interviuri rock

Bjornar Erevik Nilsen (Vulture Industries): Ne-am simtit excelent aici, in Romania

Bjornar Erevik Nilsen (Vulture Industries): Ne-am simtit excelent aici, in Romania
TRUPE : Vulture Industries

In data de 16 octombrie 2010 (sau, ma rog, mai degraba 17 octombrie, avand in vedere ca discutia a avut loc undeva in jurul orei 2.30 noaptea), cu ocazia evenimentului Labyrinthic Metal Evening, am avut placerea de a sta de vorba cu solistul vocal al formatiei norvegiene Vulture Industries, Bjornar Erevik Nilsen.

In ceea ce priveste show-ul sustinut de trupa norvegiana cu ocazia evenimentului mentionat anterior, domnul Nielsen a afirmat ca a fost unul dintre cele mai bune concerte sustinute de trupa de foarte mult timp, atat din punctul de vedere al formatiei cat si din cel al managementului acesteia. Concertele constituie o comunicare bidirectionala si, atunci cand publicul participa, trupa e motivata sa se simta, la randul ei bine, si sa dea tot ce are pe scena.
“A fost fantastic. Nu ne-am mai distrat asa bine de foarte multa vreme. Ne-am simtit excelent aici, in Romania. Daca publicul e bun, poti sustine un concert mult mai reusit, la randul tau.”







La un moment dat, in timpul piesei The Hangman’s Hatch, vocalul celor de la Vulture Industries si-a pus un lat in jurul gatului si a aruncat franghia in public. Avand in vedere ca ultimul album al trupei trateaza relatia dintre victima si calau, lucrul mentionat mai sus capata sens, dar ramane, totusi, un gest neobisnuit.
“A fost prima data cand am facut asta si a iesit bine. Poate ca daca vom mai avea un public prietenos, o sa ma gandesc sa mai fac asta o data sau de doua ori, dar azi a iesit chiar bine.”

Am vrut sa aflam mai multe despre motivul pentru care cei 5 muzicieni au ales sa apara costumati in camasi albe, pantaloni de stofa si bretele negre.
“Dorim sa facem un spectacol care sa aiba legatura cu muzica, teatral cum este muzica si dramatic cum este muzica. In momentul de fata folosim o costumatie tipica muncitorilor din inchisorile vechi.”

Doi dintre muzicieni au prestat desculti. Curiosi din fire, am facut ceva sapaturi si am aflat lucruri interesante.
“De fapt, ne-am hotarat sa cantam imbracati in costume iar eu nu aveam nicio pereche de pantofi care sa se potriveasca. Astfel, in loc sa folosesc pantofi sport sau cine mai stie ce incaltari, m-am gandit ca nu ar fi deloc rau sa cant descult. Ai observat ca am facut asta, ceea cema face sa ma gandesc sa cant si in continuare descult.”

Activitatea live viitoare a celor de la Vulture Industries.
“A fost vorba de un spectacol singular in cazul acestui mini-festival, insa catre sfarsitul lunii vom pleca in turneu cu Taake si Helheim, ocazie cu care vom vizita multe locuri interesante, printre care si Timisoara. Am vorbit cu multe persoane dupa concertul de azi si mare parte dintre ei vor participa si la concertul nostru din Timisoara.”






Cum Vulture Industries tocmai au editat cel de-al doilea album de studio, The Malefactor’s Bloody Register, ne-a interesat foarte tare feedbackul publicului si al publicatiilor de specialitate.
“In cea mai mare parte, bun, unele recenzii au fost defavorabile, dar ne asteptam ca parerile sa fie impartite, mai ales pentru ca este un album destul de diferit de primul. Noi suntem multumiti de modul in care a iesit si feedback-ul  a fost, in cea mai mare parte, pozitiv. Oricum, daca iti doresti sa faci ceva care sa aiba o oarecare influenta asupra oamenilor, vei avea parte si de reactii negative.”

Cele doua albume de studio ale trupei sunt destul de diferite. Bjornar Erevik Nielsen e de aceeasi parere.
“Primul album e mult mai direct, melodiile sunt mai clare si mai usor de retinut, iar cel nou este ceva mai heavy, progresiv, chiar mai bine orchestrat. Eu l-am produs, am propriul studio de inregistrari in Bergen.”

Despre plecarea in turneu si relatia cu sefii.
“Sunt propriul meu sef, astfel incat nu am probleme de genul asta.”

Bateristul Tor Helge Gjengeda are un job interesant.
“Eu sunt bateristul. Trebuie sa muncesc pentru a supravietui, sunt asistent medical intr-un spital psihiatric. Lucrez numai noaptea, aproximativ 11 nopti pe luna, astfel ca am destule zile libere. ”

Despre unele dintre trupele de pe afis, numai de bine!
“Sunt extreme de dezamagit de cei de la Nightingale. Sunt o trupa misto sic anta o muzica minunata, dar concertul lor a durat mult prea mult. Consider ca asta reprezinta o lipsa de respect fata de co-nationalii lor de la Shining, care sunt nevoiti sac ante cu circa 2 ore mai tarziu decat era planificat. Sa le fie rusine!”

Mentalitatea face muzica buna.
“Cred ca in Norvegia exista o mentalitate foarte buna atunci cand vine vorba de produs chestii noi. Daca ai de gand sa vii cu o chestie care a mai fost facuta, lumea  o va desfiinta. Daca vrei sa castigi respectul oamenilor, trebuie sa vii cu ceva nou. In Norvegia este, in general, o atmosfera propice pentru a veni cu chestii diferite si pentru a iesi, cumva, din tipare.”







Comunitatea metalica din Norvegia.
 “Exista un soi de comunitate metalica, dar, cu toate astea, este una destul de diversa. Exista foarte multi oameni care sunt prieteni unii cu ceilalti, insa nu facem aceleasi lucruri, suntem diferiti unii de ceilalti, insa ne respectam si, din cand in cand, iesim sa bem ceva impreuna. O gramada de indivizi care lucreaza mai mult sau mai putin separat, acesta fiind probabil si motivul pentru care vin atatea chestii interesante din Norvegia.”

Influente muzicale mai vechi si mai noi.
“Ca si pustan…nu vrei sa stii. Primul concert la care am participat a fost sustinut de Suicidal Tendencies. Tocmai ce i-am vazut la Festivalul Hellfest, insa nu a fost un concert atat de reusit. Un soi de dezamagire pentru mine. In momentul de fata, influentele majore, cel putin in ultimii ani, sunt Devil Dolls din Slovenia/Italia si Tom Waits din Statele Unite ale Americii.”

Asemanarile cu Arcturus.
“Ne-am lovit destul de des de treaba asta si, pentru ca vocea mea are anumite similaritati cu cea a primului vocal de la Arcturus [n.r. Cristopher “Garm” Rygg], comparatia e una naturala, nu am o problema majora cu chestia asta. Cred, insa, ca oamenii au tendinta sa exagereze in privinta similaritatilor cu Arcturus, asta si din cauza ca nu exista foarte multe formatii care sa cante asa acum. Eu unul nu consider ca sunt foarte multe asemanari, avem in comun genul experimental, similaritatea cu vocea primului lor vocal si, probabil, o oarecare mentalitate comuna referitor la ce poate fi inclus in muzica trupelor. Mie nu imi place ultimul lor album de strudio, mi s-a parut destul de plicticos. Vortex e un solist vocal competent, dar nu sunt asa sigur ca se potriveste cu muzica trupei.”

In loc de ramas bun.
“Va iubim pe toti!”


Autor: Sake, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Vulture Industries

   October 19, 2010  | 0 Comentarii  | 7550 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Bjornar Erevik Nilsen (Vulture Industries): Ne-am simtit excelent aici, in Romania

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri