concerte

Earthshaker Fest Ziua 3

Earthshaker Fest Ziua 3
TRUPE: After Forever, Cradle of Filth, Dew Scented, Graveworm, Keep Of Kalessin, Motörhead, Norther, Threshold, UDO, Unleashed, Within Temptation

Dupa o noapte in care am dormit bustean, cu toate incheieturile anchilozate, am reusit sa ma trezesc totusi la timp pentru a ma prezenta devreme si in ultima zi de festival, cea care asteapta cel mai numeros public.

 

 

 

 

Keep of Kalessin

 


Ziua concertistica, in jur de matinala ora 11:00, a inceput cu Keep of Kalessin, patru tineri din Norvegia care canta un black metal ce mie mi-a transmis fix zero. Au agresivitate, au viteza, au reteta clasica black metal, insa ori mesajul a fost prea subtil pentru mine (desi inclin sa cred ca nu), ori e minunat dar lipseste cu desavarsire in piese precum Come Damnation, Orb of Man sau Vengeance Rising.

 

 

 

 

 

Norther

 


O surpriza placuta a venit din Finlanda sub forma numita Norther: un death metal melodic, cu ceva influente black, un vocal bine pus in postura de reprezentant si un tobar care rupe. Am retinut Black, Midnight Walker, Omen, Evil Ladies, Day Zero, Frozen si Norsu.

 

 

 

 

 

Threshold


Threshold au insemnat pentru mine mare dezamagire a zilei, mai ales ca albumele Critical Mass, Subsurface si Dead Reckoning suna foarte bine si le-am ascultat destul de mult la vremea aparitiei. Nu s-au miscat mai deloc, le-a lipsit aplombul, nu au comunicat cu un public destul de numeros venit pentru ei la acea ora inca „matinala”. Au cantat nota pe nota Mission Profile, Hollow, Sanity’s End, Slipstream, Pressure, Fragmentation si This Is Your Life, foarte corect, dar atat. Pacat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graveworm


La Graveworm ma asteptam la mai multa lume, dar cei care au lipsit nu au pierdut prea mult. Cei sase au prestat un death/black brutal, care pe mine nu m-a prins si nici pe majoritatea celor prezenti, dovada fiind miscarea slaba in front. Au cantat I – The Machine, Legions Unleshed, Suicide Code, Nutopia, Touch of Hate, Never Enough si  Abhorrence.

 

 

 

 

 

 

Dew-Scented


Nemtii de la Dew-Scented si-au desfasurat in continuare fortele printr-un thrash metal cu elemente hardcore, mult avant, headbanguiala si cantat cu placere. Nefiind foarte familiara cu piesele lor, nu am retinut decat That’s Why I Despise You, Turn to Ash, Acts of Rage, Cities of the Damned, Everred si The Fraud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legion of the Damned


Seria de duritati a continuat cu olandezii de la Legion of the Damned si cu un death/thrash care pe mine nu m-a atins, probabil trei trupe la rand pe aceeasi felie (pe care sincer nu o inghit prea usor) fiind prea mult. Am ramas totusi pe durata concertului in pozitia cu greu castigata si aparata si am asistat la Worewolf Corpse, Legion of the Damned, Malevolent Rapture, Into the Eye of the Storm, Atomicide si Son of the Jackal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After Forever


Cand spui After Forever te referi la o Floor carismatica, sufletul trupei pe scena, care a stiut sa tina publicul in priza. Concertul a fost unul frumos, axat pe ultimul album si beneficiind de un public entuziast. Printre piese s-au numarat Transitory, Energize Me (cu stofa de hit, nici nu-i de mirare ca i-au facut videoclip), Equally Destructive, Who I Am (cand Floor a precizat ca trebuie sa ne multumim cu ea in locul lui Doro) si Face Your Demons.

 

 

 

 

 

 

Unleashed


Cum au inceput pregatirile pentru Unleashed, primele linii s-au umplut de ciocane intoarse, cruci intoarse, pentagrame intoarse si mai stiu eu ce (dar tot intoarse). A urmat un show care a fost cu adevarat dezlantuit, de ambele parti ale gardului. Deatherii suedezi au alergat, au topait, au dialogat permanent cu publicul, care la randul lui a raspuns pe masura. Piesele au inclus Never Ending Hate, To Asgaard We Fly, Don’t Want to Be Born, Psycho Killer, Minvinterblot, Death Metal Victory (la care publicul a explodat) si Victims of War.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UDO

 


A urmat mult asteptata U.D.O., cand mi-am dat seama ca Udo Dirkschneider este micul chibrit care face sa explodeze butoiul cu pubere care este trupa sa. A fost un show demential in care numai tobarul a stat locului (vorba vine), clar unul din cele mai bune spectacole ale editiei a cincea Earthshaker Fest. Publicul a cantat cu inflacarare alaturi de Udo Mastercutor, 24/7, Independence Day, Bullet and the Bomb, Restless and Wild, Son of a Bitch, Thunderball, We Do for You, Man and Machine, Animal House, Metal Heart si Balls to the Wall (cele doua din urma fiind adevarate surprize pentru mine). La sfarsitul concertului eu nu mai aveam voce, dar am avut prezenta de spirit sa prind manusa aruncata de Udo chiar de sub mana altui fan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cradle of Filth

 


Cateva persoane mi-au spus ca Cradle of Filth sunt naspa pe scena. Ori i-au prins ei intr-o zi proasta, ori eu intr-una buna, dar nu mai conteaza, pentru ca Dani & Co. au fost la inaltime in fata zecilor de tricouri cu numele lor inscris – in fruntea celor vreo 3000 de spectatori. Si-au cerut scuze pentru lipsa de la signing session din cauza intarzierii avionului si au inceput un concert super. Am observat ca Dani, cand zambeste (da, zambeste!), e chiar dragut. Singurul inconvenient a fost timpul prea limitat, au cantat prea putin, au lipsit atatea piese pe langa Dirige Inferno, Tonight in Flames, Her Ghost in the Fog, Nymphetamine (care ar fi putut sa lipseasca, pentru ca fara Liv Christine nu are acelasi farmec), Ebony, Cruelty Brought Thee Orchids, The Principle, Guilded Cunt si From Cradle to Enslave; trebuie neaparat sa-i vad ca headlineri, iar daca se confirma ca vin la Stufstock ma voi prezenta si eu doar in ziua respectiva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Within Temptation

 


Langa mine a stat cam toata ziua un tip masiv (la vreo 150 de kile), ras in cap si cu vreo 20 de centimetri de barba – puteam sa jur ca pentru Motörhead e acolo. Ei bine, nu. Se pare ca inauntru se afla un suflet sensibil care-i astepta nerabdator pe cei de la Within Temptation. Sharon nu si-a mai uitat cizmele si a dat tonul unui spectacol deosebit prin muzica, miscari, atitudine, decor, proiectii, efecte pirotehnice si dialog. Publicul a fost efervescent, uneori prea mult, nerespectand semnele jandarmilor de a se opri din stage diving in timpul pieselor cu artificii si flacari, punand viata lor si a staff-ului de securitate care statea la interceptare in pericol. Setlist-ul a constat in Our Solemn Hour, The Howling, Jillian (ce bine ca acum au cantat-o), Stand My Ground, Forsaken, What Have You Done, The Heart of Everything, Mother Earth, Angels, Hand of Sorrow, The Truth Beneath the Rose, Deceiver of Fools si Ice Queen. Desi am ascultat aproximativ aceleasi piese ca si cu o luna in urma, la Artmania, departe de a ma fi plictisit, mai ales ca a fost un concert mult mai bun, chiar daca nu au mai fost cap de afis.

 

 

 


Desi Kiss of Death a fost in topul preferintelor mele anul trecut, motiv in plus sa astept cu nerabdare prestatia celor de la Motörhead, cei trei m-au cam dezamagit. Britanicii, in frunte cu un Lemmy blazat, nu si-au meritat publicul nebun (am estimat peste 5000 de fani) care i-a aclamat in continuu. Nu stiu daca a fost o zi proasta sau asa sunt toate concertele lor, dar ma asteptam la mai mult, la mult mai mult. Phil Campbell a fost ceva mai activ, dar mi-a parut ca muzica nu vine din suflet. Un moment frumos totusi a fost cel acustic, la Rosalee cred, cand Mikkey Dee a trecut la niste mini-tobe, doar pentru picior, ca mainile sa-i fie ocupate de o chitara acustica. Din setlist au mai facut parte Snaggletooth, Stay Clean, Be My Baby, Killers, Metropolis, Over the Top, One Night Stand, I Got Mine, Tragedy, Sword of Glory, Sacrifice si Ace of Spades. Nici un bis, nimic (desi am asteptat si aclamat vreo zece minute) si mai putin de o ora jumate de cantat, asa cum era in program. M-am consolat totusi cu faptul ca am prins o pana marca Motörhead, asta dupa ce am rezistat eroic, aproape strivita si topaind mai mereu, dar acum nu chiar de buna voie.

 

 


Si in aceasta seara am parasit sala abia tinandu-ma pe picioare, dar bucuroasa ca am vazut, pe aceeasi scena, trupe la care acum cateva luni doar visam. Nu voi incheia insa fara a aborda si alte detalii in alte impresii. Am vazut aici un public din cel mai pestrit, evident cu farmecul lui, cu pierce-uri in cele mai nebanuite locuri si moduri, cu tatuaje de la arta la kistch, cu tunsori sau frizuri de la metal old-school la stiintifico-fantezisme, de haine sau incaltari nici nu mai vorbesc. Printre tricourile cele mai nostime au fost cateva cu Hell was full so I came back, Kai Hansen for President si Made in Brazil... Banging everywhere (unul din asta cred ca o sa-mi fac si eu). La petrecerile de dupa concerte nu am fost, pierzand astfel Dezperadoz, Beatallica, Justice, Runamokn si cativa DJ, parandu-mi rau nu atat din cauza trupelor, ci pentru ca atmosfera sigur a fost super, dar eram efectiv la capatul puterilor.


Cel mai mult as vrea sa vorbesc despre organizare. In primul rand camparea „in masa” pe un mic deal din Kreuth a insemnat o mare de corturi de rockeri, deci atmosfera, muzica, nebunii, voie buna. Oameni beti si pusi pe harta nu am vazut. In ceea ce priveste respectarea programului, intarzieri mai mari de un sfert de ora nu au fost, si alea rar – deci se poate. S-a si vazut cum staff-ul se misca in permanenta intre si in timpul concertelor. Sunetul a fost foarte puternic, dar clar. Sincer, am impresia ca au luat echipamentul pe care-l aveau pentru concert in aer liber si nu au adaptat situatiei, pentru ca in anumite cazuri era aproape de nesuportat. Cum am vazut multa lume cu protectie pentru auz (dopuri, mai pe intelesul meu), am vrut si eu sa cumpar a doua zi, dar in singurul loc unde aveau mi-au spus ca le-au epuizat rapid de cu zi inainte.


Felicitari merita din plin B&M Security Nürnberg, care s-au comportat exemplar. De fapt am observat ca unora le si placea, macar partial, muzica, iar unul din jandarmii din fata mea a oprit multe pene din cele aterizate in fata gardului, spre oftica fanilor – asta e, viata nu e corecta. Am constatat ca stage diving-ul spectatorilor e permis, ajung pana la gard de unde ii preiau jandarmii si le arata drumul inapoi spre sala. Uneori in randuri repetate acelorasi persoane. Nu se pune problema de pumni, palme, scos afara din sala, etc. Da, dar si publicul a stiut unde e limita bunului simt, de la inghesuit la mosh – totul cam la 3-4 randuri in spatele gardului. Mai nasol a fost de cei care erau purtati pe brate si la un moment dat nu i-a mai tinut nimeni; unul chiar a cazut destul de rau, dar asta e, ti-o asumi. Concluzia a fost ca organizatorii nostri ar avea multe de invatat de la omologii lor germani, dar publicul nostru ar avea insutit mai mult de invatat de la cel german (si probabil nu numai).


La asta se adauga controlul destul de amanuntit la filtrul organizat pe sosea in apropierea campingului, unde politia ne-a dat jos, ne-a controlat in fiecare buzunar (inclusiv cele din portofel, probabil dupa droguri), cred ca numai in sosete nu s-au uitat; apoi am asteptat de au adus un superb ciobanesc german pe care l-au plimbat in cala autocarului, apoi printre scaune, pentru a verifica totul. Unii isi iau munca in serios.
Cam asta a fost Earthshaker Fest 2007. And earthshaked I was indeed. Daca la anul ma voi afla tot in Regensburg (sau imprejurimi), voi fi acolo, mai ales ca am inteles ca deja s-au cont(r)actat Iron Maiden. Numai ca atunci aproape sigur voi merge si la Wacken, sa stiu cu adevarat ce inseamna festival de metal in Europa.

Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: After Forever, Cradle of Filth, Dew Scented, Graveworm, Keep Of Kalessin, Motörhead, Norther, Threshold, UDO, Unleashed, Within Temptation

Data concert:  July 21, 2007  | 7 Comentarii  | 7037 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Earthshaker Fest Ziua 3

  • piesa acustica Motorhead a fost " Whorehouse Blues ". Rosalie este un cover dupa piesa celor de la Thin Lizzy. Motorhead au dat in Kavarna un mare concert. probabil ca nemtii nu i-au primit cum trebuie :))

    1. Posted by satanic | 26 Iulie 2007 17:15
  • nu mai lauda atit nemtii ca acum o pun de un holocaust. nu sint ei natia suprema.in rest sper sa te tina 3 4 saptamini sa te controleze daca iti face placere.

    2. Posted by fireadracu | 26 Iulie 2007 18:51
  • mama ce concert au avut cei de la motorhead la Kavarna. senzational. cred ca la nemti au prins o zi mai proasta. sau poate au prins la bulgari o zi mult prea buna.

    3. Posted by dude | 26 Iulie 2007 19:04
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte