interviuri rock

FLOTSAM AND JETSAM: mai convingatori ca niciodata

FLOTSAM AND JETSAM: mai convingatori ca niciodata
TRUPE : Flotsam and Jetsam

Ultimul album lansat de Flotsam and Jetsam, veterani ai scenei americane de thrash metal, arata o trupa in plina forma.  Cind ne-am interesat de detaliile acestei surprinzatoare reveniri, tobarul Craig Nielsen a fost foarte prompt cu raspunul. Din pacate, n-am putut ajunge la fel de usor si la vocalistul A.K., asa ca lirica albumului ramine un subiect de discutat cu o alta ocazie.






Metalfan: Salut si bine ati venit la Metalfan.ro. Flotsam and Jetsam a fost o trupa mainstream in prima parte a anilor 90, dar de atunci se pare ca ati alunecat inapoi in underground. Cum ai rezuma cariera trupei, care sunt realizarile ei cele mai importante? In afara de faptul ca a fost prima trupa a fostului basist Metallica, Jason Newsted, nu cred ca e cineva care sa nu stie asta...

Craig Nielsen: Suntem foarte norocosi ca am putut continua sa inregistram si sa plecam in turnee, avem niste fani fenomenali care ne considera una dintre cele mai bune si mai solide trupe din lume, cum sa nu ne placa? Turneu dupa turneu, inca mai suntem uimiti de reactia lor in cite un oras, cele mai recente exemple sunt Atena, Salonic si Madrid. In turneul precedent, a fost Polonia si toata Olanda, inainte de asta, au fost alte locuri. Japonezii si mexicanii ne iubesc la nebunie. N-am fi crezut niciodata. E cum nu se poate mai bine sa fii in trupa asta.

Metalfan: La inceputul anului, a intervenit o schimbare importanta in componenta trupei: chitaristul Ed Carlson, membru fondator, a fost inlocuit de Michael Gilbert, si el tot membru fondator, dar care plecase in 1999 si acum s-a intors. Nu puteati gasi un inlocuitor mai bun decit Michael, cum de s-a potrivit totul la perfectie?
Craig Nielsen: Pur si simplu, asa a fost sa fie. Mai cintasem cu Mike de citeva ori, ramasesem in relatii foarte bune cu el. Inca iubeste la fel de mult trupa ca pe timpuri si i-a venit foarte usor si firesc sa revina in momentul in care Ed s-a hotarit sa nu vina in turneul european din aprilie. Si s-a inteles de minune cu Mark [Simpson, chitara] aproape instantaneu.




Michael Gilbert


Metalfan: Ati inceput sa lucrati la noul album, The Cold, inca din  2008. De ce a durat atit de mult sa-l terminati?
Craig Nielsen: Head (Brian Welsh/ fost membru Korn si co-proprietar al casei noastre de discuri) l-a luat in turneu cu el pe inginerul nostru de sunet si au mai intervenit si alte angajamente care ne-au facut sa intirziem cu trackingul, editarea si mixajul materialului. Nu ne-am asteptat sa dureze atit de mult, dar eram foarte multumiti de felul in care lucram cu Ralph, asa ca l-am asteptat, ca sa facem toata treaba cu el.

Metalfan: Ati lucrat cu un producator sau ati produs voi albumul? Vi se pare ca suna asa cum ati vrut?
Craig Nielsen: Cu siguranta ne-a ajutat foarte mult faptul ca Ralph Patlin cunostea foarte bine sculele pe care le-am folosit si asta ne-a permis, din punct de vedere tehnic, sa surprindem exact atmosfera fiecarei parti pe care am inregistrat-o. In plus, a venit cu citeva sugestii specifice, care au fost foarte utile. Deci, din punctul asta de vedere, a fost co-producator. Si da, de data asta am obtinut rezultatul final pe care ni l-am dorit.




Mark Simpson


Metalfan: Mark Simpson a scris toate piesele de pe acest disc, cum de s-a intimplat asa? N-a mai venit nimeni cu idei, sau asa se intimpla de obicei?
Craig Nielsen: Incepind cu Unnatural Selection (1999), Mark a scris din ce in ce mai multe piese pe fiecare disc, asa ca era normal sa ajunga intr-o zi principalul compozitor din trupa. Nu ne-am propus sa se intimple asa. Pur si simplu Jason [Ward, bas] si Ed [Carlson, chitara] au simtit ca pasiunea si chemarea lui Mark pentru scris muzica e mai puternica, l-au vazut crescind si l-au lasat sa se desfasoare, mai ales pe The Cold.

Metalfan: Spune-mi, mai exact, cum compuneti voi muzica? Va intilniti la sala de repetitii si improvizati pina gasiti formula care va multumeste, sau schimbati ideile pe email si va intilniti doar in studio ca sa le inregistrati?
Craig Nielsen: Mark compune totul acasa si apoi inregistreaza niste idei brute intr-un fisier in care imi programeaza in detaliu partitura tobelor, incluzind premierul, asezarea batailor de toba mare si tempoul piesei [multumesc Bat pentru ajutor la traducere!]. Apoi eu primesc totul pe un CD pe care il copiez la mine in calculator si apoi repetam impreuna cit este necesar pina reusim sa punem la punct aranjamentele si sa stabilim ritmul tobelor, breakurile si accentele, apoi Jason si A.K. primesc cite un CD. Lui A.K. ii place sa isi faca liniile de voce dupa ce instrumentatia e aproape finalizata. Bineinteles ca vine si el cu idei si ne face sugestii de care tinem cont si apoi intram in studio fara sa stim care e varianta finala a partiturii sale de voce, dar A.K. stapineste arta asta ca un maestru si mereu ma uimeste ce-i poate trece prin cap si ce e in stare sa scoata pe loc in timpul inregistrarii. Chiar este nemaipomenit de talentat.




A.K.

Metalfan: The Cold a adus o schimbare semnificativa in muzica voastra, e diferit de albumele precedente. Cred ca nimeni nu se astepta la asa ceva, cum s-a intimplat?
Craig Nielsen: Noi am facut totul la fel ca pina acum. Dar s-a intimplat ca Mark sa vina cu niste idei inspirate si inovatoare, pe care le-am pus foarte bine in valoare cu ajutorul unuia dintre cei mai mari vocalisti ai scenei. Iar cind il ai pe Jason Ward, ai tot ce ti-ai putea dori vreodata de la un basist. Gaseste partitura perfecta pentru orice piesa. Si toate s-au asezat la locul lor, asa cum trebuia. Si inginerul de sunet a facut ca totul sa sune bine.

Metalfan: Ce ne poti spune despre felul in care tu ai batut tobele pe acest disc? Ai incercat sa faci ceva nou? Te-ai concentrat pe ceva anume?
Craig Nielsen: In sfirsit sunt si eu foarte multumit de cum mi-au iesit tobele pe un album. Ralph a reusit sa obtina tonurile si nuantele pe care le-am vrut chiar din prima zi. Si pentru ca era obisnuit sa lucreze cu sculele, am putut sa incerc niste chestii care altadata m-au facut sa pierd mult timp, deci mi-a dat libertate de creatie si a fost mai usor sa incerc lucruri noi.




Craig Nielsen


Metalfan: Nu prea stiu cum sa descriu The Cold, dar as zice ca thrash metal progresiv nu ar fi chiar foarte nepotrivit. Tu ce parere ai?
Craig Nielsen: Nu prea i-as spune thrash, pentru ca jumatate din piese sunt in tempo mediu, pe tipar clasic. Piesele thrash au poate ceva elemente de progressive, dar nu au nici o legatura cu ce fac trupele de progressive metal. Au o structura cursiva, pasajele se potrivesc unele cu altele si sunt interpretate cu indeminare. Suntem toti niste muzicieni cu o tehnica foarte buna in trupa, dar avem destula experienta incit sa stim e cazul sa ne oprim si sa pastram atmosfera pe piesele mai lente.

Metalfan: AK a vorbit intr-un interviu despre influentele Nevermore prezente pe album. S-ar parea ca Mark e un mare fan Nevermore. Tu ce parere ai despre ei? Au debutat cam in aceeasi perioada cu voi, la jumatatea anilor 80, sub numele de Sanctuary.
Craig Nielsen: Pai, de fapt, eu am fost tobar in Nevermore pentru o perioada de cam 7 luni, inainte sa vina Van [Williams]. Am cintat cu ei la vreo 4-5 concerte. Il stiu pe Jeff Loomis de cind avea 16 ani, cu mult inainte sa cinte cu ei, pe vremea cind inca se numeau Sanctuary. Cind avea doar 17 ani, l-am ajutat sa obtina o auditie pentru postul de chitarist in Megadeth, pina la urma a fost ales Marty Friedman. Si cind am plecat pentru prima oara in turneu cu Flotsam and Jetsam acum 14 ani, i-am avut pe Nevermore ca trupa de deschidere timp de 9 saptamini prin toata America. Imi plac Nevermore foarte mult si cred ca sunt una dintre cele mai talentate trupe din istorie. Ii respect foarte mult.

Metalfan: Albumul a fost lansat de Driven Music Group, o casa de discuri locala, ca sa zic asa (Phoenix, Arizona). Am vazut ca fac eforturi sa promoveze discul, sunteti multumiti de rezultate?
Craig Nielsen: Nu prea cred ca vreo casa de discuri mai e in stare in ziua de azi sa impuna vreun album. Nu prea mai sunt reviste in care sa-i faci reclama, oamenii afla de pe net ca ai lansat un album, sau de la radio, si daca le place, il vor cumpara. Sau il vor descarca. Cei mai buni se cern. Daca albumul e foarte bun, oamenii vor auzi de el si natura isi va urma cursul.

Metalfan: Acum, ca albumul este lansat, aveti planuri de turneu? Ati avut citeva concert in Europa in primavara, cind crezi ca va fi turneul urmator?
Craig Nielsen: In ultimii doi ani am avut trei turnee in Europa si am cintat aproape peste tot, mai putin in Scandinavia. Vom face un plan de bataie in functie de cum se va comporta discul in saptaminile urmatoare, sa speram ca va continua sa creasca, sa fie apreciat, ca si pina acum. Acum nu e deloc un moment potrivit pentru a face un turneu in State, iar in ceea ce priveste Europa trebuie sa mai asteptam putin, pina vom gasi un organizator care sa faca acest turneu posibil din punct de vedere financiar.




Jason B. Ward


Metalfan: Trupa nu poate fi pe scena atit de mult pe cit si-ar dori, pentru ca toata lumea are serviciu si ar vrea sa nu si-l piarda, dar daca nu aveti concerte, e dificil sa va faceti atit de cunoscuti incit sa traiti din muzica si sa nu mai aveti nevoie de alte slujbe. Vezi vreo iesire din cercul asta vicios?
Craig Nielsen: Nu prea. Cea mai buna varianta este sa fim invitati la festivaluri mari, ca sa putem ajunge la mai multi oameni deodata. Asta ne-ar ajuta foarte mult.

Metalfan: Anii 90 au fost o perioada ciudata pentru metal, multe trupe si-au schimbat directia s-au chiar s-au desfiintat. Multi dau vina pe curentul grunge, tu ce parere ai? Cum ai vazut tu anii 90, cum a fost acea perioada pentru Flotsam and Jetsam?
Craig Nielsen: De fapt, sa stii ca anii 90 au fost cei mai buni ani pentru noi. Flotsam a cintat pe stadioane in turnee mari cu trupe ca Megadeth, Korn si Fear Factory. Am fost in turneu cu King Diamond si alte trupe mari ale momentului. Albumele Cuatro si Drift au fost lansate de casa de discuri MCA, au un sunet foarte bun, inregistrate cu producatori de prima mina. Apoi, da, spre sfirsitul anilor 90 a inceput sa fie foarte nasol.

Metalfan: Revenind in prezent, in ultimii ani am asistat la o revenire a thrashului, au aparut trupei noi, multe din cele vechi s-au reunit. Se intoarce roata? Mai ales ca si unele trupe de frunte ale curentului grunge ca Alice in Chains si Soundgarden scot albume si se intorc si ele pe scena… hahaha Istoria se repeta si in muzica, ce crezi?

Craig Nielsen: Asa se pare. E multa vreme de cind tot aud de asa numita revenire a thrashului dar in mod sigur nu e la fel ca inainte si dupa parerea mea, nici pina acum lucrurile nu se misca intr-o maniera convingatoare. Prea multe subgenuri metalice sunt in competitie intre ele. Prea multe trupe folosesc aceleasi tehnici de inregistrare si ajung sa sune toate la fel. Pe de alta parte, nivelul tehnic este in mod evident ridicat si sunt citeva trupe care ies in evidenta, asa ca sperante mai sunt.

Metalfan: Ce inseamna succesul pentru voi? Flotsam and Jetsam e o trupa de succes?
Craig Nielsen: De mare succes. E de ajuns sa veniti la un concert de-al nostru si sa vedeti devotamentul si dragostea de care ne bucuram de fiecare data, fie ca e vorba de zeci, sute sau mii de persoane, in cazul festivalurilor. Si profundul respect pe care ni-l acorda colegii de scena. Treisprezece albume, sinceritate totala, atit in studio cit si pe scena. Inca putem sa dovedim asta pe scena, mai convingator ca niciodata, pe bune.

Metalfan: La ce ne putem astepta din partea voastra in viitorul apropiat? Va ginditi sa profitati de primirea favorabila de care se bucura The Cold pentru a va recistiga pozitia pe scena metalica, sau veti continua in acelasi ritm de pina acum?
Crain Nielsen: Multe lucruri depind de cererea publicului si de cum se va comporta noul disc. Bineinteles ca daca vom incepe sa re-intram in atentia publicului larg, atunci vom inclina sa luam in considerare si o asemenea posibilitate. Crede-ma cind iti spun, sper din tot sufletul ca The Cold sa se bucure de succesul de care presa si fanii sustin ca ar trebui sa se bucure.

Metalfan:  Va urez succes si va multumesc pentru timpul acordat. A mai ramas ceva de adaugat?
Craig Nielsen: Trebuie s-o spun inca o data, facem treaba asta doar din placere si pentru ca ne place sa dovedim ca nu e obligatoriu sa te ramolesti din cauza virstei sau din alte cauze. Pasiunea pentru metal nu moare niciodata. Trupa asta isi iubeste fanii si suntem invariabil impresionati de fiecare data cind ii intilnim. Va multumim iar si iar! Flots for Life!!!

Foto: www.flotsam-and-jetsam.com/

Autor: Klawz
   October 21, 2010  | 0 Comentarii  | 7855 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: FLOTSAM AND JETSAM: mai convingatori ca niciodata

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri