SOLSTAFIR - Ótta

Ótta FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 29.08.2014
CASA DE DISCURI: Season of Mist
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 8 voturi

Top 2014: #32
Solstafir more
Componenta:
Aðalbjörn Tryggvason - chitara, voce
Sæþór Maríus Sæþórsson - chitara
Svavar Austman - bas
Guðmundur Óli Pálmason - tobe
TRACKLIST:

01. Lágnætti02. Ótta03. Rismál04. Dagmál05. Miðdegi06. Nón07. Miðaftann08. Náttmál
Trebuie sa recunosc ca atunci cand vine vorba despre scena metal din Islanda in minte imi vin doar doua nume: Solstafir si defunctul grup Flames of Hell. Referitor la cel din urma, daca-mi permiteti o scurta paranteza, pot spune ca daca printre preferintele voastre se numara nume precum Tormentor, Venom si Hellhammer si aveti posibilitatea sa ascultati discul Fire and Steel (1987), nu ezitati sa o faceti. Dar sa lasam formatia Flames of Hell la o parte caci nu despre ei sunt randurile de fata si sa ne indreptam atentia catre Solstafir.

Imi place ca islandezii de la Solstafir au reusit sa-si creeze un sunet, o identitate, fara sa cada intr-o repetitie ce i-ar fi tranformat in niste banali, mai ales intr-un gen ambitios ca al lor. Imi mai place ca au reusit, si asta in principal datorita excelentului Svartir Sandar (2011), sa ramana in portofoliul casei de discuri Season of Mist - unul dintre cei mai importanti pioni ai scenei actuale cand vine vorba de metal extrem si nu numai.

Ok, ascultand Otta nu ai cum sa nu faci tot felul de comparatii cu nume precum Ulver si Katatonia, dar Solstafir are totusi ceva apare. Solstafir este genul de formatie capabila sa creeze o muzica organica, lucru pe care constat cu stupoare ca din ce in ce mai putine trupe reusesc sa-l faca si cu atat mai putine trupe reusesc sa-l faca dupa aproape 20 de ani de activitate. Cand zic "activitate" ma refer la trupe ce lanseaza materiale constat,  nu la formatii "inghetate in timp" ce se lauda cu o vechime de 20 de ani in care din pacate nu au fost capabile sa faca nimic sau mai nimic palpabil.

Revenind la Solstafir  si la Otta, spuneam in randurile de mai sus ca imi place faptul ca trupa reuseste sa ofere o muzica organica, o muzica ce creste de la sine. Zic ca este lucru mare, iar daca vreti pot spune ca Otta este ca un organism viu care se schimba de la o stare la alta. Daca ii oferi atentie si rabdare, atunci te va rasplati cum se cuvine. Daca il asculti in graba, pierzandu-te in alte activitati, tot va gasi ceva cu care sa-ti capteze atentia. Partile de chitara ale lui Aðalbjörn Tryggvason si ale lui Sæþór Maríus Sæþórsson nu sunt extrem de complicate, la fel nici Guðmundur Óli Pálmason si Svavar Austman  nu incearca sa reinventeze sectia ritmica, insa impreuna reusesc sa mearga ca un intreg. Imi place faptul ca Aðalbjörn Tryggvason reuseste sa cante cu un miserupism si cu o relaxare tare de tot si pe langa asta, reuseste sa cante din inima. Aici nu ma refer la versuri, pentru ca limba islandeza imi este complet straina, ci la starile pe care reuseste sa le expuna. Este cu atat mai mult de apreciat acest lucru pentru ca atunci cand vine vorba exclusiv de muzica, fara a exista un suport video care sa sustina ceea ce vrea artistul sa faca, consider ca este cu atat mai dificil de a transmite emotii.

Ascultand acest material nu pot sa nu ma intreb cum ar suna o colaborare intre Solstafir si finlandezul Sakari Piisti de la Suruni? Cel mai probabil nu cred ca se va intampla, dar, hei, intodeauna exista speranta. Pana atunci putem "mixa" in minte Otta cu discul Ikuus lansat in acest an de Suruni prin intermediul unei alte case de discuri ce incepe cu litera "S", Sun & Moon Records.

In incheiere nu pot decat sa spun ca Otta este unul dintre cele mai solide discuri rock pe care am avut ocazia sa le ascult in acest an, iar daca v-a placut Svartir Sandar (2011), atunci cel mai probabil si Otta va va gadila frumos urechile. O surpriza placuta.

H. more Nota: 9


Posted at 22:11 |  02 Septembrie 2014  | 0 Comentarii  | 4188 Vizualizari

Comenteaza la: Ótta

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne