KISS - Carnival of Souls: The Final Sessions

Carnival of Souls: The Final Sessions FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.10.1997
CASA DE DISCURI: Mercury Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 5 voturi

Top 1997: #52
KISS more
Componenta:
Paul Stanley - voce, chitara
Gene Simmons - voce, bas
Bruce Kulick - chitara, voce
Eric Singer - tobe, voce
TRACKLIST:

01. Hate02. Rain03. Master & Slave04. Childhood's End05. I Will Be There06. Jungle07. In My Head08. It Never Goes Away09. Seduction of the Innocent10. I Confess11. In the Mirror12. I Walk Alone
De mai multe ori am vrut sa scriu cateva vorbe despre discul asta. Stiu ca-i considerat de multi dintre fanii KISS drept unul dintre cele mai slabe discuri ale trupei, dar eu nu l-as pune in nici un caz in lumina asta. Ok, daca vorbim strict din punct de vedere al vanzarilor, albume precum Destroyer (1976) sau Lick it Up (1983) sunt de departe unele dintre cele mai de succes ale trupei, iar asta nu poate nega nimeni. Totusi, muzical vorbind Carnival of Souls: The Final Sessions, reprezinta una dintre cele mai bune ore de muzica lansate vreodata de catre KISS. Daca-mi permiteti comparatia, Carnival of Souls: The Final Sessions este un fel de "oaie neagra" a familiei. Dar e "oaia neagra" aia care e atat de buna in cat matura pe jos cu multe din "oile albe" fara sa fie nevoie sa faca cine stie ce efort.

Cu ocazia cronicii pe care am realizat-o pentru discul solo din anul 2010 al chitaristului Bruce Kulick - BK3, foloseam drept exemplu discul Carnival of Souls: The Final Sessions pentru a incerca sa demonstrez cat de tare si sub apreciat e Kulick. Nu voi relua cuvant cu cuvant ce am zis acolo. Nu are nici un sens. Insa voi spune doar ca Bruce Kulick este co-autor pentru 9 din cele 12 piese de pe disc, iar Stanley si Simmons au contribuit la 6, respectiv 5 dintre compozitii. Din punctul asta de vedere am putea spune ca-i un fel de Kulick & prietenii. Ma gandesc ca daca ar fi sa imbracam discul intr-o asftel de haina, poate nu ar mai fi asa de hulit de catre puristii KISS.

Nu mai bat apa in piua pe acest subiect si zic sa ne indreptam atentia asupra altor aspecte ale materialului. Imi aduc aminte si acum cum prin vara anului '98, la vreo jumatate de an de la lansarea albumului de fata, am reusit sa pun mana pe un exemplar pe caseta. Am dat peste un hard rock presarat cu destul de multe bucati grunge/heavy metal à la Alice in Chains. Un disc dinamic, cu atitudine. Un disc sincer si diferit fata de ceea ce a propus KISS in trecut.

Am ascultat de atat de multe ori piesele astea incat daca as fi pus sa aleg una sigura care defineste cel mai bine discul, zau ca mi-ar fi dificil. Hate are un soi de angoasa si aroganta tare de tot, iar Gene Simmons este fara nici un fel de indoiala cel mai potrivit pentru a interpreta partitura vocala pentru aceasta compozitie. Urmeaza apoi Rain si Master & Slave cu un Paul Stanley ce canta din toti plamanii. Piesa Childhood's End e o bucata tare de tot de hard rock nouazecist. Are nerv, are vana si suna doar cum in anii '90 ar fi putut suna. I Will Be There e un soi de balada à la Bon Jovi doar ca in loc de Jon Bon Jovi il avem pe Paul Stanley intr-o forma de zile mari. Mare parte dintre noi stim ca Jerry Cantrell de la Alice in Chains e fan KISS, ei bine, pe piesa Jungle arata mai mult ca pe orice alta compozitie ca si ei sunt fani Alice in Chains. Nu stiu daca dorit sau nu, dar ideea e ca suna binede tot. Piesa cu numarul 7 de pe disc este In My Head si este din acelasi film cu Hate avandu-l si de aceasta data pe Gene Simmons in rolul de solist vocal. It Never Goes Away e o compozitie intunecata, cu un atmosfera aparte, apasatoare unde Kiss parca incearca sa o coteasca catre doom. Seduction of the Innocent e o bucata cu un aer domol dar totusi imprevizibil si intr-un fel miserupist, ca un fel de Hank Moody in Californication. Plus ca are si un refren tare de tot:

"Everybody thinks there's always a reason
Need a reason to cry
You kiss the hand of the man for all seasons
And don't know why
"

Urmatoarea compozitie de pe disc este I Confess. O combinatie interesanta de KISS cu Type O Negative. Stiu, veti zice ca-s destul de nehotarati baietii astia pe Carnival of Souls: The Final Sessions, dar daca incerci sa iei discul ca pe un intreg, lucrurile au un sens si o frumusete aparte. Penultima piesa de pe disc este In the Mirror, o bucata hard rock cu un usor iz funk. Iar ultima piesa de pe disc este I Walk Alone, singura piesa de pe disc pe care il putem auzi si pe Bruce Kulick in rolul de vocalist. Ar fi fost interesant de vazut ce s-ar fi intamplat daca dupa lansarea acestui material nu ar fi fost cazul sa mearga singur si sa continue cu KISS? Ok, Psycho Circus (1998) e tare de tot, dar daca tot nu au mers lucrurile dupa discul ala, ar fi fost interesant de vazut ce ar fi facut KISS alaturi de Kulick.

Sincer sa fiu, mi-ar fi placut mai mult directia asta decat directia aia disco din anii '80. Carnival of Souls: The Final Sessions e un disc atipic pentru Kiss, dar unul dintre cele mai reusite discuri din intreaga discografie a trupei. Are nerv, are metal, are grunge si chiar un strop de doom. Pacat ca nu-i mai apuca o nebunie si o criza existentiala care sa le deschida din nou apetitul pentru o muzica rock fara bariere.

H. more Nota: 9


Posted at 14:15 |  04 Noiembrie 2011  | 0 Comentarii  | 2069 Vizualizari

Comenteaza la: Carnival of Souls: The Final Sessions

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way