interviuri rock

MOONSORROW: Suntem foarte imprevizibili, uneori chiar si pentru noi insine

MOONSORROW: Suntem foarte imprevizibili, uneori chiar si pentru noi insine
TRUPE : Moonsorrow

Am stat si m-am gandit cum sa va prezint interviul asta si cam ce lucruri pe care sa nu le stiti as putea sa va spun despre Moonsorrow. Cum acuz o acuta lipsa de idei va spun doar atat:

Interviu Moonsorrow, cu Ville Sorvali

 

 

Metalfan - Salutare si bun venit. Avand in vedere ca e prima noastra discutie, ai putea sublinia cateva dintre momentele cele mai importante ale istoriei trupei?
Ville Sorvali - Infiintare - 1995, de catre doi veri, Ville si Henri Sorvali
Contract discografic  - 1999; primul contract a fost semnat cu Plasmatica Records, dupa editarea demo-ului "Tämä Ikuinen Talvi"
Primul concert - 2000; primele concerte Intr-un line-up de 5 persoane
Albumul de debut - 2001; "Suden Uni"
Primul show in strainatate - 2004; Osijek, Croatia
In  2007 a fost editat "Hävitetty", cel de-al cincilea disc.

Metalfan - Stiu ca primele voastre demo-uri, Thorns of Ice (1996) si Promo (1997) nu au fost niciodata editate. Cum poate un fan inrait pune mana pe aceste materiale rare?
Ville Sorvali - Din pacate, chiar si noua ne e imposibil sa facem rost de ele. Jumatatea cea mai buna a lui "Thorns of Ice" a disparut pur si simplu, In timp ce "Promo" se aude atat de prost incat nimeni nu ar trebui sa il auda niciodata.

Metalfan - In 1997 ati scos albumul Metsa, un produs semi-profesional. Dupa cativa ani, i-ati dat drumul pe net, la liber. Stiu ca intre cele doua variante exista anumite diferente si ca pentru ce-a de-a doua versiune ati tras niste instrumente suplimentare. Ne poti oferi cateva detalii?
Ville Sorvali - "Metsä" a avut initial un sound atat de prost incat reeditarea ar fi fost inutila daca nu am fi l-am fi modificat. Am adaugat niste clape, efecte pe voci, bas (inregistrarea Initiala era fara partitura de bas). Fondul muzical a ramas, este vorba doar de o masterizare superioara.

Metalfan - Tama Ikuinen Talvi, celalalt demo sold-out, a fost reprintat pe CD, dar si varianta reeditata s-a vandut in timp record. Chiar nu aveti de gand ca la un moment dat sa reeditati toate aceste demo-uri sub forma de bonus la albumele voastre viitoare?
Ville Sorvali - Nu, sunt doar demo-uri. Avand in vedere progresele pe care le-am facut, ar fi bine ca ele sa ramana sub forma de raritati, in posesia celor care le-au obtinut atunci cand au aparut. Oricum, sunt disponibile pe Internet, in caz ca cineva e interesat.

Metalfan - Continuati sa cantati in finlandeza, chiar daca engleza este considerata limba universala in muzica. De ce? Nu va temeti ca ar putea exista persoane care sa considere textele melodiilor voastre complet inaccesibile?
Ville Sorvali - Consider ca bariera lingvistica nu e un obstacol de netrecut, mai ales in metalul extrem. Ia ca exemplu trupele norvegiene de black metal de la inceputul anilor '90. Vad ca nici in mainstream nu e o problema (ex. Rammstein). Cantam si vom continua sa cantam in finlandeza deoarece e o parte esentiala a conceptului Moonsorrow. Mesajul nostru nu ar putea fi transmis la fel de bine si in alta limba, ba chiar din contra.

 

 

Metalfan - Muzica traditionala finlandeza a influentat intotdeauna compozitiile voastre. Cum va alegeti sursele de inspiratie?
Ville Sorvali - Nu ne alegem cu adevarat sursele de inspiratie ci ascultam ceea ce ne place. Cumva, toate chestiile alea isi fac loc in muzica noastra. Elementele folk care nu se potrivesc cu aranjamentele noastre muzicale nu au ce cauta in structura compozitiilor Moonsorrow. Nu suntem o trupa de folk metal. Suntem, insa, mari fani de muzica folk, atat finlandeza cat si straina.
 
Metalfan - Toate albumele voastre au fost produse/mixate de un cuplu format din Ahti Kortelainen si Mika Jussila. Putem discuta despre relatia voastra cu ei?
Ville Sorvali - I-am ales pe Ahti si Mika intamplator, pentru primul album; am ascultat albumele produse de ei si am considerat ca ne-ar putea ajuta si pe noi sa avem un sound bun. De atunci, nu am ramas in aceasta formula. Amandoi sunt adevarati profesionisti, stiu ce ne dorim si ne intelegem minunat. Impreuna cu ei putem intotdeauna sa ne atingem tintele propuse.

Metalfan - Primiti de la ei anumite sugestii despre cum ar trebui sa sune o melodie, un riff sau facerea muzicii e 100% treaba trupei?
Ville Sorvali - Cu exceptia anumitor aspecte minore, nu. Ahti e pe felia tehnica si, uneori, mai face cate un comentariu sarcastic referitor la anumite performante individuale, sub forma: "Nu mi se pare deloc infricosator." Pe partea de masterizare, Mika ne ofera ideea sa despre cum ar trebui sa se auda discul iar noi comentam pe marginea ei. De obicei suna asa fain incat nici nu mai e nevoie de modificari. Ma rog, cu exceptia unor detalii.

Metalfan - Sa ne apropiem mai mult de muzica si sa discutam putin despre albumele de studio. Privite obiectiv, care crezi ca sunt diferentele cele mai importante dintre Kivenkantaja, Verisakeet si Havitetty? Ai schimba ceva la ele?
Ville Sorvali - "Kivenkantaja" este, cu siguranta, cel mai melodios dintre toate si, intr-o anumita masura, o introducere pentru celelalte doua. Pe "Verisäkeet" lucrurile au luat o alta turnura si influentele black metal sunt ceva mai evidente. "Hävitetty" este undeva la mijloc si trebuie privit ca un produs de sine statator. Am incercat sa depasim limitele cu fiecare album. Suntem foarte imprevizibili, uneori chiar si pentru noi insine. 
Probabil ca ar fi lucruri pe care le-am putea face mai bine daca am inregistra din nou albumele vechi. Nu am face insa asta pentru nimic in lume. Fiecare disc e oglinda unei anumite perioade si marcheaza intentiile trupei de la un moment dat. Suntem mandri de trecutul nostru, la fel cum suntem mandri si de cine suntem acum.
 
Metalfan - Acum cativa ani ati sustinut cateva concerte in America de Nord. Crezi ca exista un public pentru viking/folk metal peste ocean? Cum ti s-a parut publicul american, in comparatie cu cel european?
Ville Sorvali - Exista cu siguranta o piata pentru asa ceva si cred ca anumite trupe au demonstrat deja asta (Amon Amarth, Enslaved). Pana acum am avut doar 2 vizite cu 6 concerte in Canada si 1 in State. Suntem departe de a avea un nume acolo, dar lucrurile par sa fie pe calea cea buna. Audienta difera de la locatie la locatie si, in timp ce americanii sunt diferiti, canadienii par ceva mai asemanatori cu fanii europeni. Mai trebuie spus ca ultimele concerte (Montréal, Quebec City, St. Hyacinthe) au fost de-a dreptul dementiale!

 

 

Metalfan - Care au fost reactiile pe care le-a primit Havitetty pana acum? Poti sa ne povestesti despre timpul petrecut la inregistrari? Au avut loc faze amuzante?
Ville Sorvali - Am avut cel mai mare buget alocat pana acum precum si 5 saptamani rezervate in studio pentru inregistrari si mixaje. De data asta a fost mai relaxant, in sensul ca pe final am avut vreme sa dam atentie si anumitor detalii neglijate la precedentele sesiuni de inregistrari (efecte pe voci, panatie de chitara). Din punct de vedere non-muzical, exista un jurnal de studio online, unde puteti afla mai multe despre whisky, febra si extinctoare.

Metalfan – La inceputul lunii august o sa participati la Wacken Open Air, probabil cel mai important festival European. Va aflati la prima participare? Sunteti stresati?
Ville Sorvali – Anul asta a fost unul extraordinar de aglomerat pentru Moonsorrow iar vara nu face exceptie. Este prima participare la Wacken si asteptam cu nerabdare sa cantam acolo, precum si la alte cateva festivaluri la care nu am mai participat pana acum. Cantatul live e mereu o chestie tare, astfel ca nu sunt mai nervos sa cant la Wacken decat as fi la oricare alt concert. Oricum, daca incep sa devin nervos ma linistesc cu 1-2 beri.

Metalfan – Ce credeti ca i-a determinat pe organizatori sa va invite?
Ville Sorvali – Eh, chiar as vrea sa stiu. Ne-au mai abordat de vreo doua ori in trecut dar a trebuit sa ii refuzam, pentru ca din punt de vedere financiar era nerentabil. Sunt zeci de trupe la Wacken si noi suntem una dintre ele.
 
Metalfan – M-am intrebat mereu la ce se refera textele voastre. Pentru ca nu inteleg limba finlandeza, am sa te rog pe tine sa ma ajuti.
Ville Sorvali – Asta e motivul pentru care exista si traducere la fiecare album. Ultimul disc este despre sfarsitul lumii si trece anumite probleme universale printr-un filtru personal. In general, toate textele noastre prezinta viziunea unei minti pagane asupra anumitor subiecte iar natura si cultura sunt foarte prezente la randul lor.

 


 
Metalfan – Ati filmat vreun clip pana acum? Daca da, vorbeste-ne despre el.
Ville Sorvali – Hehe, am filmat clipul piesei "Jumalten Kaupunki", care poate fi gasit pe varianta reeditata a albumului "Suden Uni". E destul de dubios si nu ar trebui luat ca atare si nici foarte in serios. A fost amuzant la filmari dar nu cred ca vom mai filma vreodata altul, una la mana pentru ca piesele noastre sunt cam lungi si doi la mana pentru ca oricum nu difuzeaza nimeni clipuri metalice.
 
Metalfan – Ce iti place sa faci in timpul liber? Vorbeste-ne si despre planurile de viitor.

Ville Sorvali – Eu trebuie sa merg si la serviciu, astfel ca timpul meu liber e foarte limitat de cele mai multe ori. De fiecare data cand pot, ma intalnesc cu iubita si amicii, bem o bere si vedem filme. De asemenea, incerc sa joc fotbal saptamanal.
Planurile de viitor se refera la participarea la festivaluri si la un eventual turneu in toamna. Deocamdata nu ne gandim la un album de studio nou, o luam usor in privinta asta. Cu cat iti faci mai putine planuri cu atat risti mai putin sa fii dezamagit.

Metalfan – La final am sa te rog sa descrii intr-un cuvant urmatoarele:

· Moonsorrow – pamant
· Finntroll – bere
· Children of Bodom – inspiratie
· Amorphis – Finlanda
· Lordi – renastere
· Norther – Paste
· Finland – acasa
· Sweden – noroc
· Norway – Jotunheim (tara gigantilor)
· Denmark – Carlsberg
· Mika Hakkinen – accent
· Jari Litmanen –molusca
· Romania - Carpatia

Metalfan – Multumesc mult, ai replica de final.
Ville Sorvali – Multumesc pentru interviu si multumesc si fanilor romani pentru sprijinul lor!

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Moonsorrow

   July 03, 2007  | 1 Comentarii  | 24370 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MOONSORROW: Suntem foarte imprevizibili, uneori chiar si pentru noi insine

  • una din trupele mele preferate, de abia astept sa o vad la Wacken la vara....

    1. Posted by darmoth | 04 Iulie 2007 18:08
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri