My Dying Bride

My Dying Bride Activa
Site: www.mydyingbride.org
 
Tara: Anglia
 
Oras: Bradford, Yorkshire
 
COMPONENTA:
Aaron Stainthorpe - voce
Andrew Craighan - chitara
Hamish Glencross - chitara
Lena Abé - bas
Dan Mullins - tobe
Sarah Stanton - clape
 

Playlist

BiografieNu oricine se poate lauda ca a inventat un nou subgen muzical. Desi unii sunt de parere ca, de fapt, ideile plutesc in aer si ele isi aleg, la intimplare, un purtator. Daca este asa, ideea de british doomdeath (care va evolua in gothic metal) a fost una mai speciala, pentru ca si-a ales trei: Anathema, My Dying Bride si Paradise Lost. Dar asta nu diminueaza cu nimic meritele vreuneia dintre trupe. Puteti sa va inchipuiti gothic metalul fara My Dying Bride? Dupa 17 ani de activitate si 9 albume de studio, printre care citeva clasice ale genului, in ciuda unei relative agitatii la nivel de componenta in ultima perioada, trupa nu arata semne de oboseala.


De la infiintare si pina la primul album, My Dying Bride s-au miscat foarte repede. La sase luni dupa prima lor intilnire din iunie 1990, in Bradford, Yorkshire, Aaron Stainthorpe (voce), Andrew Craighan (chitara), Calvin Robertshaw (chitara) si Rick Miah (tobe) au inregistrat primul demo, Towards the Sinister, care a atras atentia casei de discuri franceze Listenable Records. De aici si pina la contractul cu Peaceville nu a fost decit un pas, si anume single-ul God Is Alone, singurul editat de Listenable, dar ale carui 1000 de exemplare s-au epuizat imediat.


Peaceville era mai aproape de casa si va deveni chiar "acasa" pentru My Dying Bride, care nu s-au mai mutat niciodata la alt label. Ep-ul Symphonaire Infernus Et Spera Empyrum este primul rezultat al acestei colaborari si, de asemenea, primul material care prezinta trupa in componenta completa, prin cooptarea basistului Ade Jackson. Astfel, echipa era gata sa atace scena metalica in 1992, ceea ce au si facut, odata cu lansarea albumului de debut As the Flower Withers. La nici doi ani de la infiintare, My Dying Bride reuseau astfel sa uimeasca ascultatorii si criticii printr-o noua abordare a death metalului, undeva la intersectia cu doom-ul: riffuri heavy dar lente, apasatoare, uneori insotite de clape, sau chiar de vioara, vocea agonizind in growl-uri death metal, atmosfera deprimanta, intretinuta de versuri sumbre, inspirate de poetii romantici englezi.


Imediat dupa lansarea Ep-ului The Thrash Of Naked Limbs in anul urmator, trupa are posibilitatea de a pleca intr-un turneu european, dar este nevoita sa-l anuleze, din cauza accidentarii lui Rick Miah in timpul filmarilor la un videoclip. Asa ca se concentreaza pe lucrul la noul album, care apare in octombrie 1993. Turn Loose the Swans continua, si dupa parerea multora, chiar desavirseste stilul inovator prezentat cu albumul de debut. Ritmul este chiar mai lent, piesele sunt mai melodioase, avind partituri de vioara si clape mai consistente, odata cu integrarea lui Martin Powel ca membru permanent. Aaron alterneaza partile de growling specifice death-metalului cu voci melodioase, ambianta devine si mai intensa si mai dezolanta. Albumul este urmat de un turneu european si de un Ep, in 1994, I Am the Bloody Earth.


The Angel and the Dark River, al treilea album, este lansat in mai 1995 si indeparteaza trupa si mai mult de death metal, tempo-ul extrem de lent fortind chiar granitele doom-ului: doar sase piese se intind pe o durata de peste 50 de minute. Se renunta complet la elementele agresive - vocea agresiva este eliminata complet, in timp ce vioara capata o mai mare importanta in desfasurarea compozitiilor. Ca un adevarat album de doom metal, emana o acuta stare de deznadejde si renuntare, la conturarea careia melancolia coplesitoare a melodiilor e completata de forta lirica a textelor. Albumul este promovat printr-un turneu european in deschidere la Iron Maiden si de participarea la citeva festivaluri, printre care si Dynamo Open Air. Videoclipul piesei The Cry of Mankind este difuzat pe MTV.


Like Gods of the Sun, aparut in octombrie 1996, este cumva influentat de experienta concertelor numeroase pe care trupa le daduse in anul precedent. In general, se mentin aceleasi coordonate stabilite pe albumul precedent, dar piesele sunt mult mai scurte, mai heavy si atmosfera nu mai e la fel de tensionata. Atentia deosebita acordata productiei albumului, de care s-a ocupat chitaristul Calvin Robertshaw, este evidenta in calitatea inregistrarii. Se filmeaza un videoclip pentru piesa For You, care este difuzat de MTV. Urmeaza doua turnee europene, cu Cathedral si Sentenced, si apoi primul turneu nord american, in deschidere la Dio. Din pacate, acest moment de succes in cariera trupei este umbrit de prima schimbare de componenta: bateristul Rick Miah este inlocuit de Bill Law (Dominion).


In timpul repetitiilor pentru noul disc, Martin Powel decide si el sa paraseasca My Dying Bride. Despartirea de violonistul-pianist care contribuise atit de mult la personalizarea muzicii trupei este resimtita ca o lovitura serioasa de multi dintre fani. Insa My Dying Bride merge mai departe, surprinzind iarasi pe toata lumea, cu noul material pe care il lanseaza in 1998: 34,788% … Complete. Interesul trupei pentru experiment isi regaseste cotele inalte de la inceputurile carierei, astfel ca, la prima vedere albumul pare rupt total de universul construit pina atunci: influente de muzica electronica si industriala, productie „murdara”, voci distorsionate, tobe programate, versuri pline de injuraturi, o coperta futurista… Albumul este respins de majoritatea fanilor si e considerat un esec de marea parte a criticilor.


In fata acestor reactii negative, nu mai are loc nici un turneu de promovare, My Dying Bride intra imediat in studio si revin, in 1999 cu The Light At the End of the World, cu care recistiga, intrucitva terenul pierdut. Albumul prezinta o evidenta intoarcere spre radacinile mai agresive ale trupei, vocea extrema revine si ea, ceea ce reconforteaza fanii deziluzionati de excesele experimentale ale precedentului album. Intre timp Calvin Robertshaw parasise si el trupa pentru a se dedica activitatii de manager muzical. Echipa este completata cu doi fosti membri Solstice, chitaristul Hamish Glencross si Shaun Taylor-Steels (care cintase si cu Anathema) si cu claparul Johnny Maudlin de la Bal Sagoth.


In anul 2000, sarbatorirea a 10 ani de cariera este marcata de lansarea a doua compilatii Meisterwerk 1 si 2, precum si de un turneu european. Un nou album apare in anul urmator, The Dreadful Hours, care pastreaza linia precedentului si consolideaza revenirea trupei la stilul care a consacrat-o. Primul DVD isi face aparitia in discografie in aprilie 2002: For Darkest Eyes contine toate videoclipurile trupei si inregistrarile a patru aparitii live din perioada 1992-1995 . La scurt timp este lansat si primul disc live, The Voice of the Wretched, care contine un concert inregistrat in 2001, in Olanda. Spre sfirsitul anului are loc un nou turneu european, ocazie cu care debuteaza Sarah Stanton, care il inlocuieste pe Johnny Maudlin la clape.


Al saptelea album, Songs of Darkness, Words of Light, apare in februarie 2004 si aduce o schimbare mai evidenta, dincolo de jocul vocilor cu care Aaron deja obisnuise ascultatorii: pasajele extreme fac loc iarasi celor melodioase, in timp ce, la nivel instrumental, constructiile agresive si rapide alterneaza cu cele apasator de lente, pentru a crea acea atmosfera specifica si imediat identificabila pe care My Dying Bride a desavirsit-o de-a lungul activitatii. Spre sfirsitul anului apar iar griji legate de componenta, tobarul Shaun Steels isi accidenteaza glezna si este fortat sa ia o pauza din activitate. John Bennet este chemat in locul sau, ca inlocuitor temporar pentru aparitiile live.


In 2005 apare o noua compilatie, Anti-Diluvian Chronicles - un box set care contine 3 cduri cu piese reprezenative extrase de pe fiecare album al trupei, asezate in ordine invers-cronologica - si DVDul Sinamorata. Iarna 2005/2006 este petrecuta la sala de repetitii, unde se compun piesele noului album. In vara trupa porneste in turneu, iar in luna octombrie este lansat A Line of Deathless Kings, care se bucura de cronici entuziaste si aduna reactii pozitive din partea fanilor. Ca de obicei, My Dying Bride experimenteaza, dar ramin, in acelasi timp, fideli propriului sound. De data aceasta, muzica lor privilegiaza din nou latura doom metal, agresivitatea face loc melodiei (vocea extrema este iar eliminata) si chiar citorva tendinte spre progressive metal. Piesa aleasa pentru videoclip este Deeper Down, care promovase discul si in format single.


Alte doua schimbari de componenta se petrec in aceasta perioada. Shaun Steels isi anunta intentia de a parasi definitiv trupa, intrucit refacerea sa s-a dovedit a nu fi suficient de rapida. In februarie 2007, trupa isi ia la revedere si de la vechiul basist si membru fondator Ade Jackson. Noii membri sunt Dan Mullins, in spatele tobelor si Lena Abé, la bas, astfel ca My Dying Bride sunt din nou cu efectivul complet, gata sa isi continue cariera impresionanta.


Klawz, 27 februarie 2007

 

Poze

Comenteaza la: My Dying Bride

COMENTARIUL TAU

Albume

Feel the Misery

Aparitie: 18.09.2015
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - Feel the Misery
TRACKLIST
01. And My Father Left Forever02. To Shiver in Empty Halls03. A Cold New Curse04. Feel the Misery05. Thorn of Wisdom06. I Celebrate Your Skin07. I Almost Loved You08. Within a Sleeping Forest

The Manuscript

Aparitie: 13.05.2013
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - The Manuscript
TRACKLIST
01. The Manuscript02. Var Gud Over Er03. A Pale Shroud of Longing04. Only Tears to Replace Her With

A Map of All Our Failures

Aparitie: 15.10.2012
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - A Map of All Our Failures
TRACKLIST
01. Kneel Till Doomsday02. The Poorest Waltz03. A Tapestry Scorned04. Like a Perpetual Funeral05. A Map of All Our Failures06. Hail Odysseus07. Within the Presence of Absence08. Abandoned as Christ

For Lies I Sire

Aparitie: 23.03.2009
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - For Lies I Sire
TRACKLIST
01. Fall With Me02. My Body, A Funeral03. The Lies I Sire04. Bring Me Victory05. Echoes From A Hollow Soul06. ShadowHaunt07. Santuario Di Sangue08. A Chapter in Loathing09. Death Triumphant

A Line of Deathless Kings

Aparitie: 09.10.2006
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - A Line of Deathless Kings
TRACKLIST
01. To Remain Tombless02. L'Amour Detruit03. I Cannot Be Loved04. And I Walk with Them05. Thy Raven Wings06. Love's Intolerable Pain07. One of Beauty's Daughters08. Deeper Down09. The Blood, the Wine, the Roses

Songs of Darkness, Words of Light

Aparitie: 23.02.2004
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
TRACKLIST
01. The Wreckage Of My Flesh02. The Scarlet Garden03. Catherine Blake04. My Wine In Silence05. The Prize Of Beauty06. The Blue Lotus07. And My Fury Stands Ready08. A Doomed Lover

34,788%... Complete

Aparitie: 06.10.1998
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - 34,788%... Complete
TRACKLIST
01. The Whore, the Cook and the Mother02. The Stance of Evander Sinque03. Der Überlebende04. Heroin Chic05. Apocalypse Woman06. Base Level Erotica07. Under Your Wings and into Your Arms

Like Gods of the Sun

Aparitie: 07.10.1996
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - Like Gods of the Sun
TRACKLIST
01. Like Gods of the Sun02. The Dark Caress03. Grace Unhearing04. A Kiss to Remember05. All Swept Away06. For You07. It Will Come08. Here in the Throat09. For My Fallen Angel

The Angel and the Dark River

Aparitie: 22.05.1995
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - The Angel and the Dark River
TRACKLIST
01. The Cry of Mankind02. From Darkest Skies03. Black Voyage04. A Sea to Suffer in05. Two Winters Only06. Your Shameful Heaven

Turn Loose the Swans

Aparitie: 01.10.1993
Casa discuri: Peaceville Records
My Dying Bride - Turn Loose the Swans
TRACKLIST
01. Sear Me MCMXCIII02. Your River03. The Songless Bird04. The Snow in My Hand05. The Crown of Sympathy06. Turn Loose the Swans07. Black God

Stiri

S-a lansat albumul tribut Back to Life – A Tribu...

MY DYING BRIDE: videoclipul piesei 'Feel the Miser...

Maximum Rock lanseaza primul DVD al unui festival ...

Lista trupelor confirmate pana acum la Brutal Assa...

Maximum Rock Festival: programul complet al evenim...

S-a lansat site-ul oficial al festivalului Maximum...

Afla castigatorii primelor locuri la meet and gree...

EVILE pe scena Maximum Rock Festival 2013 la Bucur...

LEAVES' EYES: o noua formatie confirmata pentru Ma...

ATROCITY, o noua formatie confirmata pentru Maximu...

Preturile biletelor pentru Maximum Rock Festival f...

MY DYING BRIDE confirma participarea la Maximum Ro...

Martin Curtis-Powell (ALTERNATIVE 4, ex-ANATHEMA, ...

MY DYING BRIDE: videoclipul piesei 'The Poorest Wa...

36 de noi trupe la Hellfest 2013

MY DYING BRIDE: piesa 'Kneel till Doomsday' dispon...

Record de participanti si evenimente la ARTmania F...

EDGUY si MY DYING BRIDE concerteaza la ARTmania Fe...

MY DYING BRIDE lanseaza un nou EP

MY DYING BRIDE: piesa 'Vanité Triomphant' disponi...

MY DYING BRIDE sarbatoresc 20 de ani cu 'Evinta'

HELLFEST: line-up final!

SUMMER BREEZE 2010: noi trupe confirmate

SUMMER BREEZE 2010: noi confirmari

GRASPOP METAL METING: trupe confirmate pana acum

HELLFEST: noi trupe confirmate

MY DYING BRIDE: clip on-line

My DYING BRIDE: detalii despre noul EP

MY DYING BRIDE: nou EP

ARTMANIA 2009: program final

MY DYING BRIDE o inlocuiesc pe Katie Stone

MY DYING BRIDE la ARTmania Festival 2009

MY DYING BRIDE: mini-site dedicat noului album

MY DYING BRIDE: preview audio al noului album

MY DYING BRIDE: detalii despre noul album

MY DYING BRIDE pregatesc un nou album

ARTMANIA FESTIVAL: program final

Programul ARTMANIA Festival 2007

Biletele pentru ARTMANIA Festival 2007 in magazine

MY DYING BRIDE: concert transmis in direct pe inte...

MY DYING BRIDE: schimbari de componenta

Festivalul Artmania, Sibiu, 15-17 iunie 2007 - com...

MY DYING BRIDE: bateristul Shaun Steels paraseste ...

METAL CAMP: Programul festivalului

MY DYING BRIDE vor intra in studio

Interviuri

Concerte

Evenimente