BUCOVINA - Duh

Duh FORMAT: MCD
DATA APARITIEI: 13.11.2010
CASA DE DISCURI: Autoprodus
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 62 voturi

Top 2010: #59
Bucovina more
Componenta:
Bogdan Luparu - voce, chitara
Florin "Crivat" Tibu - chitara, voce
Maanu - clape, voce
Vlad - bas
Mishu - tobe
TRACKLIST:

1. Vuiet de negru izvor2. Duh3. Straja4. Mestecanis5. Bucovina, inima mea (varianta acustica)
Stim cu totii cat de dificil este sa scoti un disc in Romania, mai ales daca trupa ta activeaza intr-o zona stilistica de nisa. De aceea mi se par laudabile eforturile trupelor autohtone de metal atunci cand lanseaza un nou produs discografic, in conditiile in care promovarea  si vanzarile sunt la noi ca si inexistente sau oricum, la un nivel foarte scazut.
Patru ani au trecut de la Ceasul aducerii aminte, albumul de debut Bucovina. Poate parea mult, dar in contextul amintit mai sus astfel de pauze sunt un fapt comun in cazul trupelor romanesti. La vremea respectiva mi-a placut acel disc, mai ales ca muzica se incadra intr-o arie stilistica mai putin exploata la noi (pagan/folkmetal). Eram asadar curios sa vad in ce directie au evoluat muzical iesenii si sucevenii.
Aparut la final de 2010, Duh nu este un album in adevaratul sens al cuvantului, ci un EP care contine 5 piese, suficiente insa pentru a ne face sa asteptam cu sporita nerabdare noul disc ce urmeaza a fi lansat, cel mai probabil, in acest an.

Nu stiu daca Duh este produsul discografic cu cel mai bun sunet pe care l-am auzit la o trupa romaneasca, dar cu siguranta se afla in top din acest punct de vedere. Totul suna impecabil, chitarile, sectia ritmica, vocile permit in sfarsit ca sintagma "crystal clear" sa poata fi aplicata fara rezerve si unui disc autohton. Explicatia? De masterizare s-a ocupat Dan Swano, iar alte comentarii pe aceasta tema ar fi de prisos.
Daca din punct de vedere al productiei Duh este net superior albumului de debut, muzical Bucovina si-a conservat identitatea proprie, dar a adaugat si o serie de elemente care dau muzicii un aer modern, foarte actual. In primul rand, folosirea intensiva a clapelor confera compozitiilor o tusa epica si mai multa melodicitate. Daca acest instrument i-a lipsit albumului de debut, pe Duh clapele ocupa un loc important in chimia fiecarei piese. Intr-un anumit sens, Bucovina suna acum ca o varianta moderna a celor de la Phoenix, cu unele influente provenind din metalul trupelor nordice.

Inca de pe Vuiet Negru de Izvor, avem o explozie de energie, dar si un prim riff inspirat de chitara care face trecerea catre Duh, cea mai complexa secventa a EP-ului. Piesa este minutios lucrata, cu unele schimbari de ritm, multe riff-uri de chitara, dar si o pedala dubla care imprima o dinamica deosebita. Compozitia are un aer melancolic, accentuat de vocea solemna a lui Luparu, dar si de corurile solemne prezente la refren. Straja continua in aceeasi maniera, fiind o prelucrare "metal" a unui cunoscut cantec popular despre Bucovina (tinutul, nu trupa), identificat si cules de catre Grigore Lese.
Straja si Duh pot fi reprezentative pentru directia pe care o va avea viitorul album, dar personal mi-as dori ca acesta sa contina cat mai multe piese precum Mestecanis. De departe hit-ul EP-ului, Mestecanis este genul de compozitie care te captiveaza instantaneu si al carui refren ti se imprima imediat in memorie. Este si cea mai in forta bucata de pe material si, de altfel, singura pe care apare din plin growl-ul, vocile clean impunatoare facandu-si simtita prezenta exclusiv la refren.
Bucovina, inima mea incheie de o maniera acustica EP-ul, fiind versiunea mai asezata a piesei similare de pe Ceasul aducerii aminte.

Coperta, realizata de Costin Chioreanu, transpune inspirat la nivel vizual conceptul liric al discului si este in deplina concordanta cu sound-ul natural, organic al muzicii.
Duh este o carte de vizita excelenta pentru Bucovina, iar din aceasta perspectiva baietii au facut o miscare foarte iscusita. Imi imaginez ca produsul a fost gandit ca o prezentare, poate chiar ca un demo foarte atent lucrat si produs, destinat deopotriva publicului, cat si caselor de discuri "de afara". M-as mira ca dupa un asemenea material, Bucovina sa nu primeasca oferte de la companiile care sustin acest gen muzical.


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 14:41 |  03 Noiembrie 2010  | 14 Comentarii  | 5492 Vizualizari

Comenteaza la: Duh

 • cruci, prima data cand votez si eu, si apas prost! am vrut sa dau 8 nu 7, cruci, cruci si cruci. toate intoarse!

  1. Posted by crivat | 13 Decembrie 2010 18:16
 • Cred ca toti fanii Bucovina au asteptat varianta de studio a piesei Mestecanis cu sufletul la gura. Super-tare albumul, nici nu ma asteptam altfel de la una din trupele de metal reprezentative pentru Romania.

  Inca ceva: se vede diferenta intre sound-ul din RO si cel suedez. Hai Bucovina M/

  2. Posted by sphynxsoft | 13 Decembrie 2010 18:19
 • tu ai dat 7 din greseala ,eu am dat 1..la dracu cu sistemul asta de votare..si la mine e prima oara

  3. Posted by misu | 14 Decembrie 2010 19:48
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei