interviuri rock

Marduk: Sange, foc si moarte la Bucuresti pe 22 septembrie

Marduk: Sange, foc si moarte la Bucuresti pe 22 septembrie
TRUPE : Marduk

Telefonul a sunat la cateva minute dupa ora stabilita pentru interviu. Vocea joviala a lui Morgan Håkansson, liderul trupei Marduk, s-a auzit la celalalt capat al firului si emotiile au inceput sa se risipeasca. Descoperiti mai jos fascinatia pentru adevaratul om din spatele mitului Dracula, dragostea pentru muzica facuta din inima si viziunile despre moarte in noul album Rom 5:12. Si nu in ultimul rand, ii veti putea vedea pe Marduk la Bucuresti pe data de 22 septembrie. Nu va fie teama sa va apropiati! Morgan abia asteapta sa schimbe cateva cuvinte cu fanii trupei.

 


Marduk 2007

 

Salut! Morgan la telefon!
Salut, salut!
Ce faci? Cum merge?
Bine, am avut ceva emotii, dar acum ca ai sunat mi-au trecut. Ok, tinand cont ca este prima noastra discutie, ai putea te rog sa mentionezi cateva din cele mai importante momente ale istoriei Marduk?
Nu stiu, sunt multe. Cred ca totul este istoric intr-un fel, fiecare album, fiecare turneu in care am fost reprezinta momente unice in cariera trupei. Sunt atat de multe incat nici nu stiu cum sa aleg ceva anume. Greu de spus.

De ce ati ales numele zeului babilonian Marduk ca nume pentru trupa?
Pentru ca am vrut un nume diferit, am vrut un zeu al luminii ca sa fie ca o contradictie la ceea ce reprezentam cu adevarat. Asa ca am ales acest nume.

Exact, de asta te-am si intrebat, pentru ca Marduk reprezinta ceva luminos iar voi sunteti o trupa de black metal.
Da, da, am vrut sa avem o contradictie pe post de nume, in loc sa alegem ceva tipic pentru black metal.

Pun pariu ca ati mai fost intrebati chestia asta de o gramada de ori pana acum, insa aveti o piesa cu titlul in limba romana, si anume "Dracul va domni din nou in Transilvania"...
Da.

Care este povestea din spatele acestei piese?
De fapt nu este numai aceasta piesa, insa e adevarat ca este singura pentru care am ales un titlu in romana. Am facut un intreg album conceptual despre povestea lui Vlad Dracula, despre intreaga lui viata din, hai sa-i spun perspectiva corecta, nu vechile tampenii cu vampiri. Ci chiar despre cine a fost in realitate, adevarata poveste a vietii lui.

Si care au fost sursele voastre de inspiratie?
Am multe carti scrise de istorici romani. Cea mai buna... stai sa vad daca o am pe aici. Una dintre cele mai bune carti scrise despre asta, of, stai sa vad daca o gasesc. Ei bine, parca numele autorului era Florescu, este un istoric roman care a scris o carte extrem de buna despre Vlad [n.a. este vorba despre Radu Florescu, care a scris "Dracula, Printul cu multe fete; viata si timpurile sale" si "In cautarea lui Dracula - O istorie adevarata a lui Dracula si legendele cu vampiri"] pe care am cumparat-o dintr-o expozitie despre Romania. Am cumparat de acolo cateva carti, cateva albume de fotografii si cateva carti istorice. Sunt foarte multe lucruri pe care le poti afla daca vrei cu adevarat. Intotdeauna am fost fascinat de povestea din spatele personalitatii sale, stii...

Asculta sample audio

Get the Flash Player to see this player.

 


Marduk 2006

 

Da, multi straini cand se gandesc la Vlad, se gandesc numai la partea cu vampirii.
Exact! Dar eu cred ca omul adevarat este mai fascinant decat personajul. Este o personalitate fascinanta si poti citi lucruri foarte interesante despre el. Exista de asemenea si un foarte bun film romanesc facut despre Dracula. L-ai vazut?

Nu, nu l-am vazut.
E foarte vechi, cred ca a fost facut prin anii '60.

Atunci o sa il caut.
Din pacate nu-ti pot spune cum se numeste pentru ca nu-mi vine titlul in minte acum. Nu mi-l amintesc....

Nu-i nimic. Daca zici ca e din anii '60 si ca este romanesc, cred ca-l pot gasi.
Cred, asta daca am intr-adevar dreptate ca este un film romanesc. Suedezii au facut si ei un documentar despre personalitatea sa, stii... despre domnitorul Valahiei.

Serios?
Da. Deci eram cu adevarat fascinati de acest subiect si am facut acel album conceptual despre viata sa, despre cum a luptat impotriva Imperiului Otoman si toate cele.

Ati fost in Romania vreodata, macar ca turisti?
Daca imi amintesc bine, nu cred ca am ajuns vreodata nici macar aproape de granita, deci nu am fost niciodata in Romania. Dar o sa venim in Septembrie, in sfarsit!

Da, stiu. Este ceva anume ce ati vrea sa vizitati daca tot ajungeti aici, sau veniti doar pentru concert?
Sunt o gramada de lucruri pe care as vrea sa le vad in Romania. De fapt mi-ar placea sa-mi fac timp odata sa vizitez tot lantul carpatic. Dar e nevoie de timp si nu stiu de unde sa-l iau. Chiar am zis ca odata o sa vin acolo in vacanta pentru ca muntii Carpati au o flora si o fauna extraordinara. De asta as vrea sa ii explorez pe indelete. Cred ca sunt multe lucruri interesante in Romania.

Ce asteptari aveti de la concertul din Romania?
Nu stiu, n-am fost niciodata in Romania, nu stiu chiar atat de multe despre cum e acolo. Pentru mine este o onoare sa ajung in sfarsit acolo. Nu stiu ce fel de scena muzicala aveti, insa pentru mine a fost intotdeauna extraordinar sa pot ajunge in locuri noi. Cantam in atatea parti ale Europei in care mergem mereu... asa ca in septembrie vom canta aproape in toate tarile din Europa de Est. Abia astept! Nu numai Romania, dar si Serbia si Bulgaria. O sa fie incredibil sa fiu acolo, sa vorbesc cu fanii din aceste tari.

Si la ce sa ne asteptam noi, ca fani, de la Marduk pe scena?
Chestiile obisnuite: sange, foc, moarte.

 


Morgan @ Inferno Festival 2006

 

In 2001 ati lansat albumul "La Grande Danse Macabre", care a insemnat o noua abordare muzicala. Este un album destul de diferit de ce-ati facut inainte. Ce anume a determinat aceasta schimbare?
Nu cred ca a fost o schimbare atat de dramatica. Adica, fiind muzician si artist, pur si simplu iti urmezi dorinta naturala de a crea si rezultatul este cel care este. Nu avem vreo directie clara de urmat, cum ca ar trebui sa sunam intr-un anumit fel, sa sunam diferit. Eu compun muzica si compun si versurile si am grija ca aceste doua elemente sa devina o singura forta. Atata tot.

De atunci ati acordat o mai mare atentie pieselor cu tempo mediu, cu acordaje joase ale chitarilor si cu voci death metal. Crezi ca eticheta de black metal este inca una care descrie corect muzica voastra?
Cu siguranta! Pentru mine a fost mereu black metal. Si nici nu cred ca vocea s-a schimbat de la un stil la altul... adica e adevarat ca am schimbat vocalistii, dar pentru mine black metalul a fost intotdeauna mai mult o ideologie, fara sa conteze ca vocea suna intr-un fel sau altul. Pentru mine este un mod de viata si o ideologie. Intotdeauna voi considera ca suntem o trupa black metal.

Ca tot vorbim de black metal, satanismul a fost intotdeauna strans legat de acest stil. Ce inseamna pentru tine satanismul? Te intreb pentru ca multi il considera doar un act de teribilism.
Pentru mine este un mod de viata. Cred in triumful filosofiei mele. Asa a fost mereu si asa va fi si de acum incolo. Intotdeauna va face parte din mine.

In 2004 ati decis sa schimbati faimosul studio Abyss cu studioul Endarker. Tinand cont ca ati inregistrat, cred, 8 albume in Abyss...
De fapt cred ca am inregistrat, stai asa... cred ca am inregistrat numai 4 albume in Abyss. Primele patru au fost inregistrate in studioul Unisound, urmatoarele patru in Abyss si apoi am schimbat studiourile.
Ah, bine. Totusi, ce v-a facut sa-l schimbati? Nu va mai placea cum lucrati acolo?
Intotdeauna mi-a placut sa lucrez cu Peter [n.a. Tägtgren], dar uneori chiar simti nevoia unei schimbari. Inca imi place albumul World Funeral, dar totusi cred ca productia i-a iesit prea artificial, este mult prea digitala pentru gustul meu. Am vrut sa lucrez intr-un mod diferit si sa obtin un sunet diferit si am considerat ca solutia era sa alegem un alt studio si sa facem altceva. Basistul nostru are propriul studio, asa ca ne-am hotarat sa inregistram in orasul nostru si in studioul lui.

Tot acolo ati inregistrat si ultimul vostru album. Esti multumit de ce-a iesit?
Da, chiar sunt. Prefer sa lucrez in felul asta. Cand te duci in alta parte pentru inregistrari si lucrezi sub foc automat timp de doua saptamani, e greu sa acorzi atentie detaliilor. Asa ca daca lucrez in orasul meu, pot sa ma duc in studio cand am cu adevarat chef si cred ca asta se reflecta si in muzica. Lucrezi mult mai relaxat si esti mai dedicat. Si asta se reflecta si in muzica si in productie.

 


Rom 5:12

 

Daca tot am ajuns sa vorbim despre ultimul album, poti sa-mi spui te rog cum l-a primit presa pana in acest moment?
Pana acum am primit un feedback extraordinar. Este extraordinar, chiar am primit un feedback pozitiv. Insa nu suntem genul de trupa care sa stea sa citeasca totul si pentru care sa fie foarte important ceea ce spun jurnalistii despre albumele noastre. Noi o facem pentru noi insine si pentru fanii fideli si daca si presei ii place, atunci e foarte bine. Insa de data asta chiar am primit o expunere pozitiva.

Felicitari!
Da, e foarte misto, insa noi in continuare facem albume care sa ne placa noua. Este cel mai important lucru. N-am facut niciodata muzica doar pentru a multumi fanii sau presa. Lucram in felul nostru, stii? Traim intr-o mica lume proprie.

Este intr-adevar foarte important sa fii sincer cu tine insuti si asta sa se reflecte in muzica.
Da, altfel n-as putea s-o fac. Este singurul mod in care poti compune, dupa parerea mea.

Titlul albumului este inspirat din Biblie: Romani [n.a. Epistola catre romani a sfantului apostol Pavel] capitolul 5, versetul 12 [n.a. "De aceea, precum printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, asa si moartea a trecut la toti oamenii pentru ca toti au pacatuit"]. Ce te-a facut sa alegi tocmai versetul acesta?
Au fost mai multe titluri posibile pentru album in timp ce lucram la el. La un moment dat scriam niste versuri inspirate de acest capitol si... per peccataum mors - prin pacat moarte. Atunci am avut revelatia ca este un titlu perfect pentru album, pentru ca reflecta toate lucrurile despre care este vorba pe acest disc. Albumul are de-a face cu o gramada de moduri biblice de a privi moartea si chestii de genul asta si despre cum oamenii priveau moartea in era baroca, adica intr-o perioada in care erau foarte religiosi. Asa ca m-am gandit ca atunci cand lumea va vedea acest titlu, cu totii se vor gandi ce naiba inseamna si vor trebui sa caute singuri si atunci cand vor citi acele randuri vor intelege cu adevarat natura albumului.

Sa inteleg ca exista un concept?
Nu chiar un concept, ci mai degraba o tema despre moarte. Sa te uiti prin ochii mortii, sa privesti moartea asa cum o priveau ei in acele vremuri, sa intelegi ce gandeau acei oameni despre viata si moarte si astfel sa intri intr-o alta stare de spirit.

 


Morgan @ Party San 2006

 

Aveti niste invitati pe acest album...
Da.
Cum ati ajuns sa lucrati cu ei?
Pai de exemplu vechiul nostru vocal, Joakim Göthberg, locuieste destul de aproape de mine si ne-am gandit ca ar fi o placere sa-l avem alaturi de noi pe cel de-al zecelea album si sa demonstram cat de uniti suntem, ca avem acelasi sange. Am lucrat impreuna cu multi ani in urma, asa ca aparitia lui pe acest album arata legatura dintre vechi si nou. Apoi Alan de la Primordial canta si el pe o piesa. Este tot un prieten de-al nostru pe care l-am cunoscut in turneu, asa ca l-am invitat in Suedia sa interpreteze cateva versuri pentru noi. Pentru mine a fost superb sa-i vad pe ambii vocalisti lucrand impreuna in studio.

Aveti si un nou tobar, Lars B. Este deja membru permanent?
Da, este deja membru oficial. Inainte de asta l-am testat un pic in niste concerte pe care le-am avut in Mexic si este fantastic. Este dedicat muzicii noastre, asa ca este o placere sa-l avem alaturi de noi. Ni s-a alaturat, este omul potrivit pentru asta si acum lucram din greu impreuna. Este motivat sa atinga noi dimensiuni ale muzicii, asa ca ne intelegem foarte bine.

Pe site-ul vostru scrie ca veti inregistra luna asta un videoclip pentru piesa "Cold Mouth Prayer". Ati apucat sa-l faceti?
Nu, nu inca. Abia ne-am intors din turneul prin Rusia, Belarus si Ucraina, asa ca nu am avut timp de el. Speram sa incepem filmarile curand si poate va fi gata inainte de turneul european din luna mai. Atfel va trebui sa-l amanam pana ne intoarcem iar in Suedia. Inca trebuie sa decidem cu cine vom lucra, avem cateva optiuni, asa ca vom vedea. Adevarul e ca a devenit un pic stresant.

Acum o sa trec putin la casa voastra de discuri, Blooddawn Productions. Inca o folositi pentru a va produce propriile albume?
Da, inca avem casa de discuri. Si o sa incercam sa semnam si niste trupe pe viitor.

Asta era un alt lucru pe care vroiam sa-l intreb.
Da, avem doar nevoie de ceva timp pentru ca acum ne concentram pe turnee. Insa dupa aceea lucrez deja cu cateva trupe pe care mi-ar face placere sa le am sub contract. Trebuie doar sa asteptam un pic.

De ce ai ales sa lucrezi asa? Nu este mai greu decat sa semnezi un contract cu o casa de discuri consacrata?
Intr-un fel, pentru ca inca avem un contract cu o casa de discuri. Adica avem propria divizie Blooddawn la Regain, in timp ce ei se ocupa de distributie si multiplicare si toate celelalte lucruri. Atunci cand am parasit Osmose in 1999 nu am vrut sa fiu sclavul nici unei alte case de discuri si tocmai atunci am primit aceasta oferta de la Regain, sa am propria casa de discuri si control total, in timp ce ei se vor ocupa de distributie. Noi detinem toate drepturile si controlam totul, iar ei se ocupa de restul lucrurilor de la stantarea CD-urilor pana la distributie.

 


Marduk - line-up aproape curent (cu exceptia lui Emil)

 

Mai lucrezi si altceva in acest moment sau te ocupi numai cu muzica?
In acest moment ma concentrez numai asupra muzicii. O sa plecam iar in turneu in mai si saptamana viitoare vom incepe repetitiile. Apoi vom aparea la cateva festivaluri in vara si in august o sa ajungem si in Australia, pe urma septembrie ne va gasi in turneu in Europa de Est.

In Statele Unite nu mergeti?
Am inceput sa lucram si la asta. Si poate si un turneu in America de Sud. Abia m-am apucat sa lucrez la asta si fac totul singur pentru ca nu am vreun manager sau ceva de genul asta. Imi place sa am grija singur de propria afacere.

Te intreb de Statele Unite pentru ca stiu ca ati avut probleme cu vizele in trecut.
Da, si probabil ca vom avea in continuare. Dar pana la urma cred ca o sa se rezolve. Necesita doar ceva timp, dar se va rezolva si problema asta si vom ajunge si in America. O sa concertam in toata lumea pentru promovarea acestui album.

Te consideri o persoana spirituala? Crezi in ceva?
Da. Pun spiritul inaintea trupului.

Cum ai descrie libertatea? Libertatea de exprimare, de credinta, de orice... Te consideri o persoana libera?
Cred ca sunt un om liber pentru ca sistemul meu de valori ma face liber. Intotdeauna voi fi liber. Este singura cale a filosofiei mele. Iar libertatea... ce poate sa insemne? Sa fiu capabil sa fac orice vreau. Si as face asta indiferent sub ce regim as trai, deoarece cred ca filosofia mea de viata este mai presus de orice.

Ce crezi despre scena black metal actuala?
Si bune si rele. Adica este un lucru bun ca a explodat si ca foarte multe trupe bune au avut oportunitatea sa se afirme si sa capete recunoasterea pe care o merita, insa in acelasi timp sunt si multe trupe execrabile care culeg roadele muncii altora.

Sunt trupe pe care le respecti pentru muzica pe care o fac?
Respect o gramada de trupe, atat de black metal cat si de death metal. Acele trupe care sunt dedicate, care fac muzica pe care o doresc, care cred in ceea ce fac si triumfa.

Care este trupa pe care o respecti cel mai mult? Nu trebuie sa fie neaparat una de black metal.
Nu stiu care e acea trupa. Adica toate sunt la egalitate, toate trupele pe care le respect... le respect la fel de mult.

 


Morgan @ Wacken 2005

 

Care crezi ca este cea mai mare realizare a umanitatii?
Nu stiu. Poate razboiul.

Si cel mai mare esec?
Intr-un fel, insasi umanitatea. [n.a. Auzindu-ma razand:]  Da, intr-un fel... In continuare cred in legea junglei. In asta cred. Sa fii lupul printre oi. Supravietuirea celor puternici. Este unicul mod in care oamenii pot trai.

Daca ai avea putere absoluta pentru o zi, ce-ai face cu ea?
E greu sa ma hotarasc ce-as face cu o asemenea putere. Depinde de situatie. E greu de spus.

Ultima intrebare va fi despre planurile voastre de viitor.
Planurile pentru viitorul apropiat sunt cele legate de turneu. Asta ne va tine ocupati pana la sfarsitul anului. Acum ne concentram pe concerte, vrem sa ajungem in cat mai multe locuri si cred ca asta va dura ceva timp. Dar dupa ce terminam cu turneele, eu deja sunt nerabdator sa ma apuc de urmatorul album.

Ok, asta a fost tot. Multumesc pentru ca ai fost de acord sa facem acest interviu.
Multumesc si eu! Ma bucur ca l-am putut face. Am avut ceva probleme sa te prind la telefon, am incercat sa sun si mai devreme si nu mergea sa sun in Romania. Nu stiu de ce...
Da, nici eu nu stiu...
Da, da. Apropo, unde anume stai in Romania?
In Bucuresti. Deci o sa va vad cu siguranta in septembrie.
Atunci astept cu nerabdare.
Ok. Multumesc inca o data pentru timpul acordat si... sa ai o zi frumoasa in continuare.
Merci! Si tu.

Autor: Sake, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Marduk

   April 29, 2007  | 43 Comentarii  | 74026 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Marduk: Sange, foc si moarte la Bucuresti pe 22 septembrie

  • Oh, goodie..... can't wait....cate zile mai sunt? :)

    1. Posted by SERGHEI | 01 Mai 2007 22:11
  • Un articol f. bun, inteligent si plin de lucruri interesante.
    La mai multe de acelasi fel!

    2. Posted by razvan berkowitz | 02 Mai 2007 00:11
  • Foarte bun interviul! felicitari Nebel & Sake!

    3. Posted by 13 | 02 Mai 2007 13:44
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri