MY DYING BRIDE - Songs of Darkness, Words of Light

Songs of Darkness, Words of Light FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.02.2004
CASA DE DISCURI: Peaceville Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 16 voturi

Top 2004: #63
My Dying Bride more
Componenta:
Aaron Stainthorpe - voce
Ade Jackson- bass
Andrew Craighan - chitara
Hamish Glencross- chitara
Shaun Taylor-Steels - baterie
Sarah Stanton - clape
TRACKLIST:

01. The Wreckage Of My Flesh02. The Scarlet Garden03. Catherine Blake04. My Wine In Silence05. The Prize Of Beauty06. The Blue Lotus07. And My Fury Stands Ready08. A Doomed Lover

Au trecut trei ani de la The Dreadful Hours, ultimul album de studio al deja legendarilor My Dying Bride si asteptam cu interes sa vad cum va continua odiseea britanicilor. Pentru mine Songs of Darkness, Words of Light nu constituie o surpriza pentru ca ma asteptam ca Aaron & co. sa scoata un nou album reusit, insa in scena metalului actual discul se desprinde prin mai multe calitati.

Este demn de remarcat cum trupa a reusit sa evolueze constant de-a lungul celor 14 ani de cariera fara sa devina repetitiva, dar cu toate acestea sa pastreze in fiecare piesa, in fiecare album spiritul My Dying Bride.

Albumul contine probabil cele mai apasatoare si depresive piese pe care le-am ascultat in ultimul timp, tempo-ul este unul lent (extrem de lent pe alocuri) iar prima ascultare a discului nu reprezina nici pe departe un demers facil. Daca insa reusesti sa te situezi pe aceasi lungime de unda cu muzica, piesele incep sa curga de la sine, sa devina coerente iar portile iti sunt deschise catre un univers muzical in care nucleul este un conglomerat de trairi intense, dragoste morbida, solitudine, suicid, damnare si disperare. Coperta, foarte sugestiva, vine sa completeze stralucit imaginea pe care o construiesc muzica si versurile.

Analizand la nivel muzical, cat si conceptual se poate spune ca Songs of Darkness, Words of Light este atat un pas inainte cat si o intoarcere inspre trecut. Preponderenta vocilor curate, melodioase in defavoarea growl-urilor death (specifice discului precedent) ne duce cu gandul la 34.788% ... Pe de alta parte, inlocuirea viorii cu pianul si clapa (prezente subtil, pentru inchegarea atmosferei), maniera de a recita versurile (The Black Lotus) cat si ducerea la extrem a senzatiilor si sentimentelor ce tin de latura intunecata a fiintei umane pot reprezenta un pas inainte, o noua etapa in dezvoltarea My Dying Bride.

Vazute ca un tot unitar cele opt compozitii ar putea parea neomogene, cred insa ca fiecare piesa are identitatea sa proprie si trebuie interpretata ca atare. Albumul este deschis fantastic de The Wreckage of My Flesh , e atata disperare in vocile tipate de la inceput, senzatie intalnita poate doar la intro-ul de la Fractured Millenium (Hypocrisy). Urmatoarele doua piese sunt genul de compozitie pe care o recunosti imediat ca apartinand britanicilor, cu viori si cu pasaje doom de acalmie ce se transforma in secvente death metal furibunde. The Wine is Silence este poate piesa ce poate deveni clasica, amintind atat de The Cry of Mankind cat si de Into The Lake of Ghosts. Piesele care incheie discul au o structura neobisnuita pentru My Dying Bride, combinand melodicitatea si agresivitatea intr-un mod unic.

Am citit multe cronici care nu acordau creditul cuvenit acestui album, fapt de altfel absolut normal avand in vedere ca o abordare superficiala a discului nu poate conduce decat la o intelegere eroanta. Nu as putea spune ca Songs of Darkness, Words of Light este cel mai bun album My Dying Bride, dar cu siguranta este cel mai matur.


Dragos P. more Nota: 8


Posted at 22:32 |  21 Ianuarie 2006  | 1 Comentarii  | 5355 Vizualizari

Comenteaza la: Songs of Darkness, Words of Light

  • niciodata nu mi-au placut my dying birde.eu sunt de cealalta parte a baricadei unde se afla anathema.

    1. Posted by Tyberiust | 08 Noiembrie 2006 03:28
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance