concerte

BLOODWAY: cheia spre alta lume

BLOODWAY: cheia spre alta lume
TRUPE: Bloodway

Joi, 27 februarie 2014, am consemnat lansarea oficiala a grupului bucurestean Bloodway. Primul anunt cu privire la Bloodway mi-a starnit o curiozitate aparte. Fiind, cumva, familiar cu proiectele in care Costin Chioreanu a activat in trecut, ma gandeam ca si-n acest caz este vorba despre ceva special, ceva ce ar merita o atentie sporita din partea ascultatorului de sonoritati metalice. Am asteptat, asa cum si altii sunt sigur ca au facut-o, ca grupul sa iasa la rampa cu o piesa care sa ofere o confirmare a impresiei lasate de textul din primul comunicat oficial. Confirmarea a venit tot in luna decembrie a anului trecut, cand trupa a oferit publicului larg pentru ascultare prima compozitie - The Skeleton Key. Trebuie sa marturisesc ca pentru mine surpriza a fost extrem de placuta. Cumva aceasta compozitie imi aminteste de Nightpray. The Skeleton Key mi-a lasat impresia ca Bloodway este pe cai mari, ca are nu doar un as in maneca ci un intreg careu de asi. Am disecat-o, am ascultat-o si am intors-o pe toate partile fara a scrie sau spune absolut nimic despre ea. O compozitie excelenta.
Peste putina vreme, in data de 9 ianuarie 2014, grupul a facut public un alt comunicat prin care anunta faptul ca lansarea discului de debut - Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon - va avea loc in clubul Question Mark din Bucuresti. Pentru cei care nu stiu, simt nevoia sa fac o scurta descriere a locatiei. Clubul se afla in Bucuresti la adresa Calea Victoriei 48-50, exact in locul unde era Coyote Ugly in urma cu ceva ani. Clubul a carui activitate a inceput in luna septembrie a anului 2013 reprezinta un adevarat camin pentru trupele underground ale scenei bucurestene si nu numai. Este de salutat initiativa oamenilor din spatele "semnului de intrebare" care au crezut si au simtit ca stilurile muzicale metalice ar merita o mai mare expunere. Zic totusi sa revenim la Bloodway si sa nu ne pierdem in detalii ce nu au foarte mare legatura cu subiectul de fata.
Dupa anuntul de lansare al discului, a urmat, tot in luna ianuarie a acestui an, confirmarea ca Bloodway va concerta in cadrul celei de a doua editii a festivalului November to Dismember, eveniment prezentat de catre Axa Valaha Productions si Ribcage Booking ce se va desfasura in perioada 28 - 30 noiembrie 2014 in Bucuresti. Pe scena festivalului urmand sa urce grupuri precum Tankard, Asphyx, Esoteric si The Church of Pungent Stench. Sincer sa fiu, aceasta confirmare sustinea cumva impresia pozitiva pe care mi-o lasase piesa The Skeleton Key. Dupa aproape o luna de zile de la acest anunt, Bloodway a lansat primul videoclip. Ma asteptam ca grupul sa lanseze un clip pentru The Skeleton Key si nu pentru o alta piesa de pe discul de debut. Nu a fost sa fie, si zic ca este mai bine ca a fost asa, pentru ca astfel grupul a oferit publicului atat sansa de a asculta o alta compozitie, dar si de a afla mai multe despre ce inseamna si ce isi doreste sa transmita acest grup. Costin Chioreanu si ai sai colegi au ales piesa Free Ends, o compozitie diferita ca structura dar si ca incadrare stilistica de The Skeleton Key. Prima data cand am asultat-o, recunosc ca ma asteptam sa fie tot pe directia trasata de The Skeleton Key, dar lucrurile se prezentau in alt fel. Cand spun "altfel" nu zic nici ca mai bine, nici ca mai rau, ci doar diferit. Unele lucruri trebuie luate ca atare.

Timpul a trecut si am ajuns in ziua in care urma sa aiba loc lansarea materialului Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon. In anuntul oficial era mentionat faptul ca accesul publicului se va face incepand cu ora 20:30, iar concertul va incepe la ora 21:30. Dupa munca, am decis sa dau o fuga pana acasa pentru a imi trage putin sufletul si a nu arde gazul de pomana prin oras, pentru a fi cat de cat odihnit la ora la care evenimentul urma sa aiba loc. Am aruncat un ochi pe Facebook pe pagina oficiala a evenimentului si am avut parte de o surpriza placuta atunci cand am vazut ca toate cele 70 de bilete scoase la vanzare se eupuizasera. Nu am zabovit insa foarte mult si undeva in jur de 20:45 am luat-o din loc spre clubul Question Mark, locul unde Bloodway aveau sa sustina in 45 de minute primul concert in fata unui public platitor de bilet. Am ajuns la locatie undeva in jurul orei 21:25 de minute, am schimbat cateva vorbe cu cativa prieteni si cunoscuti, iar apoi am incercat sa-mi gasesc un loc cat mai bun din care as putea sa vad ce se intampla pe scena.
Nu a trecut foarte mult timp, iar la ora 21:34 Bloodway a pasit pe scena. Pe fundal rulau cateva proiectii video care aveau scopul de a ii face pe cei prezenti sa intre intr-o atomosfera aparte, astfel incat mesajul si muzica grupului sa fie percepute cat mai corect de catre cei prezenti. Cu o precizie aproape elvetiana, trupa a inceput sa cante la ora 21:36 de minute. Prima compozitie a fost I Am a Drop o Water in an Ocean of Stars, intro-ul de pe discul de debut, urmat de  The Skeleton Key, cea de-a doua piesa de pe material. Am ramas placut surprins sa vad ca trupa a beneficiat de un raspuns pozitiv din partea publicului si a confirmat in acest fel increderea celor care au decis sa ia parte la primul episod din istoria trupei. Cea de-a doua piesa pe care trupa a interpretat-o a fost Free Ends. Costin Chioreanu a facut o scurta gluma care suna aproximativ asa: "In continuare urmeaza sa cantam piesa careia i-am realizat si un videoclip. Free Ends, nu Friends." si baietii s-au pus pe treaba. In continuare a fost Eye Service Collapse, cea de-a doua piesa pe care Bloodway a compus-o, inca de pe vremea cand basistul Mihai Andrei nu se afla in grup, iar Bloodway insemna Costin Chioreanu (voce, chitara) + Alex Ghita (tobe). Trupa a prezentat o alta fata a muzicii sale, o bucatica din sufletul lui Costin. Respectand ordinea de pe disc, a urmat ca trupa sa puna in scena si piesa ce da titlul materialului - Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon. Cand ma gandeam ca primul show Bloodway a reprezentat o prima impresie placuta, mi-a scaparat un gand: "Cum ar fi ca trupa sa cante si altceva in afara de piesele de pe discul de debut?". Initial m-am gandit, si speram, cum ar fi sa faca o adaptare dupa o piesa Nightpray. Nu a fost sa fie. Poate cu alta ocazie, poate niciodata. Cine stie? Si cum ma gandeam eu asa, Costin anunta faptul ca vor interpreta o piesa de pe viitorul material - Walking Past, Near the Lighthouse. Spre deosebire de compozitiile de pe Sunstone Voyager and the Clandestine Horizon, piesa Walking Past, Near the Lighthouse urma cumva o alta directie. Mai abraziva, cu un usor aer punk, dar pastrand directia generala pe care grupul incearca sa o mentina. O alta surpriza placuta.

Dupa acest prim concert, inchei prin a spune ca Bloodway este unul din grupurile ce ar merita sa cante in fata unui public mai larg si ar merita ca muzica pe care o prezinta sa nu fie tratata pe cat posibil cu superficialitate. Bloodway mi-a lasat impresia ca are ceva ce multe dintre trupe tind sa nu (mai) aiba. Are emotie, are suflet. Personal sunt satul de "retete", de "Hai sa sunam ca X ca da bine!". Nu, nu trebuie sa faci ceva pentru ca "da bine". Trebuie sa faci ce simti, cum simti si sa fii tu asa cum esti.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Bloodway

Data concert:  February 28, 2014  | 2 Comentarii  | 5948 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: BLOODWAY: cheia spre alta lume

  • Dar oare de ce aceasta referile la Nightpray?

    1. Posted by Sulfer93 | 28 Februarie 2014 21:02
  • Bloodway este inconjurata de un anumit "hype", fiind "copilul" lui Costin Chioreanu; asistand, insa, la concert si ascultand cd-ul, eu zic ca merita pe deplin aceasta atentie! Am doar o sugestie pentru Costin, pentru urmatoarele concerte: sa incerce sa vorbeasca despre fiecare piesa, asa cum a facut-o in interviul din Metalfan - asta ar intregi experienta sonico - vizuala a unui concert Bloodway!

    2. Posted by gedi | 06 Martie 2014 02:36
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte