FEAR FACTORY - Transgression

Transgression FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 24.08.2005
CASA DE DISCURI: Roadrunner
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 10 voturi

Top 2005: #147
Fear Factory more
Componenta:
Burton C. Bell - voce
Christian Olde Wolbers - chitara
Byron Stroud - bass
Raymond Herrera - baterie/programare
TRACKLIST:

01. 540,000 Degrees Fahrenheit02. Transgression03. Spinal Compression04. Contagion05. Empty Vision06. Echo Of My Scream07. Supernova08. New Promise09. I Will Follow10. Millenium11. Moment of Impact12. Empire (bonus)

In 2002, Burton C. Bell s-a retras frumusel la tara pentru mai bine de jumatate de an, pentru a scapa de jungla din Los Angeles si, zice el, pentru a se regasi pe sine. Acolo a inceput proiectul « Ascenssion Of The Watchers », al carui finalitate a fost “Iconoclast”, un album care a aparut inclusiv pe vinil si a carui muzica a surprins probabil multa lume. Nu pot sa spun ca mi-a placut in mod extrem ce-am ascultat, mesajul fiind mai important decat muzica in sine si, se pare, suficient de personal pentru a nu fi impartasit chiar de oricine. Auzind apoi ca d-l Bell s-a intors la treaba cu Fear Factory, m-am intrebat serios daca ce vor scoate mai departe va fi ceva asemanator cu « Demanufacture », favoritul meu din discografia lor. « Archetype » n-a reflectat prea mult noile directii ale liderului dar o mica-mica schimbare de orientare muzicala a trupei tot s-a simtit. Insa cu “Transgression”, cumva, raspunsul e pe undeva pe la mijloc. Desi aduce un pic cu “Soul of a New Machine”, albumul propune si alte directii, unele greu de intuit.

Fear Factory in 2005 seamana instrumental destul de mult cu ce canta si acum 10 ani, dar doar pana la un punct. Dupa plecarea lui Dino Cazares s-a migrat spre o noua era, mult mai complexa si, cu siguranta, mai libera, mai putin ingradita de eventuale limitari. Lucru care se vede si pe acest album, inca de la prima piesa, “540.000 Degrees Fahrenheit” (cu ocazia asta am aflat ca asta ar fi termperatura degajata de o bomba atomica de 10 megatone). Apoi, de la piesa titlu – un excelent clasic Fear Factory – si pana pe la jumatarea albumului, piesele o iau cumva pe drumul stiut demult, pentru ca de la “Echoes OF My Scream” sa o ia razna total.

“Fear Factory” nu s-a sfiit niciodata sa experimenteze si asta se vede in aceasta parte a albumului, de unde totul devine meditativ, melancolic iar maniera de a canta se schimba. “Supernova” aduce o schimbare dramatica de stil (mi-e si teama sa o incadrez undeva) si te cam intrebi ce cauta acolo. Si, desi nu suna rau deloc, nu prea ii vezi vezi pe baieti cantand spre scena “I Will Follow” (cover U2) in turneul durilor pe care tocmai il desfasoara cu Soilwork, Darkane sau Strapping Young Ladd. Ultimele piese revin la sunetul Fear Factory clasic, fara sa aduca insa vreo mare noutate. Reusesc totusi sa puna si mai mult in valoare vocile lui Bell care reuseste sa dea o noua proba de versatilitate pe acest album, practicand cu succes mai multe stiluri de a canta, de la variantele curate si cu emotie pana la momentele in care parca sta sa inghita microfonul in timp ce isi urla versurile. Tonul insa i s-a schimbat fata de acum mai multi ani, e mai clar, mai bine definit. Herrera se joaca impecabil la tobe, sustinut de noul membru, Byron Stroud, a carui prezenta se simte mai putin in compozitie si mai mult in mix-ul general, in timp ce mutarea lui Wolbers la chitara pare sa nu fie o decizie fortuita ci o alegerea gandita si inspirata.

“Transgression” e un album care m-a bulversat un pic. E eterogen atat ca stil cat si ca mesaj si mai experimental decat anteriorul. Probabil ca singurul mesaj e acela ca Fear Factory evolueaza dar se se stie inca catre ce. Nu stiu daca Fear Factory isi va regasi vreo noua identitate sau va ramane intr-o permanenta cautare. Deocamdata, cautarea le-a adus destule reusite si, dupa mine, acest album este, in mare parte, una dintre ele.


Cynyc more Nota: 8.5


Posted at 15:34 |  22 Ianuarie 2006  | 2 Comentarii  | 5064 Vizualizari

Comenteaza la: Transgression

  • mult mai slab ca albumele putin mai vechi.no doubt about that.

    1. Posted by Tyberius | 08 Noiembrie 2006 01:07
  • Transgression este un album bun si se incadreaza in linia ultimelor aparitii discografice Fear Factory (Archetype, Digimortal, Obsolete). Nu se compara cu Demanufacture pentru ca acesta este un produs exceptional si reprezinta, dupa parerea mea, apogeul din punct de vedere muzical al trupei. Mie imi place...

    2. Posted by liviu | 15 Noiembrie 2006 15:18
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way