interviuri rock

Octav Casian (TONS OF POWDER): doar cei puternici supravietuiesc

Octav Casian (TONS OF POWDER): doar cei puternici supravietuiesc
TRUPE : Accident, Tons of Powder

Octav Casian este unul dintre cele mai cunoscute nume ale scenei metal basarabene. Noul sau grup Tons of Powder va lansa albumul de debut in data de 1 martie 2014. Am profitat de aceasta ocazie si l-am invitat pe Octav la o scurta discutie pe care o puteti citi in randurile de mai jos:


Tons of Powder
 
Metalfan: Salut Octav si bine ai revenit in paginile Metalfan.RO! Ultima data cand am discutat cantai alaturi de Inaera din Belarus iar Tons of Powder nu exista nici macar la stadiul de proiect. Ce s-a intamplat cu Inaera?
Octav Casian: Salut Metalfan! A trecut mult timp de atunci... De fapt, doi membri cheie din proiectul Inaera sunt implicaţi în Gods Tower, care mereu a fost şi este trupa lor de bază. Implicarea mea în proiectul Inaera a contenit în vara anului 2011. De atunci nu s-a mai întâmplat practic nimic în acest sens, iar eu am decis să mă dedic altor proiecte.

Metalfan: In luna decembrie a anului trecut denumirea limbii oficiale in Republica Moldova a fost schimbata. Ce parere ai despre aceasta modificare?
Octav Casian: Din start această schimbare putea fi evitată, atunci când legislatorii au adoptat denumirea precedentă. În consecinţă acea greşeală a creat antagonism zădarnic în societatea noastră confuză, care de circa douăzeci de ani tot înfruntă “probleme” la capitolul identităţii naţionale. Pentru unii politicieni “subiectul limbii” a devenit chiar un instrument de manipulare a opiniei publice. Părerea mea despre modificarea în cauză este absolut pozitivă şi pur filologică – limba română este denumirea corectă. Punctum.

Metalfan: Numele Fuego era luat, dar de ce Tons of Powder si nu Sugar Free sau Psychosport?
Octav Casian: Ai dreptate, numele Fuego a fost luat de chiar-nu-contează-care artist. Şi numele Sugar Free, printre altele, a fost succedat de apariţia formaţiei Fără Zahăr, dar asta pare a fi o simplă coincidenţă... Totuşi, cred că TONS OF POWDER e un nume răsunător şi corespunde genului de muzică abordat de noi. Conţine mai multe subînţelesuri şi sună perfect pentru o trupă de top - o înţelegi prin abreviere.

Metalfan: Cum a luat nastere Tons of Powder? Ai putea sa punctezi cele mai importante aspecte din istoria grupului de pana acum?
Octav Casian: Idea înfiinţării unei trupe noi în Chişinău persista demult. În 2012 am început primele repetiţii împreună cu chitaristul Iuri Şceankin (fost coleg de trupă pe albumul Psychosport, semnat Accident) şi basistul Dumitru Costin (fost coleg cu Iuri în formaţia Yoj). Iniţial nu aveam nici denumire, nici toboşar – eram în permanentă căutare, probând mai multe persoane în această postură. La început cântam diverse coveruri şi eram preocupaţi de reorchestrarea unor piese mai vechi, de pe albumul Tons of Powder, semnat Axident. Dar pe 1 martie 2013, ziua în care l-am recrutat pe Vlad Ceban (ex-TODO), ne-am determinat şi cu numele Tons of Powder – de atunci cronometrăm istoria trupei. Timp de un an am reuşit să dăm o serie de concerte de rezonanţă acasă şi la Kiev, am compus piese noi şi am înregistrat primul album To Destination!, care urmează a fi lansat la prima aniversare a formaţiei noastre.

Metalfan: In data de 1 martie 2014 va fi lansat discul vostru de debut - To Destination!. Care-i destinatia?
Octav Casian: Cred că orice fiinţă, orice obiect are o destinaţie. Însă rareori careva sau ceva ajunge la destinaţia stabilită. Albumul nostru este conceput în aşa fel, ca să ajungă la mintea oricărui metalhead versat şi devotat. Mesajele noastre sunt complexe, dar inteligibile...

 
Metalfan: Poti sa ne vorbesti despre procesul de inregistrare si productie al materialului? Unde a fost inregistrat si cine s-a ocupat de productia acestuia?
Octav Casian: Înregistrarea albumului a intervenit spontan şi a durat toată luna ianuarie, petrecută în studioul Must Music din Chişinău alături de inginerul de sunet Valentin Voluta. Actualmente noi înşine ne ocupăm de producţia albumului, dar nu excludem oferte din partea caselor de discuri, interesate în colaborări fructuoase. Formaţia Tons of Powder poate fi contactată la tonsofpowder@gmail.com

Metalfan: Alaturi de voi pe 1 martie vor fi prezenti pe scena si baietii de la RoadkillSoda. Ce parere ai despre muzica trupei?
Octav Casian: Prima mea impresie a fost bună... Mie îmi place foarte mult muzica stoner. Sunt convins că RoadkillSoda sunt în trend.

Metalfan: Pregatiti si un turneu de promovare pentru acest material? Ti-ar placea sa plecati impreuna cu RoadkillSoda in turneu?
Octav Casian: De ce nu?.. Sigur că mi-ar plăcea. Până şi denumirile trupelor se potrivesc într-un fel semantic. Cât despre un turneu de promovare, putem spune că avem în plan trei concerte la sfârşitul lunii martie (Suceava, Iaşi, Chişinău).

Metalfan: Pentru discul To Destination ati semnat cu o casa de discuri sau totul se intampla prin eforturi proprii? Cat de greu este sa produci un disc metal in Republica Moldova?

Octav Casian: Acest album este rezultatul propriilor noastre eforturi. În general aici nu prea avem case de discuri, nemaivorbind de specializările lor pe domenii. În aceste circumstanţe suntem nevoiţi să ne implicăm personal în diverse chestii logistice, dar sper că într-o bună zi se va găsi şi un producător priceput, care îşi va face meseria.

Metalfan: Stiu ca pe acest material vor fi 11 piese. Poti sa ne vorbesti despre fiecare dintre piesele ce vor fi prezente pe acest material?
Octav Casian: Prima piesă de pe album, Riot of the Pariah, este un manifest adresat guvernanţilor, care prin diverse acţiuni autoritare bulversează cetăţenii de rând. Urmează Stone Faced – o piesă despre atitudinea noastră faţă de fărădelege. După asta vine compoziţia “Seasons” despre două aşa-zise anotimpuri – Ura şi Patima. Piesa a patra se numeşte Tons of Powder şi, bineînţeles, este autocaracteristică. După ea urmează Zoo Cage – un cântec despre conflictul dintre individ şi societate. Compoziţia Sacred Knower conţine un mesaj clar împotriva inculturii şi prostiei omeneşti. După ea urmează Random Lies – o abstracţie filozofică despre iluziile pământeşti, care conţine întrebarea retorică: “Există oare viaţă după moarte?”… În cântecul Good Appetite este invocat aspectul lăcomiei umane, morala textului fiind: “Dacă ai în gând să înfuleci o vacă întreagă, să nu te îneci cu coada!”. Următoarea piesă se numeşte Offers Offend şi în linii generale abordează tema corupţiei. După ea vine piesa No One Loves You, care conţine o doză de critică şi satiră la adresa tuturor bădăranilor. Ultima piesă de pe album este o parabolă, se numeşte Doggytalk şi îndeamnă ascultătorul să intre în pielea unui câine maidanez, pentru a conştientiza marele noroc de a fi Om. Astea ar fi tezele de bază de pe albumul To Destination!.

Metalfan: Pentru piesa Riot of the Pariah ati realizat un videoclip cu imagini de la revoltele din Kiev, Ucraina. Poti sa ne vorbesti despre acest videoclip?
Octav Casian: De fapt, piesa este generică şi nu reprezintă o referinţă concretă la evenimentele din Ucraina. Acest cântec a fost compus şi înregistrat până la violenţele din Kiev. Faptul, că revolta ucraineană a luat amploare ne-a servit drept inspiraţie pentru coloana video. Dar nu pot spune, că este vorba de un videoclip în adevăratul sens al cuvântului. Noi doar am preluat imaginile unui reporter, postate pe YouTube, şi am suprapus coloana sonoră a piesei Riot of the Pariah... Totuşi, reiterez: mesajul piesei este atribuabil tuturor mişcărilor revoluţionare.
 

Metalfan: Ca tot a venit vorba de Ucraina, stiu ca tu activezi si-n Tötal Harmönic Distörtion. Poti sa ne povestesi cum ai ajuns sa canti cu acest grup si care sunt planurile voastre de viitor?
Octav Casian: În iunie 2011, împreună cu soţia am fost pentru prima dată la festivalul Hellfest din Franţa. Acolo, întâmplător, i-am întâlnit pe basistul şi chitaristul de la T.H.D. Ne-am împrietenit şi déjà în toamna 2011 ne-am apucat de lucru asupra albumului de debut Tötal Harmönic Distörtion. Colaborăm prin corespondenţă, dar când era cazul, plecam la Kiev pentru repetiţii şi concerte. Toate partiturile vocale au fost înregistrate la Chişinău în decembrie 2012. Deşi albumul T.H.D. practic este gata, nu vă pot relata nimic concret despre planurile de viitor, deoarece actualmente situaţia instabilă din Ucraina generează o atitudine incertă şi e greu de spus ce va urma. În orice caz, noi ţinem pumnii pentru colegii noştri din Kiev şi sperăm foarte mult la o aplanare cât mai rapidă a situaţiei.

Metalfan: Cu ocazia interviului pe care l-am realizat cu tine in anul 2011 ai spus ca printre trupele tale preferate din Romania se numara si Altar. Te-ai gandit cum ar fi daca ai realiza o piesa alaturi de Andy Ghost de la Altar? Crezi ca se poate intampla acest lucru intr-o buna zi?

Octav Casian: Chiar nu m-am gândit la o astfel de colaborare, dar idea îmi place... Anterior am avut două experienţe de featuring – una cu Infected Rain şi alta cu Seas on the Moon. Sunt deschis pentru realizări alături de orice trupă bună. Dacă mi se va propune concret aşa o colaborare, cred că se poate întâmpla... 

Metalfan: In ultimii ani au fost si inca sunt revolte in multe state de pe glob. Fara sa ma strofoc imi vin in minte tari precum Brazilia, Grecia, Turcia, Ucraina, Venezuela sau mai nou Bosnia. Ce crezi ca se va intampla mai departe? Incotro se indreapta omenirea?
Octav Casian: Nu sunt profet pentru a face pronosticuri, dar intuiesc că omenirea se confruntă cu un proces lung de “autosalubrizare”. Pretutindeni urmărim cum se caută (şi uneori chiar se găsesc) diverse metode de supravieţuire în condiţii drastice de epuizare a resurselor vitale de pe glob. Amintiţi-vă de legea junglei: Only the strong survives.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul si pentru raspunsurile oferite! In final doresti sa mai adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor Metalfan.RO?
Octav Casian: Mulţumesc Metalfan.RO pentru întrebările interesante! Cititorilor le doresc tărie de caracter, bere rece şi muzică Metal!.. Vă aşteptăm la concertele TONS OF POWDER.
 
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Accident,

   February 22, 2014  | 0 Comentarii  | 4188 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Octav Casian (TONS OF POWDER): doar cei puternici supravietuiesc

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri