interviuri rock

KANDAON

KANDAON
TRUPE : Kandaon

Kandaon este un one-man-band ce provine din Piatra Neamt. Ciprian Florea, cel responsabil cu acest proiect, ne-a oferit mai multe detalii legate de primul album de studio aparut anul trecut sub egida Arcana Noctis, Bria Getae, dar ne-a vorbit si despre radacinile pagane exprimate prin muzica sa. Va invit sa aflati mai multe chiar de la Ciprian.

 

 

Metalfan: Salut Ciprian! Acesta fiind primul interviu pentru Metalfan, te rog, daca ai putea sa prezinti o scurta istorie Kandaon...
Ciprian: Salut! Kandaon a luat fiinta in 2005, la acea data avand 2 membri componenti. Dupa finalizarea primului demo a devenit proiect solo, fiind lansate in aceasta formula un EP, o compilatie si primul material oficial “Bria Getae”. De cateva luni am inceput o colaborare cu Serban de la Man Among Stars pentru partea de tobe si sper sa rezulte o colaborare pe termen lung.

Metalfan: Cum ai defini cel mai bine muzica Kandaon?
Ciprian: Nu cred ca pot defini foarte precis muzica Kandaon. Pentru mine reprezinta doar ceea ce vreau sa fac din punctul asta de vedere: black metal primitiv, liniar, inradacinat in valul norvegian de la inceputul anilor ‘90

Metalfan: Din ce am observat, din punct de vedere ideologic muzica ta se axeaza pe cultura Dacica, totusi de ce doar pe cea dacica si nu si pe cea romana, pana la urma suntem rodul inrudirii in principal al acestor doua popoare...
Ciprian: Ideologia nu se axeaza pe cultura dacica in mod special ci e putin mai vasta. Baza o constituie cultura tracica si chiar intreaga cultura indo-europeana. Personal nu sunt de acord cu teoria inrudirii daco-romane sau a romanizarii sa fiu mai exact. Nu pot fi de acord cu o istorie falsa ce presupune ca Dacia ar fi fost romanizata in aproximativ 170 ani prin ocuparea unui procent foarte mic din teritoriul ocupat de daco-geti in perioada respectiva. Pe aceasta tema s-au scris, oricum, zeci de articole, tratate si carti si cred ca ar fi inutila o expunere detaliata a acestei probleme in cadrul interviului de fata.

Metalfan: Anul trecut a aparut primul album de studio semnat Kandaon, "Bria Getae", ai putea te rog sa faci o scurta descriere a fiecarei piese?
Ciprian: “Bria Getae” trebuie acceptat ca un material tot-unitar, o poveste, un inceput si un sfarsit. Descrierea fiecarei piese in parte nu si-ar gasi rostul. Intreaga creatie evoca mituri stravechi, natura, razboiul si importanta acestora pentru un popor barbar.

Metalfan: Care a fost prima piesa pe care ai compus-o de pe acest material? Cam in cat timp se naste o piesa Kandaon?
Ciprian: Practic, e chiar prima piesa a materialului daca e sa trecem peste introducere… este vorba de “Codru intunecat”. In cat timp se naste o piesa Kandaon? Poate fi o zi sau poate fi o saptamana… Depinde de timp si de dispozitie. Unele piese pot fi scrise si finalizate in 24 ore in timp ce altele pot si incepute dar finalizate dupa o perioada de timp destul de mare, influentata de factori de natura diferita. Nu exista nici un sablon si asta deoarece lucrez singur si sunt factor de decizie unanim in privinta deadline-urilor.

Metalfan: Spune-mi te rog, intai iau nastere versurile si apoi muzica este cladita in jurul acestora sau situatia este inversa?
Ciprian: Muzica ia nastere prima in proportie de 80% din cazuri. Consider ca sound-ul influenteaza foarte mult modalitatea de transmitere a mesajului.

Metalfan: De asemenea pe acest material figureaza si un cover Burzum, "Black Spell of Destruction". De ce ai optat pentru aceasta piesa pentru "Bria Getae"?
Ciprian: Burzum e una din trupele care m-a influentat cel mai mult, la nivel muzical, alaturi de Darkthrone. “Black Spell Of Destruction” e o piesa putin mai speciala, mai ales din punct de vedere liric. Cover-ul in sine e doar un bonus, nu are legatura propriu-zisa cu materialul si urmeaza linia inceputa pe “Daoi Carpates”.

Metalfan: Stiu ca ai mai realizat doua coveruri, Motorhead - "Orgasmatron" si Darkthrone - "Hordes of Nebulah". Te-ai gandit sa inregistrezi mai multe coveruri pentru a le lansa sub forma unei compilatii?
Ciprian: Nu mi-am pus niciodata aceasta intrebare. As participa cu placere la o compilatie tribut, dedicat unei trupe sau black-ului in general, dar nu cred ca va fi vreodata un CD Kandaon sa contina doar preluari.

Metalfan: De exemplu care ar fi urmatoarea piesa pentru care ai realiza un cover?
Ciprian: E foarte posibil ca urmatorul opus sa cuprinda un nou cover dar acesta nu va fi ales la intamplare… E prea devreme pentru o astfel de informatie.

Metalfan: Exista posibilitatea de a putea vedea pe scena Kandaon? Ceva similar sa spunem cu Nargaroth sau Judas Iscariot, cu invitati...
Ciprian: Am precizat si cu alte ocazii ca e foarte dificil sa gasesc oamenii potriviti, dar nu e exclus. E foarte dificil sa lucrezi cu alte persoane in conditiile in care nu esti dispus la compromisuri. Eventuala prezenta pe scena depinde foarte mult de ce se va intampla in perioada imediat urmatoare in cadrul evolutiei Kandaon.

Metalfan: In trecut au mai aparut ceva videouri cu Mortiis sau Burzum, chiar daca erau tot one man band, te-ai gandit sa realizezi asa ceva pana acum?
Ciprian: Realizarea unui clip pentru o piesa de pe “Bria Getae” este in plan inca de la sfarsitul anului trecut. Din pacate lipsa de timp m-a facut sa aman acest moment. Cel mai probabil va fi finalizat si lansat in cursul acestui an.

 

 

Metalfan: Spune-mi te rog ce reprezinta artwork-ul la "Bria Getae" si de cine a fost realizat?
Ciprian: Coperta “Bria Getae” a fost realizata manual de catre o persoana din cadrul casei de discuri Arcana Noctis… ma refer aici la acea “ipostaza” ritualica ilustrata pe frontcover-ul cd-ului. Artwork-ul a fost realizat de catre Dr.Winter (www.teratogen.at) care a mai colaborat cu alte trupe din Romania dar si din Europa.

Metalfan: Cine a luat hotararea de a nu realiza decat 600 de exemplare din acest material? A fost decizia ta sau a casei de discuri?
Ciprian: Aceasta decizie a apartinut in exclusivitate celor de la Arcana Noctis.

Metalfan: Au fost realizate doar atatea exemplare cu scopul de a ajunge la un statut kvlt in underground-ul black metal sau din cauza adresabilitatii genului?
Ciprian: Nu poate fi vorba de un statut kvlt in cazul Kandaon…

Metalfan: De asemenea anul trecut a aparut si compilatia "Kandaon / War Unleashed". Ce ne poti spune despre aceasta?
Ciprian: “Kandaon/War Unleashed” a fost lansat pentru a intampina intarzierea de mai bine de 5 luni pentru “Bria Getae”. Acest CD cuprinde demo-ul “Kandaon” lansat in 2005 inainte de plecarea chitaristului initial al trupei, plus alte piese demo si/sau nelansate anterior, majoritatea aflate intr-un stadiu brut ca si productie. Materialul a fost editat in doar 30 exemplare iar grafica a fost realizata de Krieg Designs.

Metalfan: Te-ai gandit sa realizezi un box-set cu toate produsele semnate pana acum Kandaon, sau nu crezi ca este inca momentul oportun pentru asa ceva? De ce?
Ciprian: Cu siguranta nu e momentul potrivit. Kandaon e inca un proiect tanar. Un boxset sau o compilatie poate fi luata in calcul doar dupa o serie de materiale notabile.

Metalfan: Stiu ca mai ai un alt proiect ce poarta numele Blackfall. Din cate stiu este singurul proiect suicidal/depressive black metal de la noi din tara. Ne poti oferii mai multe informatii despre acesta?
Ciprian: Nu cred ca Blackfall e singurul proiect de suicidal/depressive black metal de la noi. Sunt 2-3 trupe care, desi nu s-au autoproclamat ca adepti al acestui subgen, transmit acest “sentiment” prin muzica lor. Blackfall a pornit la drum in 2007 si deja a fost lansat un EP de debut prin intermediul Arcana Noctis. Acesta poate fi gasit la download impreuna cu artwork-ul pe site-ul case de discuri (www.arcana-noctis.com). In cadrul Blackfall am expus idei ce nu s-ar fi incadrat in directia urmata de Kandaon.

Metalfan: Ca tot vorbeam mai devreme de Blackfall, pe cand un nou material semnat Kandaon?
Ciprian: Prima jumatate a lui 2008 a reprezentat o pauza pentru mine ca si membru Kandaon. Au fost alte probleme mult mai importante de rezolvat si am decis sa aman momentul inceperii inregistrarilor pentru un nou album pentru toamna anului in curs. Detaliile legate de lansare se vor stabili pe parcurs in functie de alcatuirea materialului, de casa de discuri, de componenta trupei, etc. Se va emite un comunicat la momentul potrivit…

 

 

Metalfan: Care crezi ca este cea mai pura forma a black metalului in momentul de fata? De ce?
Ciprian: Cred ca stim cu totii directia in care se indreapta, de aproximativ 10 ani, black metal-ul in general. Cea mai pura forma a genului se regaseste in trupele mentionate de tine anterior: Nargaroth, Judas Iscariot, dar si altele precum Naer Mataron, Drudkh si o multitudine de trupe/proiecte inca ramase in underground sau aflate la inceput de drum. Acestea au pastrat caracteristicile principale ale curentului lansat acum aproximativ 20 de ani.

Metalfan: Muzica Kandaon are apartenenta politica? Care este parerea ta despre trupele din scena black metal cu o astfel de orientare? Cum ar trebui sa fie black metalul in opinia ta?
Ciprian: Kandaon nu are nimic in comun cu politica si am subliniat puternic acest fapt in cadrul unui comunicat emis la inceputul anului trecut. Ciprian Florea nu este apolitic insa muzica nu are nimic in comun cu asa ceva. In black e vorba de cele mai multe ori de NSBM… sunt foarte multe trupe pe care le ascult cu placere sau care m-au influentat, cum e cazul Graveland, insa depinde de fiecare ce ia in serios si ce nu si mai ales de disponibilitatea persoanala de a intelege anumite aspecte. Politica isi face simtita prezenta in aproape orice gen muzical si consider ca black-ul e exact asa cum trebuie sa fie… daca unii considera acest gen o cale potrivita de a transmite mesaje si idei de extrema dreapta sau de alt ordin politic nu vad de ce ar trebui acuzati… Stiu ca unii se simt lezati sau luati la tinta. Pe de alta parte omul are creier si se presupune ca il mai si foloseste...

Metalfan: Spre sfarsit iti propun un quick-quiz. Ce ne poti spune despre urmatoarele:
Ciprian:
Darkthrone – o trupa etalon in materie de black metal. Au influentat foarte mult si o vor face in continuare desi stilul lor muzical a luat o turnura mai putin obisnuita…
Silencer – o prezenta mult prea scurta pe scena SBM europeana… insa Nattramn e un personaj cu probleme la mansarda…
Bathory – decisivi, alaturi de Venom, in crearea a ceea ce noi astazi definim ca fiind Black Metal
Satanochio – una din cele mai bune trupe autohtone si cea mai buna trupa din Romania aparuta dupa anul 2000!
Faith No MoreFaith No More a cunoscut succesul dupa venirea lui Mike Patton si cred ca toata lumea face referile la el cand e vorba de trupa sus numita. Prin urmare voi actiona in aceeasi masura: Mike Patton e un artist desavarsit, un geniu as spune si am avut placerea sa-i studiez cam toate proiectele. Faith No More poate fi sinonim cu perfectiunea in materie de alternative, funk/progressive sau rap-metal.
Hellhammer – A fost vazuta ca o prezenta execrabila de marile publicatii de profil din anii ’80 dar a lasat o amprenta puternica asupra trupelor ce aveau sa devina nume de referinta in cadrul scenei black si death metal. “Spiritul” lui Tom Warrior a continuat cu Celtic Frost.

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele accordate. In final ai dori sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri?
Ciprian: Iti multumesc si eu pentru interesul si timpul acordat… Keep the Black Flame alive!!!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Kandaon

   July 22, 2008  | 16 Comentarii  | 5534 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: KANDAON

  • "Cine a luat hotararea de a realiza decat 600 de exemplare din acest material? A fost decizia ta sau a casei de discuri?"

    Folosirea lui "decat" presupune si folosirea unei negatii, care la tine lipseste. Puteai sa zici "doar".

    In rest, e un interviu bun.

    1. Posted by Porkku | 22 Iulie 2008 23:44
  • Eu zic ca trebuia sa gasesti si vreo 2 greseli de punctuatie, ca sa nu mai fie bun interviul .

    2. Posted by Obituary | 23 Iulie 2008 07:42
  • Lasa ma ca e bine, observatiile pertinente sunt binevenite. Corectat.

    3. Posted by klaw | 23 Iulie 2008 07:43
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri