era in charge cu securitatea la concertele organizate de Metalfan de la jumatatea deceniului trecut. Am inceput sa colaboram consistent atunci cand eu organizam evenimente in Live Metal Club, iar Blackhawk, tanara lui companie care va schimba in timp record standardele in legatura cu paza si securitatea concertelor metal si nu numai, se ocupa de asta la LMC. Am avut ocazia sa conversam de mai multe ori, sa schimbam idei, eu i-am povestit despre ce si cum vazusem in cluburile si la festurile de afara, el isi cimenta ideile si-am observat ca insista foarte mult pe siguranta, intelegere si mai ales respect reciproc, asa ca ne-am intalnit acolo, la mijloc, am dezbatut, am chibitat despre asta, ne-am amuzat si-am invatat din exemplele cu asa nu! Nici nu mai stiu de cati ani colaboram, cred ca ne apropiem incet incet de zece ani, dar n-as putea sa iti spun exact. Cat despre faptul ca Blackhawk Security n-a fost in povestea November to Dismember Metal Fest de la prima editie, tinand cont de faptul ca pana la urma organizarea unui astfel de eveniment inseamna o suma de compromisuri si e o ecuatie cu multe necunoscute, cred ca asa a fost sa fie, sa incepem fara Andrei si echipa lui, ca sa realizam cat de tare avem nevoie de ei…

 

Metalfan: Primele doua editii ale festivalului s-au desfasurat la Fusion Arena. Cum ati gasit acest loc? Cat de importanta este acustica localului pentru reusita unui eveniment?

Mihai “Coro” Caraveteanu: Vezi tu, eu n-am fost niciodata adeptul solutiilor facile, nu pot sa ma scald intr-o masa amorfa de talent indoielnic si mediocritate, asa cum prefera multa lume din businessul asta cu muzica de la noi sau de aiurea. As fi putut sa ma duc la Fabrica sau la Turbohalle, ambele localuri cunoscute si creditate ca fiind solutii rezonabile pentru un astfel de eveniment. Dar n-am vrut ca November to Dismember Metal Fest sa fie inca un festival in localurile respective, festivalul nostru merita mai mult, isi merita povestea pe care am construit-o cu atentie si in care un aspect important il constituie si localul, cu profil de fabrica din vremuri socialiste reconvertita la cea mai intunecata parte a culturiii de nisa, totul intr-o atmosfera de pace si prietenie, suna in acelasi timp serios si amuzant… Acustica salii este un detaliu foarte important, bineinteles, dar cred ca faptul ca lucram cu cea mai buna companie de sunet din Romania, care ne pune la dispozitie o echipa fantastica de productie, ce intelege perfect nevoile festivalului nostru, este aspectul cel mai important. Am avut acelasi inginer de sunet rezident si aceeasi echipa tehnica la ambele editii ale festului (o echipa mixta de la The Backline Shop si Green Sound Team, cu Stefan Panea in spatele mixerului si supervizata de Adrian Rugina) si eu personal sunt mandru de rezultat!

Metalfan: Din pacate din cauza unor motive de natura logistica, grupul german Morgoth nu a mai putut participa la festival. Zic ca este probabil cea mai grea anulare in ceea ceea ce priveste festivalul November to Dismember. Luati in calcul sa-i includeti pe nemti in schema pentru viitoarea editie a festivalului?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Noi nu suntem obisnuiti cu anularile, in cinsprezece ani de organizat concerte ni s-a intamplat foarte rar sa anulam evenimente sau sa anuntam faptul ca o trupa dintre cele anuntate nu mai poate participa, oricum nu ni se intamplase niciodata ca o trupa headliner sa isi anuleze recitalul cu atat de putin timp inainte de eveniment, asa ca ceea ce s-a intamplat cu Morgoth ne-a luat un pic prin surprindere si suntem in continuare surprinsi de faptul ca acum trupa incearca sa ne impuna o aparitie in cadrul November to Dismember Metal Fest 2015 in conditiile in care noi, ca organizatori, ne-am asumat inca din 2014 o serie de cheltuieli in legatura cu Morgoth, cheltuieli care dintr-o data arata foarte nedeductibile. Asta e o parte mai nasoala a showbiz-ului, cand iti dai seama ca totul e doar praf si fum, ca vorbele sunt in general mari, dar goale si ca ce conteaza pana la urma e un teanc mai gros sau mai subtire de bancnote. Nu prea vrea nimeni sa vorbeasca despre asta si poate ca e mai bine asa, publicul n-are nevoie sa stie toate astea, si-ar da seama ca in spatele luminilor stralucitoare, imparatul e gol!

Metalfan: Editia din anul 2014 a avut o seara dedicata sonoritatilor doom. Poti sa ne spui mai multe cu privire la decizia de a avea o seara exclusiv doom?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Editia din 2014 s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, si eu si Dan de la Ribcage am realizat ca trei zile inseamna prea mult pentru un festival indoor care n-are nicio marca de bere sau de bautura energizanta pe afis, asa ca am decis deja ca din 2015 ne vom intoarce la varianta initiala, care inseamna un festival standard de doua zile. Ultima seara a editiei din 2014 n-a fost exclusiv doom, pana la urma singurii foarte doom au fost Esoteric, o trupa despre care eu cred sincer ca a fost una dintre cele mai influente, dar in acelasi timp cele mai underrated trupe de la November to Dismember Metal Fest. Am incercat in schimb sa adunam mai multe trupe altfel in seara cu Pyogenesis, asa ca am pus si-un pic de gothic metal, o picatura de post-rock, un pic de epic doom din nord si o trupa etalon de imnuri funerare la final si cred ca ne-am descurcat onorabil, tinand cont ca intreaga seara a fost un experiment. Pentru 2015 avem deja o trupa confirmata pe felia de funeral doom, o trupa pe care am descoperit-o intr-o sala de repetitie intr-o alta tara, sper ca va fi o surpriza placuta, pentru ca include si muzicieni care au mai vizitat Romania in turneu, unii chiar au cantat deja pe scena November to Dismember Metal Fest.

Metalfan: Si ca tot am adus vorba de editia din anul 2015, am vazut ca ati confirmat deja cateva nume: legendara formatie americana Incantation, grupul olandez Rectal Smegma, suedezii de la IXXI, dar si conationalii lor de la Obscyria si Phidion. Poti sa ne vorbesti putin despre fiecare din aceste nume?

Mihai “Coro” Caraveteanu: Incantation e una dintre trupele mele favorite cand vine vorba de metal din Statele Unite. De fapt, imi plac toate cele trei –ation, adica si Suffo si Immolation, alegerea Incantation ca prim headliner pentru November to Dismember Metal Fest a venit natural, asa trebuia sa fie, ca prima trupa headliner de pe alt continent sa fie trupa lui John McEntee, cu care am si avut ocazia sa petrec o saptamana in turneu, cred ca si asta a contat, faptul ca e un tip misto si cu picioarele pe pamant, care intelege perfect realitatile scenei, fara sa mai zic ca Onward to Golgotha (1992) si Mortal Throne of Nazarene (1994) mi s-au parut cele mai brutale si blasfemice albume metal la inceputul adolescentei mele de metalist. Rectal Smegma e o trupa cum nu vezi in Romania sau in Balcani, e o adunatura de ticalosi olandezi si fara niciun dumnezeu, care transforma experimentul gore grind intr-o experienta la limita pentru spectatori, la limita fina dintre sublim si ridicol si cu un cocktail serios de amfetamina, speed si alte uppere la pachet. Dupa cum le spune si numele, IXXI, adica 9/11, reprezinta terrorism black metal made in Sweden; cui ii place Ondskapt, trupa asta va fi ca un mare bonus. Pe Obscyria unii dintre voi i-ati vazut deja in Romania anul trecut, cand au concertat alaturi de Funerus, thrash metal juvenil si aproximativ, dar cu multe coaie, trupele locale ar avea ceva de invatat cu siguranta (desi sa iti spun sincer, n-am vazut prea multi “artisti” locali la November to Dismember Metal Fest, probabil ca nimic nu ii mai intereseaza). Phidion e o altfel de trupa thrash death, va fi una dintre trupele care vor concerta destul de devreme la November to Dismember Metal Fest, asa ca putem spune ca noi la facem un bine la fel de mare ca cel pe care ni-l fac ei, calatorind special in Romania numai pentru recitalul de la November to Dismember Metal Fest. Intre timp am confirmat si alte trupe, mai mari sau mai mici, dar sa nu stricam supriza, nu?

 

Metalfan: La editia din anul 2014 festivalul a crescut de la doua zile cat a avut prima editie la trei. Uitandu-ma pe calendar, observ ca vor fi libere zilele de 30 noiembrie (Sfantul Andrei) care pica intr-o zi de luni si ziua de 1 decembrie, ziua Nationala a Romaniei. Urmand modelul pe care deja l-ati aplicat cu succes, editia din 2015 va avea patru zile?

Mihai “Coro” Caraveteanu: Nu, trebuie sa te dezamagesc, dar asa cum am spus si mai devreme, November to Dismember Metal Fest 2015 se va desfasura pe parcursul a numai doua zile, exact ca la prima editie. Nu e vorba numai de zilele libere de care cei care viziteaza festivalul au nevoie, e vorba si de bugetul pe care ei l-ar putea aloca festivalului, mai ales ca November to Dismember Metal Fest este deocamdata un festival fara sponsori, care se intampla la final de an, deci costurile festivalului se regasesc in ultima instanta in pretul biletului. Nu ne-am propus niciodata sa avem cel mai tare lineup, cele mai multe zile de fest, cea mai mare scena, cele mai sofisticate lumini, cei mai in voga artisti, nimic de genul asta. Dimpotriva ne-am dorit inca de cand a pornit ideea acestui festival ca el sa devina un punct de intalnire, o intersectie a tuturor oamenilor care, fara a fi nevoiti sa gandeasca la fel, se simt bine impreuna. Vezi, ma feresc sa il numesc un festival special, pentru ca asta e epitetul de care s-a tot abuzat in ultimii ani, pana cand statusul de eveniment special a fost corupt si dus in derizoriu. Tinand cont ca la ambele editii November to Dismember Metal Fest am avut un procent consistent de spectatori care au calatorit din straintate pentru a fi prezenti un weekend la Bucuresti, la un festival indoor, care se desfasoara intr-o fabrica pe jumatate dezafectata, cred ca scopul a fost atins, cel putin partial.

Metalfan: Cand preconizati ca se vor pune in vanzare biletele pentru editia din anul 2015 a festivalului?

Mihai “Coro” Caraveteanu: Trebuie sa admit ca suntem in intarzaiere cu asta, de fapt iti spun sincer ca pentru mine November to Dismember Metal Fest 2014 inca nu s-a terminat, inca platesc facturi hahahah! Foarte curand vom face un update consistent cu mai multe trupe despre care noi credem ca vor face un pic de istorie pe scena festivalului, chiar daca n-au mai fost niciodata pe la noi. Avem o surpriza brutal death metal din Cehia deja confirmata si speram sa putem confirma si-un headliner cult din America de Sud. Stigmhate, blackerii italieni care au ratat intalnirea cu publicul roman in 2014, vor avea sansa sa apara la fest in 2015, de asemenea mai avem o surpriza black metal, si tot din Cizma. Vom vedea ce se intampla in saptamanile ce vor urma, nu vreau sa anticipez nimic, mai ales ca urmeaza o vara fierbinte in care pana si cei mai mari si mai puternici vor incepe sa aiba sentimentul provizoratului. Cei ce ne-au fost alaturi, ca si cei ce vor sa ne fie alaturi de acum incolo vor avea ocazia sa isi achizitioneze abonamentele la November to Dismember Metal Fest 2015 incepand cu data de 15 aprilie. Conform traditiei vom avea primele 100 abonamente la un pret redus si de asemenea vom alege cativa dintre acesti primi 100 de sustinatori ai festivalului si le vom oferi acces nelimitat in backstage pe intreaga durata a evenimentului, asa cum am procedat si in trecut. Nu sustinem delimitarile in cadrul November to Dismember Metal Fest, la noi n-o sa gasiti niciodata bilete VIP, golden circle si alte nebunii de-astea, pentru noi fiecare participant la festival e un amic si sunt mandru ca ii stiu macar dupa nume pe multi dintre ei.

Metalfan: In anul 2013 au fost Negura Bunget, Grimegod si Sincarnate, in anul 2014 au fost Bloodway, Abnormyndeffect, Decease si Nocturn. Care este criteriul de selectie al trupelor romanesti?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Nu exista o serie de criterii stricte dupa care alegem trupele romanesti la November to Dismember Metal Fest, ar fi ridicol sa sustin asa ceva. Dar daca observi, am ales trupe care nu canta des in capitala, nu sunt exact trupele pe care le-ai vedea cu doua saptamani inainte de fest intr-un club. Bineinteles ca exista si obligatii pe care ni le asumam in fata partenerilor si colaboratorilor nostri, dar principalul este sa ne placa noua, mie si lui Dan. Din perspectiva mea, am cam terminat, pentru ca trupele mele favorite, Bloodway si Sincarnate, au concertat deja la November to Dismember Metal Fest, ambele trupe vor lansa albume noi anul asta, asa ca n-ar fi nicio surpriza daca pe viitor ele se vor regasi pe afisul festivalului. Bineinteles, avem o regula simpla, care nu permite aceleiasi trupe sa urce pe scena festivalului doi ani la rand, cred ca e mai mult decat rezonabil, dar se pare ca multe trupe care au participat la November to Dismember Metal Fest nu inteleg asta si ne asalteaza cu cereri imediat ce o editie se incheie. Nu ma intelege gresit, e si o stare de bine cand vezi ca lumea e entuziasmata, dar imi face mare placere sa observ ca muzicieni care au fost pe scena la una dintre editii s-au intors ca spectatori la cealalta editie, e misto!

Metalfan: Basarabenii de la Abnormyndeffect au avut parte de o primire foarte buna din partea publicului, in situatia in care ar lansa un nou disc in anul 2015, luati in calcul sa-i chemati din nou pe scena November to Dismember?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Abnormyndeffect e o trupa speciala, cu care am avut ocazia sa colaborez de foarte multe ori, nu stiu daca isi mai aduce cineva aminte, dar primele lor turnee in Romania, de asemenea si singurul lor turneu european de lunga durata (30 zile, in toamna lui 2010, alaturi de The Arson Project), precum si aparitia lor de la Obscene Extreme Festival au fost organizate de subsemnatul, sub egida Axa Valaha Productions. Ne cunoastem foarte bine, asa ca e de la sine inteles ca e una dintre trupele care va avea mereu un loc asigurat la November to Dismember Metal Fest. Sper sa scoata un nou album in 2016, ca sa il poata aduce proaspat la festival. Daca va iesi anul asta, regrete eterne, ne vedem in 2016! In acelasi timp, pentru cei interesati de trupe cu carne si sange pe perete, o parte din membrii Abnormyndeffect activeaza intr-o alta trupa nebuna din Basarabia, care se numeste Needforspeed, Radu a participat deja la ambele editii November to Dismember Metal Fest, asa ca poate facem cumva sa se intoarca si la a treia… hahaha!

Metalfan: Pentru editia din acest an ati reusit sa-i resuscitati dupa multi ani de pauza pe nemtii de la Pyogenesis. Cum a decurs procesul de negociere? Ce le-ai zis de i-a facut sa zica: "Hai sa cantam din nou!"?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Cred ca de fapt am avut noroc, cred ca ei deja incepusera sa se gandeasca ca ar trebui sa revina pe scena, iar oferta mea le-a oferit imblodul necesar pentru asta. Negocierile au durat destul de mult, am schimbat cateva zeci de emailuri lungi timp de vreo doua-trei luni, pana cand am ajuns la un acord de principiu in legatura cu recitalul lor de la November to Dismember Metal Fest. Acum, cand ma intrebi ce le-am zis de i-am facut sa vina, nu stiu exact ce sa iti spun, nu le-am zis niciun fel de “abracadabra” ca sa ii fac sa accepte, le-am explicat sincer si cat mai in detaliu despre ce si cum va fi la festival, le-am oferit un weekend lung si incendiar la Bucuresti, care a implicat costuri suplimentare, bineinteles, ca au venit cu catel si purcel dupa ei, dar e si asta o parte a jocului. Cred ca e si o chestie de chimie, de cum te potrivesti in timpul discutiilor, mai e si caracterul fiecaruia, sau lipsa lui… Oricum e onorant pentru mine ca Pyo au decis sa revina la November to Dismember Metal Fest., cand ar fi putut pur si simplu sa revina anul asta direct la Summer Breeze, unde sunt deja confirmati, am scris inca o data un pic de istorie, cum se zice, nu?

 


Dan Marinescu & Mihai "Coro" Caraveteanu

Metalfan: Detineti o reteta a succesului in ceea ce priveste resuscitarea trupelor? Ce gasca ti-ar placea sa convingi sa se reintoarca la treaba?

Mihai “Coro” Caraveteanu: Nu cred ca exista o reteta a succesului, decat daca succesul e un politician care vrea sa isi spele banii murdari si poate nici atunci. Acum, punctual vorbind, nu mi-am propus sa transform November to Dismember Metal Fest. intr-un fel de eveniment unde o data pe an sa readucem la viata una dintre trupele care au decis mai demult sa isi incheie activitatea, pur si simplu am facut-o cu Pyogenesis, am facut ce nu mai facuse nimeni din Romania si cred ca am demonstrat deja ce era de demonstrat, ca eu si Dan avem norocul sa traim in lumea noastra perfecta, si atunci nimic nu e imposibil… Hahaha! Din pacate, gastile pe care mi-ar placea sa le vad la treaba nu se vor reforma niciodata, Dissection si Pantera din motive practice, Sarcofago pentru ca sunt antipatici si viseaza la cai verzi pe pereti si cred ca lista ar putea continua. In general, am observat ca in marea lor majoritate, comeback-urile sunt mediocre, iar albumele lansate dupa revenire si mai si. Noroc ca exista exceptii, gen Carcass, Autopsy sau Agent Steel, care fac treaba buna, chiar daca sunt deja in categoria de batrani ai scenei si se folosesc de asta pentru a cere sume pe care nu si le-ar fi imaginat niciodata in apogeul carierei lor.

Metalfan: Ca o concluzie a celor de mai sus: Ce a iesit mai bine prin comparatie cu prima editie si ce considerati ca ar putea fi imbunatatit?
Mihai “Coro” Caraveteanu: November to Dismember Metal Fest va fi un eveniment care se va reinventa permanent, asa ca rezultatele in crestere de la a doua editie nu ne vor convinge ca asta e reteta de respectat pentru un eveniment care sa conteze. Noi suntem reteta acestui fest, noi il facem sa conteze. Care noi? Fiecare dintre noi, indiferent ca se cheama promoter, spectator sau artist. Vezi, November to Dismember Metal Fest nu e un festival care sa poata concura cu celelalte evenimente de pe piata, nici nu ne propunem asta si cred ca cei ce activeaza in aceeasi piata au realizat deja asta. Festivalul nostru va fi tot timpul subfinantat, nu vom avea niciodata bugetele care se vehiculeaza cu privire la alte festuri sau concerte, asa ca trebuie sa invatam sa jucam din ce in ce mai periculos un numar pe sarma, fara plasa de siguranta. Anul asta vom incerca din nou altceva, o alta reteta, cu alte trupe, poate nu la fel de notorii ca headlinerii de la primele doua editii, dar valabile cel putin in egala masura. Nu ramane decat sa speram ca publicul va crede din nou in povestea noastra, cred ca stam bine din perspectiva asta!

Metalfan: Inainte de a incheia acest interviu, sunt curios sa aflu care este trupa pe care ai vrea cel mai mult sa o vezi pe scena festivalului November to Dismember? Ce inseamna aceasta trupa pentru tine?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Hmm, cred ca atat pentru mine, cat si pentru Dan, trupa pe care ne-o dorim enorm pe scena November to Dismember Metal Fest este King Diamond. Suntem amandoi fani ai Regelui si ar fi un vis sa il putem avea live in cadrul festivalului, dar iti dai seama ca lucrul asta e imposibil, cel putin momentan. Cred ca toata lumea isi da seama ca un concert cu King Diamond costa aproape la fel de mult ca o editie completa de November to Dismember Metal Fest, dar e frumos sa visam! Mai sunt cateva trupe pe care mi le-as dori la festival, dar sunt prea iesite in decor ca stil, fata de ce se intampla de obicei cu November to Dismember Metal Fest, ma refer la Laibach, Die Krupps, Asp sau Volbeat, fara sa mai luam in calcul costurile. Ah, ar mai fi Emperor, care ar fi killer… Si bineinteles Asphyx, anytime! [n.red zambeste]

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Mihai “Coro” Caraveteanu: Eu iti multumesc si apreciez ca esti alaturi de noi si ne sustii pe noi si evenimentele noastre deja de multi ani de zile! Mi-ar placea sa vad ca Metalfan.ro isi va recastiga locul pe care il merita, printre publicatiile metal importante din Romania, sa speram ca asta se va intampla in cel mai scurt timp! Cititori va doresc, bafta!
 
Foto: Victor Cristescu / Coro Facebook
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Esoteric, Incantation, Pyogenesis

   March 30, 2015  | 2 Comentarii  | 5829 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): November to Dismember Metal Fest - o poveste construita cu atentie

  • m/|m|m/ rock bro!!!

    1. Posted by Sas3086 | 31 Martie 2015 16:57
  • interesant ca cineva se gandeste sa aduca Die Krupps pe la noi :) ma uitam pe net si am descoperit o similitudine de nume cu un festival din 1999 din State si ma intrebam daca Coro a fost influentat cumva :)
    http://www.mtv.com/news/517818/danzig-to-headline-november-to-dismember-metal-festival/

    2. Posted by Ishmael | 09 Aprilie 2015 10:12
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri