interviuri rock

Cu NEVERGREEN despre lumea întunecată a gothic-ului

Cu NEVERGREEN despre lumea întunecată a gothic-ului
TRUPE : Nevergreen

Nevergreen este o formație maghiară de gothic-doom metal, care s-a format în 1994 in Seghedin, al treilea oraș ca mărime din Ungaria. Cu ocazia lansării albumului “Monarchia” in mai 2017, i-am rugat pe Bob Macura si Miklós Matláry sa îmi răspundă la câteva întrebări.


Matláry Miklós

Metalfan: În primul rând doresc sa încep cu începutul începuturilor... Când a fost prima voastră întâlnire cu muzica si cum a luat naștere Nevergreen?

Matláry Miklós: Formația Nevergreen s-a format încă din "vremuri străvechi" la începutul anilor '90, în orașul Subotica, în Voievodina. Peste puțin timp, împreună cu Macura ne-am mutat temporar în Ungaria unde am lucrat și ne-am stabilit. În 1994 în Seghedin, am format Nevergreen mark 1, alături de chitaristul Dula Sándor, iar ca toboșar l-am avut pe Regdon Zsolt. Am candidat la Marlboro Rock Inn, o serie de evenimente de căutare de talente rock. Premiul 1 a fost un contract cu casa de discuri Polygram prin care se puteau lansa șase discuri. După ce juriul s-a hotărât, noi am primit locul 2, dar la anunțarea rezultatelor s-a urcat pe scenă directorul Polygram-ului să ne dea vestea, că și noi vom primi contractul cu șase discuri ca și cei care au primit locul 1. Atunci s-a născut primul disc full-length, intitulat "Game Over", pe care erau piesele Ámok, Erős mint a Halál... Peste câțiva ani, revista rock Hammerworld, mai exact casa de discuri Hammer Records ne-a preluat de la Polygram și deja al treilea disc era lansat de către ei. Atunci au venit festivalurile legendare Gothica in PECSA din Budapesta. Restul e istorie. 

Metalfan: Cum ați ales numele de Nevergreen și ce simbolizează?
Matláry Miklós: Este un joc de cuvinte. Totul a început de la topul muzical Evergreen în care se regăsesc Frank Sinatra etc. Ceea ce cântăm noi este exact opusul. O muzică negustată de toată lumea, care este un metal brut, greu, puternic. Asta e Nevergreen.

Metalfan: Acum ca mi-ați relatat câteva cuvinte despre voi, aș dori sa intru în detalii referitoare la noul album, mai exact la realizarea acestuia. Care este procesul creării unui album nou la Nevergreen, cine scrie versurile și muzica?
Matláry Miklós: Macura si cu mine suntem membrii fondatori, noi am fost cei care au hotarât și am creat sunetul caracteristic Nevergreen, melodiile întunecate, noi creăm piesele și versurile. Pe ultimele discuri, am scris cam câte zece piese, câte cinci compuse de mine urmate de versuri și cinci de Macura. În general, pe lângă acestea există si câte un cover, o piesă clasică din muzica pop care ne place, care îți creează o dispoziție întunecată, pe care o implantăm în metal. De exemplu, piesa Frozen a Madonnei sau de pe ultimul nostru album, de pe Monarchia piesa “Everything's coming up roses” a lui Black.
 
Bob Macura

Metalfan: Cât timp ați alocat pentru crearea noului album?
Bob Macura: În zilele noastre, tehnica muzicală fiind foarte evoluată, doar tobele si chitara ritmică au fost înregistrate în studio. Cea mai mare parte a fost înregistrată în home-studio-urile personale și anume: basul, solourile, vocea și clapele. Împreună cu mixajul, întregul proces a durat aproximativ sase luni.

Metalfan: Povestiți-ne o zi obișnuită de studio în timpul înregistrării albumului “Monarchia”.
Bob Macura  După cum am amintit, am petrecut relativ puțin timp în studio. Totul s-a desfășurat în mod obișnuit, multe ore petrecute cu setări tehnice, după care am înregistrat tobele in timpul a două zile, iar cu chitarele am terminat în câteva zile.

Metalfan: Unde și cum se desfașoară o repeție?
Matláry Miklós: Momentan fiind fiecare în altă parte, e puțin mai greu. Formația are doar patru membri, dar avem nevoie de doi toboșari, pentru că, Kovács Tamás care e membru mai vechi, activează și în formația Honeybeast și din cauza asta el e foarte ocupat. Astfel el nu poate concerta des cu Nevergreen. Noul disc Monarchia l-am înregistrat cu el, iar pentru prestatii live mai avem nevoie de un toboșar. Persoana aleasa de noi este Horváth Péter, toboșarul formației Phrenia. Așadar, și el cântă în două formații. Trăind fiecare dintre noi în alt oraș, repetițiile câteodată au loc în Kanizsa, câteodată în Subotica.

Metalfan: Ce ne așteaptă la ascultarea noului album? Sound-ul caracteristic Nevergreen gothic-doom sau există o schimbare majoră de stil?
Matláry Miklós: La noi melodiile din așa numita lume întunecată a gothic-ului sunt baza. Primele doua discuri au fost doom metal în mare parte, cu elemente goth, după care ne-am apropiat tot mai mult de gothic metal. După albumul Erős mint a Halál din 2007 muzica noastră a devenit mai dură, mai grea decât a unei formații clasice gothic metal. De-atunci aș defini stilul nostru mai degraba gothic doom, iar albumul Monarchia reprezintă o reîntoarcere la doom metal cu elemente power și la un sunet hotărarât, agresiv. Reprezintă o reîntoarcere la rădăcini, dar într-un sound modern. Foarte mult ne place ceea ce a ieșit! Multe formații cu timpul devin mai "moi", mai prietenoase; cu o muzică mainstream și cu o schimbare de stil reușesc să promoveze muzica lor mai ușor, ceea ce e normal din cauza industriei muzicii. Noi, cu cât trece timpul, se pare că devenim tot mai duri. Albumul Monarchia a apărut în mai, împreună cu revista rock Hammerworld, dar se poate comanda discul tot de la ei și în format digipack. Tot de la ei, se pot comanda și tricouri etc.
 

Metalfan: Ce simbolizeaza coperta noului material discografic?
Matláry Miklós: Artwork-ul albumului a fost o decizie pe care am luat-o împreună cu graficianul Köhler Ági. Pe coperta albumului se află o stemă a unui tărâm imaginar din Europa, care e reprezentată de doi balauri și de Regele Morții. Stema este o reamintire a originii civilizației noastre europene și a  tradițiilor moștenite pe care dorim să le păstrăm.

Metalfan: Pe noul album ați făcut loc și unui cover si anume “Everything’s coming up roses” a lui Black. Mi-ar plăcea dacă mi-ați povesti puțin despre această. Cum s-a înfiripat ideea să prelucrați această piesă și cât s-a schimbat în mâna voastra fața de original?
Bob Macura : Pe mai multe discuri de-ale noastre au apărut cover-uri, deja a devenit o obișnuință pentru noi. Pentru această piesa am vrut sa facem un cover de mai multe ori, dar întotdeauna au intervenit alte idei. Acum în sfârșit am reușit, lucru pentru care ne bucurăm foarte mult.

Metalfan: Acum o să vă întreb ceva mai puțin obișnuit. Fiindcă orice artist se confruntă cu împrejurări extreme de-a lungul carierei, mă gândesc că si voi v-ați întâlnit cu situații dificile sau neprevăzute. Care a fost cea mai neplăcută experiență pe care ați întâmpinat-o de-a lungul anilor in cadrul unui eveniment unde ați concertat?

Bob Macura : Din fericire, nu am avut parte de mari neplăceri. Prostii mărunte si situații neprevăzute au mai apărut pe parcurs, dar nimic serios.

Metalfan: Si cea mai plăcută?
Bob Macura: De cele mai plăcute surprize am avut parte în țara voastră, în cadrul concertelor susținute în Ardeal. Începând cu festivalul Székelyföldi Rockmaraton am fost invitați la mai multe evenimente rock, pâna la EMI Tábor. Publicul la voi e întotdeauna foarte entuziast.

Metalfan: Pentru ce lucruri mai ramane timp in viața voastra de zi cu zi în afara de muzică și Nevergreen?
Matláry Miklós: Eu în viața de zi cu zi mă ocup de sonorizare și, momentan sunt dirijor la Szabadkai Népszinház. Câteodată colaborez cu teatre ca compozitor. Am compus muzică la piese de teatru pentru Szabadkai Népszinház, Szabadkai Kosztolányi Dezső szinház, Magyarkanizsai Udvari Kamarasziház. O parte dintre aceste compozitii au fost lansate de către Hammer Records, și pe această cale le mulțumesc. Bob cântă foarte mult și acasă în Voievodina, activând într-un alt proiect muzical.
 

Metalfan: Aș vrea să vă mulțumesc pentru amabilitate si pentru timpul acordat acestui interviu si sperăm să ne revedem cât mai curând. Și în încheiere ce ați dori să transmiteți cititorilor Metalfan.ro?
Matláry Miklós : Sa nu renunțați niciodată la dorințele și crezurile voastre! Ascultati muzica rock-metal, doar ea a mai rămas sinceră în lumea noastră. Vă așteptăm pe 27 iulie la Gheorgheni, de la ora 22:00 cântă Nevergreen!
Bob Macura : Mulțumesc și eu! Cine vrea să ne vadă în Ardeal, să vină la Gheorgheni, la ora 22:00 suntem pe scena!
Matláry Macura: Urmăriți pagina de facebook Nevergreen unde găsiți informații noi despre trupă.
 
Vezi galeriile trupelor: Nevergreen

   July 25, 2017  | 0 Comentarii  | 3138 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Cu NEVERGREEN despre lumea întunecată a gothic-ului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri