interviuri rock

TIAMAT

TIAMAT
TRUPE : Tiamat

Aveam ceva emotii inainte de a-i intalni pe Johan Edlund si Anders Iwers pentru o scurta conversatie, neavand nici cea mai vaga idee la ce sa ma astept. Una peste alta, imi facusem griji degeaba si totul a mers bine, cei doi fiind in toane destul de bune – am presupus ca si sticlele de bere din jur au contribuit la asta.
Metalfan: Cand ati venit prima data in Romania, ati spus „sa aduca cineva niste usturoi” si cineva chiar a adus. Ce parere aveti despre faptul ca acum sunteti chiar pe taramul vampirilor?

Iwers: Aduceti si mai mult usturoi!
Edlund: Eu am mancat mult tzatziki inainte de a pleca din Grecia, asa ca sunt in regula.
Iwers: Eu am mancat niste criminale spaghetti con aglio si peperoncino, deci am primit si eu o portie buna de usturoi.
Edlund: Cu siguranta nu vrei sa saruti nici un membru al trupei, dar vom fi in siguranta, vom dormi bine la noapte.

Metalfan: Ce inseamna pentru voi un concert reusit?
Iwers: Interactiunea. Noi daruim mult publicului, iar cand el daruieste la fel inapoi vom da si mai mult, si apoi el va da mai mult. Totul se rezuma la asta.
Edlund: Exact. Cei prezenti sunt jumatate din concert. Noi ne facem treaba cat de bine putem, dar cand ne ajuta si ei totul devine mult mai usor.

Metalfan: Cum pregatiti un concert, in particular cum l-ati pregatit pe acesta?
Edlund: Aaa, pai am ajuns aici (imi arata paharul de whiskey aproape gol si sticlele de bere) – hei, eram sincer. Poate ca suna ca naiba, dar...
Iwers: Nu, e in ordine. Ce s-a intamplat inainte de whiskey a constat in multa corespondenta in privinta set-list-ului: ce zici de piesa asta, avem o lista lunga, ar trebui sa cantam si asta, pe asta n-am mai cantat-o demult, s-o incercam; chestii de genul asta. Apoi am calatorit timp de 24 de ore si am ajuns aici, cand au inceput pregatirile principale.
Edlund: Partea buna este ca am ajuns ieri, desi am avut o calatorie lunga, mai ales baietii care au venit din Suedia. Ziua de ieri a fost una lunga; dar am putut dormi intr-un hotel ca lumea, iar scena este peste strada asa ca vom avea suficienta energie.
Iwers: Da, suntem pregatiti.

Metalfan: La ce anume va asteptati de la public in seara asta?
Edlund: Datorita concertului precedent [septembrie 2006, n. red.] avem asteptari foarte mari.
Iwers: Avem pretentii.
Edlund: Si vom fi dezamagiti daca realitatea nu se va ridica la acest standard.
Iwers: Publicul de data trecuta a fost... grozav este prea putin spus. A fost fantastic; nu spun asta numai pentru ca suntem acum in Romania, dar concertul de acum doi ani a fost unul dintre cele mai bune cinci pe care le-am facut vreodata.
Edlund: Este grozav sa vii si sa canti in locuri unde oamenii nu te vad atat de des, unde chiar apreciaza ca trupa canta acolo. Sunt unele locuri in lume, in special in Europa Centrala, unde cantam destul de des, unde oamenii poate ca ne plac si sunt un public bun, dar ne-au mai vazut si nu ne iau prea in serios: mai devreme sau mai tarziu Tiamat va canta la noi in oras, ii vedem mereu. Prima data cand am cantat in Bucuresti ni s-a parut ca ne asteptau de mult timp. Si a fost deosebit sa ajungem pana la urma acolo.
Iwers: In legatura cu acel concert: de obicei, exista lucururi de care ne plangem – chestii tehnice, nu ne auzim pe scena, diverse – sincer nu-mi amintesc cum a fost sunetul pe scena; concertul a fost... Vreau sa spun ca mi-as fi putut lasa basul acolo si ar fi cantat singur. A fost un concert intr-atat de bun. Deci ca sa-ti raspund pe scurt la intrebare, avem asteptari destul de mari pentru diseara.

Metalfan: Am speranta ca ne vom ridica la ele. Anul acesta ati lansat Amanethes; imi puteti spune cate ceva despre concept, despre atmosfera?
Edlund: Este greu sa vorbesc despre concept pentru ca am scris pur si simplu piesele si am reusit intr-un fel sa terminam discul.
Iwers: Singurul lucru despre care cred ca am vorbit inainte de a incepe sa repetam a fost sa lasam fiecare piesa sa-si urmeze cursul. Oricum avea ea nevoie sa fie. Sa ducem totul la extrem, fie ca era vorba de foarte moale sau foarte dur – nu conta, dar sa lasam fiecare cantec sa dicteze modul in care va iesi si sa-l prelucram dupa ce este gata. Apoi continuam cu urmatoarea piesa si o luam de la capat. Deci piesele sunt lucrate bine din multe puncte de vedere.

Metalfan: Si ce reactii ati primit?
Edlund: A fost destul de bine.
Iwers: Cel putin in Suedia, aici fiind criticile pe care le citesc sau le aud cel mai des, a fost uimitor. Am primit note de care ne apropiam in scoala (rade). A fost primul 5 pe care l-am primit.
Edlund: Mda, asta cam asa este.

Metalfan: Edlund, tu esti suedez, ai locuit in Germania, acum locuiesti in Grecia.
Edlund: Data viitoare ma voi muta in Romania. Feriti-va...

Metalfan: Faptul ca ai stat in aceste locuri au influentat modul in care ai compus si in ce masura?
Edlund: Nu stiu, e posibil, dar nu prea cred sa ma fi influentat. Adica, locuiesti undeva si-ti scrii cantecele; este foarte greu sa-ti dai seama de ce scrii anumite piese si versuri, dar nu cred ca as fi o persoana diferita daca inca as mai locui in Suedia. Nu eram o persoana cu mult altfel cand locuiam acolo. Sunt altele lucrurile care iti dau viata peste cap cateodata.
Iwers: Cred ca Grecia ne-a furnizat niste titluri de piese mai interesante, dar nu vad sa mai fie altceva in afara de asta. Am inregistrat totul in afara de tobe in Grecia si totusi suna a Tiamat. Am inregistrat de-a lungul timpului in Suedia, Germania, Danemarca si Grecia, iar sunetul este in mare acelasi, zic eu. Poti auzi ca suntem noi.

Metalfan: Exista si altceva in viata voastra pe plan profesional in afara de muzica?
Iwers: Eu a trebuit sa anulez cam totul si sa fac rost de timp liber. Adica am timp liber, dar cu doi copii mici nu prea mai faci si altceva.
Edlund: Eu am mult timp liber, pe bune. Si nu vreau sa-l umplu cu nimic. Imi place timpul liber, este tare bun.
Iwers: Daca as avea mai mult timp liber, m-as bucura de pescuit, gatit, alergat.

Metalfan: Aveti vreun mesaj special pentru fanii din Romania?
Iwers: Cred ca cel mai important sunt multumirile pentru ca ne-au adus aici a doua oara.
Edlund: Si speram ca si a treia.
Iwers: Sa vedem daca reusim sa facem diseara un concert destul de bun pentru a mai fi invitati.

Metalfan: Si noi speram la fel.
Edlund: Vom face tot ce putem si apreciem tot ce am primit de la aceasta tara – ospitalitatea, reactiile fanilor de data trecuta. Speram din tot sufletul sa nu facem tampenii diseara, dar suntem convinsi ca nu este cazul.
Iwers: Si daca facem, nu va fi fost din lipsa stradaniei.
Edlund: Vom arunca vina pe altcineva.
Iwers: Chiar daca se strica o chitara, vom imprumuta de la alte trupe si tot vom canta.
Metalfan: Atunci nu pot decat sa sper ca si noi vom darui la fel de mult.
Iwers: Asa speram si noi.

Metalfan: Va multumesc foarte mult si va doresc un show reusit.
Iwers: Multumim.

Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: Tiamat

   July 18, 2008  | 6 Comentarii  | 6899 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: TIAMAT

  • Nu e pacat ca i-au dat jos de pe scena? Avea cineva o parere buna despre tara asta de c***t. Au avut grija altii sa le-o corecteze.

    1. Posted by Sad... but true | 24 Iulie 2008 11:04
  • cum adica i-au dat jos de pe scena?

    2. Posted by ciprian | 24 Iulie 2008 15:37
  • pai asa frumos, i-au dat jos de pe scena! rusine rusine rusine!!! rahat de organizare, sunorizare ca vai de capu ei... bataie de joc.

    3. Posted by victor | 24 Iulie 2008 17:47
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri