RUNNING WILD - Black Hand Inn

Black Hand Inn FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.03.1994
CASA DE DISCURI: Noise Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

Top 1994: #24
Running Wild more
Componenta:
Rolf Kasparek - voce, chitara
Thilo Herrmann - chitara
Thomas Smuszynski - bas
Jörg Michael - tobe

TRACKLIST:

01. The Curse02. Black Hand Inn03. Mr. Deadhead04. Soulless05. The Privateer06. Fight the Fire of Hate07. The Phantom of Black Hand Hill08. Freewind Rider09. Powder & Iron10. Dragonmen11. Genesis (the Making and the Fall of Man)
In urma cu 12-13 ani, in vremea cand Running Wild era una din preferatele mele, vedeam in Black Hand Inn ca fiind cel mai bun album din toata discografia trupei. Astazi insa, odata cu trecerea timpului (concomitent si cu maturizarea neuronilor ramasi), spun totusi ca Port Royal (1988) si Dearh or Glory (1989) sunt ceva mai bune, deoarece din punct de vedere instrumental imi par mult mai tehnice si mai bine lucrate. Despre primul dintre cele doua am discutat cu o alta ocazie, asa ca, iata, a venit randul celui aparut acum fix 20 de ani. Din pacate, la data aparitiei lui nu stiam de existenta trupei pentru a va putea povesti cum a fost primit discul de catre intreaga suflare metalifera ale acelor timpuri. Abia un an mai tarziu am facut cunostinta cu grupul lui Rolf Kasparek, si asta cu ajutorul postului Fun Radio - adica cel mai smecher post de radio care a existat vreodata in aceasta Romanie. Albumul cu pricina a patruns in timpanele mele atunci cand s-a produs trecerea de la casete si CD-uri audio la mp3-uri. Apropo de asta, The Rivalry (1998) si Victory (2000) sunt doua albume pe care le-am ascultat fix in anul lansarii lor, pe caseta audio, logic... daca tot sunt trecut de 30 de ani (cu un frumos inceput de chelie), macar sa mai dreg un pic busuiocul cu niste laude de sine.
 
Acest album este primul din cele patru in care chitaristul Thilo Herrmann isi da cu subsemnatul, facand impreuna cu Rolf Kasparek o pereche de vis din punctul asta de vedere. Despre Jörg Michael, cu ale sale tobe, nu am foarte multe de spus, deoarece in acele vremuri facea parte dintr-o sumedenie de trupe (Rage, Axel Rudi Pell, Grave Digger, si altele), fiind un tobar foarte cautat, cu o cota extrem de ridicata. Totusi, in afara faptului ca inainte de Running Wild a fost membru de baza in Mekong Delta, nu pot sa ii gasesc nici o alta calitate iesita din comun. E genul e baterist care o arde foarte mult la pedala dubla, fara sa aiba insa o tehnica remarcabila. Chiar si asa, aportul sau in trupa s-a vazut din plin atunci cand Victory a fost lansat cu un tobar de studio, exagerat de slab (cu toate ca discul in sine este unul foarte bun). Thomas Smuszynski isi face treaba corect la chitara bas, dar nici el nu iese prea mult din tipar, in sensul ca marele lui nenoroc a fost acela de a-i lua locul lui Jens Becker - care pe Port Royal face un spectacol colosal. Practic acest album nu se bazeaza mai deloc pe sectia ritmica (asa cum s-a intamplat in trecut pe Port Royal si Death or Glory), ci pe cele doua chitari, inclusiv pe versuri cu ale lor refrene.
 
Se tot vorbeste pe la noi prin targ, cum ca piesele celor de la Manowar ar fi de fapt niste "imnuri heavy metal". Nu pot contesta sub nici o forma aportul acestei trupe pentru evolutia (dar si involutia) genului heavy metal, insa daca vrei cu aevarat imnuri heavy metal, atunci pune mana si asculta cap-coada albumele clasice semnate Running Wild, ca sa afli pe pielea ta ce insemna cu adevarat acest termen. Evident, nici Black Hand Inn nu face exceptie de la regula, fiind un disc unde absolut toate melodiile pot fi fredonate foarte usor inca de la primele auditii. Ca de obicei, in momentul in care aduc in discutie un album ce imi place foarte mult, imi este extrem de greu sa mentionez cateva piese de rezistenta. Totusi, voi incerca sa punctez macar trei dintre ele, pentru a va face o scurta idee despre ceea ce a insemnat odata speedul nemtesc: The Privateer, Fight the Fire of Hate, The Phantom of Black Hand Hill, Freewind Rider, Powder & Iron, Dragonmen, Genesis... sincer, chiar nu ma pot opri la trei, pentru ca asta ar insemna sa las deoparte niste piese de-a dreptul antologice, si efectiv ma doare sufletul sa fac un asemenea gest.
 
Trupa lui Rolf Kasparek are un imens respect din partea mea, intrucat tot timpul s-a aflat in subsolul heavy metalului, facand exact ceea ce i-a placut cel mai mult, fara a se abate vreun moment de la principiile sale. Din fericire, in aceasta lume exista si fani care apreciaza mai mult o formatie din underground in dauna uneia din mainstream, mai ales ca, asa cum am spus-o ori de cate ori am avut ocazia, adevarata muzica tot timpul s-a cantat in acele sali cu cateva zeci/sute de spectatori, si in nici un caz in aer liber - unde spectatorii se strang ca la picnic, in timp ce casele de discuri fac un profit barosan cu respectivii artisti. Iar Running Wild este tocmai acea trupa plecata de jos, si ramasa acolo pentru totdeuna, in ciuda faptului ca foarte multe astfel de trupe au avut enorm de invatat de la piratii lui Kasparek! 

Fantotzii more Nota: 9.5


Posted at 12:08 |  15 Februarie 2011  | 3 Comentarii  | 2812 Vizualizari

Comenteaza la: Black Hand Inn

  • Victory a fost lansat cu un "tobar de studio", exagerat de slab ... programat!

    1. Posted by mastermind777 | 11 Iulie 2014 23:08
  • Da... ma rog, acolo figureaza un anume Angelo Sasso. Ca el tine bete in mana, sau doar butoneaza, nu am habar. Ideea este ca in acele vremuri era foarte la moda faza asta cu "tobar de studio".

    2. Posted by Fantotzii | 12 Iulie 2014 00:06
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)