concerte

Mercenary si Omnium Gatherum la Bucuresti

Mercenary si Omnium Gatherum la Bucuresti
TRUPE: Essence, Mercenary, Neutron, Omnium Gatherum

Dupa o vara plina de festivaluri si concerte in aer liber, prima vizita a danezilor de la Mercenary in Romania avea sa marcheze si debutul neoficial al concertelor de club bucurestene din aceasta toamna. Ma asteptam ca trupele de pe afis sa suscite indeajuns interes in randul amatorilor de metal incat sa avem parte de un public consistent. Nu stiu daca programarea concertului in mijlocul saptamanii, schimbarea locului de desfasurare (Kulturhaus, pentru ca Silver Church se afla inca in renovare) sau pur si simplu dezinteresul din ce in ce mai acut al comunitatii fata de acest tip de concerte de club a facut ca numarul celor prezenti la eveniment sa graviteze undeva in jurul cifrei de 100 de persoane. De fapt, cum spunea un amic, nici nu merita sa cauti explicatii, chiar daca ai senzatia ca le identifici, motivele ar putea fi cu totul altele.

Oricum ar fi, daca trupe precum Omnium Gatherum si Mercenary nu reusesc sa stranga in Bucuresti mai mult de 100 de persoane, atunci se ridica un serios semn de intrebare cu privire la oportunitatea de a mai incerca sa organizezi asa ceva. Poate ca seria de evenimente care se anunta pentru aceasta toamna in capitala va arata ca absenteismul de pe pe 4 septembrie a fost numai o intamplare.

Concertele au inceput cu aproximativ o ora intarziere, dat fiind faptul ca autocarul trupelor a ajuns la 18, in loc de ora 11 programata. Cel mai probabil soferul nu era la curent cu starea infrastructurii rutiere autohtone si a estimat eronat timpul necesar deplasarii din Serbia pana la Bucuresti. Asadar, pe la ora 20.30 a inceput recitalul Neutron, un grup care si-a facut bine simtita prezenta in underground-ul romanesc pe la mijlocul anilor ’90, dar ca multe alte trupe promitatoare a fost nevoit sa ia o indelungata pauza de activitate pana la momentul reformarii din 2012.  Nu pot sa zic ca mi-a placut in mod deosebit muzica bucurestenilor, cert este ca volumul a fost setat la un nivel deranjant de tare, in mod cert sensibil mai tare decat la trupele care au urmat.  In ciuda tehnicitatii si experientei muzicale pe care membrii Neutron o au in spate, mi s-a parut ca nu suna atat de inchegat ca grup, poate si lipsa de recitaluri la activ sa fie de vina. Neutron ramane un grup de urmarit, iar daca sunteti curiosi puteti afla mai multe despre ei in interviurile realizate de colegul meu Fantotzii.

Essence, prima trupa daneza a serii, a reprezentat o surpriza placuta prin thrash metal-ul  propus. Desi componentii au o medie de varsta  de 24 de ani, grupul a fost infiintat in 2005 si are la activ doua albume de studio. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost o schimbare in bine din punct de vedere al sunetului, fata de Neutron a mai pierdut din volum, dar a castigat in claritate. Essence fac parte din noul val de trupe care promoveaza thrash metal-ul, dar o fac intr-un mod mai interesant decat cei care repeta ca niste mori stricate aceleai riff-uri inventate de legendele genului. Astfel, danezii integreaza in structura pieselor multa melodie, pun un accent deosebit pe partiturile de bas (spre exemplu piesa Blood Culture, care a sunat foarte bine live) si arata multa dedicatie si entuziasm pe scena. Publicul le-a apreciat efortul, i-a incurajat si aplaudat pe parcursul jumatatii de ora, cat a insumat recitalul lor.

Despre Omnium Gatherum ar fi multe de spus, dar cred ca cea mai buna caracterizare ar fi aceea de trupa lipsita de sansa.  Altfel nu imi explic cum de nu a reusit sa devina mai cunoscut acest grup finlandez pana acum. New World Shadows a fost cu siguranta unul dintre cele mai bune albume de death metal melodic in 2011, iar Beyond, cel mai recent produs de studio Omnium Gatherum, este un candidat serios pentru pozitiile fruntase in clasamentul anului curent. Cu toate acestea, finlandezii se invart in continuare intr-un semi anonimat, in timp ce alte trupe, cu albume mult mai slabe, sunt promovate asiduu de casele de discuri. Deloc surprinzator deci ca o parte din spectatori au venit in Kulturhaus special sa ii vada pe baietii originari din Karhula.
Chiar daca au trebuit sa isi comprime concertul in 40 de minute,  finlandezii au pregatit un setlist foarte echilibrat, cu piese reprezentative extrase de pe fiecare album din discografia lor. Chitaristii Joonas Koto si Markus Vanhala sunt in mare parte responsabili pentru death metal-ul tehnic si variat pe care il propune Omnium Gatherum. Ei ofera o multitudine de riff-uri rapide si solo-uri melodioase, in timp ce claparul Aapo Koivisto isi sincronizeaza interventiile perfect cu restul instrumentelor pentru a amplifica atmosfera. Din pacate, instalatia de sunet din Kulturhaus si-a dovedit limitele si chiar daca in mare parte s-a auzit decent, multe din subtilitatile muzicii Omnium Gatherum s-au pierdut undeva prin mixer.
Foarte energic, vocalistul Jukka Pelkonen s-a aratat bucuros ca revine in Romania si a comunicat cu spectatorii ca si cum ar fi fost vorba de un club plin si nu de cateva zeci de persoane.

Setlist Omnium Gahterum


Louto
New Dynamic
New World Shadows
The Perfumed Garden
The Sonic Sign
In The Rim
Ego
The Unknowing
Nail

Fara a avea o scena la fel de puternica precum celelalte tari scandinave, Danemarca a produs de-a lungul timpului nume importante pentru metalul extrem, iar Mercenary se afla in primul esalon valoric al trupelor din aceasta tara.
Fiind in plin turneu de promovare a celui mai nou album de studio, Mercenary au ales in mod firesc sa deschida concertul cu A New Dawn, prima compozitie de pe Through Our Darkest Days,in fata unui public care s-a rarefiat vizibil dupa ce Omnium Gatherum si-au incheiat recitalul.
Mercenary nu si-au schimbat radical stilul de-a lungul anilor, ramanand un grup fidel combinatiei de death si power metal, un melanj de melodie si agresivitate care a devenit emblematic pentru trupa, iar Through Our Darkest Days pune foarte bine in valoare aceasta antiteza stilistica.
Sunt convins ca daca ar fi fost prezent un public mai numeros, am fi avut parte de un concert cu adevarat reusit. Asa insa, danezii au incercat sa ignore absenta spectatorilor, dar s-a simtit ca o fac mai mult din obligatie. Pana la urma nu cred ca isi imaginau ca vor sustine primul concert in Romania in fata a cateva zeci de persoane.
In fine, Rene Pedersen si colegii sai s-au comportat profesionist, si-au executat setlist-ul pregatit si au plecat. Nici sunetul nu a facut lucrurile mai bune, s-a auzit mai tare, dar mai prost decat la finlandezi, ba chitara solo se pierdea in neant, ba vocea se pierdea undeva prin spatele instrumentatiei, in special segmentele de voce clean. Cred ca sunetistul nici nu s-a mai obosit foarte tare sa faca reglajele necesare.
Rene a fost comunicativ intre piese, si-a exersat calitatile lingvistice incercand sa pronunte corect "noroc" si "multumesc" si chiar cu destul de mult umor a impartit spectatorii in doua grupe pentru un soi de wall of death. In cele din urma a coborat de pe scena pentru a executa cateva riff-uri in mijlocul publicului spre incantarea celor prezenti.

Setlist Mercenary


A New Dawn
Soul Decision
Welcome the Sickness
Through the Eyes of the Devil
Embrace the Nothing
Generation Hate
Simplicity Demand
Through Our Darkest Days
The Endless Fall
The Black Brigade
11 Dreams

In loc de concluzie nu imi ramane decat sa sper ca nu voi mai avea ocazia sa asist la un concert cu un asa public rarefiat si ca evenimentele care se vor desfasura in aceasta toamna vor beneficia de mai multa atentie din partea amatorilor de metal bucuresteni.

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Neutron, Omnium Gatherum,

Data concert:  September 07, 2013  | 0 Comentarii  | 3316 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mercenary si Omnium Gatherum la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte