EVERGREY - Glorious Collision

Glorious Collision FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.02.2011
CASA DE DISCURI: SPV
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 20 voturi

Top 2011: #274
Evergrey more
Componenta:
Tom S. Englund - voce, chitara
Marcus Jidell - chitara
Rikard Zander - clape, voci aditionale
Johan Niemann - bas
Hannes Van Dahl - tobe
TRACKLIST:

01. Leave It Behind Us02. You03. Wrong04. Frozen05. Restoring the Loss06. To Fit the Mold07. Out of Reach08. The Phantom Letters09. The Disease ...10. It Comes from Within11. Free12. I'm Drowning Alone13. ... And the Distance
Ce credeti, versurile dezvaluie ceva in plus despre muzica unui album? Ne ajuta sa ne dam seama de ce a iesit asa cum a iesit? Daca ziceti ca nu, sariti la paragraful urmator. Pentru ca aici o sa va zic despre cum mi se pare mie ca Glorious Collision e un album nesigur; as zice chiar fricos. E evident marcat de termenii "change", "lost", "weak" si familiile lor de cuvinte, care se repeta cu insistenta. Dar si cu indecizie. Schimbarea e cind buna pentru minte si organism - Leave It Behind Us, Frozen, cind e daunatoare omului - You, To Fit the Mold. Eroul parca ar schimba ceva - dar ce-o sa zica lumea? - si parca n-ar schimba nimic - dar dac-o sa-i para rau? Uite-asa o scalda. Plus ca e ratacit, singur, amortit si epuizat si nu mai are vlaga sa ne faca sa empatizam cu situatia lui, ca de obicei, disperata. Ei, asa si cu muzica discului: habar n-are ce vrea si-mi transmite si mie starea asta: habar n-am, pina la urma, daca-mi place sau nu, ca intreg.

Muzical vorbind, sunt lucruri care s-au schimbat si lucruri care au ramas la fel, dar nu-mi dau seama care-s mai multe si nici daca e bine ca e asa. Cum? Ce sa fie asa? Zau daca mai stiu ce voiam sa zic.

Tonul chitarilor si mixajul sunt parca mai dezastruoase ca niciodata, e chiar mai rau ca pe Torn, daca se poate asa ceva: tobele in fata, chitara in spate, vocile aditionale - fantomatice. Un sunet zumzait cu care Evergrey ne-a obisnuit deja incepind cu Monday Morning Apocalypse. Numai ca - am ajuns s-o spun si p-asta - calitatea riffurilor e mult sub nivelul de pe albumul ala si zumzaiala de la mixaj le scade si mai mult sansele. In general, n-avem riffuri tapene pe Glorious Collision, cu exceptia celui de pe It Comes from Within, inspirat binisor de Blinded (de pe Recreation Day). Chitara are, in schimb o atractie dubioasa spre zona alternative, deocamdata nu ingrijoratoare pentru integritatea trupei. Dar acestei blegiri  nu ii corespunde vreo inviorare pe partea liniilor vocale si a refrenelor si nici macar vreo surpriza instrumentala cum ar astepta unii de la o fost trupa de metal progresiv. E adevarat, clapa are interventii mai indraznete si influente de electro/ambient sau chiar usor simfonice, care pe alocuri intregesc atmosfera. E adevarat si ca vocea lui Englund a mai capatat subtilitate si ceva inflexiuni noi, cam popiste. Dar structura pieselor ramine, per ansamblu, simplista, cu instrumentatie minimalista si ideile ramin ancorate (pe alocuri chiar reciclate) in zona circumscrisa de albumele precedente, in special de The Inner Circle si Monday Morning Apocalypse (vezi asemanarea dintre Wrong si Closure).

Pai si baietii aia noi, ce fac? Nimic. Oricum, nici cei pe care i-au inlocuit nu mai faceau mare lucru in ultima vreme. Ca sa scoata Torn si Glorious Collision, Englund putea sa aduca in trupa orice muzician de pe strada. Cu conditia ca strada sa fie in Goteborg, desigur. Poate, cine stie, pe viitorul disc Jidell si Van Dahl o sa ne copleseasca cu ideile lor ingenioase. Deocamdata nu.

Cine are rabdare cu 13 piese care nu se grabesc sa impresioneze, cu atit mai mult cu cit sunt faultate de citeva dezacorduri rusinoase la nivel de versuri (ashes falls, feelings devours me) se poate trezi ca descopera ca albumul are un farmec straniu. Voi decideti daca merita sa insistati pe el, dar eu fiind mai ingaduitor, am ajuns sa descopar fragmente interesate si in piesele care la inceput mi s-au parut fara speranta (ca The Disease, de exemplu). Fara sa fie bun, Glorious Collision nu e nici de neascultat, are citeva faze interesante si nu bate pasul pe loc. E departe de perioada de glorie, dar e o mica revenire.

Klawz more Nota: 8


Posted at 00:43 |  19 Noiembrie 2010  | 5 Comentarii  | 3464 Vizualizari

Comenteaza la: Glorious Collision

 • I will be just looking forward for this one... ;)

  1. Posted by TERA | 19 Noiembrie 2010 01:34
 • is la prima ascultare, mai am ince 3 piese, imi place dar partea doua deja ma agaseaza un pic, o percep monotona, lucru care nu s-o intamplat cu primel 6-7 piese.
  Oricum, in mod ciudat de abia astept sa reascult primel epiese :).

  2. Posted by Eagle | 21 Februarie 2011 15:54
 • E greu sa iti mai placa ceva de la ei dupa ce asculti The Inner Circle. Chiar azi am bagat la ascultare albumul din nou... senzational. Cel mai bun albul Evergrey de departe. Cu asta din urma, nu am sa ma chinui, pentru ca nu am nici un motiv...

  3. Posted by Fantotzii | 01 Martie 2011 17:12
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)