concerte

White Walls in Fabrica

White Walls in Fabrica
TRUPE: Breathelast, Flesh Rodeo, White Walls

Imi aduc aminte de niste vremuri, nu demult apuse (cam in perioada 2002-2007), cand asteptam cu sufletul la gura un concert cu AvatarTaine sau Psycho Symphony, tocmai pentru a auzi niste muzica precum cea de afara. Intre timp lucrurile au evoluat semnificativ, aparand o serie de formatii romanesti care, nu numai ca suna ca afara, ci chiar sunt mai bune decat foarte multe trupe de peste hotare - in dosul carora se pompeaza multi bani de catre casele lor de discuri. Iar la baza acestor afirmatii sta si evenimentul sustinut in seara de 27.07.2012 din clubul Fabrica (Bucuresti), cand nu mai putin de patru super-formatii au incantat urechile si sufletele celor prezenti la fata locului. Practic, acest eveniment a fost in aceeasi formula ca si la White Walls in 50, cu mentiunea ca de aceasta data, celor trei trupe prezente atunci (White WallsBreathelast si Flesh Rodeo) li s-au alaturat si cei de la Sinscape din Bucuresti - care au fost desemnati sa deschida balul.


Asadar, cei cinci bucuresteni m-au lasat cu gura cascata inca de la primele acorduri. Stilul lor muzical este un metalcore foarte bine lucrat, in genul celor de la Parkway Drive, As I Lay Dying sau Heaven Shall Burn spre exemplu. Pe langa tehnica de care toti cei cinci trupeti au dat dovada, am ramas extrem de impresionat de sunetul pe care Fane Panea & co. a reusit sa il scoata din mixerul avut la dispozitie, ajungand la un nivel pe care cu greu l-am fi putut visa cu trei-patru ani in urma. Revenind la cantarea celor de la Sinscape, mi-a placut in mod deosebit atitudinea lui Mihai Gheorghe, un tanar vocal care reuseste cu o lejeritate iesita din comun sa imbine fazele growl cu cele clean, avand un timbru vocal foarte placut. Pe langa activitatea la microfon, acesta a fost si cel care a contribuit decisiv la incitarea publicului, coborand in cateva randuri in mijlocul spectatorilor pentru a-i determina sa participe la moshpit. Ceilalti membri ai trupei se numesc Mihai Trifan (chitara), Alex Bucur (chitara), Bogdan Todor (bas) si Vlad Gheorghe (tobe) – reusind impreuna sa faca din Sinscape una dintre cele mai promitatoare trupe romanesti.

Flesh Rodeo a fost una din acele formatii care m-au entuziasmat si mai tare atunci cand am aflat despre desfasurarea acestui eveniment, intrucat este una dintre trupe mele preferate din undergroundul metalic romanesc. Radu Ursoiu (voce), Andrei Bratu (chitara), Alex Zamfir (chitara) si Cioghy (tobe), completati de noul sosit – Adrian Iosif (bas) au avut o prestatie incredibil de buna, reusind sa-i “isterizeze” pe cei 150 de spectatori veniti in sala din Fabrica. Mai mult decat atat, inca de la prima piesa cantata, un prieten de al meu mi-a spus cum ca ar vrea sa isi cumpere un CD cu Flesh Rodeo indata ce acestia isi termina concertul. Din pacate, trupa nu are inca nici un compact disc scos pe piata, dar cu toate acestea astept cu sufletul la gura aparitia unui astfel de exemplar. Stilul abordat de Flesh Rodeo este ca o paleta de culori ce cuprinde mai multe genuri muzicale, precum progresiv, grunge, alternativ, sau stoner spre exemplu, adica o chestie extrem de placuta urechii, cel putin atunci cand este prezentata in concert. Daca aceasta formatie va fi sustinuta in conformitate cu valoarea ei, cu siguranta va ajunge undeva foarte sus, deoarece este o trupa foarte originala, si asta in "ciuda faptului" ca influentele Tool sau Alice in Chains sunt evidente.

Tot din Bucuresti, cei Breathelast nu au lasat nici o clipa garda jos, avand o prestatie uimitoare, data de o violenta cum rar se poate intalni la o trupa de metalcore. Energia venita din public a fost si ea la inaltimea celor de pe scena, avand parte de un moshpit ce a tinut pe toata durata concertului, dar si de si cateva crowd surfing-uri, care au contribuit decisiv la spectacolul vizual. Astfel, Mihai (voce), Vali (chitara), Karlos (chitara), Alex (bas) si Raducu (tobe) nu au stat locului nici o clipa, fiind intr-o continua miscare acolo pe scena. Pe langa acest aspect, mi s-a parut ca Breathelast a beneficiat de cel mai puternic sunet al serii din punct de vedere al volumului. Daca la concertul cu Venom am simtit pe pielea noastra cum un volum foarte ridicat te poate ingropa definitiv, de aceasta data am fost partasi la o lectie de inginerie in acest domeniu, intrucat sunetul a fost pur si simplu DE-VA-STA-TOR. Breathelast este o trupa care in acest moment are un cuvant greu de spus in undergroundul romanesc, iar personal le astept cu nerabdare urmatoarele prestatii. Totusi, daca vor avea sansa de a canta si in occident, si daca vor suna exact ca in Fabrica, este imposibil sa nu se faca remarcati peste mari si tari.

Si iata-ne in sfarsit ajunsi la "vedeta" serii, adica la cei de la White Walls, care au avut parte de un show impresionant ce mi-a lasat impresia ca avem de-a face cu o trupa cu cel putin patru sau cinci albume de studio la activ. Cantarea in sine a durat destul de mult, fiind intrerupta de o pauza de aproximativ 15 minute, pentru reincarcarea bateriilor. In prima parte s-a cantat in totalitate albumul Mad Man Circus, in timp ce partea doi a cuprins o serie de piese ce vor aparea pe viitorul album, plus alte cateva slagare din repertoriul unor trupe straine. Publicul nu a mai fost atat de agitat asa cum s-a intamplat la Breathelast, dar cu toate acestea am simtit cum fiecare persoana in parte isi traieste momentul dat de fondul sonor reprodus de aceiasi Eugen Brudaru (voce), Alexandru-Eduard Dascalu (chitara), Serban-Ionut Georgescu (bas) si Marian Mihaila (tobe). Mai mult decat atat, la preluarile facute dupa Killswitch Engage (Fixation On The Darkness) si Textures (Awake), a figurat si un invitat la cea de-a doua chitara, in persoana lui Teodor Voicu - un tanar chitarist de mare perspectiva, de care sigur vom mai auzi intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, fiindca este un baiat extrem de talentat, cu un potential enorm.

Concertul celor de la White Walls a avut drept scop inchiderea unui ciclu important din viata trupei, inceput cu putin timp inaintea lansarii albumului de debut – Mad Man Circus, adica undeva in vara lui 2010. Nu se stie daca pe viitor vom mai avea parte de toate piesele acestui disc intr-un singur concert, asa ca bucuria si trairea evenimentului de fata au fost mult mai intense decat in conditiile in care am fi asistat la un “oarecare” concert White Walls. Oricum, nu trebuie sa ne ingrijoram prea tare, intrucat cele patru piese de pe viitorul album prezentate in Fabrica, suna atat de bine incat te fac efectiv sa te iei la palme. In asteptarea urmatorului ciclu din viata trupei, tin sa le multumesc acestor minunati baieti pentru toate realizarile lor de pana acum, si pentru faptul ca ne fac mandrii ca suntem romani. In mod cert nu s-ar fi ajuns atat de repede la acest nivel fara aportul unor sunetisti precum Marius Costache, Fane Panea si ai sai colaboratori, adica niste oameni ce au ridicat foarte mult stacheta undergroundului metalic de la noi din tara.

 

Cei de la Mighty Owl Productions au organizat fara greseala aceasta seara din Fabrica, punand la dispozitie toate conditiile necesare unui astfel de concert. Totusi, parca as fi vrut sa se termine ceva mai devereme, deoarece ora 1:30 AM mi se pare destul de inaintata pentru un eveniment de acest gen. In rest, am avut parte de absolut toate ingredientele unei petreceri rock’n roll, motiv pentru care organizatorii merita toate laudele. In final as vrea sa fac un apel catre toti acei ascultatori de sonoritati metalice (si nu numai), sa sustina miscarea underground si sa vina la concertele de club - acolo unde muzica este cu adevarat muzica!!!

Foto: Eugen Popa



Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Breathelast, Flesh Rodeo, White Walls

Data concert:  August 03, 2012  | 0 Comentarii  | 3473 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: White Walls in Fabrica

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte