concerte

Never Blow Out The Eastern Candle! – Concert Absu la Bucuresti

Never Blow Out The Eastern Candle! – Concert Absu la Bucuresti
TRUPE: Absu, Akral Necrosis, Demon’s Shade, Inbreed Aborted Divinity, Infest

Trilogia concertistica initiata de Romanian Thrash Metal Club a ajuns la final. Dupa brazilienii de la Sodomizer si Hellkommander si ungurii de la Mörbid Carnage, iata ca a venit randul legendelor underground de la Absu sa incheie glorios acest vitejesc demers al RTMC.
Trebuie sa mentionam de la inceput faptul ca un recital Absu este ceva greu de obtinut, iar eu am siguranta ca multi dintre fanii care i-au aclamat sambata seara in Fabrica Club nu se asteptau sa vada una dintre cele mai bune trupe de black/thrash metal pe o scena romaneasca.
In deschidere au cantat I.A.D. si Akral Necrosis din Romania, Infest din Serbia si Demon’s Shade din Italia.

Dar as dori sa o iau cu inceputul. Totul a inceput de la conferinta de presa organizata pe la orele 16 si care a durat aproximativ 15 minute, timp in care am avut ocazia sa facem cunostinta cu cei trei membri Absu. Cel mai comunicativ dintre ei a fost liderul trupei, Proscriptor, foarte prietenos si atent, cu zambetul mereu pe buze.
 
Asteptam cu nerabdare ca evenimentul sa inceapa asa ca m-am grabit sa ajung inapoi la Fabrica si am nimerit in timpul recitalului celor de la I.A.D. (Inbreed Aborted Divinity), o trupa cu origini germane si cu o activitate ce se intinde pe parcursul a 12 ani. Primul lor demo “The 6 Percept of the Diabolical Deluge” a fost lansat in 2001, iar trupa propune un black metal destul de conservator, fara prea multe inovatii, o muzica adresata strict fanilor inraiti.
In ceea ce priveste concertul din Fabrica sunt cateva lucruri bune de remarcat. Unul dintre ele ar fi tobosarul Erlend Kappl, fondatorul trupei si un instrumentist cu destule resurse in ceea ce priveste manuirea betelor. Mai sunt de adaugat si cover-urile dupa Mayhem si Vader, dar stilul destul de monoton al trupei nu prea s-a potrivit cu asteptarile publicului care astepta ceva de incalzire. In orice caz, I.A.D. s-au achitat de datorie fiind extrem de onorati sa deschida pentru Absu.

Urmatorii pe scena au fost cei de la Akral Necrosis. O trupa cunoscuta in randul publicului roman, cu un album lansat anul trecut si o prezenta constanta pe scena, Akral Necrosis au reprezentat de fapt, startul serii. Octav, un vocal implicat in cuget si simtiri, a fost omul ce a dus recitalul in spate, a comunicat, a glumit, iar prezenta sa scenica are destul de multa forta cat sa miste publicul din loc. Mi se pare ca sound-ul este ceva mai catchy, iar acest lucru a fost resimtit de catre cei din primele randuri care au trecut imediat la headbanging. Viteza si elemente death metal au fost lucruri notabile in prestatia celor de la Akral Necrosis. Bine primiti de catre public, Akral Necrosis au pregatit terenul pentru aceasta continua surpriza care se numeste Infest.

Originari din Serbia, Infest sunt o trupa de death/thrash metal cu trei albume la activ si cu un stil nimicitor pe scena. I-am mai vazut si la RTMC Fest anul trecut, dar evolutia lor de sambata seara a fost net superioara. Din cate imi amintesc, ei au fost ultima trupa confirmata pe afis si cred ca prietenia stransa cu membrii RTMC i-a adus din nou aici. Si bine ca s-a intamplat!
Thrash metal cu rabufniri death in mare vena, Vandal este un solist si instrumentist feroce, dar dincolo de scena este un om de nota 10, extrem de prietenos si emotionat sa cante si sa cunoasca. Piese scurte, rapide, nu te lasa sa respiri, sa te gandesti, sa traiesti. Trecand peste creativitatea vadit influentata de nume mari ale thrash-ului mondial, Infest compenseaza excelent la capitolul show. O formatie ce reuseste sa distruga linia dintre public si trupa si la nivel de underground mi se pare un mare lucru, iar Infest nu au dezamagit deloc. De abia asteptam ca piesele sa izbucneasca in solo-uri pline de tremolo delirant si sa il vad pe Vandal facand moshpit cu chitara electrica.

Seara crescuse in intensitate, numarul oamenilor se marise consistent, iar pe scena au sosit Demon’s Shade din Italia.
Din nefericire, milanezii nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, lucru resimtit de public, dar si de celelalte articole pe care am avut ocazia sa le citesc. Nu m-am lasat influentat de nimic, dar din nou monotonie si aceleasi concepte suprasaturate si stupide. Comparati cu ideile celor de la Absu si veti intelege despre ce vorbesc. Sunt tone de trupe care canta asa, fara personalitate, iar Demon’s Shade cred ca nu se vor asterne prea mult in memoria celor care au avut ocazia sa ii vada in Fabrica.

O pauza mai lunga, timp in care strangem randurile si ne pregatim pentru adevaratul recital al serii. Recunosc ca ma asteptam la ceva scenografie, dar nu a fost cazul deoarece Proscriptor, Ezezu si Vis Crom accesorizati minimal, dar plini de daruire au invadat scena si au dat drumul unui concert pe care multi dintre noi il vor urca in topul personal.
Din setlist au facut parte piese ca Amy, Night Fire Canonization, Swords and Leather, Earth Ripper, Tara, The Winter Zephyr, Skyring in the Spirit Vision, Abraxas Connexus si Never Blow Out the Eastern Candle.
Viteza thrash-ului s-a impletit foarte bine cu conceptele sumeriene si mesopotamiene din lirica celor de la Absu, un melanj fascinant ce face ca trupa sa castige din ce in ce mai multi aderenti o data cu lansarea trilogiei Absu, Abzu, Apsu. Dar ceea ce a facut publicul sa explodeze a fost exact aceea forta venita din spatele instrumentelor, perfect armonizate, perfect completate unul ce celalalt. Regalul a fost detinut de tobele lui Proscriptor, iar lejeritatea cu care aceste trece prin diverse stiluri este captivanta. Adaugand si vocea avem de-a face cu un adevarat lider carismatic, plin de energie si personalitate. Comunicarea cu publicul a fost de fapt conceptual pregatit de Absu, iar vorbele de prisos au lipsit facand loc muzicii extreme.
Am apreciat simplitatea americanilor, concentrarea totala asupra muzicii prestate totul pentru un show de exceptie.
Cred ca Absu a fost unul dintre concertele anului, desi suntem la inceput si multe alte nume mari si-au anuntat prezenta.

Cateva vorbe despre organizare, mult mai buna ca in alte dati si in special din partea clubului. Ne-am intalnit cu o incinta foarte bine aerisita, caldura sufocanta a lipsit cu desavarsire, un lucru imbucurator si speram ca situatia nu se va schimba pe viitor.
Multumim inca o data celor de la Romanian Thrash Metal Club pentru ocazia oferita de a vedea o trupa ca Absu pe o scena din Romania si asteptam cu nerabdare show-urile ce urmeaza sa vina.
Vezi galeriile trupelor: Absu, Akral Necrosis, Demon’s Shade, Inbreed Aborted Divinity, Infest

Data concert:  March 02, 2013  | 0 Comentarii  | 2874 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Never Blow Out The Eastern Candle! – Concert Absu la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte