interviuri rock

VISIONS OF ATLANTIS: Despre trinitate si echilibru

VISIONS OF ATLANTIS: Despre trinitate si echilibru
TRUPE : Visions of Atlantis

Austriecii au fost dintotdeauna mari iubitori de muzica, drept pentru care au si fost rasfatati de-a lungul timpului de artisti precum Mozart, Strauss, sau Beethoven. Nu-i usor pentru scena austriaca de metal  sa incerce sa se arate demna de o asa mostenire muzicala. Visions of Atlantis s-au infiintat in anul 2000 si acum se afla la al treilea album si la a treia schimbare de componenta. Soprana americana Melissa Ferlaak (ex-Aesma Daeva) este vocalista grupului doar un an, dar dupa ce veti citi acest interviu, Visions of Atlantis nu va mai avea secrete pentru voi. Si veti fi surprinsi de maturitatea si, in acelasi timp, entuziasmul cu care o americanca blonda vede muzica in general si heavy metalul in special.

 

 

 

Metalfan: Buna, Melissa, bine ai venit in Romania!
Melissa: Buna si multumesc pentru urare! Romania este una dintre tarile pe care as vrea sa le vizitez cindva!

Metalfan: Visions of Atlantis vine din Austria. Cum e scena metalica in Austria? E greu pentru o trupa austriaca sa patrunda pe piata muzicala europeana?
Melissa: Mie mi se pare ca e o scena care incurajeaza trupele, dar, pe de alta parte, ca scena metalica este foarte tinara... totusi eu nu fac parte de prea multa vreme din scena austriaca, asa ca imi e dificil sa apreciez.

Metalfan: Cum ti se pare piata muzicala europeana, in comparatie cu cea americana?
Melissa: In ceea ce priveste metalul si mai exact, metalul simfonic, e mult mai avantajos sa fii in Europa decit in America. In America, Europa are reputatia unei fabrici de muzicieni de metal foarte talentati si in mod clar artistii europeni sunt priviti cu mare respect de scena metalica americana. Insa in ceea ce priveste muzica pop... americanii au impresia ca sunt cei mai buni, dar eu cred ca e o apreciere cit se poate de subiectiva. America e o tara foarte mare si de multe ori se intimpla ca muzicieni talentati si trupe bune sa ramina in anonimat pentru ca muzica lor e prea inteligenta ca sa prinda la marele public. Iar marile case de discuri, dupa parerea mea, au tendinta sa se orienteze spre ceea ce eu numesc „cel mai mic divizor comun” al ascultatorilor de muzica... adica sa promoveze o muzica fada si banala pe care sa o poata vinde la un public cit mai numeros.

Metalfan: Esti un muzician de formatie clasica, ai studiat interpretarea vocala la Conservatorul New England, ce te-a indemnat sa alegi o asemenea scoala? Ai renuntat definitiv la ideea unei cariere in muzica clasica?
Melissa: Nu, nu am renuntat niciodata definitiv la ideea unei cariere in muzica clasica, dar, in acelasi timp, nu voi renunta niciodata definitiv la metal. Metalul simfonic m-a ajutat in timpul studiilor sa ramin cu mintea intreaga. Si profesorilor mei le placea metalul simfonic. Am ales sa studiez muzica pentru ca imi doream sa ajung sa stapinesc la perfectie instrumentul la care cint. In plus, imi placea muzica de opera si imi place si acum. M-ai intrebat daca intr-o zi o sa mai cint muzica de opera, raspunsul este da. Daca ma intrebi daca imi doresc sa continui sa cint intr-o trupa de metal, raspunsul o sa fie tot da.

Metalfan: Cum ai intrat in contact cu heavy metalul si care sunt muzicienii tai preferati?

Melissa: Primul contact cu metalul a fost trupa in care am cintat inainte, Aesma Daeva. Inainte de asta, nu stiam mai nimic despre metal. A fost o revelatie importanta care m-a cucerit pe de-a-ntregul. Luna asta trupele mele preferate sunt Madder Mortem, Melechesh, Teratism, After Forever si multe multe altele. Dar astia sunt cei pe care ii ascult mai mult in perioada asta.

Metalfan: Ce parere ai despre felul in care cinta vocaliste ca Sabina Classen (Holy Moses) sau Angela Gossow (Arch Enemy)?
Melissa: Uite o poveste amuzanta. Primul concert de metal in care am cintat a fost cel de la Milwaukee Metalfest in 2002. Ma invirteam pe-acolo si stateam la taclale cu oamenii si la un moment dat aflu ca urmeaza sa cinte o trupa cu o vocalista, Arch Enemy. Mi-am zis... oh, o trupa la fel ca a mea, misto! Apoi am auzit un growling, o voce cit se poate de masculina din primul moment al concertului si era, fara nici o indoiala, Angela.

Am fost foarte impresionata si asta e putin zis. Cred ca e o performanta impresionanta faptul ca o femeie e in stare sa emita acel gen de sunete cu ajutorul vocii ei!

Metalfan: Cum crezi ca influenteaza studiile muzicale  felul in care apreciezi metalul?
Melissa: Cred ca m-au invatat sa ascult mai bine metalul. Daca nu i-as fi cunoscut pe Wagner, Stravinsky, Gorecki si alti mari compozitori, nu cred ca as fi putut aprecia prea mult metalul. Cind ascult unele trupe, trupe bune, simt ca pot intelege mai bine subtilitatile din muzica lor. De exemplu, Tyr au o piesa care in mod evident este scrisa ca o fuga de Bach. Daca nu as fi studiat muzica clasica, nu as fi remarcat acest pasaj interesant al muzicii trupei respective!

Metalfan: Ai cintat pe doua albume Aesma Daeva, cum a fost colaborarea cu ei?
Melissa: Aesma Daeva a fost un bun inceput pentru mine. Am aflat multe despre mine insami si am invatat sa lucrez intr-o echipa. Am aflat cum se inregistreaza si cum se cinta pe scena. Si am aflat cit de mult imi plac metalistii, si cei care cinta si cei care asculta.

Metalfan: De ce ai parasit Aesma Daeva pentru Visions of Atlantis?
Melissa: Cu Aesma Daeva ajunsesem la stadiul la care imi doream o schimbare. Simteam ca incepusem sa stagnez ca muzician si am vrut sa incerc ceva nou. Ashmedi de la Melechesh m-a recomandat celor de la Napalm [Records] si astfel i-am cunoscut pe cei de la Visions of Atlantis. Sunt foarte norocoasa ca il am ca prieten si coleg, pentru ca m-a ajutat atunci cind situatia era disperata.

Metalfan: Conform biografiei oficiale, membrii fondatori ai trupei au fost inspirati de mitul insulei scufundate, Atlantida. In ce fel a fost afectata muzica?
Melissa: Se spune ca Thomas, tobarul, a avut un vis despre Atlantida. Mitul a devenit o sursa de inspiratie si pentru ceilalti membri si daca te simti inspirat esti foarte motivat sa creezi un act artistic, nu-i asa?

Metalfan: Mai este tema Atlantidei prezenta in muzica trupei?
Melissa: S-a transfigurat intr-o reprezentare metaforica a apei. Versurile au mai putin la baza theme mitologice si provin mai mult din experiente personale. Am hotarit ca era timpul sa schimbam directia ca sa fim in acord cu schimbarea directiei muzicale si cu schimbarile de componenta.

 

 

Metalfan: In ce fel s-a schimbat directia muzicala pe noul vostru album, Trinity?
Melissa: Pe acest album Visions of Atlantis suna mai heavy si mai sumbru. Predomina chitarele si tobele, in timp ce partile orchestrale sunt intense si seducatoare. Pe Eternal Endless Infinity si Cast Away, tema apelor/marii era in principal bazata pe mitologie, in timp ce pe acest album apare mai degraba ca un element metaforic, subiectele versurilor sunt mai variate. Piesele care au versuri scrise de mine, de Martin si de Mario sunt cit se poate de personale. Pentru una dintre ele am scris versurile in amintirea unei nepoate a mea care a fost ucisa in 2001. Mario a scris versuri pline de pasiune, de furie, de speranta si la fel, personale. Versurile abunda in simboluri si metafore care sper sa fie apreciate de ascultatorii nostri. Intr-un cuvint, acest album are o orientare mai matura.

Metalfan: Albumul este produs chiar de voi, de ce ati ales aceasta varianta? O recomandati si altor trupe?
Melissa: In felul asta am reusit sa obtinem exact sunetul pe care l-am vrut pentru noile piese. Este foarte important pentru noi sa oferim ascultatorilor ceva in care credem si care ne reprezinta. Jan Vacik de la studioul Dreamscape s-a dovedit a fi tehnicianul perfect pentru noi... ne-a dat sfaturi care au dus la desavirsirea pieselor si aportul lui ne-a ajutat sa obtinem un balans perfect al inregistrarilor. Asta e diferenta. Eu recomand trupelor sa faca asa cum e bine pentru ele. Acest mod de lucru a functionat pentru noi, dar nu e la fel pentru toata lumea.

Metalfan: Titlul albumului este Trinity. E doar o trimitere la faptul ca e al treilea album al trupei sau are un sens mai profund?
Melissa: Majoritatea sistemelor de credinta, daca nu cumva chiar toate, acorda o semnificatie aparte numarului trei. Cea mai cunoscuta, care ne copleseste, este reprezentarea crestina. In culturile pagine, zeita are trei fete, si asta este o simbolistica destul de cunoscuta. DAR acest album nu este crestin sau pagin si NU are legatura cu nici o religie in mod particular. Numarul trei reprezinta echilibrul perfect, unitatea perfecta. Este prima oara in istoria Visions of Atlantis cind am gasit aceasta perfectiune in interiorul trupei. Da, este al treilea album, da, au fost trei schimbari de componenta, dar adevaratul sens al titlului se refera la echilibrul pe care l-am gasit ca trupa. Acest album reprezinta in deplinatatea ei uniunea noastra pe care o oferim ascultatorilor.

Metalfan: Sunteti doi vocalisti in trupa, tu si Mario. Cum impartiti partitura vocala intre voi?
Melissa: Sincera sa fiu, totul vine de la sine in timp ce compunem piesele. Pur si simplu unele pasaje i se potrivesc lui si altele mi se potrivesc mie. Cind e vorba de duete, uneori impartirea pasajelor e previzibila, alteori nu. Pe unele piese se aude mai mult el sau mai mult eu, de obicei ni le cedam unul altuia. De exemplu pe The Poem, am fost amindoi de acord ca e o piesa pe care el trebuie sa o cinte si eu doar sa intervin ca al doilea personaj. In schimb, el mi-a cedat mie toata partitura vocala la Return to You, pentru ca versurile au la baza o experienta personala si sunt speciale pentru mine. Lucrez foarte bine cu Mario in felul asta.

Metalfan: Fiecare scrie versurile pe care le cinta?
Melissa: De cele mai multe ori da, dar uneori nu. Pentru unele piese versurile sunt scrise in intregime de Mario sau de mine. Pe altele, le schimbam dupa cum i se pare fiecaruia ca suna mai bine, dar pastram subiectul piesei. Uneori le scriem chiar impreuna!

Metalfan: Care crezi ca e diferenta intre tine si fosta vocalista a trupei? Crezi ca ai fi cintat altfel piesele vechi?
Melissa: Vocea mea e complet diferita de a ei. Normal, eu cint altfel decit cinta ea, dar nu cred ca una dintre noi e mai buna ca cealalta... fiecare are felul sau de a face o piesa sa sune bine. As fi facut liniile vocale altfel pentru piesele vechi, pentru ca fiecare dintre noi este unic in gindire, inspiratie si motivatie. Oricine altcineva le-ar fi facut altfel.

Metalfan: Cine compune muzica in trupa voastra?
Melissa: Inainte sa vin eu, a avut loc o schimbare in trupa, Wolfgang a devenit noul chitarist si principal compozitor. Schimbarile de stil care se aud pe Trinity sunt in mare parte aduse de el. Eu am venit dupa ce majoritatea pieselor erau in faza de finalizare. Si deja sunau destul de diferit. Apoi a venit si Martin [Harb, clape, n. r.] si a mai facut citeva schimbari interesante. Mario, Martin si eu am scris versurile. Deci parerea mea e ca evolutia conceptiei muzicale a membrilor existenti s-a combinat cu cea a noilor membri si a rezultat noul sound Visions of Atlantis.

Metalfan: Prin ce se deosebeste Visions of Atlantis de restul trupelor europene de metal simfonic?
Melissa: Prin faptul ca avem o cintareata de opera adevarata? Hahaha... glumeam... pai cred ca felul in care combinam cele doua voci este aparte. Muzica noastra e destul de dinamica, asta e o alta chestie care ne diferentiaza de majoritatea trupelor de gen.

Metalfan: Unii critici va compara cu Nightwish, e Nightwish o influenta importanta pentru voi?
Melissa: Nu, deloc. Era o influenta pentru fostii compozitori din trupa, dar chiar si pentru ei, as zice ca metalul simfonic ca gen in intregimea lui era o influenta. Chiar daca Nightwish si Visions of Atlantis au unele influente comune, cum ar fi muzica clasica, per total, influentele noastre sunt foarte diferite unele de celelalte. Cred ca oamenii sunt tentati sa ne compare cu Nightwish, pentru ca in trecut trupa a fost, intr-adevar influentata de Nightwish. Dar, pe de alta parte, TOATE trupele care au soprana sunt comparate cu Nightwish, ceea ce o chestie trista, pentru ca e ca si cum ai spune ca toti sunam la fel. E grav ca oamenii nu asculta cu atentie muzica.

Metalfan: Daca nu ma insel, locuiesti in Statele Unite, aveti dificultati cu repetitiile si inregistrarile din cauza distantei?

Melissa: Da, inca locuiesc in Minnesota. De fapt, cel mai greu este ca simt ca sunt departe de baietii astia care mi-au devenit atit de apropiati, ca o familie. Ne este foarte dor unii de altii! In ceea ce priveste repetitiile, colegii mei sunt muzicieni atit de buni, incit avem nevoie doar de o saptamina de repetitii cu efectiv complet pentru a lucra piesele. Sunt foarte norocoasa ca lucrez cu niste artisti atit de talentati!

Metalfan: Ce parere ai despre turnee, banuiesc ca nu sunt tocmai confortabile pentru fete...
Melissa: IUBESC la nebunie turneele! As vrea sa fiu in turneu 365 de zile pe an. Am crescut cu trei frati si nu sunt deloc pretentioasa. Imi place sa dau o mina de ajutor la incarcat echipamentele, sa dorm in camere mici si sa calatoresc. Chiar mi se pare ca in sinul lui Avram! Normal ca ne-ar placea sa fim mereu in turneu, dar pentru asta e necesar ca albumul sa se VINDA (cu alte cuvinte, faptul ca lumea downloadeaza in loc sa cumpere ne creeaza dificultati in privinta asta!)

Metalfan: Dintre trupele alaturi de care ati cintat, cu care v-ati simtit cel mai bine?
Melissa: Cred ca sunt in asentimentul colegilor mei cind spun Xandria. Am fost cu ei in turneu in februarie 2006 si, dumnezeule, ce tipi simpatici au putut sa fie! Ne-am distrat foarte bine impreuna si cred ca am devenit si foarte buni prieteni.

Metalfan: Pentru la toamna aveti programat un turneu nord-american, ce stii despre locurile in care veti cinta? Cam ce reactii ati avut pina acum de la publicul american?
Melissa: De fapt, eu am mai cintat deja in unele dintre locatii si suntem cu totii nerabdatori sa facem acest turneu! Eu in special, cu atit mai mult cu cit o sa fie minunat sa cint iar in tara mea, in Canda si Mexic. Tot ce speram e sa ca iamenii sa vina sa se distreze impreuna cu noi! Asta e mereu speranta noastra!

Metalfan: Cit de multa importanta acorzi felului in care arati cind apari in presa sau pe scena? Crezi ca trupele care au vocaliste dragute sunt avantajate?
Melissa: Ma imbrac in asa fel incit sa ma simt bine pe scena. Daca m-as fi simtit bine in blugi si tricou, asta as fi purtat. Dar probabil din cauza formatiei mele clasice si a pasiunii pentru opera, ma simt mai bine daca ma imbrac altfel, din respect pentru scena. Nu stiu cit de mult are de-a face cu asta felul in care arati... daca o tipa nu cinta bine, trupa nu o sa aibe succes, indiferent cit de bine arata ea.

Metalfan: Ce parere ai despre ce ai realizat pina acum cu Visions of Atlantis si ce obiective v-ati fixat pentru viitor?
Melissa: Pina acum, am reusit ceea ce ne-am propus cu albumul: le-am aratat oamenilor cine suntem cu adevarat. Acum nu vrem decit sa cintam si sa cintam si sa cintam! Si sa ne distram in timp ce o facem!

Metalfan: Asta a fost tot, multumesc foarte mult pentru timpul pe care ni l-ai acordat.
Melissa: Si eu va multumesc! Placerea a fost de partea mea si sper sa venim curind sa va vizitam!

 

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Visions of Atlantis

   May 21, 2007  | 7 Comentarii  | 76672 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: VISIONS OF ATLANTIS: Despre trinitate si echilibru

  • ar merge tipa intr-un porn

    1. Posted by emitremmus | 25 Mai 2007 22:02
  • "Dar probabil din cauza formatiei mele clasice si a pasiunii pentru opera, ma simt mai bine daca ma imbrac altfel, din respect pentru scena."

    ...mda,
    cum se vede si din pozele promo, doamna se imbraca foarte clasic, khmmm...din pasiune pt. opera...

    2. Posted by emitremmus | 25 Mai 2007 22:04
  • "As vrea sa fiu in turneu 365 de zile pe an. Am crescut cu trei frati si nu sunt deloc pretentioasa. Imi place sa dau o mina de ajutor la incarcat echipamentele, sa dorm in camere mici si sa calatoresc."

    da, doamna are placeri cel putin interesante, dar asa e daca cresti cu 3 frati

    3. Posted by emitremmus | 25 Mai 2007 22:11
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri