concerte

Sitra Ahra Tour 2010: Therion in Romania

Sitra Ahra Tour 2010: Therion in Romania
TRUPE: Leprous , Loch Vostok, Therion

Ceea ce parea de neconceput acum cativa ani se intampla acum in Romania:  Bucurestiul a inceput sa arate ca o capitala europeana din punct de vedere al frecventei pe care o au concertele rock si metal. Turneele trupelor importante nu mai ocolesc tara noastra, iar in ultima saptamana am avut 3 astfel de evenimente cu un ecart de doar 2-3 zile intre date (Sabaton pe 17, Anathema pe 19, iar Therion pe 22 noiembrie). Un adevarat maraton, dar si o provocare pentru public si organizatori deopotriva.
Therion venea pentru a treia oara in Romania, de data aceasta sa isi promoveze cel mai recent album de studio, Sitra Ahra. O diferenta importanta fata de precendetele doua concerte ale suedezilor in Bucuresti a reprezentant-o locul de desfasurare, Arenele Romane, recitalurile anterioare avand loc in Sala Palatului (o sala  total improprie pentru concertele unei trupe de metal).

Aveam totusi o retinere cu privire la cortul in care urma sa se desfasoare concertul, tinand cont ca am avut o experienta dezagreabila in 2009, cand concertul In Flames a fost complet compromis datorita conditiile in care a avut loc.
Spre deosebire de acel episod nefericit, cortul din seara zilei de 22 noiembrie era mai spatios, cu o scena mai mare si, dupa cum s-a dovedit,  cu o acustica net superioara.

Trupa de deschidere, Loch Vostok din Uppsala (Suedia), a incercat sa capteze atentia celor prezenti printr-o combinatie mai putin obisnuita de metal progresiv si influente de melodeath, a la Gothenburg sound. Reteta lor, desi contine unele elemente interesante, nu a reusit sa ii scoata din underground, acolo unde activeaza de 10 ani. Poate ca lucrurile se vor schimba odata cu aparitia noului album de studio, Dystopium. Setlistul Loch Vostok s-a concentrat pe compozitii extrase de pe acest disc (nelansat inca), iar publicul a reactionat destul de bine la melanjul Mundanus Imperium si Scar Symmetry pe care il evoca muzica suedezilor.
Teddy Möller este un vocalist competent, dar pasajele de growl mi s-au parut fortate, poate ca trupa ar trebui sa isi defineasca mai bine stilul si sa se concentreze intr-o singura directie.




Loch Vostok



Faptul ca norvegienii se afla in fruntea avangardei metalului european nu mai reprezinta o supriza pentru nimeni. Probabil ca atunci cand niste norvegieni decid sa formeze o trupa, prima conditie este sa sune cat mai atipic si nonconformist cu putina. Drept dovada, cel de-al doilea grup al serii, Leprous, o gasca alcatuita din 5 muzicieni tineri, cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.
Avand ca baza metalul progresiv, muzica Leprous incorporeaza o serie de elemente dintr-o multitudine de stiluri, de la jazz la metal extrem, fiind aproape imposibil sa dai o definitie exacta a muzicii lor.
Piesele prezentate in concert au avut o structura bizara, cu schimburi abrupte de tempo, ritmuri complexe, vocalize predominant clean, pasaje melodice contrabalansate de sectiuni heavy.
M-a impresionat tehnica instrumentala, dar nu este de mirare ca norvegienii se descurca atat de bine, tinand cont ca Leprous este trupa pe care Ihsahn o foloseste in concerte, iar vocalistul Einar Solberg a cantat o perioada in Emperor pe postul de clapar. 
Dinamismul si energia de care au dat dovada norvegienii le-au adus apaluzele si sustinerea spectatorilor, care spre sfarsitul recitalului umplusera in mare parte cortul.




Leprous



Cu o istorie care se intinde pe parcursul a mai bine de doua decenii, cu 12 albume de studio la activ, Therion este o adevarata legenda a metalului contemporan. Forta creatoare din spatele grupului si de altfel singurul membru ramas din formula originala, Christofer Johnsson a revenit in Romania cu un colectiv complet nou, o echipa formata insa exclusiv din profesionisti.
In jurul orei 21.30,  pe acordurile piesei Sitra Ahra si in uralele publicului, Therion si-a inceput recitalul. Jocul de lumini excelent, sunetul foarte bun si maniera senzationala in care s-a manifestat publicul au facut din concertul Therion unul cu adevarat deosebit. La succesul concertului a contribuit radical si setlistul extrem de variat, care a cuprins cele mai bune piese pe care Christofer le-a compus in ultimii 12 ani. Incepand cu deja clasicul Theli, niciun album nu a fost omis si, spre bucuria mea, dublul disc Sirius B/Lemuria a reprezentat  o bucata consistenta din ce ne-au prezentat suedezii live.

Vocile au avut intotdeauna un rol central in muzica Therion, de aceea pe scena de la Arenele Romane au urcat nu mai putin de 4 vocalisti: Thomas Vikstrom si Snowy Shaw pe partea masculina, respectiv Lori Lewis si Katarina Lilja in calitate de soprane. Daca pe scena erau doar 4, in public au fost peste 1000 de vocalisti, care au cantat permanent, au ovationat, au fost adevaratul cor al serii.




Therion



Vizibil impresionat de reactia spectatorilor, Christofer ne-a anuntat ca este cel mai bun public de care a Therion a avut parte in acest turneu.
Printre momentele inedite ale recitalului s-au numarat Dies Irae, celebra compozitie a lui Mozart, transformata de in piesa metal de catre suedezi, dar si integrarea in scenografia concertului a vechiului stindard dacic Dracones.
La ora 23.25 Christofer si-a luat adio de la fanii romani, cu promisiunea de a reveni si  nu inainte de a canta To Mega Therion, devenit de-a lungul anilor un fel de imn al trupei suedeze.

Am vazut pana acum toate concertele Therion care au avut loc in Romania si acesta este de departe favoritul meu. Tin sa felicit organizatorii (Promusic Production si Maximum Rock) care au "recidivat" la cateva zile dupa succesul Sabaton cu un nou concert reusit.


Setlist Therion:
Sitra Ahra
Wine of Aluqah
Typhon
Perennial Sophia
Hellequin
Niefelheim
Siren of the Woods
Voyage of Gurdjieff
Ljusalfheim
Dies irae
Ginnungagap
Kali Yuga III
Call of Dagon
Clavicula Nox
Enter Vril-Ya
Blood of Kingu
Lemuria
Abraxas
Unguentum Sabbati
Rise of Sodom and Gomorrah
To Mega Therion


Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Leprous , Loch Vostok, Therion

Data concert:  November 24, 2010  | 9 Comentarii  | 4472 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Sitra Ahra Tour 2010: Therion in Romania

  • Cateva comentarii, sper sa nu deranjeze pentru ca nu sunt facute cu rea intentie:

    1. Ce inseamna "colectiv complet nou"? In vara lui 2007 in Therion cantau aceeasi patru vocalisti pe care i-am vazut si luni seara.

    2. Au fost si piese ante Vovin, de pe Theli mai exact: Siren of the Woods si To Mega Therion, despre care de fapt ai si amintit

    3. "Jocul de lumini excelent, sunetul foarte bun si maniera senzationala in care s-a manifestat publicul au facut din concertul Therion unul cu adevarat deosebit." Fara a te contrazice in ceea ce priveste elementele mentionate, cred ca totusi prestatia trupei a contribuit in primul rand la reusita concertului.

    In rest, de acord cu ce ai scris, a fost o seara de vis pentru orice fan Therion si sper ca o seara reusita pentru orice metalist prezent la concert.

    1. Posted by giuliano_101 | 24 Noiembrie 2010 12:51
  • To Mega Therion (coverul Celtic Frost)?
    E o mare confuzie.
    To Mega Therion e compus de Christopher Johnsson, de pe albumul Theli, pe cand Celtic Frost au un album numit To Mega Therion , deci nu e un cover.

    2. Posted by peacemaker | 24 Noiembrie 2010 13:22
  • Corect la precizarea cu Theli, mai putin la cea cu cele 4 voci, despre care tu pretinzi ca sunt aceleasi. In 2007, daca imi amintesc bine, cele trei voci au fost Snowy Shaw Martina Hornbacher si Mats Leven.

    3. Posted by Sake | 24 Noiembrie 2010 13:25
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte