SOLUTION .45 - For Aeons Past

For Aeons Past FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.03.2010
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 16 voturi

Top 2010: #116
Solution .45 more
Componenta:
Christian Älvestam – voce
Jani Stefanovic – chitara
Tom Gardiner – chitara
Anders Edlund – bas
Rolf "Stuka" Pilve – tobe

Invitati:
Mikael Stanne – acompaniament vocal
Mikko Härkin – clape
TRACKLIST:

01. The Close Beyond02. Gravitational Lensing03. Through Night-Kingdomed Gates04. For Aeons Past05. Lethean Tears06. Bladed Vaults07. Wirethrone08. On Embered Fields Adust09. Into Shadow10. Clandestinity Now11. Spirit Side Dreaming (Japanese bonus track)
Plecarea lui Christian Älvestam a fost o mare lovitura pentru Scar Symmetry. Drept dovada se poate vedea ca Christian a fost inlocuit cu doi vocalisti pentru ca nici unul dintre candidati nu putea sa reproduca performantele sale, mai precis nici unul nu era atat de versatil incat sa performeze bine si in zona partiturii clean si in  zona growling-ului. Cu toate acestea ultimul album Scar Symmetry a fost un album reusit demonstrand ca pierderea nu a lasat urme.

Odata cu infiintarea unei noi trupe – Miseration - Älvestam a explorat zone mai intunecate. Death metalul a fost altoit pe un fond mai sumbru imprumutat din zona black-metalului. Melodia a cedat loc atmosferei. Iata insa ca numai dupa doua albume Älvestam paraseste Miseration pentru a paticipa la proiectul Solution .45.

Solution .45 reprezinta o intoarcere la death metalul melodic characteristic Scar Symmetry iar muzica produsa de cele doua trupe prezinta multe similaritati. Growlingul si riff-urile de death metal sunt intrerupte de pasaje melancolice si melodice iar unele piese au si schimbarile de ritm specifice metalului progresiv. In majoritatea pieselor domina melodia si vocea “clean” cu o tenta neoprogresiva. Ascultandu-le iti dai seama imediat de ce Christian Älvestam este considerat unul dintre cei mai talentati vocalisti din zona death metal.

Desi riff-urile catchy domina albumul solourile de chitara memorabile sunt rare si scurte cu exceptia celor de pe Clandestinity Now, o piesa de 16 minute. Chiar daca aceasta e o piesa neobisnuit de lunga pentru o trupa de death metal melodic ea este si cea mai interesanta piesa pentru ca aici trupa cocheteaza mai mult cu metalul progresiv. Riff-urile de death melodic capata in unele portiuni o coloratura intunecata ce seamana in oarecare masura cu cele ale lui Evergrey iar chitaristii care pana atunci se multumeau sa imprime un ritm antrenant isi dau drumul, experimenteaza cu diverse dizarmonii si abandoneaza sobrietatea de pana atunci.  Contributia bateristului, fara sa fie iesita din comun este perfecta, la obiect. Compozitia piesei e bine echilibrata si inspirata. Ascultand-o am dorit ca intreg albumul sa fie alcatuit din 3-4 piese de acelasi tip. Asta nu datorita faptului ca celelate piese ar fi slabe, pentru ca e greu sa le gasesti vreun punct slab. Fiecare e in felul ei o bijuterie a metalului melodic iar albumul beneficiaza de o productie de varf. E vorba numai de reflexele unui ascultator de metal progresiv care saliveaza atunci cand aude de piese mai lungi de 10 minute.

For Aeons Past nu este un album care aduce ceva nou. Si nici nu e candidat la titlul de albumul anului insa e un album foarte reusit. De fapt fiecare piesa e un amalgam care trimite la zone cunoscute – de la melodeath si metal progresiv pana la industrial si power. Mixtura care rezulta este insa coerenta si satisface multe gusturi. Nu stiu daca acesta a fost scopul urmarit ci doar ca il ascult de doua saptamani fara sa ma plictisesca.Arthur more Nota: 8.5


Posted at 01:22 |  15 Mai 2010  | 0 Comentarii  | 2761 Vizualizari

Comenteaza la: For Aeons Past

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way