FLAMETAL - The Elder

The Elder FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 23.12.2005
CASA DE DISCURI: Autoprodus
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 3 voturi

Top 2005: #133
Flametal more
Componenta:
Benjamin Wood - chitara, voce, Brian Spalding - chitara, Thomas Perry - tobe, percutie, Uriah Duffy - bas
TRACKLIST:

01. The Elder02. Silencio, Escobilla03. Red Cobblestone04. Bruja Tortura05. P'Alla Al Inferno Vas06. The Summoning07. Cuatro Caballeros08. Journey Into Fear

   Flametal vine de la Flamenco & Metal si inca de la primele acorduri puteti fi siguri ca ascultarea acestui album nu va fi una oarecare. Desi albumul e vechi de vreo 2 ani, am tinut sa scriu cateva vorbe despre el, mai ales l-am ascultat abia acum, prin incomensurabila bunatate a colegului Klawz. In general, in metal s-au inglobat de-a lungul timpului, elemente din orice alt stil muzical, dar e prima data cand ascult un album care sa le combine total, ca si directie muzicala.
   Chitara si ritmurile de flamenco sunt cele care caracterizeaza acest album, peste care se insinueaza momente de rock progresiv, thrash, hard rock, blues sau power metal. Uneori chitara pastreaza executia si linia de flamenco si doar trece pe distors, dand mai multa agresivitate unor ritmuri dinamice de felul lor. Alteori, chitara trece in riff-uri heavy, unele mai inspirate, altele mai putin. Cel mai frecvent, se pastreaza ritmica de flamenco si, pe acorduri lungi, chitara sa lanseaza in solouri care-mi aduc aminte de Paco De Lucia. Dealtfel, solourile sunt probabil deliciul albumului.
   Benjamin Woods, care a studiat chitara clasica in Spania, si initiatorul proiectului, este vocea acestui album, versurile fiind fie in engleza, fie in spaniola. Din nefericire, vocea nu e intotdeauna foarte grozav interpretata, dar momentele de scream sau growl (da, avem chiar si growl) sunt menite sa accentueze atmosfera intunecata a albumului, unul conceptual, o poveste de groaza povestita de The Elder, personajul de 300 de ani care da numele albumului si primei piese. Dealtfel, Flametal isi spune povestea si pe scena, impreuna cu personaje grotesti si dansatori, evident, de flamenco. Cum spuneam si mai demult, povestea poti sa o iei in serios sau nu. Importanta este alaturarea la modul cel mai original, a chitarilor reci si a ritmicii din batai din palme, cu chitarile electrice si orchestratia de rock. Executia este si ea de luat in seama, virtuozitatea fiind la loc de cinste, fiecare dintre muzicieni fiind un profesionist serios, participant in multe alte proiecte muzicale sau instrumentist de studio/live. Ca fapt divers, destul de inedit, trupa are 2 basisti: Uriah Duffy (Whitesnake, Christina Aguillera) si jazzista Angelina Saris, foarte cunoscuta in cluburile de profil din California.
   Albumul e pana la urma un pionierat intr-o zona care probabil nu va avea multi fani, dar probabil ca Flametal vor avea ocazia sa-si spuna in mod unic povestea, pe inca cateva albume. Ba poate ca vor avea ocazia unuia mai bine produs, intrucat cel de fata, fara sa sune rau, isi dovedeste unele limite, fiind inregistrat in studioul propriu. Momentan avem un flamenco interpretat in stil rock, cu unele escapade spre alte genuri ale metalului, dar experimentul nu se va opri probabil aici, fiind inca destul loc de explorat. E greu de zis daca albumul va placea, nefiind usor de digerat, nici de fanii metalului nici de cei ai chitarii clasice, poate si de aceea doar o casa de discuri din japonia fiind dispusa sa scoata pe piata aceasta curiozitate. Recunosc ca insa mie mi-a sunat bine, si chiar daca mi-as dori mai mult rock in flamenco, de dragul experimentului. Mai ales ca acest The Elder gadila extrem de placut urechea si e cantat energic si exuberant.


Cynyc more Nota: 8.5


Posted at 00:07 |  06 Martie 2007  | 0 Comentarii  | 5293 Vizualizari

Comenteaza la: The Elder

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)