interviuri rock

Mihnea Blidariu (LUNA AMARĂ): ar fi fain să punem umărul, mai des, la protejarea culturii...

Mihnea Blidariu (LUNA AMARĂ): ar fi fain să punem umărul, mai des, la protejarea culturii...
TRUPE : Luna Amară

La mai puțin de cinci luni de la apariția discului Aproape, Luna Amară a lansat primul DVD din carieră - Live la Conti. Am profitat de această ocazie și l-am invitat pe Mihnea Blidariu la o nouă discuție.

 

Metalfan: Salut, Mihnea! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! În luna noiembrie a anului trecut ai oferit primul interviu pentru noi. De atunci și până acum nu ați stat deloc degeaba și am zis că ar fi oportun să te invit la o nouă discuție...
Mihnea Blidariu: Salut, Metalfani și Metalfane! Da, așa e, nu am prea stat degeaba și mă bucur cu atât mai mult că am ocazia să răspund unui nou interviu pentru voi...

Metalfan: În data de 2 martie 2017 ați lansat Live la Conti - primul DVD din cariera voastră. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest ambițios proiect?
Mihnea Blidariu: Nu știu câtă ambiție a stat in proiect... Poate mai mult acum, pe final, in ultimul an în care am tras in toate direcțiile să îl scoatem odată, că deja a trecut cam mult de atunci... De fapt, la baza ideii de a face un DVD cu un live a stat faptul că primele două albume, Asfalt și Loc Lipsă nu se mai găsesc în format fizic si lumea ne-a tot întrebat de ele, mai ales oameni care de-abia începeau să ne descopere muzica. Și atunci ne-am gândit să compilam ce ni s-a părut relevant de pe ele, să adăugăm ce ne place să cântăm de pe celelalte, am pus și-o piesa noua (Prea târziu) și am dat tot acest playlist cu pretenții de best of într-un concert pe care l-am filmat. Adică l-au filmat cei de la Resize Media... Cumva, lucrurile au căpătat contur din mers. Ne-a venit ideea sa-i invitam pe Toma [N.red: Toma Bărbulescu] și pe Ovidiu [N.red: Ovidiu Măcicășan] pe Ciudat pentru ca știam cover-ul / remixul Kaleidonescu și ne placea mult de tot. O să vedeți pe filmare și un mare steag al Salvați Roșia Montană, lucru inevitabil: Occupy Conti a fost prima mea acțiune directă și am o istorie personala care mă leagă de acel loc și, într-un fel, îi leagă pe mai mulți – Occupy Conti a fost un moment care a stârnit ceva în societate, ceva ce i-a făcut pe destui să gândească un pic mai mult. Și da, ne-am gândit să punem în altă lumină un loc ce merita mult mai mult, un monument istoric ce ar trebui să facă parte activă din viața orașului, nu să servească doar ca display pentru reclame... Prea multe reclame. Overground s-au alaturat și ei proiectului și le mulțumim pentru tot ajutorul și toata implicarea lor, asa cum le mulțumim tuturor celor care au pus umărul, într-un fel sau altul, la realizarea acestui material.
 

 
Metalfan: Pe lângă concertul pe care l-ați susținut în clădirea fostului Hotel Continental din Cluj-Napoca, materialul este însoțit și de un documentar despre istoria de 17 ani a formației. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest documentar?
Mihnea Blidariu: Nu mai bine va uitați la el? Zic și eu... [N.red.: zâmbește] uite, așa, de teaser: fiecare dintre noi i-a intervievat pe ceilalți patru. Dacă vreți să vedeți ce-a ieșit...

Metalfan: Cui i-a venit ideea de a susține un concert în clădirea fostului Hotel Continental? Ce reprezintă pentru tine această clădire istorică?
Mihnea Blidariu: Hmm... Îți spun sincer că nu mai știu... Parcă unuia din noi... Sau lui Codruț [N.red: Codruț Dumitrescu] de la Overground... Nu mai știu. [N.red.: zâmbește] La a doua parte a întrebării cred că ți-am răspuns mai sus...

Metalfan: Este cel mai “exotic” loc în care ai concertat până acum?
Mihnea Blidariu: Cel mai “exotic” loc în care am cântat este o terasa din Dej, după un meci și cu nuntași in public, [N.red.: râde]... Conti, nu știu dacă e cel mai cel loc în vreo privința anume, dar e cu siguranță, pentru mine, unul din locurile cele mai ciudate in care am cântat.

Metalfan: Ai vrea să încercați pe viitor o experiență asemănătoare concertând și-n alte locuri ce se degradează treptat, încercând astfel să atrageți atenția asupra lipsei de implicare a autorităților?
Mihnea Blidariu: Da, de ce nu? Am cantat la un moment dat într-un loc mult mai vechi si, din păcate, mult mai distrus decât Conti și anume, Biserica Azilului din Sibiu. Adică sub noi erau catacombe și, după probele de sunet, când ne-am băgat nasul pe acolo, am dat chiar și de un craniu, nu te mint! Apoi, nu departe de acolo, am cântat – in cadrul Artmania – la Cisnădioara, la biserica țărănească fortificata, din sec. XIII, dacă nu mă înșel. Aceea era mult mai bine întreținută, cuiva i-a păsat. Știu că și Urma au “adoptat” monumente și clădiri de patrimoniu pe unul din discurile lor, in incercarea de a atrage atenția asupra condițiilor precare in care majoritatea se afla. Deci da, ar fi fain să punem umărul, mai des, la protejarea culturii...
 
 

Metalfan: După turneul de promovare al DVD-ului Live la Conti, chitaristul Șerban Onțanu-Crăciun se va despărți de Luna Amară. Cum ai primit această veste?
Mihnea Blidariu: Cu stoicism! [N.red.: râde] Nu știu... Cum era vorba aia? “They don't make'em like they use to”... Șerban e un băiat fain, dar mi se pare că astora mai tineri le lipsește o anumită încăpățânare, un anumit chef... Pe de alta parte, la ce lipsă de perspectiva e aici, pentru ei, nu mă mir că vor să se care, să încerce alte lucruri... In fine, asta e, important e că rămânem prieteni.

Metalfan: Cât de greu este să găsiți un nou chitarist? Dacă ar fi să alegi o singură calitate pentru acesta, căre ar fi aceea?
Mihnea Blidariu: Pai uite că am făcut audiții și avem deja o lista scurtă! Cred că zilele astea luăm o decizie, deci sa stii că a fost un pic mai lejer decât eu, unul, mă așteptam... Nu mă pot hotărî la o singura calitate, nu mi se pare corect să-mi ceri așa ceva!.... [N.red.: zâmbește] Spontan pe scenă și creativ la repetiții, știu că pare mult, dar nu ținem să fim dați pe spate, doar sa știm că există potențial...

Metalfan: Cum merg lucrurile cu piesa de teatru, “o distopie plină de umor negru și muzică schizoid”, așa cum ai caracterizat-o în interviul pe care l-ai oferit pentru Metalfan.ro anul trecut?
Mihnea Blidariu: Prost, n-am mai scris nimic.

Metalfan: Salvador Dali spunea în cartea sa Jurnalul unui geniu: ”Mă gândesc de vreun an că întreaga istorie politică a umanității materialiste poate fi redata simbolic prin metamorfozele unui simplu dovleac.” Dali făcea afirmația de mai sus în anul 1953. Acum, la 64 de ani distanță, cum ai comenta această afirmație?
Mihnea Blidariu: As spune că, dacă ne referim chiar numai la umanitatea materialistă, afirmația este sută la sută exacta.
 

 
Metalfan: În anul 1975, probabil cel mai celebru trompetist din toate timpurile - Miles Davis, a înregistrat în Japonia două discuri live cu adevărat speciale – Agharta și Pangaea. Mă tot gândesc de ceva vreme cum ar suna câteva piese de-ale voastre re-orchestrate în manieră jazz-fusion? Vezi posibil un astfel de experiment?
Mihnea Blidariu: Pfff, ce m-ai nimerit, chiar m-am gândit zilele trecute la așa ceva... Mă gândeam la Pietre in Alb cu pian și saxofon... Dar n-aș zice jazz-fusion, mai degrabă anii ’30...

Metalfan: Profit de ocazie și te întreb și despre Trai cu Rost la Roșia Montană - un model alternativ de dezvoltare pentru întreaga zonă. Ai putea, te rog, să ne spui mai multe despre acest proiect?
Mihnea Blidariu: Trai cu Rost este intiativa unor roșieni și a unor tineri de prin Cluj. Ne interesează crearea unui model de dezvoltare durabilă pentru zona Roșia Montană - Bucium - Corna și noi l-am identificat în ideea de turism rural integrat. Creăm trasee de tură pentru biciclete și trekking, trasee disponibile și pe GPS, avem un site, www.traicurost.ro, unde centralizăm date referitoare la cazari, locuri de luat masa, obiective turistice naturale și culturale, trasee, noutăți despre târguri și alte evenimente din zonă, ateliere, etc. Dorim sa aducem la Roșia Montană turiști conștienți, oameni interesați cu adevărat de natura și de cultura acestui loc special. Sperăm ca proiectul nostru, alături de alte inițiative locale, să înceapă să aducă din nou oamenii împreună și să reunească o comunitate atât de greu încercată în ultimii aproape 20 de ani...

Metalfan: Cum vezi evenimentele din ultima vreme din România? Mă refer la protestele de stradă...
Mihnea Blidariu: Ah, am atât de multe de spus despre acest subiect, sigur or să iasă câteva piese din asta... [N.red.: zâmbește] Sincer, sunt dezamăgit. Am incercat să mă implic, însă a fost peste puterea mea de înțelegere de ce oamenii au ales să transforme protestul în spectacol în loc să se enerveze până la consecințele ultime pe ceea ce ni se întâmplă. De fapt, înțeleg foarte bine de ce, însă mi-e tot mai dificil sa tolerez societatea in care trăiesc – o societate atât de ușor de condus și manipulat, atât de plină de sine în păturile ei mijlocii și superioare și atât de goala de sine în păturile ei inferioare... Piața a devenit, rapid, un turn de fildeș in care n-au mai avut loc decât cei anti-PSD și-atât. Doamne feri să te-apuce vreo-ndoială cu privire la Iohannis sau Cioloș, vai de mine să zici ceva rău de USR, să nici nu-draznești sa întrebi ceva de DNA – riști să fii dat pe mâna jandarmilor cu flori in piept ca și agitator. Am crezut că furia e atât de mare că acest guvern va fi dat jos cu orice preț. N-a fost cazul, s-a trecut la flori, luminițe, stegulețe. Buuuun, atunci, dacă oamenii se pregătesc de rezistență pe termen lung, atunci poate că încep niste dezbateri, se fac niste revendicări, se exprimă idei, poate – o la la – se pune la îndoială acest sistem în care ne târâm de 28 de ani și nicicum nu e mai bine... Aiurea, nici vorbă, se recită aceeași mantră la nesfârșit, de parcă monopolul absolut al răului în țara asta îl deține găinarul ăla din Teleorman... În fine, probabil că trebuie să mă obișnuiesc cu faptul că, din punct de vedere politic, aparțin unei minorități atât de mici în țara asta, dar care a reușit (nu știm cum) să sperie presa “mainstream”, SRI-ul și chiar pe domnul Maior: anarhiștii. Ca să fiu precis, oameni care încearcă să fie anarhiști. Recunosc, îmi iese rar.
 

 
Metalfan: Mi-a plăcut “mix-tape-ul virtual” pe care l-ai propus data trecută așa încât îți propun o nouă temă. De data aceasta subiectul fiind - “post-adevăr”. Acesta a fost declarat de către Oxford Dictionaries ca fiind cuvântul anului 2016. Ai putea, te rog, alege alte 12 piese de la 12 trupe / artiști pentru un nou “mix-tape-ul virtual”? Dacă primul s-a numit “Molotov Mix”, cum s-ar numi acesta?
Mihnea Blidariu:
01. Pink FloydThe Final Cut
02. Nine Inch NailsEverything Where it Belongs
03. Roger WatersAmused to Death
04. Bob DylanA Hard Rain's Gonna Fall
05. The DoorsThe End
06. UlverGnosis
07. The Dream DiggersSystem Glitch
08. Blanoz feat. Luiza ZanThen We Go On
09. DeusThe Architect
10. Marilyn MansonThis is the New Shit
11. SoundgardenJesus Christ Pose
12. NirvanaYou Know You're Right

Cred că s-ar numi “wake up mix”...

Metalfan: Dupa turneul de promovare pentru DVD-ul Live la Conti am văzut că pregătiți și un concert de tipul best of în clubul Quantic din Bucuresti. Aveți în plan sa repetați experiența si-n alte orase din țară?
Mihnea Blidariu: Asa pare, de best of?!? [N.red.: râde] OK, adevărul e că suntem de atâta vreme pe scena încât probabil că multe piese au ajuns cunoscute și concertele par de best of... Ne bucurăm să fim la Quantic, sigur va fi fain, mai ales că va fi primul concert alaturi de noul chitarist!

Metalfan: Îți mulțumesc pentru timpul și pentru răspunsurile oferite! În încheiere dorești să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor Metalfan.ro?
Mihnea Blidariu: Mulțumesc și eu pentru acest nou interviu! Da, aș dori să le spun să aibă grijă unii de alții și să nu uite să pună un gand bun pentru Negru, oriunde ar fi...
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Luna Amară

   March 30, 2017  | 0 Comentarii  | 4285 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mihnea Blidariu (LUNA AMARĂ): ar fi fain să punem umărul, mai des, la protejarea culturii...

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri