interviuri rock

Interviu cu Tor Arne Helgesen (Atrox)

Interviu cu Tor Arne Helgesen (Atrox)
TRUPE : Atrox

Tor Arne Helgesen, bateristul trupei norvegiene de avantgarde metal, Atrox, a avut amabilitatea de a ne oferi mai multe detalii legate de Binocular, cel mai recent produs discografic al trupei. Pe langa acesta Tor Arne Helgesen, ne-a mai oferit cateva detalii si despre viitorul prudus de studio al trupei. Mai multe detalii legate de Atrox aflati chiar de la Tor...

 

 

 


Metalfan: Salut Tor! Din moment ce Atrox nu este un nume cunoscut de multi dintre metalistii din Romania, ar fi grozav daca ne-ai putea prezenta o scurta istorie a trupei, cele mai importante lucruri ca sa fiu mai exact...

Tor Arne Helgesen: Atrox sunt din Trondheim, Norvegia. Am inceput in 1988 sub numele Suffocation, dar in 1990 l-am schimbat in Atrox. In 1996 Atrox a lansat un 7" intitulat Silence the Echoes sub egida label-ului italian Danza Ipnotica. Albumul de debut Atrox, Mesmerized a aparut in 1997 si a fost lansat de catre legendarul label norvegian Head Not Found. Cel de al doilea, Contentum (1999) si cel de al treilea album Atrox, Terrestrials (2001) au fost lansate sub egida Season of Mist. Muzica prezentata pe aceste albume este mai melodica si experimental/avant-gardista. Cel de al patrulea album, Orgasm, a fost lansat in 2003 de catre Code666. Dupa acea lansare solista noastra Monika Edvardsen a parasit trupa in 2004, si Rune Folgerø a preluat microfonul si a revitalizat trupa cu o abordare masculina si complet noua.
Timbrul vocal natural dar excentric al lui Rune a facut Binocular, cel mai nou material al nostru, un produs mai accesibil unei audiente mai mari, mai mult decat orice alt material din trecut.

Metalfan: In acest an ati lansat noul album de studio Binocular, de ce a durat atat de mult sa lansati un nou album?

Tor Arne Helgesen: Dupa despartirea noastra de Monika in 2003/2004, a trebuit sa luam o pauza si sa ne dam seama incotro sa ne intreptam. O noua solista? Un solist? Etc, etc. A trebuit sa gasim componenta potrivita pentru a putea crea chimia pe care o doream si acest lucru s-a intamplat atunci cand Rune Sørgård (chitaristul original de la Mesmerised to Terrestrials) s-a intors din Suedia in 2005. Atunci am avut scanteia necesara pentru a crea din nou. Si desigur a trebuit sa gasim o noua casa de discuri din moment ce Code666 nu a mai dorit sa colaboreze cu noi dupa ce Monika a parasit trupa. Am inregistrat promo-uri si intr-un final am semnat din nou cu Season of Mist. Un alt motiv a fost acela ca in acel timp unii dintre noi eram ocupati cu alte proiecte precum Tactile Gemma si Manes.

Metalfan: Vezi acest lucru ca pe un pas inainte in discografia voastra sau ca pe un pas intr-o noua dimensiune? De ce?

Tor Arne Helgesen: Cred ca poti spune ca un pas inainte si un pas intr-o noua dimensiune este acelasi lucru. Sunetul este un pic diferit din moment ce am introdus cateva elemente electronice futuristice in muzica (....inainte si intr-o noua dimensiune), si evident schimbarile in departamentul vocal, dar in mod sigur este tot Atrox!!

Metalfan: De fiecare data cand ascult albumul, descopar iar si iar noi lucruri, cel mai simplu l-as descrie ca "organic". Tu cum l-ai descrie?

Tor Arne Helgesen: Ei bine, ai ghicit! Cand am inceput sa compunem materialul pentru Binocular, aveam ceva in cap care ne spunea: retrofuture! A fost o tinta interesanta de atins, dar nimic mai mult de atat. Si din moment ce am incorporat elemente electronice in muzica noastra trebuia sa facem ceva sa echilibram balanta cumva. Per, claparul nostru in acel moment avea o atractie pentru sunetele retro, asa ca a folosit multe din acele sunete. Acea mixtura de sunet s-a potrivit pieselor la fix! Rezultatul, dupa cum ai spus si tu, este organic, incitant si un pic industrial.

Metalfan: Ati lansat doar cinci albume in douazeci de ani, este mult sau putin? Simti ca puteati face mai mult sau ceva mai bine?

Tor Arne Helgesen: Ei bine, stii cum se spune....mai putin este mai mult...hehe. Dar in afara de asta, Atrox a avut intodeauna probleme legate de schimbarile de componenta, si din aceasta cauza au rezultat cateva intarzieri in finalizarea pieselor. Ia timp pentru a repeta constant cu oameni noi si sa ii inveti piesele. Dar cred ca ne poti numi perfectionisti. cel putin in sensul ca nu am lasat nimic sa se intample fara a ne fi gandit mult si bine asupra acelui lucru. Nu sunt coincidente in privinta noului album, totul a fost planui si si a fost construit pentru a se potrivi planului. Pe acest album Rune Sørgård a scris majoritatea pieselor. Procesul de a transpune o piesa din capul lui pe album implica cel putin patru nivele. In primul rand, lucreaza mult cu o piesa noua inainte de a o prezenta restului trupei, cred ca atunci cand lucreaza la o piesa noua este rulata de 300 de ori, asa ca trebuie sa fie o piesa buna pentru a trece prin urechile acului si a ajunge la nivelul urmator.

Apoi urmeaza faza repetitiilor, aici cu totii aranjam si adjustam piesa pentru a obtine un sunet mai aproape de perfectiune pentru piesa. De obicei aceasta este partea de priductie unde vocile vor fi aplicate. Dupa repetitii, urmeaza preproductia. Rune Sørgård inregistreaza toate instrumentele si se intoarce la calculatorul lui pentru a incepe sa mixeze sunetele mecanice cu cele organice. Intr-un final urmeaza inregistrarea si mixarea in studio. Din moment ce am stabilit toate detalile cu privire la sunet si am costruit piesa in mare, faza inregistrarii in studio este facuta cu rapiditate. Ca de obicei, mixajul si productia albumului ia cel mai mult timp in studio. Dupa cum puteti observa, finalizarea unei piese Atrox este foarte lunga. Dar desigur, merita intr-un final si este un proces foarte interesant. Dupa ce am spus toate astea, as vrea sa mentionez ca nu va dura cinci ani pana cand urmatorul material va fi lansat. Suntem deja departe cu preproductia urmatorului album, deci, cred ca va fi gata la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.

 

 

 

 

Metalfan: Binocular este cel de al treilea album al vostru sub egida Season of Mist dupa experienta din 2003 cu Code666. Ce va facut sa alegeti din nou Season of Mist?

Tor Arne Helgesen: Dupa cum am mentionat si mai devreme, Code nu a dorit sa prelungeasca contractul nostru, asa ca a trebuit sa cautam o noua casa de discuri. Am pastrat intodeauna legatura cu Michael de la Season, asa ca atunci cand am inregistrat pre-productia, a fost ceva natural sa i-o trimitem lui. Daca a meritat?! Din moment ce in ultima perioada Season a crescut si a devenit unul dintre cele mai mari si mai profesionale label-uri metalice din lume, suntem foarte fericiti!!

Metalfan: De a lungul timpului Atrox a suferit multe schimbari de componenta, iar si iar, as putea spune ca au trecut oameni cat pentru trei formatii, ti-ar placea sa lansati in viitor un dublu CD sa spunem, si sa invitati  fiecare din membrii vechi pentru a canta pe cateva piese?

Tor Arne Helgesen: Hehe. La naiba, ai dreptate. Am numarat toti fostii membrii ai trupei si ne-am dat seama ca am putea face trei echipe de fotbal!! Cat despre un dublu CD, nu cred ca vom face acest lucru, dar am discutat despre a face ceva special peste doi ani, cand trupa va aniversa 20 de ani. Sa adunam toti fostii membrii pentru o noapte lunga si sa cantam piese din toata istoria Atrox.

Metalfan: De asemenea, am observat faptul ca aveti o activitate de douazeci de ani, dar nu ati lansat nici un DVD, crezi ca momentul potrivit pentru un astfel de material este aproape?

Tor Arne Helgesen: Ei bine, aceste lucruri costa bani, si cred ca un astfel de proiect este "rezervat" pentru trupe care vand mai mult. Dar acestea fiind spuse, ceva este posibil sa se intample in viitorul apropiat.

Metalfan: Ok, haide sa ne intoarcem la Binocular, te rog spune-mi cine a semnat productia pentru acest album?

Tor Arne Helgesen: De data aceasta, la fel ca si pentru albumul precedent, Orgasm, am mers in studioul Skandsen Lydstudio si am produs albumul cu Stein Bratland. Ii spunem Stein "Evil" Bratland din moment ce este persoana la care apeleaza cele mai multe trupe metal din Trondheim. Este un headbanger...hehe!

Metalfan: De asemenea, spune-ne mai multe lucruri despre artwork. Cine s-a ocupat de acesta si cat de important crezi ca este pentru un album, acum vorbind in general?

Tor Arne Helgesen: Suntem foarte multumiti de artwork din moment ce reflecta ceea ce reprezinta Binocular: retro-future. Coperta este facuta "in stil vechi" cu imagini pictate si procesate de Rune Folgerø, solistul nostru. Picturile au fost realizate in lumea digitala si au fost lucrate "in stil nou". A fost un mod constient de a obtine un look specific cu o mixtura intre vechi si modern. Retro-future! Daca luati un binoclu si priviti mai atent ati putea observa ceva mai mult decat la prima privire!

 

 

 

 

Metalfan: Care este cea mai ceruta piesa atunci cand cantati live? De asemenea care este piesa care este foarte speciala pentru tine si pe care abia astepti sa o canti?

Tor Arne Helgesen: Dintr-un anumit motiv Headrush Helmet multumeste publicul, de asemenea No Coil for Tesla! Pentru mine si stiu ca si pentru baieti de asemenea Castle for Clowns este un pic mai speciala din moment ce este prima piesa pe care am repetat-o impreuna cu partile electronice!

Metalfan: Stiu ca esti macelar si om de afaceri, ai putea sa ne spui mai multe despre asta?

Tor Arne Helgesen: Ei, imi place sa macelaresc si sa transez tauri :) ! De asemenea inchiriez apartamente. Cam asta e....hehe! Investitii intr-un lucru bun!

Metalfan: Care este primul lucru care iti vine in minte cand te trezesti dimineata?

Tor Arne Helgesen: Daaa! Transez vaca din nou :)!....Si buna me aprietena Janne Mari :)!

Metalfan: De asemenea, iti aminitesti vreo faza haioasa sau vreun moment stanjenitor care s-au intamplat cand cantai cu Atrox?

Tor Arne Helgesen: Oh la naiba....de unde sa incep....Odata cantam in Bergen, amplificatorul lui Eivind s-a spart in timpul concertului in acelasi timp cand drumkit-ul la care cantam s-a prabusit.....a fost destul de stanjenitor! Ca sa treaca timpul mai unsor, basistul nostru spune glume de pe scena....Asta-i metal! De asemenea acelasi basist atunci cand cantam in Olanda a salutat publicul cu "Salut Africa"....

Metalfan: Stiu ca de asemenea mai asculti jazz-fusion, daca ar fi sa alegi de exemplu intre Cynic si Mahavishnu Orchestra, cine ar castiga?

Tor Arne Helgesen: Hehe. Usor...Cynic! Trupa mea favorita....

Metalfan: In acest an vor lansa sub egida Season of Mist, cel de al doilea album, si stiu ca vor sustine cateva concerte cu Opeth, ti-ar face placere sa mergeti cu ei in turneu?

Tor Arne Helgesen: Absolut!! Ar fi de vis! De fapt, am cantat cu ei in acest an la Prog-power Festival Europe, si baietii sunt cei mai de treaba baieti....cu picioarele pe pamant! O inspiratie mare atat pe scena cat si in afara ei!...Din moment ce eram singurele trupe de la Season de la acest festival am aranjat o petrecere dupa concert si a fost o reusita!!...Atrox si Cynic celebrand o noua prietenie :)!

Metalfan: Vreo sansa sa va vedem in Romania?

Tor Arne Helgesen: Da :) .... Categoric vom veni si vom canta in reich-ul contelui Dracula!!....

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul accordat Tor. In final ai dori sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri sau sa adaugi ceva?

Tor Arne Helgesen: Va multumesc pentru ca ati citit interviul :)! Noroc!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Atrox

   November 11, 2008  | 0 Comentarii  | 10694 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Tor Arne Helgesen (Atrox)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri