TROOPER - Electric

Electric FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 03.11.2006
CASA DE DISCURI: Hmm Ventures
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 8 voturi

Top 2006: #144
Trooper more
Componenta:
Coiot - voce
Balaur - chitara
Laurentiu - chitara
Oscar - bas
John - tobe

Invitati:
6fingers - clape
TRACKLIST:

01. Electric Intro02. Fiecare zi03. Dispari din ochii mei04. Oriunde ma voi duce05. In visul meu06. Nu mai conteaza07. Cand noaptea mi te va rapi08. Promisiuni09. Hei tu10. Ratacit pe drumul vietii11. Poate ca timpul12. In stele (partea I-a)14. Maine vom sti15. Plaja amintirilor16. Testament17. O viata este prea mult

Gata? Pot sa-l bag in priza? Bine, dau drumul la curent!

Unul dintre cele mai asteptate evenimente care au animat scena metalica autohtona in aceasta toamna a fost lansarea celui de-al treilea disc long-play Trooper, intitulat, nici mai mult nici mai putin decit Electric. Prin ce este el mai electric decit precedentele nu as sti sa va spun, dar pot sa va asigur ca pentru Trooper sintagma long-play nu e vorba-n vint: Electric se intinde pe durata a 80 de minute si daca ne amintim ca si Desant cam tot atit masura, e limpede ca nimeni nu o sa le poata vreodata reprosa ca scot albume prea scurte. Linistiti, deci, din acest punct de vedere, ne putem cu totii concentra asupra altor aspecte.

Daca tot am adus vorba despre Desant, o sa ma mai refer un pic la el, pentru ca si baietii se refera in demersul lor muzical, in sensul ca ce se aude pe Electric nu mai are legatura cu primul disc al formatiei, dar are legatura cu al doilea (adica Desant). Partea de metal din heavy este parca si mai marginalizata anul asta de Trooper, o tendinta declarata deja cu Desant. In al doilea rind, directia muzicala este inca nedecisa, invirtindu-se intre glam rock, pop/rock si hard ('n'heavy) rock, intr-un fel ce poate da o impresie de inconsistenta si de imaturitate. In general, dupa cite imi dau eu seama in urma celor vreo 7 ascultari, se pune accentul pe trei chestii mari si late: melodie, riffuri groovy si solistici cu grija aranjate. Pe undeva insa am senzatia ca nu e destul accent pus peste tot, ca si cum sursa de idei ar fi suferit fluctuatii de curent si chiar scurt-circuituri. De curent Electric, desigur. Influentele Iris sunt ceva mai deranjante ca de obicei pentru cei care nu le agreeaza. Zakk Wylde este inca prezent la apel, albumul e orientat spre rockul american al anilor 80. Sa le grupez un pic, pentru ca altfel ma ratacesc intre multimea asta de 16 piese plus un intro electric.

Fiecare zi, Nu mai conteaza si Miine vom sti isi propun sa impresioneze prin refrene si reusesc, fiind, dupa parerea mea si cele mai bune piese de pe disc. Fiecare zi aduce si o strofa mai neobisnuita, versuri recitate cu un bas pe dedesubt, completate de riffuri bine temperate. Nu mai conteaza este pentru mine hitul discului, singura care cucereste la prima ascultare. Pacat ca nu are un solo pe masura. Oriunde ma voi duce face parte din grupul asta ca intentie - cu chitara wah wah si atmosfera glamour - dar e exclusa dintre fruntase de finalizarea mai putin fericita.

In visul meu, Ratacit pe drumul vietii, Plaja amintirilor si Poate ca timpul se grupeaza in categoria balade. Nici una dintre ele nu ma impresioneaza in mod deosebit. Daca de pe Desant una imi placea mult si alta ma agasa puternic, de data asta e liniste, nimic nu ma deranjeaza in nici un fel. Niste balade si atat; in orice caz, daca e neaparat necesar sa ascultam o piesa cu amintiri, Plaja amintirilor este de departe alegerea cea mai fericita, avind in vedere antecedentele.

Dintre piesele de riff - Dispari din ochii mei, Cind noaptea mi te va rapi, Promisiuni, Hei tu - Promisiuni mi se pare cea mai inspirata, dar nu are un refren in adevaratul sens al cuvantului, care sa o faca sa se impuna. Hei tu se bazeaza pe un riff blues-rock si un dialog voce chitara care se vrea molipsitor in buna traditie a trupelor englezesti de hard rock. Riffurile Electricului sunt balansate, groovy, de usoara inspiratie BLS/Ozzy/Black Sabbath, aranjamentele din jurul lor sunt lucrate cu mai mare grija ca in trecut. Se vede ca s-a acordat atentie solisticilor (mai ales Balaur), dar asta nu poate fi o surpriza decit pentru cei care nu stiu ca nivelul tehnic peste medie al instrumentistilor din trupa a fost demonstrat inca de la primul disc. Chiar de la primul demo. Probabil ca s-au perfectionat in continuare si mai mult, dar eventualul progres nu este evident pus in valoare de noile compozitii.

O sa trec repede peste Testament, care nu este decit o preluare si un tribut Chrom Dioxid, cei care au ghidat primii pasi ai Trooperilor, ca sa ajung la ultimul grup de piese, grupul celor peste zece minute: In stele (partea I-a) si O viata este prea mult. Ele concentreaza cele mai heavy si mai rapide pasaje de pe tot discul, puse in contrast cu fragmente mai calme, cu pian si solouri prelungite, adunind bucati diverse care nu prea au legatura intre ele. De fapt, ultima piesa nu e decat o insiruire de 4 piese diferite care se incheie printr-un final atit apoteotic cit si interminabil, pe care nu am reusit sa il apreciez pentru ca imi sarea discul de pe la minutul 10. Poate la nivel liric bucatile or fi fiind legate intre ele, dar am preferat sa nu intru in detalii privind versurile.

Luat deoparte, Electric este un album foarte bun pe genul(-urile) sau (sale), pentru piata romaneasca. Arata o trupa care stie sa cinte (fara sa se uite la grif, cum spunea o vorba) si care e capabila sa compuna (cateva) hituri. Daca il asezam printre aparitiile internationale este un album subtirel. In fine, si cel mai important, daca il asezam in discografia Trooper, el nu se situeaza cu mult peste Desant: are doar o usoara superioritate la nivel de sunet si productie, piesele sunt ceva mai bine scrise si se aud mai bine. Dar balanta reusite/rateuri este cam aceeasi, din punctul meu de vedere. Trooper ne dau iar Promisiuni, cand asteptam deja certitudini de la ei. Mereu creeaza impresia ca pot mai mult, dar inca nu vor sa o si arate.
Ps: Daca n-as fi stiut trupa dinainte, n-as fi ascultat niciodata un album cu o coperta atat de nefericita.


Klawz more Nota: 8


Posted at 10:45 |  30 Noiembrie 2006  | 11 Comentarii  | 6836 Vizualizari

Comenteaza la: Electric

 • Inca nu am ascultat dar am sa incerc sa ascult cat de curand
  P.S. Mie unu mi-a placut Desant si dupa ce spui tu cred ca Electric merita ascultat

  1. Posted by Alex | 06 Decembrie 2006 23:05
 • mesajul meu: data viitoare sa faci tu coperta.
  se pare ca intelegi mai bine lucrurile.

  2. Posted by 13 | 07 Decembrie 2006 00:56
 • coperta merge la fix cu ce e acolo ;) ! Mie mi se pare chiar fericita dracoasa aia din imagine !

  3. Posted by Fane | 07 Decembrie 2006 02:58
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way