CRIMSON CULT - Crimson Cult

Crimson Cult FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 29.05.2009
CASA DE DISCURI: Dockyard1
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Crimson Cult more
Componenta:
Walter Stuefer - voce;
Günter Maier - chitara, clape, programming;
Alex Hilzensauer - bas;
Peter "Beda" Bachmayer - tobe
TRACKLIST:

01. Evil Design02. Undead03. Land Of The Crimson Night04. In The Eyes05. Lava Machine06. Dirty Demon07. Misanthrope08. 2000 Lights09. Amok10. Centre Of The Universe

Cind ii mai auziti pe unii ca se cearta pe numele trupei si va ginditi, ce dracu se tiganesc atita, daca muzica e buna, nu conteaza sub ce nume apare, ei bine, mai ginditi-va. Si ginditi-va la exemplul trupei Crimson Cult. Nu ati mai auzit de ei pina acum, dar e posibil sa ii fi ascultat deja si asta e problema. In 1990 se numeau Big Heat, dupa care, din diverse motive, au fost: Stigmata, Stigmata IV, Stygma IV, fara sa intervina vreo schimbare de componenta sau vreo redirectionare a stilului preferat: un power/doom/dark/prog metal care m-a dat pe spate si pe mine cu ocazia discului The Court of Eternity (1998). Dar din cauza schimbarilor de nume i-am pierdut din vedere si daca nu dadeam din intimplare peste pagina de myspace Crimson Cult, pierduti imi ramineau. Ceva-ceva mi-a sunat familiar in muzica lor, desi acum au schimbat vocalul.

Nu e usor de descris felul in care suna acest disc, dar pentru ca suna atit de bine, o sa incerc. Incepe ca un heavy metal catchy, care amesteca mostenirea Painkillerului cu invataturi de la Black Sabbath. Pe la jumatatea primei piese, ies clapele in prim plan si lasa impresia unei intentii de progressive metal. Undead complica lucrurile si mai tare, pentru ca printre cele 3-4 ritmuri pe care le schimba, aduce si unul sacadat de thrash metal si incurajeaza ambitiile de prog metal. In treacat fie spus, dar vreau totusi sa fie foarte clar, Undead mi se pare cea mai reusita piesa de pe disc, si de pe anul asta; are o alcatuire complexa dar si vioaie in acelasi timp, cu riffuri si linii vocale de mare inspiratie. Versurile si felul in care sunt cintate mi-au dat ceva fiori la pasajul: Don't forsake me %u2018cause I am dead/Don't forget me I am by your side. Dar cea mai placuta si cea mai mare surpriza mi-a produs-o Land of the Crimson Night, pentru ca nu, desi nu pot spune ca am fost vreodata un mare fan Pearl Jam, felul in care Crimson Cult le metalizeaza influenta mi se pare mai mult decit interesant, chiar imbucurator. Baietii astia nu numai ca vor sa faca altceva, sa iasa cu sunetul lor din multime, ci chiar si reusesc cu citeva ocazii.

O oarecare problema intervine incepind cu a patra piesa: nivelul de ingeniozitate scade la niste cote regretabile, care aproape transforma Crimson Cult intr-o trupa generica de metal melodic, priceputa la a amesteca influente, fara sa stie sa le filtreze prea bine. In the Eyes, Dirty Demon, Misanthrope si Amok merg pe mina riffului groovy (sustinute de clape), care oscileaza intre un soi de combinatie Threshold/Nevermore (in cazul primeia) si faze consacrate de la Black Sabbath, Deep Purple sau Morgana Lefay. Lava Machine e cam singura de felul ei: un fel de semi-balada soft rock, de genul celor care rasunau pe stadioane in anii 80. 2000 Lights e un power metal cu o interpretare vocala dramatica, in genul a ce facea Midnight cu Crimson Glory in anii 90. Toate-s facute foarte profi si nu total lipsite de farmec, dar, fara surprizele si accesele de creativitate cu care obisnuisera primele 3 bucati. In ciuda varietatii elementelor combinate, ansamblul ramine unitar, in mare parte si datorita prestatiei lui Walter Stuefer, care acopera cu relaxare toate zonele in care il trag colegii sai. Are si norocul unui timbru ce-l tine departe de clisee, care ar fi cel mai usor de descris ca o combinatie de Ian Gillan cu Eddie Vedder.

Ultima piesa, care am impresia ca e si cea mai lunga, ne aduce aminte ca, totusi, Crimson Cult au inceput acest disc pusi pe fapte mari. De data asta, faptele mari dau o tura prin rock, aduc un pic de blues chiar, solo de clape, pasaj declamativ cu incarcatura dramatica, dar se intorc treptat spre riffuri heavy si un refren pre-refren numai bune de fredonat si batut ritmul cu degetele, picioarele, miscari din cap, laterale, verticale, de oricare va place voua.

Asa ca, vedeti voi, imi e greu sa ii dau mai putin, desi poate, gindind lucid si facind media, ar fi fost justificat sa le scad o jumatate de punct. Dar cele bune sunt atit de bune, incit le fac si pe cele rele sa nu para atit de rele, chiar daca sunt mai multe.


Klawz more Nota: 8.5


Posted at 14:37 |  24 Iunie 2009  | 0 Comentarii  | 3039 Vizualizari

Comenteaza la: Crimson Cult

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne