FREEDOM CALL - The Circle of Life

The Circle of Life FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 21.05.2005
CASA DE DISCURI: SPV
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Top 2005: #95
Freedom Call more
Componenta:
Chris Bay - voce, chitara
Dan Zimmerman - baterie
Ilker Ersin - bass
Cede Dupont - chitara
Nils Neumann - clape
TRACKLIST:

01. Mother Earth02. Carry On03. Rhythm Of Life04. Hunting High And Low05. Starlight06. The Gathering (Midtro)07. Kings & Queens08. Hero Nation09. High Enough10. Starchild11. Eternal Flame12. Circle Of Life

Libertate, glorie, unitate, revolutie, eroi, patrie. Nu, nu sunt extrase din discursul unui politician, sunt temele care se regasesc frecvent pe ultimul album de studio al nemtilor grupati sub titulatura Freedom Call. Si care ar putea fi background-ul sonor ideal pe care asemenea teme s-ar putea integra? Evident, nimic altceva decat power metal melodic.

Desi cu o istorie relativ scurta, trupa fiind infiintata in 1998, Freedom Call s-au impus prin albumele si nenumaratele concerte sustinute, drept un nume de baza al scenei metal teutone. Power metal-ul si in general subgenul sau cu valente epice de tipul Hammerfall sau pleiada de trupe italiene in frunte cu Rhapsody nu reprezinta deloc genul meu preferat. Dar, cumva, Freedom Call se departajeaza de aceste trupe, si pe alocuri chiar resusesc sa imi placa. Elementul esential care diferentiaza Circle of Life atat de albumele similare de gen, cat si de precedentele discuri Freedom Call este dat de folosirea intensiva a clapei, mai bine zis de maniera bizara, aproape electro in care acest instrument domina sound-ul. Nemtii au fost se pare foarte inspirati cand l-au cooptat pe claparul Nils Neumann ca membru permanent.

Nu numai clapele aduc un iz proaspat in muzica Freedom Call, dar si chitarile, care pe Circle of Life sunt mult mai heavy ca in trecut, riff-urile fiind intrerupte uneori si de solo-uri. In rest, acelasi "univers artistic" Freedom Call: piese foarte melodice, cu un tempo alert, refrene usor de retinut, sound putin bombastic, asa cum ii sta bine unui album cu tendinte epice. Bine, nu e nimic nou sub soare, cu siguranta ati mai auzit de nenumarate ori asa ceva, dar este placut modul de-a dreptul entuziast si optimist in care nemtii abordeaza acest stil.

Totusi, doua aspecte isi pun amprenta negativ pe acest album. In primul rand, introducerea unor piese fade, de-a dreptul plictisitoare de genul Kings & Queens sau Carry On, secvente muzicale aproape enervante. Dar poate cel mai important aspect al lipsei de inspiratie a fost alegerea titlurilor pieselor care lasa la prima vedere impresia unui album de cover-uri: Mother Earth (Within Temptation), Hunting High and Low (Stratovarius), Starlight (Helloween), Hero Nation (Metalium), Carry On (Manowar). Dincolo de "coincidenta" de titlu, compozitiile Freedom Call nu "imprumuta" si altceva de la grupurile de mai sus, deci nici vorba de preluari. Atunci de ce sa fi ales asemenea denumiri?

Imi este greu sa cred ca cei de la Freedom Call nu au auzit de aceste titluri de piese, si indiferent daca motivul selectarii lor tine de ratiuni comerciale sau nu, cred ca a fost o idee deosebit de proasta.

In fine, fara a fi un album stralucitor, Circle of Life nici nu dezamageste, ba chiar se situeaza binisor peste nivelul unui disc decent. In loc de alte argumente o sa va rog sa ascultati piesele: Mother Earth, Rhythm Of Life, Starlight sau Hero Nation


Dragos P. more Nota: 8


Posted at 15:14 |  22 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 5462 Vizualizari

Comenteaza la: The Circle of Life

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way