interviuri rock

Interviu cu Feri (Voices of Silence)

Interviu cu Feri (Voices of Silence)
TRUPE : Voices of Silence

Am stat de vorba cu Feri (clape) despre cel de-al doilea album al trupei clujene Voices of Silence - The Human Saga, lansat de curind online.

 

 

Metalfan: Bine ai venit!
Feri: Buna, bine v-am gasit! Sunt Feri si ma bucur ca stam de vorba din nou.

Metalfan: Nu cu foarte mult timp in urma ati lansat cel de al doilea album de studio, "The Human Saga", spune-mi te rog, de ce l-ati facut disponibil gratuit la download? Are cumva ca scop atragerea unei case de discuri din afara?
Feri: Nu, nu contam pe asa ceva. Lansarea in aceasta forma a fost una dintre variantele posibile din primul moment, am discutat despre asa ceva cu mult inainte de a incepe inregistrarile. Motivul: am analizat ceea ce se intampla in industria muzicala din Romania, si am tras niste concluzii. In primul rand, stim ca la cel mult doua zile dupa lansarea unui CD materialul ajunge pe DC++, pe eMule si alte retele asemanatoare. Acei putini care n-au acces la internet isi copiaza de la altii. Din clipa aceea, materialul ca si marfa vandabila inceteaza sa existe, investitia pierdandu-se in proportie de cam 99%.
Feri: In asemenea conditii pur si simplu nu merita sa investesti in productie de CD, multiplicare, distributie, reclama etc. Astfel macar stim cateva lucruri: 1. Toti, absolut toti cei ce vor sa asculte albumul o pot face fara probleme, 2. Albumul se descarca de pe website-ul nostru, 3. se descarca legal, cu acordul nostru.

Metalfan: De ce "The Human Saga"? Care este povestea din spatele acestui album...?
Feri: Cercul de idei care se concretizeaza pe acest album ne preocupa de ceva vreme. Privind societatea umana, am ajuns la niste concluzii relativ simple, si anume: natura umana nu a evoluat sub nici o forma in ultimii 10.000 de ani. Traim mai repede, ne ucidem in moduri mai eficiente, comunicam mai sofisticat, dar in rest suntem la fel ca pe vremea mamutilor. Cu cat mai mult ne complicam viata, cu atat mai greu intelegem motivele pentru care nu suntem, si nu putem fi fericiti. Pe album am incercat sa evidentiez cateva aspecte mai importante, mai relevante ale vietii rasei umane asa cum o vedem noi acum.

Metalfan: De ce a durat atat de mult ca sa lansati un nou album, cinci ani? Care a fost principalul lucru care v-a tinut pe loc?
Feri: Faptul ca nu mai avem 20 de ani, avem familii, joburi, responsabilitati. Nu mai repetam la aceeasi intensitate, nu mai compunem atat de repede. In alta ordine de idei insa, nu ne-am multumit cu nimic pana cand n-a fost la inaltimea asteptarilor tututor. Daca un riff, un ritm, o melodie n-a placut unuia dintre noi, am lucrat pe ea pana cand totul a fost OK.

 

 

Metalfan: Cu ce crezi ca se diferentiaza "The Human Saga" fata de albumul precedent "Thunderground"? Mai exact, cu ce vine nou "The Human Saga"?
Feri: Consider ca am invatat foarte multe din experienta Thunderground. De data asta am mers in studio cu niste idei foarte clare despre ce anume trebuie sa facem, ce trebuie sa evitam, care sunt posibilele probleme de ordin tehnic cu care ne vom confrunta. Rezultatul este – dupa parerea mea – un album mult mai matur, un material muzical inchegat, care reflecta spiritul VOS din 2008.

Metalfan: Unde a fost inregistrat acest material? Cat au durat inregistrarile?
Feri: Am inregistrat albumul in Studio Mesaj din Cluj-Napoca. Am ales acest studio la recomandarea lui Nimrod, care nu e doar un inginer de sunet ci si un prieten bun pentru noi. Am decis sa “mergem pe mana lui”, si nu ne pare rau. Inregistrarile au durat – cu mici intreruperi – aproximativ o luna.

Metalfan: Cum a decurs colaborarea din studio cu Nimrod (ex-Altar)? Cine a venit cu ideea de a face o piesa impreuna?
Feri: Ideea ne apartine noua, iar Nimrod a raspuns pozitiv. Colaborarea cu Nimrod a fost – ca intotdeauna – excelenta. Munca in studio este de obicei una migaloasa, cu multi nervi, iar eu de exemplu inainte de a incepe ma gandeam cum sa ma calmez, sa ma concentrez pe treaba si sa nu ma enervez degeaba dar m-am inselat intr-un mod foarte placut: m-am distrat foarte bine in studio, am trecut de toate probemele tehnice cu bine, si fara sa ne stresam foarte mult. Iar din punct de vedere profesional, Nimrod isi cunoaste foarte bine treaba, am fost toti incantati de ceea ce a facut.

Metalfan: Ti-ai dori ca intr-un viitor nu foarte indepartat ca Nimrod sa devina membru permanent Voices of Silence?
Feri: Asa ceva ne-ar onora foarte mult, dar iese din discutii: Nimrod are alte prioritati, nu-si doreste asa ceva.

Metalfan: Revenind la "The Human Saga", stiu ca totusi acest material va aparea si pe CD intr-o editie limitata, cam la cate exemplare v-ati gandit pana in acest moment? De ce?
Feri: Ne gandim la aproximativ 100 de exemplare doar pentru fanii cei mai inraiti. Cifra asta inca nu e definitiva.

Metalfan: CD-ul va beneficia de o imagine profesionista sau va fi CD-R?
Feri: Va fi cat se poate de profesionista, e felul nostru de a-i onora pe cei care ne-au onorat ani la rand cu devotiunea lor.

 

 

Metalfan: Pentru momentul in care veti lansa CD-ul, ati pregatit si un booklet pentru acesta? Cam ce informatii vor putea gasi fanii vostrii pe acesta?
Feri: Nu cred ca va fi booklet, din punctul nostru de vedere medium-ul principal de lansare este pagina web www.voicesofsilence.ro, toate informatiile se gasesc si se vor gasi acolo, la fel si pe pagina www.myspace.com/voicesofsilence.

Metalfan: O poveste a albumului....? Din ce am putut asculta este o legatura intre piese, nu doar stilistic cat si conceptual. Ne poti spune mai multe despre acest lucru?
Feri: Eu n-as spune poveste, ci mai degraba un sir de idei legate mai mult sau mai putin intre ele. Pe scurt ar fi: de la izgonirea din Paradis pana-n zilele noastre, de la pierderea fericirii pana la pierderea sansei de a o mai regasi vreodata. Cred ca cel mai edificator in acest sens e sa citesti trei dintre texte: The Human Saga, Gates of Paradise, The Grand Illusion.

Metalfan: Aveti o activitate de 14 ani si totusi nu ati lansat pana acum un DVD, nu crezi ca ar fi momentul sa se intample si acest lucru in cariera voastra? Ar fi posibil sa apara de exemplu anul urmator cand veti aniversa 15 ani de activitate?
Feri: Desigur. In conditia in care se gaseste cineva care sa sponsorizeze asa ceva, noi suntem mai mult decat dispusi sa lansam si DVD si clip si tot ce mai poate fi facut.  Buzunarele noastre nu permit totusi asa ceva.

Metalfan: Ati primit pana acum invitatia de a participa la vreun eveniment metalic din aceasta vara?
Feri: Inca nu, desi au fost anumite discutii, se pare ca masinaria tipica balcanica de interese a impins situatia in alte directii.

 

 

Metalfan: Ce parere ai despre concurenta dintre trupe, ti se pare un lucru bun sau nu?
Feri: Sincer: nu am cunostinta despre o asemenea concurenta. Nici nu-mi pot imagina asa ceva, caci nu e ca in comert “cumperi de la mine sau de la altul”, oricine poate asculta oricate trupe, nu trebuie sa “ne batem” pe fani. Desigur, daca prin concurenta te referi la dorinta de a canta mai bine ca altii, este o alta greseala. Fiecare trebuie sa cante mai bine decat el insusi, si atat.

Metalfan: Care este principala trupa cu care simti ca voi concurati de pe scena metalica romaneasca? De ce?
Feri: Nu simt asa ceva. Avem cele mai bune relatii tocmai cu trupele cu care – stilistic vorbind – ne aflam pe felii asemanatoare, ne simtim bine pe scena alaturi de ei, si stiu ca si lor le plac ocaziile de a canta impreuna cu noi.

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele accordate, in incheiere ai dori sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri sau sa adaugi ceva?
Feri: Va multumim ca dincolo de acesti ani in care nu ne-ati prea vazut, nu v-ati pierdut interesul, si ca multi dintre voi ati asteptat cu sufletul la gura acest album. Speram ca nu v-am dezamagit, si speram ca veti fi alaturi de noi si in continuare.

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Voices of Silence

   July 15, 2008  | 5 Comentarii  | 4866 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Feri (Voices of Silence)

  • citisem pe undeva ca feri ar emigra in sua. e adevarat? daca da, afecteaza asta trupa vos, tinand seama ca el are un rol foarte important in ea?

    1. Posted by togo | 16 Iulie 2008 10:53
  • Nu emigrez. Plec doar pentru aproximativ 2 ani, timp in care vom lucra totusi impreuna (traiasca internetul!) la urmatorul album. Pe scena se pare ca cineva ma va inlocui temporar...(?) ... inca nu va dau detalii in acest sens. Daca va fi asa, sa fie o surpriza, daca nu, n-are rost sa va iau cu povesti.

    2. Posted by Feri | 16 Iulie 2008 12:17
  • merci de lamurire, intelesesem gresit. nu te-nlocuieste bandi, daca-mi amintesc bine pe vremuri el era clapar si vocal, de fapt aveati 2 vocali ca era si dudu.

    3. Posted by togo | 16 Iulie 2008 12:50
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri