SCORPIONS - Unbreakable

Unbreakable
FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 03.04.2004
CASA DE DISCURI: BMG
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2004: #30
Scorpions more
Componenta:
Klaus Meine - voce
Rudolf Schenker - chitara
Matthias Jabs - chitara
James Kottak - baterie
Pawel Maciwoda - bas
TRACKLIST:

01. New Generation02. Love 'Em or Leave 'Em03. Deep and Dark04. Borderline05. Blood Too Hot06. Maybe I, Maybe You07. Someday Is Now08. My City, My Town09. Through My Eyes10. Can You Feel It11. This Time12. She Said13. Remember the Good Times
In urma cu 5 ani un grup clasic hard'n'heavy ne surprindea intr-un mod foarte neplacut cu un album extrem de comercial, o muzica fada cu tot felul de faze dance de prost gust. Era ceva la care nimeni nu se astepta de la Scorpions si fanii au fost cei mai dezamagiti. Dupa acest capitol jenant din istoria trupei (pe care imi place sa cred ca ei si-ar dori sa-l stearga cu totul) au mai urmat doua proiecte live, un album in colaborare cu o orchestra simfonica si unul unplugged dar care va fi directia noului album era intrebarea la care multi asteptau un raspuns mai ales ca existau zvonuri despre o revenire in forta intarite si de setlisturile ultimelor concerte, blindate cu hituri heavy metaliste din perioada de glorie. Poate si din cauza ca experimentul pur comercial nu a avut succesul scontat dar cu siguranta mai ales datorita locului pe care il are rockul adevarat in inimile trupetilor, acesta este din nou de gasit sub semnatura "scorpionilor".

Nu se poate vorbi despre o intoarcere la heavy metal-ul abordat in anii '80, ci doar de elemente ale acelei perioade ambalate intr-o prezentare ceva mai moderna, cu un sound actualizat. Vocea lui Klaus Meine a ramas unul dintre principalele atuuri ale grupului cu timbrul inconfundabil si usorul accent german la care nu poate sau nu vrea sa renunte.

'New Generation' este o piesa nu tocmai potrivita pentru un inceput de album fiind prea lenta pentru asa ceva. Poate mesajul sau pacifist si actualitatea problemelor legate de razboi au facut din aceasta prima piesa de pe cd. 'Love'Em Or Leave'Em' si 'Deep And Dark' ne introduc in stilul dominant al albumului, caracterizandu-se prin structuri simple construite pe un tempo mediu, cu trecere directa din strofa in refren fara nici un fel de bridge, solouri scurte si la obiect (fara complicatii tehnice) si melodii foarte fresh. 'Borderline' (o piesa balansata cu refren aducand cu un imn) si 'Blood Too Hot' (o repriza invioaratoare de hard rock alert) marcheaza revenirea la atitudinea rockista a trupei regasita in multe hituri asurzitoare de stadioane ("lf your blood is so hot/Stand up and rock with me", "We rock the planet, up to the zenith"). Baladele au fost mereu un atu al celor de la Scorpions si prin intermediul lor au avut succes si la publicul non-rocker asigurandu-si niste vanzari frumusele (unii au crezut multa vreme ca este o trupa de balade). 'Maybe I Maybe You' este prima de pe acest disc si cred ca nu avea ce cauta aici fiind mult prea siropoasa pentru o trupa rock si chiar plictisitoare, amintindu-mi de muzica usoara romaneasca (compozitia apartine lui Anoushirvan Rohani, pianist iranian celebru la el in tara).

In continuare suntem coplesiti de alte superbe compozitii hard rock foarte aerisite si destul de relaxante. Trupetii nu se straduiesc sa arate ce pot ca instrumentisti (se cunoaste calibrul lor si nu mai au nimic de demonstrat) dar combaterea liniaritatii si a monotoniei este asigurata si de unele artificii tehnice. Totul este bine dozat si nici un sunet nu este in plus sau in minus, profesionalismul si experienta fiind evidente. 'My City My Town' este o piesa dedicata orasului natal al trupei, Hanovra, mergandu-se in paralel cu o chitara electrica si una rece , 'Through My Eyes' loveste prin pasajele lente cu acorduri baladesti rupte de riffuri nervoase iar 'She Said'(o frumoasa balada emotionala in genul 'You And I') salveaza onoarea lor de maestri ai melodiilor mai lente. Albumul se incheie intr-o nota nostalgica prin 'Remember The Good Times', o piesa rock'n'roll atipica pentru Scorpions (a la 'Crocodile Rock'-ul lui Elton John) si plina de viata care surprinde foarte bine in versuri atmosfera anilor '60.

In afara de basist, fiecare membru participa la compozitie, dar o contributie mai mare o au Schenker si Jabs la muzica iar Meine la texte.

In concluzie, o surpriza placuta de la niste rockeri batrani carora ma bucur ca le-a venit mintea la cap. Scorpions dovedesc ca varsta nu este un impediment pentru inspiratie si pentru entuziasmul pe care acest album il degaja. In afara de 'Maybe I Maybe You' toate piesele sunt bune. Cele de rezistenta ar fi 'Love'Em Or Leave'Em', 'Blood Too Hot' si 'Someday Is How'.


Andrei M. more Nota: 9


Posted at 21:15 |  22 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 6123 Vizualizari

Comenteaza la: Unbreakable

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)