JUDAS PRIEST - Firepower

Firepower FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 09.03.2018
CASA DE DISCURI: Epic Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2018: #1
Judas Priest more
Componenta:
Rob Halford – voce
Glenn Tipton – chitara
Richie Faulkner – chitara
Ian Hill – bas
Scott Travis – tobe
TRACKLIST:

01. Firepower02. Lightning Strike03. Evil Never Dies04. Never the Heroes05. Necromancer06. Children of the Sun07. Guardians08. Rising from Ruins09. Flame Thrower10. Spectre11. Traitors Gate12. No Surrender13. Lone Wolf14. Sea of Red
Dintr-o deformaţie profesională, m-am apucat să fac un grafic: pe axa orizontală am pus anii de la 1974 la 2018, iar pe axa verticală am pus note de la 1 la 10; apoi am dat câte o notă fiecărui album Judas Priest. Graficul rezultat mi-a arătat că, o data la câţiva ani, Judas Priest scot un album clasic. Ei bine, Firepower (2018) a venit la momentul potrivit şi se aşază alături de Painkiller (1990), Defenders of the Faith (1984) sau British Steel (1980), ca un reper din discografia acestei trupe uriaşe.

Cu toate acestea, sunt sigur că mulţi vor trata cu indiferenţă noul album. Unii, mai bătrâni, din blazare, pe motiv că „nu mai sună ca pe vremuri“, iar alţii, mai tineri, datorită volumului uriaş de informaţie disponibilă azi. Pentru mine, însă, care am devenit rocker pe Defenders of the Faith (1984) şi am sărbătorit primul an de libertate cu Painkiller (1990), timbrul vocii lui Halford mă face să călătoresc instant în timp, dacă este susţinut de nişte melodii bune. Iar Firepower (2018) are melodii bune din plin, pentru că aduce elemente din mai toate perioadele Priest, îmbrăcate într-un sunet modern. Amestecul acesta de clasic şi modern se datorează şi celor doi producători: Tom Allom (cu care Priest au colaborat în anii ’80) şi Andy Sneap (care a lucrat cu Opeth, Megadeth, Amon Amarth, Saxon, etc., este chitarist la Hell şi, mai nou, îl înlocuieşte pe Glenn Tipton). Ca şi în cazul ultimului album Black Sabbath, prefer să aud o astfel de trupă reciclându-şi propriile idei decât pe alţii căznindu-se să scoată un sunet cât mai vintage, dar fără urmă de originalitate.

Într-un interviu apărut luna trecută în Revolver Magazine, Rob Halford spunea că a insistat, până în ultima clipă, ca albumul să aibă doar 10 piese/36 minute, precum British Steel (1980). Cu toate că şi eu prefer discurile de până în 45 de minute, Firepower (2018) este echilibrat în forma în care a apărut: începe cu 4 piese demne de un “Best Of”, are la mijloc o suită emoţionantă (Children of the Sun/Guardians/Rising from Ruins) şi se încheie cu alte 4 bucăţi excelente – din tot albumul, doar Lone Wolf mi se pare în plus.

Tot în interviul citat mai sus, Rob Halford recunoaşte că este mult mai interesat acum, la aproape 70 de ani, de politică, economie şi mediu, ceea ce se observă şi în versuri. De exemplu, Children of the Sun, vorbeşte despre poluare „Eden has been wasted / Deadly poison fills the air / Kneel down in forgiveness / While there's still time if you care”. Unele piese au un mesaj pozitiv, de rezistenţă împotriva mizeriilor care ne înconjoară – refrenul de la Rising from Ruins spune „We're standing as one / We're carrying on / Rising from ruins / We're bringing the light / Out from the night / Rising from ruins”. Altele, sunt pline de revoltă şi răzbunare: Firepower ameninţă „With weapons drawn we claim the future / And then seep out through every storm / Bring in the foe to be defeated / To pulverize from dusk to dawn”, iar Lightning Strikes zice, în esenţă, „Trăzni-v-ar!” Sunt şi două piese în oglindă: Never the Heroes şi Sea of Red. Ambele vorbesc despre eroi, în prima fiind vorba despre cei care luptă împotriva unor sisteme nedrepte, iar în a doua despre cei care au căzut în Primul Război Mondial, pe o muzică ce aminteşte de Priest-ul anilor `70.

Revenind la graficul meu, îmi dau seama că acesta ar putea fi ultimul album important Judas Priest. Cu Sad Wings of Destiny (1976), au preluat ştafeta heavy metal-ului de la concitadinii lor, Black Sabbath. Rămâne de văzut cui o vor transmite mai departe astăzi, când muzica rock nu mai este singura formă de protest împotriva sistemului.

Gedi more Nota: 9.5


Timpul trece și noi îmbătrânim.
O știm și, în gând, o și acceptăm. Asta nu înseamnă că ne și convine și că nu ne încăpățânam să ținem cu dinții de aparențe. Să ne amăgim că lucrurile nu se schimbă și că mai avem timp. Să nu băgam în seamă ridurile și idolii care ne mor. Și să facem orice ca să îi ținem în viață pe cei pe care îi mai avem. Pentru că fragilitatea lor ne amintește de fragilitatea noastră. Nu vrem să recunoaștem că îmbătrânesc, pentru că nu vrem să recunoaștem că și noi îmbătrânim. Așa că întreținem iluzia. Mai ales că suntem încurajați să o facem: iluzia e o afacere extrem de profitabilă, care plătește facturile unei cantități imense de industriași muzicali. Pentru care nu valoarea e interesantă, ci vandabilitatea.
Cele mai multe trupe sunt deja irelevante din punct de vedere creativ în momentul în care devin vandabile. Pentru simplul fapt că nu reușesc să-și depășească momentul de genialitate care le-a propulsat în mainstream. Și atunci încercările lor repetate și, în general, nereușite de a-l reproduce sunt frumos ambalate și zgomotos trâmbițate. Rockul nu moare niciodată și nici nu se împiedică într-un album slab. Sau în două. Sau în oricâte. Rockul nu mai e o formă de protest, e un produs care trebuie vândut.
Judas Priest erau deja în mainstream în momentul în care au lansat Painkiller (1990). Dar reputația lor a crescut constant de atunci, deși nici unul din albumele următoare nici măcar nu se apropie de acel nivel. E un fapt general acceptat. Azi toată lumea le zice metal gods, chiar și cei care nu au habar de unde vine numele. E un alt fapt general acceptat. Apreciem o trupă și îi dăm ce i se cuvine pentru o carieră care și-a avut apogeul creativ acum 28 de ani. Și ne bucurăm și o aplaudăm pentru că sfidează Parkinson-ul în încercarea de a-l imita. Respectul și recunoștința nu exclud sinceritatea. Judas Priest e o trupă mare, Firepower e un (alt) album mediocru.

Klawz more Nota: 7.5


Posted at 09:31 |  09 Ianuarie 2018  | 1 Comentarii  | 581 Vizualizari

Comenteaza la: Firepower

  • Neasteptat de bun. Chiar daca nu e nimic nou... Pai daca asa ceva ar fi aparut in 1989, sa zicem, ar fi fost de departe cel mai clasic dintre clasicele heavy metal. Dar e bine si in 2018. Prea bine, chiar!!!

    1. Posted by Fantotzii | 12 Martie 2018 22:58
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Where Owls Know My Name

Trupa: Rivers of Nihil
Aparitie: 16.03.2018
Casa de discuri: Metal Blade Records
 - Where Owls Know My Name
TRACKLIST
01. Cancer / Moonspeak02. The Silent Life03. A Home04. Old Nothing05. Subtle Change (Including the Forest of Transition and Dissatisfaction Dance)06. Terrestria III: Wither07. Hollow08. Death Is Real09. Where Owls Know My Name10. Capricorn / Agoratopia

Aegean Sorrow

Trupa: On Thorns I Lay
Aparitie: 12.03.2018
Casa de discuri: Alone Records
 - Aegean Sorrow
TRACKLIST
01. Intro02. Aegean Sorrow03. Erevos04. In Emerald Eyes05. Olethros Part I06. Olethros Part II07. The Final Truth08. A Sign of Sadness09. Skotos

ReIdolized (The Soundtrack to the Crimson Idol)

Trupa: W.A.S.P.
Aparitie: 02.02.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - ReIdolized (The Soundtrack to the Crimson Idol)
TRACKLIST
Disc 101. The Titanic Overture02. The Invisible Boy03. Arena of Pleasure04. Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)05. The Gypsy Meets the Boy06. Michael's Song07. Miss You08. Doctor RockterDisc 201. I Am One02. The Idol03. Hold On to My Heart4. Hey Mama05. The Lost Boy06. The Peace07. Show Time08. The Great Misconceptions of Me

Mechanical Animals

Trupa: Marilyn Manson
Aparitie: 14.09.1998
Casa de discuri: Interscope Records
 - Mechanical Animals
TRACKLIST
01. Great Big White World02. The Dope Show03. Mechanical Animals04. Rock Is Dead05. Disassociative06. The Speed of Pain07. Posthuman08. I Want to Disappear09. I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me)10. New Model No. 1511. User Friendly12. Fundamentally Loathsome13. The Last Day on Earth14. Coma White

Both Sides of the Sky

Trupa: Jimi Hendrix
Aparitie: 09.03.2018
Casa de discuri: Legacy Recordings
 - Both Sides of the Sky
TRACKLIST
01. Mannish Boy (Muddy Waters cover)02. Lover Man03. Hear My Train A Comin'04. Stepping Stone05. $20 Fine06. Power of Soul07. Jungle08. Things I Used to Do (Guitar Slim cover)09. Georgia Blues10. Sweet Angel11. Woodstock (Joni Mitchell cover)12. Send My Love to Linda13. Cherokee Mist

Tattoos & Tequila

Trupa: Vince Neil
Aparitie: 22.06.2010
Casa de discuri: Eleven Seven Music
 - Tattoos & Tequila
TRACKLIST
01. Tattoos & Tequila02. He's a Whore (Cheap Trick cover)03. AC/DC (Sweet cover)04. Nobody's Fault (Aerosmith cover)05. Another Bad Day06. No Feelings (Sex Pistols cover)07. Long Cool Woman (The Hollies cover)08. Another Piece of Meat (Scorpions cover)09. Who'll Stop the Rain (Creedence Clearwater Revival cover)10. Viva Las Vegas (Elvis Presley cover)11. Bitch Is Back (Elton John cover)12. Beer Drinkers & Hell Raisers (ZZ Top cover)