RAGE - Strings to a Web

Strings to a Web FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 05.02.2010
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 42 voturi

Top 2010: #10
Rage more
Componenta:
Peter "Peavy" Wagner - voce, bas
Victor Smolski - chitara, clape
André Hilgers - tobe
TRACKLIST:

01. The Edge of Darkness02. Hunter & Prey03. Into the Light04. The Beggar's Last DimeEMPTY HOLLOW5.a. Empty Hollow6.b. Strings to a Web7.c. Fatal Grace8.d. Connected9.e. Empty Hollow (reprise)10. Saviour of the Dead11. Hellgirl12. Purified13. Through Ages14. Tomorrow Never Comes
Peavy si Rage au trecut prin atitea in cei 25 de ani de cariera, incit fiecare disc nou nu poate fi decit o surpriza. Dupa albume de power/speed optezist, de metal simfonic cu abordari gothice, de heavy metal modern cu ambitii prog si dupa albume jumate-jumate si back to the roots, poate urma orice. In orice directie ar lua-o sau n-ar lua-o, nu ai cum sa te mai superi pe Peavy, a facut destule pentru noi la viata lui. Conteaza doar cit suflet pune pe CD. Si pe Strings to a Web se vede clar ca nu e numai un mare om, la propriu, ci are si un suflet mare.

Nici nu stiu cu ce sa incep, ca n-am apucat sa imi sistematizez ideile, am ascultat discul de multe ori, dar din pura placere: mi-a molesit simtul critic. Probabil pentru ca emana o pofta de cintat incredibila si molipsitoare: cind ajung la Hellgirl, imi vine pur si simplu sa zimbesc, cucerit de candoarea mesajului lui Peavy si de bucuria cu care cinta refrenul. Si inchid ochii la asemanarea cu Paranoid de pe strofe. Dar cred ca la fel au simtit si ei cind au inregistrat-o: le-a placut asa de mult s-o cinte, ca nu le-a mai pasat de nimic.

A nu se confunda voiosia cu nepasarea: totul e foarte bine gindit si orchestrarea pieselor e foarte bine tinuta in mina, probabil de Smolski. Albumul are o tenta mai agresiva decit pina acum, dar riffurile thrash sunt bine de tot amestecate in neastimparul instrumental al lui Smolski. Intentiile progresive sunt dezvaluite chiar de la inceput, pastrate pe tot parcursul discului si ies in prim plan chiar pe piesa de titlu, instrumentala. Care de fapt, este doar o "miscare" din "mini simfonia" Empty Hollow, (inregistrata cu o orchestra din Minsk) lunga de 16 minute, dar sparta in 4 bucati, ca sa nu para plicticoasa. Si nu pare deloc, ba chiar, cred ca e una dintre cele mai reusite piese de genul asta compuse de Rage pina acum: elementul simfonic i se lipeste natural, nu ai impresia ca oamenii se straduiesc sa faca ceva special pentru intelectualii cu  gusturi fine. In plus, baietii lui Peavy dau dovada de mare virtuozitate si coeziune prin felul in care reusesc sa lege cele 4 parti care combina influente muzicale si ambiente diferite sub aceeasi caciula: simfonic, progresiv, AOR, chiar jazz, funk si fusion. Totul foarte tehnic, dar deloc plicticos. Giumbuslucurile lui Smolski sunt foarte eficiente de data asta: nu apuci sa ai impresia ca a luat-o pe aratura cu demostratiile de tehnica instrumentala, se potoleste imediat in cite un solo melodios. Tendinta care prilejuieste si aparitia celui mai emotionant moment muzical pe care l-am auzit la Rage in ultimii 10 ani: daca aveati impresia ca Peavy nu poate fi sensibil, ascultati Through Ages.

Revenind la voiosie si la contrastul dintre naturalete si control, imi dau seama ca mai sunt si alte contraste puse la lucru aici. In primul rind, Strings to a Web afiseaza o diversitate muzicala remarcabila prin cursivitatea ei. Am zis deja ca avem simfonic, prog si thrash. Mai avem, ocazional, si rock'n'roll/blues (The Beggar's Last Dime), un groove urias (Saviour of the Dead) si o muzicalitate extrema a refrenelor (in frunte cu genialul Into the Light), care poate parea cam nelalocul ei in unele situatii (vezi Purified, care incepe si creste destul de vijelios, pina vine refrenul si ii taie tot elanul).

Si ar mai fi contrastul dintre voiosia respectiva si gravitatea mesajelor transmise de versuri. Peavy e un intelept: un bun observator, sesizeaza nedreptatile sistemului, dar le accepta cu seninatate, la fel ca si pe tarele si fricile omenirii, pentru ca stie ca asta e ordinea fireasca a lucrurilor si ne sfatuieste (ca Gandalf pe Frodo in Moria) sa ne bucuram cit putem de timpul care ne este dat (asa cum face el cu Hellgirl a lui). Cum sa nu-l iubesti? Si cum sa nu-ti placa un asemenea album?

Klawz more Nota: 9.5


Posted at 12:28 |  04 Februarie 2010  | 5 Comentarii  | 4332 Vizualizari

Comenteaza la: Strings to a Web

 • eu nu stiu de ce nu am reustit sa gasesc ceva foarte placut in afara celor 4 Empty hollow-uri (care le-am ascualt pe repeat de cel putin 10 ori). Dar cred ca le mai dau o asculatere, daca tot le-ai laudat atata :)

  1. Posted by Eagle | 09 Februarie 2010 16:37
 • mda, pana mea, e de rasu lumii. oare cand se apuca peavy asta sa faca ceva util?

  2. Posted by Lemmy | 11 Februarie 2010 09:25
 • Un album exceptional!!! Nu credeam ca poate sa-mi placa atat de mult un album heavy metal (ca baza, ca intreg este un Big EPIC!)!! Un sound superb, piese grozave, vocea lui Peavey suna foarte bine (se potriveste cu Rage, desi sincer nu-i mare vocal) pe albumul acesta!
  Multumesc de recomandare Klaws, datorita cronicii tale l-am tras si ascultat! M/

  PS: nu stiam ca Smolski e atat de tare...in forma maxima!

  3. Posted by MetaL_Blast | 16 Iunie 2011 22:36
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance